Aj da gi vidime i brojkite
ima 44000 Wati potroseni od prvi navaka, 27dena i tvrdi ja koristi 24/7
44000W/(27 x 24h) = 44000 /668 = 65,8W/h
Ti se veruva deka klimava moze da gree so 65,8W/h potrosuvacka ?
So merenjava se manipulira so terminot "Ne mi e ugasena" megjutoa ima golema razlika dali koga e vo "Ne mi e ugasena" situacija ima zadadena temperatura megju 18C~20C sto e potpolno isto so Ugaseno na topol den, ili pak e vo Ne ugasena situacija ama so zadadena 23~25C.
A ima razlika zasto na topol den nadvor i vnatresna T od primer 23, ke treba saati da pominat za da klimava pocne da duva, no za site tie saati koga neduva meracot ke detektira 15W i ke go sobere to vreme so vkupniot broj casovi koga klimata realno duva/gree.
Taka i Pero si dobil deka 99% ja koristel klimata, ama ko ke iskoci za na rabota ke ja namali na 20C ili manje i taa klima cel den nema da duva dur e na rabota, eve neka i porabotela nekoe vreme no sigurno nema da raboti celi 8casa so takva niska zadadena, no na meracot ke bidat izmereni site 8casa zaradi tie 15W sto nakrajot dava nerealna slika za procentot kolku e koristen uredot.
@vedar ubavo ja objasni rabotata so meracot Energenie na 717
strana, toj merac meri sve sto trosi nad 5W a klimite vlecat i po 15W na StandBy koga oni vistina ne se ugaseni, ama so zadadena niska T nema ni da duvaat/great.
Прегледај го приврзокот 160523
Samo
@диме1978 ima realno merenje, ova drugovo frlite u voda, falbadzii tuka ne ni trebaat