Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ипси,

тебе ем ти сече ем ти тече од вишокот па дај конечно, посочи ја вистината која е иста и за тебе, и за мене и за уште пар миљарда луѓе на Земјава.

Ќе можеш или пак на дофат имаш уште некој навредливи израз?...
Мики, посочена е безброј пати, ама со инка не се става, што да ти правам.

О‘ кеј, продолжи да си ласкаш...Со вакво темпо, ќе стигнеш не до Телемска „ѕвезда„, туку до цело јато од галаксии. :icon_lol:

Така е, кога имаш Божица која ти ја покажува Нејзината Ѕвездена величенственост. А не бог кој те пуштил со крокодили да пасите трева на рамна Земја. :)

Мики, посочена е безброј пати, ама со инка не се става, што да ти правам.

Посочи ја уште еднаш, само немој тафтолошки, у стилот „...вистината е онаа вистинската...„.

Значи, очекувам вистина која е иста и за тебе и за мене и за цел род човечки.[DOUBLEPOST=1477684379][/DOUBLEPOST]
Така е, кога имаш Божица која ти ја покажува Нејзината Ѕвездена величенственост. А не бог кој те пуштил со крокодили да пасите трева на рамна Земја. :)

Напредуеш...Добро е, ќе те биде! :icon_lol:

Посочи ја уште еднаш, само немој тафтолошки, у стилот „...вистината е онаа вистинската...„.

Значи, очекувам вистина која е иста и за тебе и за мене и за цел род човечки.

Растенијата беа создадени на четвртиот ден, на петтиот Сонцето. Змијата и кажа на Ева да касне од јаболкото, додека крокодилите пасеа трева на ливадката. Потоа Ева имаше сексуален однос со својот син, инаку не ќе има друга можност човечкиот род да продолжи.

Доволно? Ајде на нанење сега...

Растенијата беа создадени на четвртиот ден, на петтиот Сонцето. Змијата и кажа на Ева да касне од јаболкото, додека крокодилите пасеа трева на ливадката. Потоа Ева имаше сексуален однос со својот син, инаку не ќе има друга можност човечкиот род да продолжи.

Доволно? .

Не е доволно; не прашав за вистините во Црквата, туку за вистината која ја знае само другар ти Ипси.
Пак ми бегаш од одговорот....[DOUBLEPOST=1477685631][/DOUBLEPOST]
нема проблем Мики, ја не се откажувам од твојот случај....

О‘ кеј, терај даље...

Значи, очекувам вистина која е иста и за тебе и за мене и за цел род човечки.
Вистини има многу, зависи за што конкретно зборуваме.

За вистината зборуваме...
За која вистина? Ете, вистина е дека утре почнува зимското сметање на времето. Вистина е дека во Македонија моментално е ноќ. Вистина е дека комуницираме преку интернет.... Можам до утре вака. Сето ова е вистина која е иста и за тебе и за мене и за целиот човечки род.

За која вистина? Ете, вистина е дека утре почнува зимското сметање на времето. Вистина е дека во Македонија моментално е ноќ. Вистина е дека комуницираме преку интернет.... Можам до утре вака. Сето ова е вистина која е иста и за тебе и за мене и за целиот човечки род.
Не е за целиот човечки род, има некој кој не се деца на времето.;)[DOUBLEPOST=1477687613][/DOUBLEPOST]
Подобро ќе живеам еден ден како лав и светам како Сонце (нема врска со патриотизам ова)... од колку да молам, плачам и кукам пред некаков си бог во кој и самиот се сомневам.

Подобро размислувај за смртта, отколку како ќе живееш.

Последно уредено:
„... само од родот на она дрво среде рајот, – рече Бог, – не јадете и не се допирајте до него, за да не умрете!”
--- Берашит, 3:3

Љубоморен бог, не дава тоа што е негово! :)

Евреите си давале свои размисли за тоа...

„She took of the fruit thereof, and did eat.
R. Aibu said: She squeezed grapes and gave him
R.Simlai said: She came upon him with her answers all ready, saying to him: 'What think you: that I will die and another Eve will be created for you? — There is nothing new under the sun (Eccl. 1, 9). Or do you think that I will die while you remain alone ?
He created it not a waste, He formed it to be inhabited' (Isa. xlv, 18). The Rabbis said: She began weeping and crying over him.

Also is an extension;
she gave the cattle, beasts, and birds to eat of it. All obeyed her and ate thereof, except a certain bird named hoi (phoenix)...“

„And the tree of the knowledge of good and evil (ib.). What was the tree whereof Adam and Eve ate? R. Meir said: It was wheat, for when a person lacks knowledge people say, 'That man has never eaten bread of wheat.' R. Samuel b. Isaac asked R. Ze'ira: 'Is it possible that it was wheat ? ' ' Yes/ replied he. ' But surely t r e e is written ? ' he argued. ' It grew lofty like the cedars of the Lebanon,' replied he.“

„R.Jose said : They were figs. He learns the obscure from the explicit, and [the meaning of] a statement from its context, thus : This may be compared to a royal prince who sinned with a slave girl, and the king on learning of it expelled him from court. He went from door to door of the slaves, but they would not receive him ; but she who had sinned with him opened her door and received him. So when Adam ate of that tree, He expelled him and cast him out of the garden of Eden;“

- MIDRASH RABBAH

Може во иднина да се додадени тие елементи, што Дрво било тоа... за познавање на Доброто и Злото :)
Битно е дека си каснале, ако веруваме на сказната дека се случила реално или пак да и додаваме значења :)

П.С. Проучувај ги книгите на оние што планираш да ги побиваш на нивни терен... :)

„... само од родот на она дрво среде рајот, – рече Бог, – не јадете и не се допирајте до него, за да не умрете!”
--- Берашит, 3:3

Љубоморен бог, не дава тоа што е негово! :)

Евреите си давале свои размисли за тоа...

„She took of the fruit thereof, and did eat.
R. Aibu said: She squeezed grapes and gave him
R.Simlai said: She came upon him with her answers all ready, saying to him: 'What think you: that I will die and another Eve will be created for you? — There is nothing new under the sun (Eccl. 1, 9). Or do you think that I will die while you remain alone ?
He created it not a waste, He formed it to be inhabited' (Isa. xlv, 18). The Rabbis said: She began weeping and crying over him.

Also is an extension;
she gave the cattle, beasts, and birds to eat of it. All obeyed her and ate thereof, except a certain bird named hoi (phoenix)...“

„And the tree of the knowledge of good and evil (ib.). What was the tree whereof Adam and Eve ate? R. Meir said: It was wheat, for when a person lacks knowledge people say, 'That man has never eaten bread of wheat.' R. Samuel b. Isaac asked R. Ze'ira: 'Is it possible that it was wheat ? ' ' Yes/ replied he. ' But surely t r e e is written ? ' he argued. ' It grew lofty like the cedars of the Lebanon,' replied he.“

„R.Jose said : They were figs. He learns the obscure from the explicit, and [the meaning of] a statement from its context, thus : This may be compared to a royal prince who sinned with a slave girl, and the king on learning of it expelled him from court. He went from door to door of the slaves, but they would not receive him ; but she who had sinned with him opened her door and received him. So when Adam ate of that tree, He expelled him and cast him out of the garden of Eden;“

- MIDRASH RABBAH

Може во иднина да се додадени тие елементи, што Дрво било тоа... за познавање на Доброто и Злото :)
Битно е дека си каснале, ако веруваме на сказната дека се случила реално или пак да и додаваме значења :)

П.С. Проучувај ги книгите на оние што планираш да ги побиваш на нивни терен... :)

Си го испуштил Etrog-от. Инаку, за твоја информација, пред неколку дена напишав пост во кој е образложена заблудата со јаболкото, која може да биде и средновековна слободна уметничка интерпретација на претсатвување на злото, бидејќи во латинскиот овие два збора се хомографи.

http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-iii.66309/page-511#post-7865636

Да, да го прочитав тоа уште кога го објави на форумов...
[DOUBLEPOST=1477690117][/DOUBLEPOST]Нема врска, ете зошто јаболко поврзано со тоа Дрво...
Измислуваат само глупости овие другиве... :)
Sliced-Apple.png

Сето ова кое го наброја, не е никаква вистина, оти напиша мноштво од едно „нешто„. Вистината секогаш „иде„ во „еднина„, не во „множина„.

Сето ова кое го наброја, не е никаква вистина, оти не е се‘ опфатна, туку набројаните нешта се само „вистинити нешта„, но не и „вистина„. На пример, зимското сметање на времето не ги засега пигмеите и индиосите, кои ионака не комуницираат преку „Интернет.

Обиди се пак и дај да видиме што е вистината...

Да, да го прочитав тоа уште кога го објави на форумов...
[DOUBLEPOST=1477690117][/DOUBLEPOST]Нема врска, ете зошто јаболко поврзано со тоа Дрво...
Измислуваат само глупости овие другиве... :)
Sliced-Apple.png

Што ќе кажеш за карамбола, која впрочем се одгледува и во Израел?

star-fruit-diabetes-880x340.jpg

Сето ова кое го наброја, не е никаква вистина, оти напиша мноштво од едно „нешто„. Вистината секогаш „иде„ во „еднина„, не во „множина„.

Сето ова кое го наброја, не е никаква вистина, оти не е се‘ опфатна, туку набројаните нешта се само „вистинити нешта„, но не и „вистина„. На пример, зимското сметање на времето не ги засега пигмеите и индиосите, кои ионака не комуницираат преку „Интернет.

Обиди се пак и дај да видиме што е вистината...
За да биде во еднина, треба да се однесува на нешто конкретно. Инаку тоа што пигмеите не ги засега(што е твоја претпоставка само), вистината дека утре започнува зимското сметање на времето, не значи дека тоа не е вистина што подеднакво важи за тебе, мене, пигмеите и целиот човечки род.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom