Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Здраво ке може ли некоја да ми објасни како иде со новороденчиња за педигре, родновник.
Мора родителите да имаат педигре (мајката и таткото ДВАЈЦАТА) исто така мора и двајцата да имаат позитивни оценки на изложби.
Леглото мора да ти е пријавено во кинолошки сојуз за да дојдат да ги видат малите (нека ти каже некој поконкретно ама имаше правила незнам во првата недела или така нешто требало да дојдат и слично.
И нормално како што ти наведов погоре треба да дојде лице од кинолошки сојуз и да ти го привери леглото.
Ако некаде и јас сум погрешил тука е @SaltNPepa да ме поправи

М

мојќен

Гостин
Кучево се ниша лево десно, си шета нормално али кога ќе застани не можи да држи рамнотежа и паѓа...решение?

L

Lu

Гостин
Кучево се ниша лево десно, си шета нормално али кога ќе застани не можи да држи рамнотежа и паѓа...решение?
Ветеринар.
Здраво ке може ли некоја да ми објасни како иде со новороденчиња за педигре, родновник.
На сајтот на КСМ имаш и бројче и објаснето, прочитај си, еве линк.
Ме интересира дали има такси во Скопје што ќе прими куче во кола, без транспортер? :)
Најубаво е во своја кола :D
Иначе може, ако е помало во скут :)

Член од
22 октомври 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Здраво:)
Имам самојед 4 месеци, женка. Ја земав кога имаше 3 месеци. Ме мачи тоа што крзното и е кратко и не е пуфкасто како што треба да биде. Ушињата уште и се свиснати, на слики гледам и на помали им се веќе кренати ушињата, а некои ми кажуваат дека на 8 месеци им се кревале ушите на самоједите. Ја хранам само со кучешка храна и секој ден и давам витамини и ја чешлам 1 дневно. Страв ми е да не остане со кратко крзно:( Дали некој кој што има самојед знае зошто не и расте крзното и што да направам за да и порасне? Ви благодарам:)

Еве слики да видите како изгледа Леа:love: Многу е мила и слатка, премногу е паметна и брзо учи:):LOL:

Тука има 3 месеци

Овде има 4 месеци

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.743
Поени од реакции
11.626
Имам самојед 4 месеци, женка. Ја земав кога имаше 3 месеци. Ме мачи тоа што крзното и е кратко и не е пуфкасто како што треба да биде. Ушињата уште и се свиснати, на слики гледам и на помали им се веќе кренати ушињата, а некои ми кажуваат дека на 8 месеци им се кревале ушите на самоједите. Ја хранам само со кучешка храна и секој ден и давам витамини и ја чешлам 1 дневно. Страв ми е да не остане со кратко крзно:( Дали некој кој што има самојед знае зошто не и расте крзното и што да направам за да и порасне? Ви благодарам:)

Еве слики да видите како изгледа Леа:love: Многу е мила и слатка, премногу е паметна и брзо учи:):LOL:
Мене искрено не ми личи на самојед, најверојатно некој микс е.

Член од
22 октомври 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Мене искрено не ми личи на самојед, најверојатно некој микс е.
Земена е од човек кој продава и чува самоједи со години. Кој и да ја види прашува одма дали е самојед. Може поради крзното и свитканите уши не ти личи:)

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Земена е од човек кој продава и чува самоједи со години. Кој и да ја види прашува одма дали е самојед. Може поради крзното и свитканите уши не ти личи:)
Може ли да ставиш слика кога стои од страна да ја видиме зашто на првите слики личи ко едно куче а на последната ко друго :)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Несакам да те разочарувам ама ова не личи на чист самојед.
За крзното неможеш ништо да направиш, тоа е генетско. Ушињата може да му се уште спуштени поради недостиг на калциум, а може и да му се спуштени ако е микс ама неможе да судиме.
Не личи како земена од огледувачница тоа е сигурно, да не ти е земена од Стајковци, Дејан да се вика дечкото?

Член од
22 октомври 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1
Несакам да те разочарувам ама ова не личи на чист самојед.
За крзното неможеш ништо да направиш, тоа е генетско. Ушињата може да му се уште спуштени поради недостиг на калциум, а може и да му се спуштени ако е микс ама неможе да судиме.
Не личи како земена од огледувачница тоа е сигурно, да не ти е земена од Стајковци, Дејан да се вика дечкото?
Да од кај него.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Да од кај него.
Дечкото може да биде се ама одгледувачница за самоједи не. Да речеше фабрика за самоједи ќе беше во право. Постојано има кученца затоа и има земено неколку женки за да заработува од нив а не да ги чува и одгледува, дури толку е дрзок што и купува од други места кучиња за да ги препродава. Од толку легла што му родиле неговите, квалитетот им е толку опаднат што повеќе личат на ретривер одколку на самојед. Така што не очекувај дека ќе имаш самојед со големо крзно, а ушињата веројатно ќе му се исправат ако е чисто. Ако ти продал и храна и витамини убаво те зафркнал и одма би ги исфрлил и едното и другото зашто нечинат за ништо. Ако си добила педигре верувај сомнително и којзнае од кое куче ти дава (незнам како успева да ги извади ама очигледно во нашиов кинолошки сојуз се е можно)

Член од
4 октомври 2016
Мислења
5
Поени од реакции
1

Тука има 3 месеци

Овде има 4 месеци

не се секирај ја коа ја земав мојата исто немаше крзно тоа е нормално,а и ушите ќе и се кренат за споредба сеа ќе ти ставам слики -Дора на три месеци коа ја земав и на 9 месеци :) гледам и иста навика имаат да седат со скрстени раце. Иначе давај и по квалитетна храна и калциум сеа чeшлај ја редовно на тој начин крзното се обновува и ќе ја видиш за неколку месеци ќе стане мечка :) 14958627_10210350510066632_257617908_n.jpg 14958657_10210350512506693_1722816009_n.jpg 14958657_10210350512506693_1722816009_n.jpg 14958627_10210350510066632_257617908_n.jpg

Attachments

Последно уредено:
Член од
8 септември 2016
Мислења
45
Поени од реакции
6
Стручњаци, препорачајте места во Скопје каде можат да се купат следниве работи. Кучето уште малку пристига.

- Кафез/транспортер (по можност нешто вакво, на расклопување, со зголемување/намалување големина, два влеза)
- Подметач за во кафезот и за на под.
- Хранилки/поилки (stainless steel)
- Играчки/топчиња/коски
- Ремчиња/подводници
- Четка,
- Органско средство за чистење (без амонијак) додека не го научам да иде надвор по нужда.
- Храна/дехидрат.

Kajgana Shop

На врв Bottom