Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
oti? jes da e tezok film ama mislam deka zasluzuva poveke
Gilliam e dobar car, iako mu go hejtam brazil :D
Тежок да. Добар да. Па и 5-ка не е лоша оцена. Можеби заслужува повеќе, ама така ми дојде... ;)

cepka I'm se vakvite listi :D

oti? jes da e tezok film ama mislam deka zasluzuva poveke
Gilliam e car, iako mu go hejtam brazil :D
ха, тој со девојчето беше?
кјут анд weird
ама мислам и ја му даов нешо 6 или 7 евентуално

ха, тој со девојчето беше?
кјут анд weird
ама мислам и ја му даов нешо 6 или 7 евентуално

toj, ko nekoja verzija na pans labyrinth e, samo bez kreativnosta na del toro :D

ja mu imam dadeno 4/5, gledam na letterboxd samo ja I ti sme go, pa, so znam, preporaka(?)

Има малце специфичен вкус, нели? :P[DOUBLEPOST=1472293850][/DOUBLEPOST]
По кој редослед ти се подредени филмовите во листава? Или рандом е?
Мислам дека од ланското издание па кон постарите изданија. Е сеа новите како се внесуваат доаѓаат на крај мислам.

Не ми се верува дека гледав филм на YouTube ама вредеше Indictment (1995) е одличен

Еве, IMDB вика дека во 2016 има 15 471 филм. Јас 250 одбрав. :P[DOUBLEPOST=1472473511][/DOUBLEPOST]
Zoolander 2 ти се допаѓа?
Не сум г гледал. Веројатно нема да ми се допадне, оти 1 беше ужас. Ама нека стои, ќе го гледам.

Еве ја и мојата слична листа, се преклопуваат доста фестивалски филмови, со тоа што кај мене е 2015/16 потенцијали (башка од 2015 има многу малку, пошто ја правев некаде крајот на 2015).

Еве ми ја и 2017/18 потенцијали, која е во фаза на дополнување.

Што е толку фамата за Звиздан
И јас тоа се прашувам, ко демек нешто wow, обичен балкански филм со лоша глума, типично балкански, секоја чест на исклочоците.

Што е толку фамата за Звиздан
Лани ја освои Un Certain Regard наградата на жирито во Кан. Наградата се доделува на млади, надежни режисери, и/или дебитантски филмови, и освен Звиздан, само уште еден друг балкански филм ја освоил: Beautiful People на Јасмин Диздар во 1999 (Босна и Херцеговина). Беше хрватски кандидат за Оскар, и пред објавувањето на номинациите, баш заради наградата од Кан се спомнуваше како фаворит за номинација, што на крај изостана. Лани и кај нас имаше премиера, на Cinedays, тогаш сакавме да го гледаме, но јас не можев, па затоа со душа го чекав. 7.3 оценка на IMDB, certified fresh на RottenTomatoes (иако од само една критика :P), и со многу позитивни критики.

Не дека е WOW, ама дека е баш типично балкански, ко што велите погоре, не е, оти типично балканските филмови си остануваат на Балканот, а не земаат награди по фестивали, а уште помалку па во Кан. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom