Skorp
That guy...
Има ли кај нас да се провери дали се реални километрите на кола? Дали биле враќани и слично?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Хладњакот е нов менуван пред 5,6 месеци. Ќе проверам термостат и остало, вентилатор можеби...
Не смее да има воздух во хладњакот и цревата.Му фали воздух како под притисок , отвори капачето таму кај што туриш антифриз и таму дувај (нешто како со балон да дуваш) и види ако спадне количина антифриз и дотури му уште антифриз. И друга работа кога загреан мотор стискај цревата каде што се движи антифризот ако е жешко и тврдо тогаш провери термостатот ,а ако е жешко и мек тогаш нема доволно воздух што треба да циркулира антифризот како што треба.
Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
Не смее да има воздух во хладњакот и цревата.
Ако има воздух ќе грее повеќе.
Воздух може да прими само ако е прегреана бидејќи тогаш се гори диктонот и ќе ги дува цревата а кога ќе ја отвориш капачката од хладњакот или резрварчето за вода ќе издишува како кога си рсклатил шише кока кола.
Ако ептен е изгорен диктонот кога ќе отвориш капачката водата ќе летне нагоре
Абе не тресете глупости и ако не знаете не пишувајте нормална е таа температура и таму треба да седи стрелката на 95 а може да се качи и до 107 и таму е во нормала но ке се оклчи перката во втора брзина и ке падне температурата.Вози си ја колата и уживај за точно инфо имаш и гоогле и други сервиси, јас 6 години возам опел и добро сум информиран и кај мене се тие температури нема никаков проблем.
Не....... малку гледам обратно пишувате за воздухот во ладњакот.
Воздух во системот влегува при промена на некој дел какоп црево, ладњак, антифриз.....треба да се согледа дека новите коли имаат затворен систем на ладење(како домашните парни котли).
Значи кога ќе се тури антифриз, треба да се испушти воздухот кој се собира на најгорните делови од главата на моторот. Таму некаде треба да има шрафче кое се одвртува и се додека излегува воздух, треба да се држи одтворено. И така неколку пати. Обично јас ја развозувам колата и на неколку дена повторно испуштам воздух се додека не запре целосно излегувањето на меурчина.
Кај мене на Цитроенот има на две места-едното(имбус) е на врвот на главата, а другото е пластично шрафче на цревото за топла вода за парното.
Доколу не се испушти воздухот, моторот ќе загрева
Водата врие на 100 степени, ама антифризот на над 120, мислам дека точно беше 123. На крај на краиштата, приметете скалата по која се движи стрелката за температура на таблата до колку е пишана, и на колку и е црвеното поле.Како може до 107 да е нормала?Водата врие на 100 степени..Или за Опел тие хемиски работи не важат?Како кај мене ем е дизел,повеќе од 88-90 НЕ СМЕЕ да крене?Треба стрелката за температура да биде закована на едно место,или ако нема,стрелката да биде околу средината,не треба НАД средината,туку може и под неа..
ja imam 1.4 hdi i isto taka slabo vlecese. koga ja staviv na komp najde greska" prekin na krug" nesto povrzano so razni pritisoci okolu turbinata. majstorot za 5 min ja resi rabotata. Ja digna kolata i negde najdolu ispod motorot najde snop na creva koi sto odat kon turbinata i zamena dve spojki (gumeni) od po 5 cm i sirina okolu pola santim koi gi spojuvat crevata. Spojkite bea celosno ispukani kade sto se gubese pritisokot za pravilna rabota na turbinata. Sega super vleciНа 307 1.6 hdi во последно време осеќам дека послабо влече. Како можам да проверам дали турбото треба чистење или дали воопшто работи?
Абе тоа вашето рекла казала каква вода какви бакрачи имаш антифиз за таа намена што врие над 120 степени и колата на човекот е ок не го тератје да си губи време и нерви и пари по мајстори од вашите чаршиски муабети без поткепени информации и знаења.
Од 100 до црвеното е 107 степени и е во рангот на нормалата но ако ова е опел астра дизел стрелката ке биде закована некаде околу 90 степени истото е и кај вектрите дизели.