Прашања за Исламот III

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
Ти ова сериозно??!! :facepalm::facepalm:
Какво просветлување може да се очекува од луѓе кои живеат според принципите и филозофијата на пустински ограбувачи на каравани од седмиот век?

Jordanian writer shot dead as he arrived for trial for insulting Islam
Ти ако мислиш дека сите муслимани се исти незнам што да кажам..
Јас сум Македонец муслиманин и се гордеам со тоа дека сум Македонец и никогаш не би убил никого дека зборува нешто лошо за Исламот пошто секој човек живее за себеси
А јас сам си ја бирав својата вера и имам почит кон сите верувања и никогаш не кажувам нешто лошо за христијаните
можеби денешниве араби прават многу лоши работи но тоа незначи дека и ние Македонци муслимани ќе бидеме лоши како нив :/
Немој да заборавиш дека се се зависи од култура
Јас лично никогаш несум слушнал некој македнец муслиманин убил некого пошто он зборувал лошо за исламот
Поправи ме ако се лажам..

''се извинувам за мојот Македонски ако негде згрешив несум роден во Македонија''

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Остави ги сега личните препукувања, ме интересира став околу сведниов цитат.:)

Глава 2- 22

Немојте да се жените со идолопоклоници се’ додека не почнат да веруваат. Подобра е робинка што верува, отколку слободна идолопоклоничка, дури кога оваа би била и најмила. Не давајте им ги вашите ќерки на идолопоклониците пред да станат верници. Повеќе вреди еден верник роб отколку слободен неверник, па кога би бил и најмил.

Глава 4- 28 до 30. (да не ги препишувам сега)

Се зборува за “робување“, “неверници“, „забрани“,“дискриминации“, “казни“ (4-34) и нормално се добива впечаток дека во овие цитати/ правила стриктно се однесуваат за мажите, тие да ги спроведуваат, додека жената е премногу закрепостена за домот, мажот и семејството. Значи ти како македонски муслиман си избрал религија која оправдува тепање на жената ради сомнеж (4-34) и робување на жената (“Не женете се со робинки без дозвола на нивниот господар“- од книгата која никогаш не се менува)! Сега како ти го оправдуваш сето тоа и како гледаш ти на сето тоа околу робувањето, служењето, потценувањето и понижувањето на жената!? :)

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
Остави ги сега личните препукувања, ме интересира став околу сведниов цитат.:)

Глава 2- 22

Немојте да се жените со идолопоклоници се’ додека не почнат да веруваат. Подобра е робинка што верува, отколку слободна идолопоклоничка, дури кога оваа би била и најмила. Не давајте им ги вашите ќерки на идолопоклониците пред да станат верници. Повеќе вреди еден верник роб отколку слободен неверник, па кога би бил и најмил.

Глава 4- 28 до 30. (да не ги препишувам сега)

Се зборува за “робување“, “неверници“, „забрани“,“дискриминации“, “казни“ (4-34) и нормално се добива впечаток дека во овие цитати/ правила стриктно се однесуваат за мажите, тие да ги спроведуваат, додека жената е премногу закрепостена за домот, мажот и семејството. Значи ти како македонски муслиман си избрал религија која оправдува тепање на жената ради сомнеж (4-34) и робување на жената (“Не женете се со робинки без дозвола на нивниот господар“- од книгата која никогаш не се менува)! Сега како ти го оправдуваш сето тоа и како гледаш ти на сето тоа околу робувањето, служењето, потценувањето и понижувањето на жената!? :)
Лични препукувања?! Он кажал дека сите муслимани ги убиваат луѓето..
ти ако мислиш дека тоа е реално незнам ..
А инаку не ти разбирам поентата сите знаеме дека во тој период се повеќе имаше и кај муслиманите и кај христијаните робувањето..
ти како го оправдуваш тоа?
А дека пишува на Куран не значи дека ти мораш да се венчаш со робинка или да поддржуваш робувањето јас не читам такво нешто
Јас никого не провоцирам како што гледаш јас само се оправдувам затоа што некој ги таргетирал СИТЕ муслимани
Инаку ако ќе ме провоцираш подобро да не зборуваме за ова пошто ќе нема смисла..
Но ако сакаш да се разговораме фино и културно секогаш сум тука ако нешто сакаш да знаеш за Ислам ќе пробам да одговорам колку што знам секако..

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Лични препукувања?! Он кажал дека сите муслимани ги убиваат луѓето..
ти ако мислиш дека тоа е реално незнам ..
А инаку не ти разбирам поентата сите знаеме дека во тој период се повеќе имаше и кај муслиманите и кај христијаните робувањето..
ти како го оправдуваш тоа?
А дека пишува на Куран не значи дека ти мораш да се венчаш со робинка или да поддржуваш робувањето јас не читам такво нешто
Јас никого не провоцирам како што гледаш јас само се оправдувам затоа што некој ги таргетирал СИТЕ муслимани
Инаку ако ќе ме провоцираш подобро да не зборуваме за ова пошто ќе нема смисла..
Но ако сакаш да се разговораме фино и културно секогаш сум тука ако нешто сакаш да знаеш за Ислам ќе пробам да одговорам колку што знам секако..
Тука пишува “робувајте“, а не “робуваа“ или “робувале“, конташ? Ако Куранот е изворот на брачното право (па и на наследното, но тоа е друга приказна) , тоа во тој општествен свет сеуште важат овие норми и правила што значи дека робувањето не е завршен процес и не е приказна од историските пишани извори.

И не ми е целта да те провоцирам, реков “остави ви ги сега личните препукувања“, но очигледно ниту тоа не го сфати. Продолжи и со мене кавгаџиски (никаде не реков дека сите муслимани се убијци, патем не го ни прочитав неговиот коментар), туку поставив прашање што речиси сите муслимани го негираат или го извртуваат во својата метафорична форма која не постои- правото на жената. Сега повторно ќе те прашам, дали го оправдуваш тоа, како гледаш на тоа и како гледаш на Куранот како извор на право (да не го тупам со процесот на природните слободи и права кои се загрозени или поточно забранети)? :)

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
Тука пишува “робувајте“, а не “робуваа“ или “робувале“, конташ? Ако Куранот е изворот на брачното право (па и на наследното, но тоа е друга приказна) , тоа во тој општествен свет сеуште важат овие норми и правила што значи дека робувањето не е завршен процес и не е приказна од историските пишани извори.

И не ми е целта да те провоцирам, реков “остави ви ги сега личните препукувања“, но очигледно ниту тоа не го сфати. Продолжи и со мене кавгаџиски (никаде не реков дека сите муслимани се убијци, патем не го ни прочитав неговиот коментар), туку поставив прашање што речиси сите муслимани го негираат или го извртуваат во својата метафорична форма која не постои- правото на жената. Сега повторно ќе те прашам, дали го оправдуваш тоа, како гледаш на тоа и како гледаш на Куранот како извор на право (да не го тупам со процесот на природните слободи и права кои се загрозени или поточно забранети)? :)
Не не те разбрав само тоа што кажа он не беше добро..
А за робување.. незнам дали кажува така или не, ова од тебе слушнав баш сега
А инаку треба да го читаш куранот на арапски пошто многумина зборови некогаш немаат правилен превод
дури на турски многумина грешки има а камо ли Македонски.. така што незнам ќе видам тоа
А другото
Како што кажав.. само дека на Куранот пишува тоа не значи дека јас ќе ја тепам мојата жена. јас несум таков човек
А сега вака да те прашувам јас
If a man lies with a male as with a woman, both of them have committed an abomination; they shall surely be put to death; their blood is upon them.

Ова пишува на Библија значи хомосексуалец треба да е убиен
Сега ти ако ќе имаш хомосексуалец син ќе го убиеш ли? Секако дека не но пишува..

"'Anyone who curses their father or mother is to be put to death. Because they have cursed their father or mother, their blood will be on their own head.

Или ова ти би сакал ли да ти ја убиват
Ќерќата или синот само дека те пцуеле секако дека не..

Е па сега неможеме да го судиме човекот според религијата..
Само дека тоа е дозвелено незначи дека ќе правиш тоа или јас ќе го правам тоа
Исто така исламот дозволи венчање со повеќе жени ама тоа никогаш ама никогаш не би го направил..
Јас живеам во 2016та а не во 600-тите години а и мојата култура не го дозволува тоа
А и никој од моето семејство не ги тепаат своите жени или пак не се женат со 3 жени
Се зависи од култура како што кажав..

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не ги извртувај така работите. Нормално е да се прават компарации со другите свети книги за исти или слични нешта, но кога правиме компарации го критикуваме она што е напишано во едната книга, а воедно го критикуваме и она што е напишано во другата книга. Примерот со Куранот и Библијата.

Сега значи дека не ти се допаѓа и не знаеш точно конкретно. Ти дадов цитати, нема сега да ги препишувам, најди и и причитај ги. Направи анализа и согледај ја грешката која ти ја посочувам. Дали тоа е вредност која може да се пронајде во светите книги или уште една глупост која во сенка фрла 30-40% од луѓето од тој свет?
И не зависи само од културата, зависи и од правото и законите кои се црпат од Куранот и се прават така што да не би прекршиле некој норматив од Куранот, што е погрешно. Сега тука може да се фатиш за сламката наречена Инквизиција, но повторно ќе продолжиме во новиот ѕид затоа што јас немам никаква допирна точка со христијанството. Ти поставувам прашање, кое некаде не смее да се постави, и би требало да одговиориш стриктно и индивидуално, а не да правиш паралели и да се оградуваш од тоа. Ако тоа се Алахови зборови, а ти не ги почитуваш, сметаш дека се наменети за друго општество или култура (што и те како ги применува), дали тогаш во целист си предан на Исламот или само селективно т.е. бираш што е паметно, истересно или логично? Веќе се изјасни за тепањето на жените што е чекор напред околу конзервативноста или поточно строгоста, суровоста и примитивноста за правата општо во светот пред 1500 г. Дали треба религиозен прогрес или доволна е религиозната стагнацијата и како резултат на тоа и општествената уназаденост? :)

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
Не ги извртувај така работите. Нормално е да се прават компарации со другите свети книги за исти или слични нешта, но кога правиме компарации го критикуваме она што е напишано во едната книга, а воедно го критикуваме и она што е напишано во другата книга. Примерот со Куранот и Библијата.

Сега значи дека не ти се допаѓа и не знаеш точно конкретно. Ти дадов цитати, нема сега да ги препишувам, најди и и причитај ги. Направи анализа и согледај ја грешката која ти ја посочувам. Дали тоа е вредност која може да се пронајде во светите книги или уште една глупост која во сенка фрла 30-40% од луѓето од тој свет?
И не зависи само од културата, зависи и од правото и законите кои се црпат од Куранот и се прават така што да не би прекршиле некој норматив од Куранот, што е погрешно. Сега тука може да се фатиш за сламката наречена Инквизиција, но повторно ќе продолжиме во новиот ѕид затоа што јас немам никаква допирна точка со христијанството. Ти поставувам прашање, кое некаде не смее да се постави, и би требало да одговиориш стриктно и индивидуално, а не да правиш паралели и да се оградуваш од тоа. Ако тоа се Алахови зборови, а ти не ги почитуваш, сметаш дека се наменети за друго општество или култура (што и те како ги применува), дали тогаш во целист си предан на Исламот или само селективно т.е. бираш што е паметно, истересно или логично? Веќе се изјасни за тепањето на жените што е чекор напред околу конзервативноста или поточно строгоста, суровоста и примитивноста за правата општо во светот пред 1500 г. Дали треба религиозен прогрес или доволна е религиозната стагнацијата и како резултат на тоа и општествената уназаденост? :)
Добро но овде имаш грешка многумина книги кои што ги објаснуват цитаците на куранот кажуваат дека робувањето или тепањето се зависи од култура
НЕ мораш да ги тепаш жените
Тоа значи дека ти го бираш своето а неси предавник
Предавник би бил ако би кажал 'такво нешто не пишува на куран' но јас кажувам да пишува но тоа нема да правам јас..
''Контретно незнам за што станува збор ба тој цитат
Ако ќе најдам нешто на турски овде ќе пишувам пак :) ''
или би бил предан ако ќе кажам дека 'жените не морат да се покријат'
Ама овие тепање,робување се зависи од тебе
Или пак да кажеме ти си една жена а не се покриваш ти сепак си муслиманка штом кажуваш 'да постои' но јас не правам
Тоа е твојот грев но сеуште неси предавник се додека не кажуваш ' тоа не постои'

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А јас сам си ја бирав својата вера и имам почит кон сите верувања и никогаш не кажувам нешто лошо за христијаните
можеби денешниве араби прават многу лоши работи но тоа незначи дека и ние Македонци муслимани ќе бидеме лоши како нив :/
На која возраст беше кога сам ја одбра?

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
На која возраст беше кога сам ја одбра?
18 :) мислам во моето семејство сите се муслимани но како да кажам.. не се толку религиозни иако веруваат во Исламот така што сешто сум учел за ислам сам си го учив

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
18 :) мислам во моето семејство сите се муслимани но како да кажам.. не се толку религиозни иако веруваат во Исламот така што сешто сум учел за ислам сам си го учив
А сунетот не е ли вовед во исламот? Не ти правеле сунет до 18?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па не зборуваме за морање, зборуваме за (анти)слобода без прекршок, што има разлика. Имаш еден основен сомнеж и имаш право да ја тепаш. Имаш право да имаш 4 жени, и жени без наследно право, со скратени права и слободи само поради една книга. Колку животи биле уништени така? Или ајде да речеме се работи за избор (а не се работи), зошто муслиманките во Македонија не се затворени дома? Зошто работат, зошто возат, зошто гласаат, зошто не смеат да бидат физички малтретирани...Ако се работеше за избор, тие ќе беа покриени, изолирани и дури некаде не смеат да ја напуштат куќата без дозвола! Тука се става се’ под една врховна конадна што ти дава право да смееш. Мислам дека сега сум појасен.

И тоа “грев“ ми е најголема замерка. Простливи и непростливи гревови! Ок, секој си има право на став, па и анализа на гревовите кои ги направил или им ги брои на другите (во мојот жаргон зборот “грев“ не постои, грешка да, но грев не). Ако свесно прекршиш религиозно правило, по некоја религиозна логика, си грешник, што значи дека си роб (свесно) на својата одлука. Во ред, имаш право на избор. Но кога станува збор за судење- грешник, тогаш никој нема апсолутно право да клеведи друг. Затоа не зависи од мене, зависи само од тебе и од твојата свест и совест од каде ја црпиш пресудата, поткрепена со одредени религиозни идеологии и доктрини на кои им веруваш.

Сума сумарум, нема предавство, има ставови, желби и афинитети, а и его пред се’. Сега повторно прашањето упростено, дали оправдувањето или дозволата дадена во оваа книга е исправна или не? :)

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
А сунетот не е ли вовед во исламот? Не ти правеле сунет до 18?
Да но сунетот се прави во многумина држави дури и во САД
Но тоа баш не помнам бев многу мал :D
јас сум роден како муслиманин ти погрешно ме сфати, мислев да бев атеист или христијанин моето семејство би ме поштувале
И како дете сум бил муслиманин но незнаев ништо за својата вера до моите 18 години
Така што They didnt force me..
сам си го учив многумина работи за Куран
А иначе да не се разбира погрешно хаха и јас не ги правам работите кои што треба да ги правам според исламот (молење неколку пати во денот итн)
Но просто ова вера ми беше ств разбрлива и верувам:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да но сунетот се прави во многумина држави дури и во САД
Но тоа баш не помнам бев многу мал :D
јас сум роден како муслиманин ти погрешно ме сфати, мислев да бев атеист или христијанин моето семејство би ме поштувале
И како дете сум бил муслиманин но незнаев ништо за својата вера до моите 18 години
Така што They didnt force me..
сам си го учив многумина работи за Куран
А иначе да не се разбира погрешно хаха и јас не ги правам работите кои што треба да ги правам според исламот (молење неколку пати во денот итн)
Но просто ова вера ми беше ств разбрлива и верувам:)
Чекај сега.... Во САД и во други држави се врши обрежување од медицински причини, тоа не е сунет, не е верски обред, не се вклучени оџи, рабини или други свештени лица. Јас те прашав дали ти е извршен верски обред - сунет, а не дали те обрежале во болнива.
Втора работа, конфузни ти се изјавиве... Првин кажа дека сам си ја одбрал верата, а сега велиш дека си роден како муслима....?! Ако сам си ја бираш верата, како може да бидеш роден како муслиман?

Член од
21 февруари 2014
Мислења
77
Поени од реакции
20
Чекај сега.... Во САД и во други држави се врши обрежување од медицински причини, тоа не е сунет, не е верски обред, не се вклучени оџи, рабини или други свештени лица. Јас те прашав дали ти е извршен верски обред - сунет, а не дали те обрежале во болнива.
Втора работа, конфузни ти се изјавиве... Првин кажа дека сам си ја одбрал верата, а сега велиш дека си роден како муслима....?! Ако сам си ја бираш верата, како може да бидеш роден како муслиман?
Хахах ти што мислиш во Турција со хоџите се прави тоа? И овде се прави во болници без хоџи
Инаку да сам си ја бирав не разбирам што не е јасно тука да сакав сега ќе сум атеист или христијанин и никому не му е гајле никој не ме натерал да сум муслиманин..
3 верзии од библија имам читано многумина цитати..
да ми беше убедлива би верувал во тоа..
незнам што е сумљиво овде..
Многумина во турција сакаат да станст атеисти но им е страв од нивните роднини
Ме разбираш сега?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Многумина во турција сакаат да станст атеисти но им е страв од нивните роднини
Ме разбираш сега?
Епа тоа е проблемот. Зошто да му биде страв некому да биде атеист? И тоа не е само во турција, во сите средини каде што муслиманите се мнозинство е исто.

Kajgana Shop

На врв Bottom