Најекономично греење и ладење

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.908
Поени од реакции
6.998
Имам клима инвертер панасоник RE 12QKE, 3.5 kw. Сега со првите посериозни ниски температури, првпат е ставена на посериозен тест. Ја пуштаме на 25 степени на прва или втора брзина, претежно на прва и си грее убаво и без престан. Темп. во просторијата достигнува пријатни 20-21 степен. Просторијата е околу 30-ина кв. По одредено време се слуша звук како да се издишува :D да, баш така и како да паузира со работа. По 2-3 мин пак си продолжува со работа. Дали тоа е тој дефрост период претпоставувам? Дали е подобро вака да ја користам или да ја ставам на авто брзината па сама да се регулира, ама дека на 25 наместена мислам дека цел ден би работела на јако пошто тешко во толкава соба да достигне 25 степени. Инаку изминатиов период кога не беше толку ладно ја пуштавме на 4-5 пати во денот по 20-30 мин наместена на 22-24 степени. На овој начин на работа го поминав скоро цел Октомври, а сметката ми дојде 1270 ден.

Член од
5 декември 2015
Мислења
216
Поени од реакции
266
Имам клима инвертер панасоник RE 12QKE, 3.5 kw. Сега со првите посериозни ниски температури, првпат е ставена на посериозен тест. Ја пуштаме на 25 степени на прва или втора брзина, претежно на прва и си грее убаво и без престан. Темп. во просторијата достигнува пријатни 20-21 степен. Просторијата е околу 30-ина кв. По одредено време се слуша звук како да се издишува :D да, баш така и како да паузира со работа. По 2-3 мин пак си продолжува со работа. Дали тоа е тој дефрост период претпоставувам? Дали е подобро вака да ја користам или да ја ставам на авто брзината па сама да се регулира, ама дека на 25 наместена мислам дека цел ден би работела на јако пошто тешко во толкава соба да достигне 25 степени. Инаку изминатиов период кога не беше толку ладно ја пуштавме на 4-5 пати во денот по 20-30 мин наместена на 22-24 степени. На овој начин на работа го поминав скоро цел Октомври, а сметката ми дојде 1270 ден.
Na Autofan ke ja stavis normalno i nema da duva cel den jako tuku ke si duva pojako vo pocetkot duri da se priblizi ili postigne zadadena T a posle ke si smiri vo prva vtora brzina..barem taka bi trebalo..
Inaku Da ako se izdisuva ili klimadziski iskashluva togas toa znaci deka vleguva vo defrost klimata..Prijatnite 20-21 da ne se ustvari 22-23 kakov termometar koristis i na koja visina meris?[DOUBLEPOST=1479247470][/DOUBLEPOST]Ajde klimadzii kazuvajte kako e...eve 0-1C nadvoresna u gradov klimava bas ubavo toplo smireno duva cenam vo vtora brzina negde po zvukot zasto na autofan e stavena od koga pocna so greenje godinava i toa mi se zasvigja, na izduv sega poladno ama okolu 22h okolu 38-40C da bese vaka od oset..e sega i na "usis" imase 900-980W nali..Poentava mi e ne se razduvava mnogu na auto koga dolgorocno ja ostavas, lani na kratko probavav i se razduvavase i me nervirase i odma ja menjav vo manual prva ili vtora brzina ama si baralo malce trpenie izgleda i nonstop da e na auto stavena klimata..e sega kako ke se ponasa denovive so ladnovo ke vidime mozda pak ke igram so brzinite manualno ama za periodov izminat zaklucno do denes zadovolen sum kako raboti autofanot..
Drugo e za krilcata za nasocuvanje na vozduhot do vcera bea ostaveni na auto levo desno gore dole (edno motorce e i kaj mene @Strelec levo desno kompletira dvizenje pa posle gore dole tera..) i so poladnovo na garniturata kade sto sedam osetiv ladni struicki pa gi nasociv ko lani fiksno nadole i najlevo nakaj mene da go butka vozduhot i prijatno e..navecer i koga ne sum doma gi ostavam na auto perkite zasto mislam deka najubavo taka se mesa vozduhot i najmalce useden vozduh se stvara..

Последно уредено:
Член од
26 октомври 2015
Мислења
53
Поени од реакции
60
Konecno R32 vo MK...Amber model na GREE
vnatresna GWH12YC-K6DNA1A/I (WIFI) / nadvoresna GWH12YC-K6DNA1A/O
Od opcii: Plazma, I-Feel, X-Fan, WiFi, AutoSwing (horizontal + vertikal), 680m3 izduv, daljinsko so site opcii kako Hansol. Ide so EEV ventil i 2-reden izmenuvac, edino greaci sto nema...no R32 si go raboti svoeto pa ima SEER 8.5 i SCOP(Average zona) 4,4.
Прегледај го приврзокот 159949 Прегледај го приврзокот 159950 Прегледај го приврзокот 159951 Прегледај го приврзокот 159952 Прегледај го приврзокот 159953 Прегледај го приврзокот 159955
Konecno i dvete oznaki na kutijata + oznaka za model
Прегледај го приврзокот 159961
Mi fali uste eden inverter za mojot prostor, Mitsava pocna po 670W da vlece na +4 nadvor, pomos i treba od barem uste edna klima...dilemata do pred nekoe vreme mi e bese megju Lomoto i konzolnata no ko go vidov denes Amberot mislam deka ke pravagne i resi dilema R32jkava i ke vleze u kolekcija :)
Strelec, ako ti trosi tolku mnogu na +4 togas zosto ne pobaras od kompanijata od kade sto ja kupi da proverat sto i e. Neli ima eurovent sertifikat,i ti kako potrosuvac treba da si zastiten so tocnosta na podatocite. Kaj mene na minus -10,(LANI) trosese tolku(prosecno).

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
A bogami i Vozduh-Voda pumpa Versat II+ so 2-stage kompresija do +80C...Dur spijat drugive nekoj raboti

Do 80C so el.grejaci ili so kompresija
Do 80C vo bafer, do 60C vo grejni tela, bez greaci
Gree Air to Water Eurovent
Daikin Air to Water Eurovent
I za Gree i za Daikin podatoci davaat za samo za +7 (kako Nominala)
Za drugite T postoi ili Correction Factor ili proizvoditelot dava podatoci za kapacitet i COP za drugi nadvoresni T
Monoblokot Versati II+ ne e nisto novo, go imaat objaveno edna cela godina unazad za download vo CAC katalogot za 2016ta i me zainteresira odamna ne e nisto novo samo sto sega stigna i ovde
Od Servisno sto moze da se najde po net za Versati Monoblok 2+ e ova
https://kievclimate.com/man/Gree/Versati/Versati 2016 2-f/2.Engineering Data.pdf
i mislam ova servisno
(kaj vtorovo iako vo pocetokot pisuva "Split" mislam im e greska i se raboti za Versati 2+ monoblok so 2-stage kompresija koja podolu e i spomnata)
Vo PartList kaj Versatito2+ ima eden hardverski del koj go nema kaj obicnite klimi so singl ili twin kompresor a toa e "Gas-liquid Separator Sub-Assy" sto mislam e isto so FlashVaporizer (instant isparuvac...vo Hansol2-stage) ili Intercooler
GREE Hansol xxDBAxx  2-stage compressor +intercooler.JPG
Vo ovoj proces (kolku sto rabiram) namesto freonot da ide prema vnatresnata edinica se pravi povrat na freonot na 2ra kompresija na toj (nedovolno) ili sredno zagrean freon pri sto em se vrsi prirodno ladenje na kompresorot (potrebno na niski T), i vtoro toj dodatno se komprimira i mu se podiga kompresija i T pa i na niski nadvoresni T ne gubi znacitelno od kapacitetot. 2-stage kompresori nema samo Gree toa sigurno go znaes, ima i GMCC ima i Htachi i LG i Sanyo....prasanje kade se vgradeni i kolku cinat tie uredi.
ADC6000_co2_d02i02.gif Kaksii-vaihe kompressointi välijäähdytyksellä.jpg
Two-Stage_Inverter_Compressor_with_Vapor_002.jpg
LG 2-stage

Attachments

Последно уредено:
Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Ja koristam i jas vtora zima i ti preporacuvam OBAVEZNO da ja koristis na niski temperaturi samo na autofan. Pri povisoki temperaturi 10 i poveke stepeni raboti zadovolitelno vo prva ili vtora brzina, ali pri poniski temperaturi veke okolu nula i ispod, nema sansa da postigne temperatura vo prostorijata vo 1 brzina.
Kaj mene momentalno na zadadeni 21 stepen raboti so potrosuvacka od 365-370 wati na autofan so brzina dali e 3 ili 4 bez nikakov prestanok veke 5 saati, kuka so stara stolarija i imam golemi gubitoci, defrosti pravi pocesto koga e vlazno, vo vakvi uslovi poretko i se mnogu kratki kako sto i ti opisa, ne znam dali e toa i prav defrost posto nema ni tecenje na voda.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Ja koristam i jas vtora zima i ti preporacuvam OBAVEZNO da ja koristis na niski temperaturi samo na autofan. Pri povisoki temperaturi 10 i poveke stepeni raboti zadovolitelno vo prva ili vtora brzina, ali pri poniski temperaturi veke okolu nula i ispod, nema sansa da postigne temperatura vo prostorijata vo 1 brzina.
Kaj mene momentalno na zadadeni 21 stepen raboti so potrosuvacka od 365-370 wati na autofan so brzina dali e 3 ili 4 bez nikakov prestanok veke 5 saati, kuka so stara stolarija i imam golemi gubitoci, defrosti pravi pocesto koga e vlazno, vo vakvi uslovi poretko i se mnogu kratki kako sto i ti opisa, ne znam dali e toa i prav defrost posto nema ni tecenje na voda.
колку м2 грееш со панасоникот а колку со тошибата ?
ми остана со сеќавање дека тошибата грее соба од 20м2 или грешка сум ?

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.908
Поени од реакции
6.998
Како мериш потрошувачка само на климата?
Инаку темп. мерам со обичен кинески термометар купен од тезга поставен под масичето пред гарнитура, во права линија околу 4 метри од климата.

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Mnogu retko koi proizvoditeli na topl. pumpi gi davaat podatocite na temperaturi ispod nula.
Mnogu cesto tie temp. na vodata se takvi kakvi ne bi gi zadovolile potrebite dokolku koristime radijatori. Vo podatocite ke najdeme temperaturi na vodata od 55 ili 60 stepeni, koi se odnesuvaat na pozitivni (+7C) temperaturi, a togas koga nam ni e najmnogu potrbno tie drasticno se namaluvaat, sto sekako ne e slucaj kaj site topl. pumpi, samo sto tie se poprilicno poskapi.

Ova e vo konteks na koristenje na radijatori, a dokolku koristime podno, fenkojleri, ili imame ekstra izolacija i predimenzionirani broj na rebra, upotrbata na topl. pumpi (vozduh-voda) e dobra investicija.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
може да знам со колку вати одржува Т тошибата, ако имаш мерач
ти беше од Битола, така ?
Ne sum od Bitola, Toshibata imam poveke pati objasnuvano kako raboti ali eve pak ke ti kazam. Pri uklucuvanje pravi eden vid defrost, priprema za greenje i togas kacuva maksimalna potrosuvacka, 1300-1650 watti, za minute dve pocnuva da duva i potrosuvackata paga. Ako ima golema razlika vo temperatura za da postigne raboti okolu 600 wati, ako e blisku ili doaga samo do odrzuvanje paga na najniska potrosuvackaod 220-230 wati. Najdirektno potrosuvackata za odrzuvanje zavisi od nadvoresnata temperatura. Duri bev konstatiral deka po potrosuvackata na odrzuvanje moze ka kazam kolku e nadvoresnata temperatura. Ako nadvor e 10 stepeni raboti so 230, ako e 5-6st, raboti 280-290, ako e nula 350-380, ako e -5 420-450, ako e uste pogolem minus 550-600. Kako sto se menuva nadvoresnata temperatura taka se menuva i potrosuvackata.

Член од
14 ноември 2011
Мислења
144
Поени од реакции
366
Нарачав 2 Gree Amber GWH12UC-KGDNA1A со R32, 12000BTU (3.5KW). Цената дојде 35,000 ден. по парче. Ќе ладат/греат ~ 12м2 простории во новоградба (16cm цигла, 8цм стиропор и абриб).
За исти простории веќе имам 3.5-ки Mitsubishi и 2.5 Mitsubishi (SF), но сакав нешто поразлично за другиот простор. Ќе земев 2 х 2.5 мицу но немаа лагер а овие се интересен новитет.

Се думав помеѓу Lomo 3.5 (не Lomo Eco); и Hansol. Ломо-то е 28500, хансолот ќе фатеше 47.500. Но бидејќи станот е најгоре, екстремноста што ја нуди хансолот беше оверкил (двостепен компресор, два греачи на тацна итн) и не сакав да фрлам екстра 200Е по уред па така изборот падна на Amber моделите. Ќе монтираат во понеделник па ќе видиме што како. За дневниот простор (отворен кон ходник и поврзан со кујна) ќе одам на Hansol 5.5kw.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Мојата Lg,дневната од 40м2,од 12 степени за 1 саат(18-19ч.) направи 16 степени.
Немам мерач ни термометар но кога ќе ставам фаца под издуф,пече од топло.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Нарачав 2 Gree Amber GWH12UC-KGDNA1A со R32, 12000BTU (3.5KW). Цената дојде 35,000 ден. по парче. Ќе ладат/греат ~ 12м2 простории во новоградба (16cm цигла, 8цм стиропор и абриб).
За исти простории веќе имам 3.5-ки Mitsubishi и 2.5 Mitsubishi (SF), но сакав нешто поразлично за другиот простор. Ќе земев 2 х 2.5 мицу но немаа лагер а овие се интересен новитет.

Се думав помеѓу Lomo 3.5 (не Lomo Eco); и Hansol. Ломо-то е 28500, хансолот ќе фатеше 47.500. Но бидејќи станот е најгоре, екстремноста што ја нуди хансолот беше оверкил (двостепен компресор, два греачи на тацна итн) и не сакав да фрлам екстра 200Е по уред па така изборот падна на Amber моделите. Ќе монтираат во понеделник па ќе видиме што како. За дневниот простор (отворен кон ходник и поврзан со кујна) ќе одам на Hansol 5.5kw.
Za 12m2 si zemal 3.5 amber?
Znaci lomoto padna 28k so pojavuvanjeto na amber 35k.

Kajgana Shop

На врв Bottom