Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.635
Поени од реакции
22.372
Не сум активен на форумов, но темава ме заинтересира. Сите оние што мислат дека МКД има убав и здрав живот се лажат, и те како се лажат, проверете cost of living index,
http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp
Македонија е безмалку на последно место, па Албанија живее поубаво од нас.
Америка, животот во Америка е толку различен и богат што нашиве во МКД не можат ни на сон да осетат како е правилно да се живее.
Знаете кај нас playstation 4 е мисловна именка, 99% добиват шок коа детенце или кој и да е бара конзола за игри. Америка 99% од фамилиите имаат по 10 playstations, и 15 xbox one.
Кај нас 90 проценти имаат просечен мобилен од 50 еур на кого едвај смс можеш да напишеш. Америка 90% користат ајфони.
Свесни сте дека немаме mc donalds у мкд, h&m, ca, tom ford. Мислам немате избор на храна, има една еднолична храна. Никаква алтернатива. Сите оние бизнисмени со огромна заработка, дали ви е јасно дека кинеска храна не можете да јадете во мкд, (ocean star) ве молам' или бурито.
И јас со моите 50 еур месечни примања и вие со вашите 50.000 еур месечни примања конзумирате и ја јадете истата мизерна еднолична монотона исхрана.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Мора да си некој фејк или па живееш во паралелен свет како Роко.[DOUBLEPOST=1470162542][/DOUBLEPOST]
Не сум активен на форумов, но темава ме заинтересира. Сите оние што мислат дека МКД има убав и здрав живот се лажат, и те како се лажат, проверете cost of living index,
http://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp
Македонија е безмалку на последно место, па Албанија живее поубаво од нас.
Америка, животот во Америка е толку различен и богат што нашиве во МКД не можат ни на сон да осетат како е правилно да се живее.
Знаете кај нас playstation 4 е мисловна именка, 99% добиват шок коа детенце или кој и да е бара конзола за игри. Америка 99% од фамилиите имаат по 10 playstations, и 15 xbox one.
Кај нас 90 проценти имаат просечен мобилен од 50 еур на кого едвај смс можеш да напишеш. Америка 90% користат ајфони.
Свесни сте дека немаме mc donalds у мкд, h&m, ca, tom ford. Мислам немате избор на храна, има една еднолична храна. Никаква алтернатива. Сите оние бизнисмени со огромна заработка, дали ви е јасно дека кинеска храна не можете да јадете во мкд, (ocean star) ве молам' или бурито.
И јас со моите 50 еур месечни примања и вие со вашите 50.000 еур месечни примања конзумирате и ја јадете истата мизерна еднолична монотона исхрана.

Мора да си некој фејк или па живееш во паралелен свет како Роко.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Мора да си некој фејк или па живееш во паралелен свет како Роко.[DOUBLEPOST=1470162542][/DOUBLEPOST]

Не ти го разбирам постов.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
:) Пред да учиш било кој, научи што е социологија а што економија. И каде спаѓаат аргументи за куповна моќ, примања и стандард.

Понатаму, освен "не е така" дали имаш воопшто некој аргумент? :)
Што застапуваш? Дека на глобално ниво е одреден стандардот? :) Ако е така баш би сакал да чујам еве конкретниот пример што го цитирав погоре: 20 000$ годишен приход, во која "глобална" категорија на примања спаѓаат? Ниски, средни или високи? Поздрав
За кои 20 000$ годишно збориш тука у МКД?
Тоа се околу 90 000 ден месечна плата, колку луѓе во МКД имаат 90к плата?
Абе ти не си глуп, ти си феномен.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.635
Поени од реакции
22.372

Поседување Плејстејшн и Ајфон не се никакво мерило. Ја би рекол дури дека повеќето луѓе на запад немаат ни ајфон ни плејстејшн. Се сомневав дека си трол пошто не можам да верувам дека беше сериозен.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Поседување Плејстејшн и Ајфон не се никакво мерило. Ја би рекол дури дека повеќето луѓе на запад немаат ни ајфон ни плејстејшн. Се сомневав дека си трол пошто не можам да верувам дека беше сериозен.
Се' мерило. Еден мал пример на еден голем свет како живее правилно. Јас би рекол дека ти немаш стапнато на запад и ако живееш и твориш во МКД се тешиш дека овде има мирен живот и дека односот на плати врз основа на трошоци за живот се идеални. Но, за жал 200 еур се 200 еур, 2000 еур се 2000 еур без разлика каде живееш. Реалноста е дека кај нас и богатите бизнисмени живеат мизерен, монотон празен едноличен избор кај шо идеш да потрошиш у ресторан кафич кафана и добиваш арогантен однос од келнерот ист вид на месо и кујна и опција за кока кола.
Еве јас имам престојувано доволно на запад и да иако е Македонија божја земја таму 99% имаат ајфони.
Go figure...

Т

Триптико

Гостин
Не знам дали ќе се појави претходно напишаното (за да нема 4 исти по ред), ќе напишам кратко: 200е и 2000е воопшто не е сеедно каде и да живееш. Со 200е во МК барем нема да бидеш гладен, а 2000е се веќе фантазија. Со 200е на запад не можеш ни да се сликаш, а не пак месец да поминеш.
А муабетот за Ајфоните: во УСА цената е 300$, во Европа 600е. Сега ти go figure ;)

M

Moon Child

Гостин
Не знам дали ќе се појави претходно напишаното (за да нема 4 исти по ред), ќе напишам кратко: 200е и 2000е воопшто не е сеедно каде и да живееш. Со 200е во МК барем нема да бидеш гладен, а 2000е се веќе фантазија. Со 200е на запад не можеш ни да се сликаш, а не пак месец да поминеш.
А муабетот за Ајфоните: во УСА цената е 300$, во Европа 600е. Сега ти go figure ;)
Има една емисија на Тв јас често ја гледам на Travel - House hunters internationals, често луѓе кои се селат во друга држава поради работа бараат куќи под ќирија. Во Париз на пример, затуцано гарсоњерче од 20 и нешто квадрата знае да кошта од 1500 долари па нагоре. Па рачунај на пример таму, колкава плата треба да имаш за да ги покриеш сите трошкови и пак да живееш ко човек.
Во Македонија на пример, месечна ќирија изнесува до 100 евра за солиден стан, зборувам за помалите места. Во Скопје верувам дека е повеќе. А во Македонија да плаќаш стан под ќирија од 100 евра, треба да имаш најмалку плата од 300 евра да се закрпиш кнап на крајот на месецот.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.809
Поени од реакции
25.268
Има една емисија на Тв јас често ја гледам на Travel - House hunters internationals, често луѓе кои се селат во друга држава поради работа бараат куќи под ќирија. Во Париз на пример, затуцано гарсоњерче од 20 и нешто квадрата знае да кошта од 1500 долари па нагоре. Па рачунај на пример таму, колкава плата треба да имаш за да ги покриеш сите трошкови и пак да живееш ко човек.
Во Македонија на пример, месечна ќирија изнесува до 100 евра за солиден стан, зборувам за помалите места. Во Скопје верувам дека е повеќе. А во Македонија да плаќаш стан под ќирија од 100 евра, треба да имаш најмалку плата од 300 евра да се закрпиш кнап на крајот на месецот.

I sega racunaj deka polesno e da ja izdades taa garsonjera vo pariz nego stanot od 100e vo provincija vo mkd...

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.358
Поени од реакции
21.774
Се' мерило. Еден мал пример на еден голем свет како живее правилно. Јас би рекол дека ти немаш стапнато на запад и ако живееш и твориш во МКД се тешиш дека овде има мирен живот и дека односот на плати врз основа на трошоци за живот се идеални. Но, за жал 200 еур се 200 еур, 2000 еур се 2000 еур без разлика каде живееш. Реалноста е дека кај нас и богатите бизнисмени живеат мизерен, монотон празен едноличен избор кај шо идеш да потрошиш у ресторан кафич кафана и добиваш арогантен однос од келнерот ист вид на месо и кујна и опција за кока кола.
Еве јас имам престојувано доволно на запад и да иако е Македонија божја земја таму 99% имаат ајфони.
Go figure...

Кои глупости ги истресе во темава, страшно нешто. Една кохерентна мисла не можеш да поврзеш.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Да те поправам само за цифрата. Во Скопје стан од 35м2 со мебел од после Втора Светска војна и без перална е 150 евра. Се во граница од Гази Баба до Ѓорче. Се друго минимално поново и пофункционално е над таа цена.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Некој те излажал.
Во Скопје со 300 евра плата, особено ако си фамилијарен и под кирија, ке немаш леб да јадеш.
Јас живеам у Скопје под кирија во стан од 45 квадрати и тоа празен го изнајмивме во стара зграда.
Кирија ми е 130 евра, за сметки плаќаме 6000-7000 ден(струја, вода, парно, телефони и телевизор, секој месец вкупно трошоци имаме околу 15 000 ден.
И од 300 евра ке ти останат 50, можеш со 50 евра да се прехраниш? Ама за среќа платата не ми е 300 евра :)

Последно уредено:
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Не реплицирам на голем дел од коментарите пошо и самите се свесни за реалноста, и не сакам да се натегаме натам навака. Факт е дека за 100 еур во Македонски Брод не можеш да изнајмиш стан опремен и голем а камо ли во Скопје или Штип.
Исто како што е факт дека никој не иде во Париз да живее и плаќа 1500 еур за стан. Сите идат помали посредени места каде што де плаќа 500-800 еур.
Битно да се разјасни дека на запад, САД, не можете, значи не е возможно да работете и заработувате 200 еур месечно.
Плата од 300 еур е доволно за да врзеш крај со крај?
Сите што размислуваат вака и дечкото кој вели дека една којерентна мисла не можам да сврзам, се свесни дека е такс ситуацијата во МКД споредба со странство, но проблемот е што мислејќи дека овде е мирно, бла бла плата однос стандард као се е ок. Размислувајќи на тој начин им олеснува за да спијат полесно навечер, се тешат самите себеси.

Kajgana Shop

На врв Bottom