STCW тренингот во Будимпешта е 420 евра, односно 350 евра за STCW сертификатите и 70 евра за прва помош.
Превозот ме чинеше околу 80 евра со тоа што идев Скопје-Белград со автобус, па Белград-Будимпешта со воз. Касно разбравме дека има и линија со Фудекс Скопје-Белград-Будимпешта и дека е околу 45 евра повратна карта, ама веќе резервиравме и касно беше да смениме.
Во врска со смештајот, мене ме кошташе 20 евра ноќ во апартман. Како и да е имаше и поефтини смештаи (8-12 евра вечер), меѓутоа ние се решивме за овој бидејќи беше каде каде поубав и на подобра локација (3 минути до тренинг центарот).
Целиот тренинг трае 3 дена, односно почнува во сабота сабајле, завршува во понеделник во 12 на пладне. Така да не се ни полни 3 дена. Недела исто така не се седи цел ден, туку до 3 попладне.
Значи вкупниот трошок е - 420 евра за сертификатите, 80 евра за превоз и 40 евра за смештај односно 540 евра комплет плус џепарлак. Нормално џепарлакот зависи кој што сака да прави и како да троши таму. Будимпешта не е многу скап град, така да може и многу ефтино да се пројде. Да напоменам уште еднаш дека има и поефтин превоз и поефтин смештај така да и со 500 евра се проаѓа.
Со истите 550 евра што ќе ги дадев во Скопје за тренинг, ја прошетав и Будимпешта за време на викенд
Во врска со фактурата што ја спомна, не те разбирам на каква фактура мислиш ? Ако ми дојде ќе те обавестам, меѓутоа од познаници кои што се веќе отидени не сум информиран за такво нешто.
бате , 3 дена тренинг таков - вода не држи . сабота навечер будимпешта , излаганка , пиво две ... неделата гроги на тренинг , сум чул , доволно е само да се појди и да се плати и да се одседат 3 дена и го имаш сертификатот . факт . овде е 2 дена предавања и 3 дена пракса . и овде треба да се НАПРАВИ практичниот дел за да се има сертификатот , а не дека со ладна вода оган се гасни , прс прс готово .
од фудбал гледање никој не станал фудбалер . јасно е .
поздрав .[DOUBLEPOST=1472458179][/DOUBLEPOST]
Поправи ме ако грешам, но не помнам да сме дискутирале за овие прашања:
Дали работниот период поминат на брод се рачуна како работен стаж, или не се рачуна бидејќи е во меѓународни води и бидејќи е под договор ?
И за платата не сум прашал досега, како пристигнува истата - ти ја чуваат на бродот додека се закотви во пристаниште, ти ја праќаат на трансакциска или девизна сметка во Македонија, или треба да имаш привремена трансакциска сметка во странство - како нерезидент ?
Чисто ми текна пред некој ден кога бев во НЛБ Тутунска Банка, да прашам како би пристигнувале пари од странство на девизна сметка во банката и дали истите би можеле да бидат достапни на дебитната картичка издадена од банката.
Ми рекоа дека парите би пристигнале на девизна сметка во банката, но нема да бидат достапни на дебитната картичка. За да бидат достапни на дебитната картичка, ќе треба да се изврши конверзија на валута од странската валута во македонски денари, а ако морнарот е во странство, ќе може да направи конверзија преку Интернет, односно преку НЛБ Клик доколку користи електричен токен за Макси Клик.
Прашувам онака, бидејќи имам пријател кој работи фриленсер, а прима пари преку Вестерн Унион, но смачено му е од провизиите кои му ги наплаќаат, па разгледува алтернативи, па во меѓувреме ми текна да прашам и за платата на брод како истата пристигнува.
на оушен лајнер нема стаж , ит ис но манс ланд , имаш опција да си двоиш 20 , 40 или која сакаш сума на долари на месечно ниво во фондови кои после си ги подигаш..... слично на НЛБ фондовиве овде втор столб пензиски или као ГРАВЕ осигурување кое по 8-10 години плаќање рати , можис да си ги подигниш парите со минимална камата .или како повеќе паметни морнари кои глават неколку години по бродови - си се пријавуваш во мкд во некоја пријателска приватна фирма дека си вработен и си плаќаш придонеси и ти течи и стаж и пензија и се во мкд .
платата се зема на сметка , на крај на круз или на две недели или на крај на месец . таа сметка е универзална и можиш да имаш картица за подигање пари и иста таква „дебитна„ да оставиш дома и да можат твоите да подигаат ако префрлиш ти на твојата сметка ,девизна во било која банка .
порано се земаше платата кеш па се криеше по патики, под јастуци ,на плафон, под тепих....
често кога си одеше некој македонец за дома , да не праќаме по мониграм или вестерн ради јаки провизии , го „китиме„ ко невеста секој од нас пред да си оди, кој илјадарка кој две кој три , кој колку има и тој ко поштар носи 10-20 „цигли„ за да ги раздаде низ мкд ко странска пензија .
сеа токени , кликови, 4 сметки во 9 банки , електронско банкарство, мој банкар , денарска сметка ,резидентна сметка , нерезидетна сметка , девизна сметка ,дебитна картица , мастер картица , трансфери , мониграм , вестерн , пејпал , ....... се имате и пак ништо не знаете како да се снајдете
.... не дека не сме снаодливи , ама париве некако се помалце ги има