Да бидам искрен прашањево несум го разбрал (се извинувам стварно се обидувам најдобро од себе но јас до 17 години незнаев добро македонски..)Па не зборуваме за морање, зборуваме за (анти)слобода без прекршок, што има разлика. Имаш еден основен сомнеж и имаш право да ја тепаш. Имаш право да имаш 4 жени, и жени без наследно право, со скратени права и слободи само поради една книга. Колку животи биле уништени така? Или ајде да речеме се работи за избор (а не се работи), зошто муслиманките во Македонија не се затворени дома? Зошто работат, зошто возат, зошто гласаат, зошто не смеат да бидат физички малтретирани...Ако се работеше за избор, тие ќе беа покриени, изолирани и дури некаде не смеат да ја напуштат куќата без дозвола! Тука се става се’ под една врховна конадна што ти дава право да смееш. Мислам дека сега сум појасен.
И тоа “грев“ ми е најголема замерка. Простливи и непростливи гревови! Ок, секој си има право на став, па и анализа на гревовите кои ги направил или им ги брои на другите (во мојот жаргон зборот “грев“ не постои, грешка да, но грев не). Ако свесно прекршиш религиозно правило, по некоја религиозна логика, си грешник, што значи дека си роб (свесно) на својата одлука. Во ред, имаш право на избор. Но кога станува збор за судење- грешник, тогаш никој нема апсолутно право да клеведи друг. Затоа не зависи од мене, зависи само од тебе и од твојата свест и совест од каде ја црпиш пресудата, поткрепена со одредени религиозни идеологии и доктрини на кои им веруваш.
Сума сумарум, нема предавство, има ставови, желби и афинитети, а и его пред се’. Сега повторно прашањето упростено, дали оправдувањето или дозволата дадена во оваа книга е исправна или не?
може ли да даваш некои примери? Можеби така ќе разбирам[DOUBLEPOST=1475504367][/DOUBLEPOST]
Ее хахаха ама за тоа нема да ме напаѓаш нели што да правам јасЕпа тоа е проблемот. Зошто да му биде страв некому да биде атеист? И тоа не е само во турција, во сите средини каде што муслиманите се мнозинство е исто.
Шала на страна јас имам шанси пошто моите се open-minded но ова сум бирал пак тоа сакав да кажав со 'сам си бирав'
Но како што кажав имам почит кон христијаните и никого не провоцирам како другите муслимани знам дека кај вас-нас(?) хаха во македонија мислам некои муслимани се многу неписмени за жал некогаш безобразни но не се сите исти
Инаку тоа 'страв' не се важи во сите градови во турција например каде што живеам јас луѓето се исто ко европејци и никој никому не меша
Последно уредено: