Во Струга сите македонски знамиња се тргнати!!! Поставени само албански знамиња !!!!

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Им овозможувате само да си ја тераат пропагандата со ретардирани дебати за проблематики и теми кои сами си ги измислуваат. Од турски тек до федерализации, 2 библиотеки спилберг сценарија.

Поарно е да се воздржувате оти нема никаков ефект, и така за скоро ќе снема сендвичи.
Глупо е да се тераат вакви пропаганди кога веќе постојат и двојазичност и целосно поделени општини, дури и среде Скопје. Не ми се верува дека ниеден од сендвичиве ова не го знае. Ако според нив овие населби и општини не се дел од Македонија, тоа е друга работа. Проблемот е друг. Со вакво буцкање по социјални мрежи и од јавни ликови, дополнително го отежнуваат секојдневието во тие населби.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.819
Поени од реакции
25.278
Не. Ти ги бранеше интересите на вмро-жмро, ја подржуваше нивната политика и жестоко го напаѓаше Зоран Заев и социјал демократскиот сојуз.
Кога на тебе ти беа доставени цврсти аргументи против тие твои криминалци што ги браниш, незанеш што да одговориш и само побегна од темата. Вака не се бистри политика.

Без факти и аргументи не копирајте на темава. Има некој што сака да си тера политика па може ќе водиме некоја дебата на појаки докази, не на рекла-казала како што вика баба ми.

Ne branam nicii interesi, mi e gajle za partiite, jasno mi e kolku de sposobni. Forava e sto ednite se spremni da ne pogrebaat kako drzava zasto se nesposobni a zelni za vlast.

Cvrsti dokazi i argumenti treba vo sud, ko sto imase za zaev ama nego go aboliciraa, se drugo se spekulacii. Ova tvoeto e rekla kazala so statistiki od rakav

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Им овозможувате само да си ја тераат пропагандата со ретардирани дебати за проблематики и теми кои сами си ги измислуваат. Од турски тек до федерализации, 2 библиотеки спилберг сценарија.

Поарно е да се воздржувате оти нема никаков ефект, и така за скоро ќе снема сендвичи.
Глупо е да се тераат вакви пропаганди кога веќе постојат и двојазичност и целосно поделени општини, дури и среде Скопје. Не ми се верува дека ниеден од сендвичиве ова не го знае. Ако според нив овие населби и општини не се дел од Македонија, тоа е друга работа.
Супер, значи двојазичност постои.
Ајде да ја официјализираме со закон, што велите за тоа?
Ајде да ја доусереме работата што ВМРО ја усра, да им ја олесниме работата на Албанците, да не се мачат толку.
Ајде да му кажеме НЕ на грдото лице на Македонецот.

Сендвичите се за една употреба, ги јадеш, и ги нема.
Но затоа жвиждаљките се за повеќекратна употреба, не се сапун па да се излижат.
Во нив може да дуваш повеќекратно, а ко што им го спопика Заев, мене ми изгледа дека ќе дуваат уште 4 години.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Демек ако не е официјално не постои а? Значи сепак постои ама бидејќи не е официјално исто ко да сме ја одбраниле светата земја Македонска. Ебате логиката вмровска војводска.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Супер, значи двојазичност постои.
Ајде да ја официјализираме со закон, што велите за тоа?

.
прво треба да кажеш во која населба живееш пошто гледам збориш за двојазичност која допрва ќе ни се случела. Јас веќе стопати имам кажано. Двојазичност веќе постои. И на државни институции и јави и локални. Се повикуваш на некои закони. Дали сметаш дека е законски цела општина да се вее туѓо знаме, на зграда на општина да се вее огромно знаме со црн орел.
Еве какви знамиња само што сега не е празник на знамето.
http://www.24vesti.mk/dzinovsko-albansko-zname-del-od-fasadata-na-opshtina-chair
Веќе втора недела
http://republika.mk/351881
И дали (иако законски) е во ред за државава делот за употреба на јазици "во локалните заедници каде има повеќе од 20%..." или не е.
Ајде да ја доусереме работата што ВМРО ја усра, да им ја олесниме работата на Албанците, да не се мачат толку..
во тоа сесрдно им помогнаа токму тие кои ги споменуваш. Обичен граѓанин ниту им помогнал на албанците да се доселат во Чаир и Бутел ниту да се отселат најголем број македонци. До 2005 општина Чаир, од 2005 до денеска е Бутел. И во двете населби знаеме (тој што знае) што се случуваше овие 25 години.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.955
Nemam vreme dase objasnuvam so nekoj ko tebe, ili pa bitushanec od sprotivnite.Samo na budali ke se pravite so sila.Imame mozok i samite da svatime nekoi raboti.
Ги видов сите тие "спектакуларни" изјави на Заев и нигде нема ни збор за федерализација или пак некоја двојазичност (која реално веќе постои на државно и општинско миво). Човекот само рече дека не гледа зошто некој да не би го научил албанскиот јазик.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
Penzii, socijalno i plati kolku sto gledam se isplakaat i se zgolemeni sega za razlika od edno drugo vreme koga plati kasnea, penziite bea mizerija, se zatvaraa "privatiziraa" firmi i se vodese odlicna nadvoresna politika toest trgovija kade se prodavaa drzavni simboli, imeto, preambulata, teritorijalni podelbi itn...

Дај бе врати се тука ако е толку убаво, пишал плати и пензии се зголемиле, абе пуни сме као брод сега.

Колку време не си тука бе човек ? Знаеш ли животот колку е сега поскап него пред 10/12/15 години ?

Абре пред 12/13 години у кафана сме седнувале со по 300 денари, па уште и кусур ти останувало, сега 1000 не те крпи, зборам за скопските кафеани.
На едно излагање со кафана, диско, такси, без 1800/2000 денари не проаѓаш, она нормално, без курчење.

Порано со 500 денари мајка ми кога ќе се вратеше од пазарење со две ќеси дома си доаѓаше, сега со 500 денари три производи не можеш од маркет да купиш.

Се е неколку кратно поскапено, и воопшто платите и пензиите не се зголемени пропорционално со потрошувачката кошничка. Сега со овие плати и пензии можеш помалку работи да си приуштиш во однос на пред 10/12/15 години.

П.С. Ај овие што дрдорат за федерализација да покажат каде тоа виделе или слушнале за да видиме и чуеме ние. Или така кажал Латас па мора да е точно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.490
Поени од реакции
24.263
Ги видов сите тие "спектакуларни" изјави на Заев и нигде нема ни збор за федерализација или пак некоја двојазичност (која реално веќе постои на државно и општинско миво). Човекот само рече дека не гледа зошто некој да не би го научил албанскиот јазик.
Дали тебе како личност ти боди очи како што напиша реалната двојазичност на државно и општинско ниво или сеедно ти е онака и немаш ништо против тоа ?

Член од
16 април 2014
Мислења
7.393
Поени од реакции
11.871
Ne mora federalizacija da spomni, so site izjavi sto gi dava jasno ti e na shto celi taka? 20%=80% , ete taa e negovata logika.

Член од
28 август 2016
Мислења
19
Поени од реакции
7
Што повеќе се одолговлекува федерализацијата на Македонија, толку поголема територија ќе си земат Албанците. Не ни е по мерак на нас, тие што живеат во средините со мнозинство Албанско население најмалку ќе се согласат со мене, ама договор во кој Македонците од овие делови би се доселиле во Скопје, на сметка на Албанците од Скопје кои би отишле во спротивна насока е НАЈМНОГУ што Македонците ќе може да добијат во иднина. До поделба секако ќе дојде во иднина и тоа по природен пат, откако беше направено етничко чистење низ пола западна Македонија. Штетата е веќе направена, порано можевме барем да ги надгласаме, ама во иднина кога ќе бидеме во приближно ист број и ќе се каеме што сега сме ја потцениле се посериозната бројка на Албанци во Македонија.
Прашањето дали Македонија ќе се федерализира или не, најмалку зависи од Македонците. Ќе зависи само од желбата на Албанците, дали ќе сакаат да се отцепат и колкава територија ќе си земат со себе или пак ќе останат да живеат како грофови тука. Т.е. тие што решаваат за ова прашање живеат како грофови, а останатите не смеат да им зуцнат и преживуваат со парите што им ги праќаат роднините од странство.
YA OK ljubco georgievski. Toj takvi GLUPAVI izjavi davase vo 2001 koga neznaese kako da se spravi so teroristi. A ti so tvojov komentar samo se pokazuvas kakov predavnik si. Dali sds vmro dui dpa partija na romite ne mi e gajle, PREDAVNIK si!

Sent from my SM-G930W8 using Tapatalk

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.819
Поени од реакции
25.278
Дај бе врати се тука ако е толку убаво, пишал плати и пензии се зголемиле, абе пуни сме као брод сега.

Колку време не си тука бе човек ? Знаеш ли животот колку е сега поскап него пред 10/12/15 години ?

Абре пред 12/13 години у кафана сме седнувале со по 300 денари, па уште и кусур ти останувало, сега 1000 не те крпи, зборам за скопските кафеани.
На едно излагање со кафана, диско, такси, без 1800/2000 денари не проаѓаш, она нормално, без курчење.

Порано со 500 денари мајка ми кога ќе се вратеше од пазарење со две ќеси дома си доаѓаше, сега со 500 денари три производи не можеш од маркет да купиш.

Се е неколку кратно поскапено, и воопшто платите и пензиите не се зголемени пропорционално со потрошувачката кошничка. Сега со овие плати и пензии можеш помалку работи да си приуштиш во однос на пред 10/12/15 години.

П.С. Ај овие што дрдорат за федерализација да покажат каде тоа виделе или слушнале за да видиме и чуеме ние. Или така кажал Латас па мора да е точно.
Ako ne ti cini sibaj u stranstvo. Jas sum nadvor zasto taka sum odbral ne mi e problem vo mk da ziveam ako resam.

A kako e na drugi mesta vo svetot? So 1000 denari ovde nemozes kutija cigari da kupis a ti mi zboris kafani vo sk. Sakate progres, evropa, otvorena trgovija... Ako porano nemalo plasman pa majka ti pazarela 2 kesi denes nekoj dogovoril tie proizvodi da de prodavaat vo stranstvo i normalno cenite poleka ke gi dostignat evropskite. Vprocem sto ti e vladata kriva za platite vo privatniot sektor? Se dur imas golema nevranotenost normalno ke ima mali plati. Kolku sto mozea ovie eve pravat za da donesat investicii ovie drugive privatiziraa se na vremeto, pokazaa kolku znaat.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Ako ne ti cini sibaj u stranstvo. Jas sum nadvor zasto taka sum odbral ne mi e problem vo mk da ziveam ako resam.

A kako e na drugi mesta vo svetot? So 1000 denari ovde nemozes kutija cigari da kupis a ti mi zboris kafani vo sk. Sakate progres, evropa, otvorena trgovija... Ako porano nemalo plasman pa majka ti pazarela 2 kesi denes nekoj dogovoril tie proizvodi da de prodavaat vo stranstvo i normalno cenite poleka ke gi dostignat evropskite. Vprocem sto ti e vladata kriva za platite vo privatniot sektor? Se dur imas golema nevranotenost normalno ke ima mali plati. Kolku sto mozea ovie eve pravat za da donesat investicii ovie drugive privatiziraa se na vremeto, pokazaa kolku znaat.
ГЛУП, човекот ти прави споредба за во Македонија дека со 500 денари неможиш да си купиш тоалетна хартија за разлика од пред извесно време тие пари вределе многу повеќе.

Кур не боли шо можиш во аустралија со 1000 денари да купиш.

Можно е бе да си толкава глуперда да објаснуваш шо можи со 1000 денари да купиш во аустралија?

S

silmarillion

Гостин
А зашто си решил? Да не ловиш кенгури па тука дека ги нема? Одбрал он така...Со Баче интелектот сте пата пата.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
Фала богу знам како е на други места по светов, знам и колку пари се цигари и колку пари се просечни плати. И таму каде што викаш ти каде што цигарите се по 9/10 евра, плата просечна е 2000 / 2500 евра. Па сега види ти со тој сооднос на производ - плата каде можеш повеќе да си приуштиш.

Муабетот е друго, беше реплика на твоето дека сега платите и пензиите биле покачени, демек доста ви е, на коњ сте, па уште ја критикувате власта, како можете... а оно порано каде каде можеше со тие пари подобро да се живее него сега со покачениве.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.819
Поени од реакции
25.278
ГЛУП, човекот ти прави споредба за во Македонија дека со 500 денари неможиш да си купиш тоалетна хартија за разлика од пред извесно време тие пари вределе многу повеќе.

Кур не боли шо можиш во аустралија со 1000 денари да купиш.

Можно е бе да си толкава глуперда да објаснуваш шо можи со 1000 денари да купиш во аустралија?
Glup sekade vo svetot ima poskapuvanje ne e toa samo makedonska pojava. Sekade vo svetot kade imas 30% nevrabotenost radi privatizacijata normalno ke imas katastrofa plati. Koj kur tebe da te plakam 30 000 denari koga nekoj drug mozam za 10 000. Sto ti e kriva vladata za toa? Nacukaa miljarda luge u administracija plus nosat kakvi takvi investicii, subvencii itn za da namalat nevrabotenost ama faktot e toj u sekoe vreme mozes da bides zamenet so nekoj sto ke raboti za bar 30% pomalku pari. Dur toa ne se smeni zhabe sporedbite. Ako ne ti cini najdi si care, ne cekaj od politicarite, valjda tolku si sposoben ili samo za kukanje ve biva?[DOUBLEPOST=1480643209][/DOUBLEPOST]
А зашто си решил? Да не ловиш кенгури па тука дека ги нема? Одбрал он така...Со Баче интелектот сте пата пата.
Zasto mi bese dosadno vo mkd. Uglavno se nervirav so neprofesionalnosta na lugeto. Plus realno dosta zaostanati sme vo mnogu segmenti.

Kakov intelekt si ti koga zboris za nekoj sto ne go ni poznavas lol[DOUBLEPOST=1480644722][/DOUBLEPOST]
Фала богу знам како е на други места по светов, знам и колку пари се цигари и колку пари се просечни плати. И таму каде што викаш ти каде што цигарите се по 9/10 евра, плата просечна е 2000 / 2500 евра. Па сега види ти со тој сооднос на производ - плата каде можеш повеќе да си приуштиш.

Муабетот е друго, беше реплика на твоето дека сега платите и пензиите биле покачени, демек доста ви е, на коњ сте, па уште ја критикувате власта, како можете... а оно порано каде каде можеше со тие пари подобро да се живее него сега со покачениве.
Taka e, tamu e sredeno, ima mala stavka na nevrabotenost, se raboti 8 casa posteno i platite se visoki. Vo mkd se raboti 2-3 saati uz kafe, rekorderi sme po nevrabotenost i neproduktivnost pa i platite se takvi. Vo odnos na trosocite ako sakame EU mora da prifatime deka cenite nezavisno od platite poleka ke se izednacuvaat. Na kraj krajeva zemjodelecot go interesira cena na piperot seedno koj od kade go kupil. Ako ima matematika a ocigledno ima ke se nosi nadvor, ke nudat poveke i cenite ke rastat. Snajdi se, ako cekas nekoj drug da ti go resi problemot so sreka neka ti e...

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
Taka e, tamu e sredeno, ima mala stavka na nevrabotenost, se raboti 8 casa posteno i platite se visoki. Vo mkd se raboti 2-3 saati uz kafe, rekorderi sme po nevrabotenost i neproduktivnost pa i platite se takvi. Vo odnos na trosocite ako sakame EU mora da prifatime deka cenite nezavisno od platite poleka ke se izednacuvaat. Na kraj krajeva zemjodelecot go interesira cena na piperot seedno koj od kade go kupil. Ako ima matematika a ocigledno ima ke se nosi nadvor, ke nudat poveke i cenite ke rastat. Snajdi se, ako cekas nekoj drug da ti go resi problemot so sreka neka ti e...

Од кога не си бил тука ? И ако си бил, колку време си издржал ? Илјадници километри си уџум и ќе солиш памет како е тука.

Следен пат кога ќе дојдеш, ако биде у брзо време, sирни до државна болница малце, е таму на пример е едно 10 пати подобро од болниците во другите градови а во државна е хорор, па ти види ја сликата за нашето здравство, после тоа посети ги студентските домови, после види какво ни е станато образованието, после разговарај со некој социјални случаи на кои им е кратена социјалната помош на сметка на други лица, после направи муабет со некој што работи во државна администрација и прашај го кроз што поминува во време на избори и што треба да направи за да си го задржи работно место. И, успат, прашај некој што има мала или средна фирма дали не е изрекетиран преку разноразни казни во последните 10 години.

И не е се до парите, не значи дека ако имаш привидно повисоки примања ќе имаш и подобар и поквалитетен живот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom