Дежурна Ординација! #2

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
дури можам да ти кажам дека референтни вредности се од 3,1 до 6,5 и ТИ СИ ВО НОРМАЛА :)
Не се сложувам со ова.
Долго време веќе докторите расправаат дека треба да се намали горната граница која се смета за нормална.
5.5 е.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.778
Поени од реакции
37.789
Дали и низок шеќер е штетен?
нормално дека е штетно ... немање гликоза што е храна на мозок , срце на сите ткива и клетки нема нормална функција клетката , нагло намален шеќер во крв е опасност по живот колабираш веднаш , за разлика од висок шеќер во крв кој е штетен но со денови покачен ќе направи штета ...[DOUBLEPOST=1475596867][/DOUBLEPOST]
Не се сложувам со ова.
Долго време веќе докторите расправаат дека треба да се намали горната граница која се смета за нормална.
5.5 е.
http://zaslike.com/files/e070yjtdtdk35kvex9vj.jpg
... човекот е ист и сега и пред 10, 20 години , а исто и шеќерот каде нормална вредност беше 6,8 ммол/л глукоза во крв ... само исхраната и дисциплината е пореметена и затоа се иде на построго ... јас коментирав дека и кај нас има различни нормални вредности при лабораториско испитување , не е унифицирано некаде нормална горна граница за шеќер во крвта до 6,1 некаде 6,4 некаде 6,5 некаде 6,6...
http://i203.photobucket.com/albums/aa192/savarea/Pregledkrvi.jpg
и зависи од овие вредности господинот што има вредност од систематски преглед и е загрижен може да Е или да НЕ Е во граници на нормала , зависно во која лабораторија му се измерени вредностите ...со истиов проблем се соочуваат сите екс ЈУ лаботатории... еве неколку примери
https://s23.postimg.org/6kngw9xi3/krvni_nalaz.jpg

Последно уредено:

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Чим дојде ваков ладен период (читај есен, зима) мене одма почнува носот да ми тече, па да ми се затнува, па да кашлам, да фаќам бронхопневмонии, да кревам температура... Иначе сега пијам едно до две апчиња Витамин Ц на ден, но гледам дека не помага нешто посебно.

Нешто како да се заштитам од настинкиве?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Чим дојде ваков ладен период (читај есен, зима) мене одма почнува носот да ми тече, па да ми се затнува, па да кашлам, да фаќам бронхопневмонии, да кревам температура... Иначе сега пијам едно до две апчиња Витамин Ц на ден, но гледам дека не помага нешто посебно.

Провери ги синусите:)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Подобри го имунитетот. :)
Па ти барем знаеш како се прави тоа.
Само забораваш нешто, треба што помалку да си пред уред што ти дозволува Кајгана, мислам, не дека (ми) пречиш или нешто, тоа ти ја цица енергијата.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.137
Поени од реакции
6.585
Бев на уролог а потоа и на ехо на левио тестис ми кажа дека имам некоја си почетна фаза на варицела (малце повеќе од нормално или помалце од тип 1 нешто измегу нормала и тип1) ми рекоа дека не е тоа ништо страшно . само ме занима дали истата може да остане во оваа фаза како што е или може и да се прошири некој што имал вакви работи да каже нешто,совет и тн.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Пијам таблети за притисок,енаприл.
Во последно време малиот ми е 58,60
На што се должи тоа ?

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Провери ги синусите:)
Ги имам проверено пред една две години и тоа правев и компјутер на синуси и риноскопија (ако така се викаше тоа што ти влегуваат во носот со едно цревце и ти ги гледаат синусите), но ми рекоа дека нема ништо. Гледам да се пазам, гледам и имунитетот да го зајакнам барем преку исхраната, како што вика @Anon, но сепак си тера оваа шема на континуирана настинка во овој ладен период. Од кога ја фатив уртикаријата последниве две три години се ми е вака преку зима и навистина незнам како да го спречам тоа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.778
Поени од реакции
37.789
Ги имам проверено пред една две години и тоа правев и компјутер на синуси и риноскопија (ако така се викаше тоа што ти влегуваат во носот со едно цревце и ти ги гледаат синусите), но ми рекоа дека нема ништо. Гледам да се пазам, гледам и имунитетот да го зајакнам барем преку исхраната, како што вика @Anon, но сепак си тера оваа шема на континуирана настинка во овој ладен период. Од кога ја фатив уртикаријата последниве две три години се ми е вака преку зима и навистина незнам како да го спречам тоа.
... не разбирам што подразбираш ,, да се пазиш ,, ? и зајакнување на имунитетот преку исхрана е со резултат само ако е паднат имунитетот од слаба исхрана па сега ќе појачуваш ...ако исхранта ти е нормална ?? што ќе појачуваш? како влегува во уста ...така излегува , телото не сака вишок на ниеден елемент...
дали си размислил дека најдобро имунитет се стекнува со на пример туширање со топла па средно ладна вода , на пример со пешање во студено време а ? ..дали тоа твое ,,пазење,, баш овие работи ги избегнува? :cautious:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
... не разбирам што подразбираш ,, да се пазиш ,, ? и зајакнување на имунитетот преку исхрана е со резултат само ако е паднат имунитетот од слаба исхрана па сега ќе појачуваш ...ако исхранта ти е нормална ?? што ќе појачуваш? како влегува во уста ...така излегува , телото не сака вишок на ниеден елемент...
дали си размислил дека најдобро имунитет се стекнува со на пример туширање со топла па средно ладна вода , на пример со пешање во студено време а ? ..дали тоа твое ,,пазење,, баш овие работи ги избегнува? :cautious:
Како ќе го подобриш имунитетот ако пешачиш на -10?

Член од
11 јуни 2013
Мислења
47
Поени од реакции
47
Здраво на сите
сакам да прашам дали некој имал проблем како мојот и како го решил,
пред околу еден месец сечејќи го ноктот на палецот на ногата сум го исекол многу длабоко, и сега местото околу него ми е потечено, ноктот не ми расте внатре во прстот туку не може да расте нормално од потеченото место го притиска и при допир чувствувам болки. Бев на болница ми дадоа хидроген од 3%, бетадине и антибиотик, но немам никакво подобрување и покрај тоа што сеуште користам хидроген и бетадине.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Здраво на сите
сакам да прашам дали некој имал проблем како мојот и како го решил,
пред околу еден месец сечејќи го ноктот на палецот на ногата сум го исекол многу длабоко, и сега местото околу него ми е потечено, ноктот не ми расте внатре во прстот туку не може да расте нормално од потеченото место го притиска и при допир чувствувам болки. Бев на болница ми дадоа хидроген од 3%, бетадине и антибиотик, но немам никакво подобрување и покрај тоа што сеуште користам хидроген и бетадине.
Витамин ц внатрешно, невен и камилица надворешно.

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.859
Поени од реакции
10.703
Може не е за тука прашањето ама ајде... Постојано ми се иритира кожата на главата, веќе пробав еден куп шампони и никако не можам да го погодам вистинскиот. Некој да ми препорача шампон што може да ми помогне со проблемот?

Kajgana Shop

На врв Bottom