Го изгледав пред некој ден, ама мањак на нет бев, еве да си го напишам домашното.
Интересен филм, сакам филмови со малку актери во една просторија што се случуваат (Rope, 12 Angry Men). Можеби затоа ми се допадна филмов, имаше некое темпо кое те држеше, иако рака на срце на крај малку ја затупеа, не знам дали сакаа да претстават дека сепак мажов ја сака Вивиан, дали да покажат дека едноставно не сака да ја препушти на друг маж, дали дека е еден од најголемите инати во историјата.
Од друга страна си обработува тема на израелските закони кои во најмала рака се смешни. Смешни се дури и за наши услови, а тоа кажува нешто. Не може бе некој цело време да се подјебава со правниот систем, да си тера по негово, да не се појавува на рочишта, да не прави ништо што ќе му се рече и пак он да биде во право. Мислам дека тука некаде, поради се ова и поради инаетот кој многу го мразам општо кај сите луѓе, жената ги има моите симпатии. Да, можеби нема никаква логика да бара развод, освен најоригиналното нешто, а тоа е слободата. Едноставно, престанала да го сака, не сака да го гледа повеќе, не сака да живее повеќе со него и никој, буквално никој на светов не може да и замери за тоа. Судов некако наговестува дека ако случајно беше обратна ситуацијата и ако мажот поради истата причина бара развод ќе му беше веднаш дозволен. Сакаа исто така да ја претстават и до некаде лошата позиција во која се наоѓаат жените поради религиозните верувања на Израелци (барем јас ова овака го сфатив), жената на комшијата нивни не смее сама да излегува во град, Вивиан не може 5 години да добие развод поради баналности.
Судиите па, посмешни од нашиве беа. Лути се на луѓево оти 5 години им доаѓаат во судницата, а тие која треба да се институцијата која ќе ги разреши овие работи имаат влијание исто колку и ние врз разводот на луѓево.
Адвокатот на Вивиан може да се рече дека најверојатно беше заљубен во неа.
Некој погоре спомна дека Вивиан доаѓала полугола во судницата со лакирани нокти. Имаше еден момент кога Вивиан му се развика него дека ќе ја запамети поради фактот што не и дава развод. Се до тој момент она си идеше потполно облечена, во чевли, ни нокти ни ништо не се гледаа. После тоа почна да доаѓа во покуси сукњи, со лакирани нокти, во сандали, ја распушти косата среде судница, како да сакаше да му даде до знаење дека може да му наштети и него и на сите оние работи во кои што верува и да го посрамоти пред сите. Сепак, ако не те заебе жена, нема кој да те заебе.
Се на се, 7/10.Ќе имаше и подобра оцена, ама крајот стварно беше издолжен, ја отекоа малку при крај и исто не ми е јасно зошто децата не беа викнати за никакви сведоци, некако најлогично ми е они да ја знаат најдобро ситуацијата во нивниот дом, па ќе видевме и дали стварно Вивиан ги вртела децата против татко им или тоа беше само лага од него.