Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Ако продолжиш да врескаш, не верувам дека ќе сакат да те чует...
Дај покажи минимуН „бон-тон„ у тоа обраќањето. Врескањето не е начин на комуникација со Бога во рамките од Црквата.
Мики тој не се појави кога самиот вети дека ќе се појави пред 2000 години и никој не го виде после тоа освен како лик на тост, во пења од пиво, во флека од влага на плафон, на љушпа од јајце......
Можи треба да се вреска Његовото име, можи има проблем со слух?

Мики тој не се појави кога самиот вети дека ќе се појави пред 2000 години и никој не го виде после тоа освен како лик на тост, во пења од пиво, во флека од влага на плафон, на љушпа од јајце......
Можи треба да се вреска Његовото име, можи има проблем со слух?

Let3,

све е можно, освен твоево врескање да го претвориш во обраќање кон Бога.
Ц, не иде...

Плус, имаш вера помала од математичка инфинитезимала.

Let3,

све е можно, освен твоево врескање да го претвориш во обраќање кон Бога.
Ц, не иде...

Плус, имаш вера помала од математичка инфинитезимала.
Мики 2000 години со молења шептења тивко повикување - не успеавте да го намамите пак да се врати како шо ветил.
Можи треба да пробате со врескање?
можи то ќе упали?
па ако не упали, пак вратете се на мрмљања

Да истражувам и да менувам; што да менувам бе кутар Хепта, да го менувам она кое веќе се случило?
Миљон пати напишав дека верата е последица и на трагањето, а не на просто приемање информации од некој извор.

Себе си да се менуваш бре, што бладаш и се губиш, што зборуваш глупости, пак ли не разбираш што ти се зборува?
Не ме читаш воопшто ти мене или навистина не разбираш што ти зборувам...

Непознато е тоа за тебе - да се менуваш, да надминуваш, да си над догмите...
Ти си најде „вистина“, статичка, мртвило и сега уживаш во „перспективите што ти ги нуди верувањето“.
Браво.
Бре кoлкaвo "мaчеништвo" сaмo зa пустo фaлење нa "супер телемa" нa сметкa нa "беднoтo христијaнствo" престaр/a си дa се прaиш ѓoa бебенце. Oвa дoкaзиве не ти "нaбијa" дoвoлнo искуствo дa пoверувaш у телемa?:)
Што, ти смета тоа што на форумов се зборува премногу за Телема, па ти се виде како фалење?
Прифати го Законот и се е законски, @liberij, Телема момче, батали ти гревови и еврејски мистики. Гревови во стариот еон, во еонот на твојот преценет Озирис, но не во Еонот на Детето. ;)

Христијанството не е бедно, само е некомпатибилно со човекот во овој еон... човекот го надмина сето тоа.
Не може една религија преку своите мирјани, и најстрашно своите свештеници кои нели, се посредници помеѓу божественото и простата раја, да ја шири болеста дека човекот е грешен, дека има разлика помеѓу жената и мажот во однос на божественоста, дека му треба надворешен спасител на човекот, дека постои една црква и тоа е православната, сето друго е зло...

Ако не ми верува било кој што го чита ова мое мнение, ете му ПРЕМИН портал, ете му ТРОИЧНИК и нека чита, не е лошо да се запознае човек со христијанството денес... мора да се знае што не прифаќаш како кодекс и зошто!

Тоа води кон војна, која ти сеуште не ја согледуваш, но ти си премногу слеп за да увидиш какво зло шириш со твоето непознавање на човекот...

Продолжете понатаму...

Последно уредено:
Христијанството не е бедно, само е некомпатибилно со човекот во овој еон... човекот го надмина сето тоа.
Не може една религија преку своите мирјани, и најстрашно своите свештеници кои нели, се посредници помеѓу божественото и простата раја, да ја шири болеста дека човекот е грешен, дека има разлика помеѓу жената и мажот во однос на божественоста, дека му треба надворешен спасител на човекот, дека постои една црква и тоа е православната, сето друго е зло...

Ако не ми верува било кој што го чита ова мое мнение, ете му ПРЕМИН портал, ете му ТРОИЧНИК и нека чита, не е лошо да се запознае човек со христијанството денес... мора да се знае што не прифаќаш како кодекс и зошто!

Тоа води кон војна, која ти сеуште не ја согледуваш, но ти си премногу слеп за да увидиш какво зло шириш со твоето непознавање на човекот...

Продолжете понатаму...

Aко добро те разбрав, ти се раководиш според овој дијаграм, нели?

CentralTruth.gif

This diagram is meant to show that the common truth behind all world religion is the idea that everyone is God. In the outer sections of the circle we have the outer mysteries of religion. That is the rules, the rituals and regulations. In the inner part of the circle is depicted the mystical heart of each religion, the mystical practices and disciplines designed to bring people into union with God. Towards the centre we find God. The ultimate truth and ground of all being. Though God is given different names, the assertion here is that all the different labels are really referring to the same thing.

Како се вклопува горниот дијаграм со Ев. по Јован 14:6 ќе можеш ли да објасниш?

Со вакво “разбирање“ на христијанството, јасно е зашто уште се малтретираш со докази, закони во т.н. телема.:(

Мики 2000 години со молења шептења тивко повикување - не успеавте да го намамите пак да се врати како шо ветил.
Можи треба да пробате со врескање?
можи то ќе упали?
па ако не упали, пак вратете се на мрмљања

Let3,

ви Црквата Христова, разговорот со Бога се води низ молитва. Верникот мора да има барем грам вера и да се надева дека молитвата, ако е соодветна, целисходна и душокорисна, ќе му биде од Бога услишана.

Ти пак, си сам, врескаш, се обраќаш до твојот непостоечки бог, без вера, и уште се жалиш дека врескањето не ти било услишано. А нема ни од кого...

Децана у Африка уште се гладни и умираат, а ти продужуеш да лицемериш.[DOUBLEPOST=1476388022][/DOUBLEPOST]

Себе си да се менуваш бре, што бладаш и се губиш, што зборуваш глупости, пак ли не разбираш што ти се зборува?
Не ме читаш воопшто ти мене или навистина не разбираш што ти зборувам...

Непознато е тоа за тебе - да се менуваш, да надминуваш, да си над догмите...
Ти си најде „вистина“, статичка, мртвило и сега уживаш во „перспективите што ти ги нуди верувањето“.
Браво.

Хепта,

а бе арно почна со постов, ама лошо заврши...

Не е проблем ако себе си се променам (иако не ми кажуваш „како„ и кон „што„), ама ова со надминувањето на догмите е „капак„ од личното високоумие....

Ќе те биде, има надеж и за тебе.

Let3,

ви Црквата Христова, разговорот со Бога се води низ молитва. Верникот мора да има барем грам вера и да се надева дека молитвата, ако е соодветна, целисходна и душокорисна, ќе му биде од Бога услишана.

Ти пак, си сам, врескаш, се обраќаш до твојот непостоечки бог, без вера, и уште се жалиш дека врескањето не ти било услишано. А нема ни од кого...

Децана у Африка уште се гладни и умираат, а ти продужуеш да лицемериш.
Tо можда кај некој пагански бог пали али кај Исус Христус е поинаку, нема потреба ни од акање од земја ни од одење по трње ни од амкање јајца ни палење огнови за коледе ни носење ручеци по гробишта ни лепење стоденарки по икони, ни бацвање на слики и кипови ни од платени попој и свештеници ни од.....
Исус, бог да го прости, ко се спремаше да оди кај татко му, вака им кажа на луѓето:
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
Јован 14

Значи верваш - посакуваш и ОП - ќе се оствари.
Е сега проблем е да се најде некој кој верува во исус а не во евра, деловни простори, џипови, мермери и злата.
Зато не мојш ти ни некој твој поп да левитирате, ве држат за земјата материјално финансиски окови.

Не, не се водам по тој дијаграм, бидејќи е запишано во една наша книга од Класа АB, а со доволно проучување на религиите кои се споменуваат може многу да се поврзе со симболизмот што следува:

„И Сатаната е обожуван од страна на луѓето под името Исус;
и Луцифер е обожуван од страна на луѓето под името Брама;
и Левијатан е обожуван од страна на луѓето под името Алах;
и Белиал е обожуван од страна на луѓето под името Буда.”
- Liber CCCCXVIII

Затоа, не тој дијаграм. ;)

Исто во истата книга има за Јагнето, кое што зборува:
„I am the greatest of the deceivers, for my purity and innocence shall seduce the pure and innocent, who but for me should come to the centre of the wheel. The wolf betrayeth only the greedy and the treacherous; the raven betrayeth only the melancholy and the dishonest. But I am he of whom it is written: He shall deceive the very elect.“

Разгледај по христијанскиот Нов Завет, во Откровенито, кога веќе толку се закачаме со визии кои ги немате вие мирјаните, бидејќи е строго забрането да имате било што со божествени визии бидејќи можеби ете оној зол дух се претворил во добар анѓел, така оди сказната нели - со заплашувања :)

Премногу е за објаснување на форумов, треба да раскажувам премногу книги и пак ќе се промаши смислата бидејќи немате ништо прочитано за да се запознаете со симболизмот на мистериите на Телема и новиот Еон, иако тука зборувам со години.

Ме прашуваш за ова: „Исус му рече: „Јас сум патот, вистината и животот; никој не доаѓа при Отецот, освен преку Мене.“?
Ќе претпоставам дека е да одговорот, судејќи по твојот дијаграм, и како Исус сигурно мора да е Центарот, оската која е неподвижна во тркалото на Самсара :)

Секој вистински иницијант така ќе одговори, работата е што аспирантот или ете мирјанинот денес мисли дека патот е нанадвор, а не навнатре, мисли дека ЈАС е туѓото ЈАС, дека надворешниот симбол мора насила да го вметне во себе си за да биде она што не е!

Тоа е мое толкување нормално, ако веруваме на веродостојноста на овие текстови, далеку од светите отци, Харалампие Преподобни или пак старец овој или оној.
Никој не би се сложил со мене што го обожува Исус... но тоа не ме тангира многу. Сеедно ми е...

И да, на крај, бидејќи се мислам дека сакаш Исус да го поврзеш со центарот на дијаграмот, од каде што се потекнува...
Едно мало Телемитско објаснување!

Не е Исус центарот, бидејќи во „Книгата на Законот“, глава II, каде што зборува Хадит (не ми е грижа како го разбирате тоа Хадит, за некои е невидлив дух, за други е себство, за трети Гениј, сешто може да ви биде, зависи колку имате знаење, искуство и интелегенција) стои:
„Во сферата јас сум насекаде центар, како што таа, обемот, никаде не се наоѓа.“
- Liber AL, II:3

понатаму оди со изјава
„Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.“
- Liber AL, II:6

и доаѓаме до клучниот момент во врска со дијаграмот твој, и гласи:
„Јас сум Магичарот и Егзорцистот. Јас сум оска на тркалото, и коцка во кругот. “Дојдете кон мене” е будалест израз: зашто јас сум тој што оди“
- Liber AL, II:7

За понатаму, ја имате „Законот е за Сите“ и многу добро ќе се запознаете со целата философија околу „Книгата на Законот“.

П.С. Многу долг пост, а замисли да образложев подетално што ќе испаднеше! ;)

Tо можда кај некој пагански бог пали али кај Исус Христус е поинаку, нема потреба ни од акање од земја ни од одење по трње ни од амкање јајца ни палење огнови за коледе ни носење ручеци по гробишта ни лепење стоденарки по икони, ни бацвање на слики и кипови ни од платени попој и свештеници ни од.....
Исус, бог да го прости, ко се спремаше да оди кај татко му, вака им кажа на луѓето:
12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
Јован 14

Значи верваш - посакуваш и ОП - ќе се оствари.
Е сега проблем е да се најде некој кој верува во исус а не во евра, деловни простори, џипови, мермери и злата.
Зато не мојш ти ни некој твој поп да левитирате, ве држат за земјата материјално финансиски окови.

Let3.

и цело Свето Писмо да го препишеш на форумов, нема да го покрие твоето апсолутно непознавање на истото.
А децана у Африка уште се гладни и боси....[DOUBLEPOST=1476389355][/DOUBLEPOST]
П.С. Многу долг пост, а замисли да образложев подетално што ќе испаднеше! ;)

Еве, јас ќе се обидам да замислам, но само посочи ми, колку пати е препрепрепреповторен изразот „јас„ во „Либерот„?
Доволно често, не?...:sneaky:

Не е проблем ако себе си се променам (иако не ми кажуваш „како„ и кон „што„), ама ова со надминувањето на догмите е „капак„ од личното високоумие....
Ете го ракот од стариот еон!

Христијански став за тоа како друг треба да ти каже како и кон што, нема да најдеш во Новиот Еон. Како може јас да ти кажам како по твојот пат, кога и да сакам не можам да бидам на твојот пат, ниту ти на мојот?
Сам си на својот пат, сам ќе откриеш како ќе се менуваш и кон што... сам ќе ги толкуваш симболите во животот, сам ќе ги користиш и ако промашиш, сам ќе бидеш виновен.

Бираш зло, со тоа што кон сите ќе покажуваш со прст и ќе им велиш: ти си зло, само моето е најдобро, мојот бог или не знам кој ќе те умре засекогаш, не постои твојот бог, твојот принцип на живот меѓу луѓето - нека ти биде по твоја волја, но тоа нема да те ослободи од последиците и нема да не бидеш обвинет што за едно верување дека ти треба спасување на душата, ќе го продадеш целото човештво за неа.
Сепак законите не се кршат, дури и да веруваш во Исус.

П.С. За ЈАС погледни го мојот пост погоре, на овој [линк]. И да погледни го есејот „Човештвото Пред СЕ“ и поврзи со ЈАС како највнатрешно себство, не со христијанска гимнастика дека јас е его :)
Нема да ти се допадне секако толкувањето мое...

Let3.

и цело Свето Писмо да го препишеш на форумов, нема да го покрие твоето апсолутно непознавање на истото.
А децана у Африка уште се гладни и боси....
Mики ја не знам кој вам ви преправа библија или ви ги прередва зборовите на исус, бог да го прости.
Јасно кажа
верувајте - посакајте и тоа ќе ви се исполни.
Ако сакаш покомплицирано - ене ти пагански богови па кај нив оди по храмовиу мантрај волшебни зборови уз ритуали, њихања клањања давања пари на свештенство...

верувајте - посакајте и тоа ќе ви се исполни.

Ја‘ не го разбирам изразов.

Ќе мојш да го подбјасниш или ќе почнеш уште еден, којзнае кој по ред, монолог?[DOUBLEPOST=1476440712][/DOUBLEPOST]
Сам си на својот пат, сам ќе откриеш како ќе се менуваш и кон што... сам ќе ги толкуваш симболите во животот, сам ќе ги користиш и ако промашиш, сам ќе бидеш виновен.

Кој сака да е сам, или е бог, или е ѕвер, рече некој од елиниските мудреци.

Но никако и човек со вроден лик Божји, вели Црквата.

Се чини дека ништо не си научил од световњаците, а камо ли од Црквата.

Кој сака да е сам, или е бог, или е ѕвер, рече некој од елиниските мудреци.

Но никако и човек со вроден лик Божји, вели Црквата.

Се чини дека ништо не си научил од световњаците, а камо ли од Црквата.
Каде виде ти муабет наназад дека некој кажа дека си сам?
Може наиде на израз дека е бог и дел од бог, низ муабетите наназад.
Не додавај твои размисли за работи кои не ги разбираш и не си ги проучувал.

Од друга страна, секоја ѕвезда по својот бесконечен курс, среќава други ѕвезди со кои, ако и одговара може да гради прекрасни соѕвездија кои ќе ја надополнуваат на својот бесконечен пат.
Така да, овие „мудрости“ од твоја страна за некаква си осаменост и слично, сигурно поврзано со тоа ЈАС или можеби го прочита она од „Книгата на Законот“:
„Јас сум сам: нема Бог каде што сум јас“ - Liber AL, II:23

Но веднаш после оваа изјава, следува:
„ Гледајте! ова се сериозни тајни; зашто исто така меѓу моите пријатели има пустиници....“ - Liber AL, II:24

Ако погледнете во стариот Коментар на „Книгата на Законот“, ќе прочитате за 23-от стих од поглавје II дека се вели:

„The Atheism of God. "Allah's the Atheist! He owns no Allah."
To admit God is to look up to God, and so not to be God. The cures of duality.
Јасно е? За да не ми мешаш Грци и свети отци во Телема? :)

Во „Законот е за Сите“, популарни коментари од страна на Кроули, ќе најдете поопширно објаснување на симболите, доволно за да стане појасно за неиницираниот, па и за аспирантот кој што стапнал на патеката!

Исто за 24-от стих од истото тоа, II поглавје вели:

„The Christians to the Lions!
A hermit is one who dwells isolated in the desert, exactly as a soul, a star, or an electron in the wilderness of space-time. The doctrine here put forth is that the initiate cannot be polluted by any particular environment. He accepts and enjoys everything that is proper to his nature. Thus, a man's sexual character is one form of his self-expression; he unites Hadit with Nuit sacramentally when he satisfied his instinct of physical love.“ итн итн многу е да се копира целиот текст.

Ова само за да знаеш дека зборуваш за работи за кои немаш волја да ги научиш, немаш капацитет да ги разбереш, немаш храброст да ги испиташ.

Бегај, смрдиш на сулфур со овие твои бедни муабети за зачувување на стравот.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom