Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби во Скопје повеќе ќе се почувствува оваа промена, во помалите градови тешко. Едноставно ние немаме култура и традиција на инвестирање во берза.

За информација во Штип преку КБ акции купуваат само двајца (јас и уште една жена)

Potpolno se slozuvam so tebe, bidejki najmnogu me nervira parolata ovie kradat , ama i onie kradea , epa da ama dvojna nepravda ne pravi pravda samo koj da svati.
јас купував акции уште од 2003, добо беше се додека некаде 2004/2005 не почнаа со дубарите со Блок трансакции. Пази сега фирмата донесува одлука за купување или продавање на сопствени акции ама по цени сосем различни од тие што се на Берза. А најлошото е што менаџерот на фирмата лично нема ни 20%, не 51%. Па и 51% да имаш не смее да ги пљачкосуваш тие што имаат 49%. Ама ова кај нас е дозволено со законот за трговски друштва, демек тој што имал 51% гласови на Собрание на фирма има право слободно да располага со добивката на фирмата... Не важи ни Тендер ни ништо, што сака може да прави.
Ама пази сега, ако државата има 49% тогаш го гони менаџерот, ете случката Магар Телеком, Атила е на суд (избега) поради екстремни менаџерски хонорари кој се исплаќале. Имам колега што тогаш работеше таму, тоалет папир за вработени се набавуваше од Унгарија, 5х поскапо од што е тука на пазар... а сигурно и многу друго ... Е сега овака е во сите АД друштва во РМ, обавезно дел од профитот се пере и се изнесува, не само во АД друштвата од неофицијалната котизација... А да не зборувам како менаџерите кого сакаат вработуваат а за да остварат лична корист.
Стопати пишував до МБ да се уведе клаузула ако има Блок трансакција да мора пред блокот ПРВО да поминат поповолните понуди на берза, ама не им се слуша...пишав државата да ги лимитира менаџерските плати и награди во функција од поделена Дивиденда, се прават на глуви.
А бујрум нека има газдата 100% или барем 95% па нека праи што сака. Ете грците од Пивара ги откупија сите малцински акции. Ета Реплек има 90%+ доминантен газда и нормално дава дебели дивиденди, сака да си биде чист. Ама и Титан ( Цементара) е 90%+ газда, ама пак муваа со дивидендите, переа пари преку екологија која одеше преку нивни грчки фирми, без тендер..

јас купував акции уште од 2003, добо беше се додека некаде 2004/2005 не почнаа со дубарите со Блок трансакции. Пази сега фирмата донесува одлука за купување или продавање на сопствени акции ама по цени сосем различни од тие што се на Берза. А најлошото е што менаџерот на фирмата лично нема ни 20%, не 51%. Па и 51% да имаш не смее да ги пљачкосуваш тие што имаат 49%. Ама ова кај нас е дозволено со законот за трговски друштва, демек тој што имал 51% гласови на Собрание на фирма има право слободно да располага со добивката на фирмата... Не важи ни Тендер ни ништо, што сака може да прави.
Ама пази сега, ако државата има 49% тогаш го гони менаџерот, ете случката Магар Телеком, Атила е на суд (избега) поради екстремни менаџерски хонорари кој се исплаќале. Имам колега што тогаш работеше таму, тоалет папир за вработени се набавуваше од Унгарија, 5х поскапо од што е тука на пазар... а сигурно и многу друго ... Е сега овака е во сите АД друштва во РМ, обавезно дел од профитот се пере и се изнесува, не само во АД друштвата од неофицијалната котизација... А да не зборувам како менаџерите кого сакаат вработуваат а за да остварат лична корист.
Стопати пишував до МБ да се уведе клаузула ако има Блок трансакција да мора пред блокот ПРВО да поминат поповолните понуди на берза, ама не им се слуша...пишав државата да ги лимитира менаџерските плати и награди во функција од поделена Дивиденда, се прават на глуви.
А бујрум нека има газдата 100% или барем 95% па нека праи што сака. Ете грците од Пивара ги откупија сите малцински акции. Ета Реплек има 90%+ доминантен газда и нормално дава дебели дивиденди, сака да си биде чист. Ама и Титан ( Цементара) е 90%+ газда, ама пак муваа со дивидендите, переа пари преку екологија која одеше преку нивни грчки фирми, без тендер..
..тоа е суштината на Македонската транзициона катастрофа и комуњаристичко како мали џокица замишља капитализам.., која ја донесе Македонија на просјачкиот стап на кој сега се потпира и ги донесе сите политички, партиски, рамковни, федералистички и други шаради. Ја напраи Берзата тоа што е, а народот економски, морално, душевно и здравствено зомби. До толку да неговите млади во своето бунило ко дрогирани загубија орјентација па трчаат накој наводно светлиот свет у својот заеб. Заборавајќи ја битната животна аксиома дека само qр у туѓи руки расте.....:tapp:

на запад исто има дубари ( строго се казнуваат), ама од друг тип, не перење на пари и изнесување од фирмата каде си менаџер. Таму дубарите се во инсајдерски информации, ама кога навистина ќе се случи нешто како Превземање, Ликвидација или Обновување на фирма. Па имаше за човекот кој со неколку илјади долари купуваше акции кога фирмите гореа (акциите паѓаа скоро на нула) , а кога по 4-5 месеци се обновуваа тој ќари 800.000 долари...ФБИ веднаш го притегна, но бидејќи се утврди дека не бил поврзан со никој од менаџерите , туку самиот си претпоставувал, го пуштија.
Имаше таму и дубара брокери им пуштиле курви на менаџерите во хотелски соби, курвите си снимале разговорите, па брокерите се обогатија . Едниот брокер со хрватско потекло купувал акции на име на мајкаму од Хрватска ( и побарал предходно полномош)...ФБИ агенти и дојдоа во Хрватска, но бидејќи таа немала поим од акциите не е гонета, само син и е затворен.
Кај нас имало а и ќе има и предизборни дубари на Берзата. Ќе се даде инфо - дојава на лица блиски на партија која се спонзорира преку фирмата , тие ќе купат ( со туѓи пари) во одреден период акции од фирмата , потоа пак ќе им се даде инфо кога да ги продаваат. Лавовскиот дел од парите оди за партија, мал дел за формалниот играч.
А б.т.в. има и палење на коли кое МВР никогаш не го разјаснува, на пример пред некоја година на Кираца, кога имаше превирања во фершпед...

Еве една необична појава на берзата. Агромеханика ќе продава 13 проценти од акциите на компанијата по цена седум пари поголема од оваа што е актуелна на берзата.

Moze li da mi pisete sto mislite za kupuvanje akcii od USJE, so ogled na likvidnosta ? Dali USJE ili PPIV?

Moze li da mi pisete sto mislite za kupuvanje akcii od USJE, so ogled na likvidnosta ? Dali USJE ili PPIV?

ако си за солидна денда секоја година - усје

ако си за чекање подолг период до продажба и поголема заработка тогаш - ППИВ.

Ajde sega vaka. Euforijata od pozitivnite izvestai pomina. Po nekoi moi izvestuvanja, Rusinov poleka se otkazuva od Makpetrol a Andreja navodno e se poblisku do famoznite 25% akcii za da go kontrolira Makpetrol. Ovie navodno vrtat nov list i so pomos na uste eden Rusin kje vleguvaat kako nov brend vo MK so privatni pumpi. Isto taka navodno vrtat nov list po nenormalnite baranja na VMRO za donacija za izborite i se vrtat kon SDSM. So toa ima ogromna sansa Makpetrol da ostane kaj Andreja i ovoj da prodolzi so negovite matni igri i da ja obezvredni vo svoja korist a so toa i da propadne davanjeto na dividenta i posledniot izvestaj vo februari da bide nasteluvan na nekoja pozitivna nula. Taka da se nadevam na nekoj od vas vi pomognav barem malce.

Ajde sega vaka. Euforijata od pozitivnite izvestai pomina. Po nekoi moi izvestuvanja, Rusinov poleka se otkazuva od Makpetrol a Andreja navodno e se poblisku do famoznite 25% akcii za da go kontrolira Makpetrol. Ovie navodno vrtat nov list i so pomos na uste eden Rusin kje vleguvaat kako nov brend vo MK so privatni pumpi. Isto taka navodno vrtat nov list po nenormalnite baranja na VMRO za donacija za izborite i se vrtat kon SDSM. So toa ima ogromna sansa Makpetrol da ostane kaj Andreja i ovoj da prodolzi so negovite matni igri i da ja obezvredni vo svoja korist a so toa i da propadne davanjeto na dividenta i posledniot izvestaj vo februari da bide nasteluvan na nekoja pozitivna nula. Taka da se nadevam na nekoj od vas vi pomognav barem malce.
..хммм..нов бренд на пумпи??? Ова испаѓа никаде помала држава , а повеќе пумпашки брендови. Се ми се чини дека некој смета дека ова русиве се од вицот и бутиците за кравати у Ница... :) :)
Единствената судбина на Макпетрол е да биде шитнат на берза, реструктуиран и наштелуван на полна снага, а мутниот тим кој го својата и манипулира на штета на акционерите, да отшета у историја. Е сеа тука е вицот , во стрпливоста да се дочека тој момент.

..хммм..нов бренд на пумпи??? Ова испаѓа никаде помала држава , а повеќе пумпашки брендови. Се ми се чини дека некој смета дека ова русиве се од вицот и бутиците за кравати у Ница... :) :)
Единствената судбина на Макпетрол е да биде шитнат на берза, реструктуиран и наштелуван на полна снага, а мутниот тим кој го својата и манипулира на штета на акционерите, да отшета у историја. Е сеа тука е вицот , во стрпливоста да се дочека тој момент.

Хехе, сега ова што го велиш за "единствената судбина" на Макпетрол делува како виц.

Македонски Телеком исто така го шитнаа, го преполовија бројот на вработени, форсираат пакети кои не се одржливи на долг рок на сегашната бакарна телекомуникациска мрежа без соодветни монтери да ја одржуваат истата таа мрежа, но тоа не ги спречува швабите секоја година да бараат доброволци за заминување.

Баш оваа недела истекува крајниот рок кој го имаат дадено за специфична група на вработени кои би си заминале, но ај да не им правам беља на вработените со објавување на цифрата за отпремнина, не заслужуваат дополнително сол на рана.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom