Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Кажи ми што е напишано во овој стих:

14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.

Само немој да киднеш како другар ти @Ipsissimus ...
Напишано е:

24 Затоа ви велам, се што ќе побарате во молитва, верувајте дека ќе го добиете: и ќе ви биде.
се што ќе побарате во молитва
се

Ти бараш:
- во свое име и,
- не бараш молитвено, туку сеирџиски чекаш чудо да ти се случи само од себе.

Дај сега препиши уште некој стих.

Последно уредено од модератор:
Ти бараш:
- во свое име и,
- не бараш молитвено, туку сеирџиски чекаш чудо да ти се случи само од себе.

Дај сега препиши уште некој стих.

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши
делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши

и поголеми од нив ќе врши

Напишано е:

Kaжи како го објаснува стихот Св. Јустин Поповиќ, не само механички да преповторуваш некој стих како CD loop, без да имаш ронка разбирање.

Kaжи како го објаснува стихот Св. Јустин Поповиќ, не само механички да преповторуваш некој стих како CD loop, без да имаш ронка разбирање.

Прво имавме дека Исус кажал невистина кога им ветил на луѓето пред 2000 години дека за време на нивен живот ќе се врател и ќе воспоставел кралевство божје. Тоа не го направил никогаш и не го исполнил ветеното.

Сега сакаш да кажеш и дека не е вистина и ова шо Исус лично им го рекол на луѓето: Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.?? Испаѓа дека нема да направи и ако некој посака во негово име??

Ај кажете, има ли нешто навистина реално шо може Исус да направи, ете не може да исполни молитва, не можел да се врати и воспостави кралството.... шо може?

Во право си
Реалноста вели нешто друго:

According to the American Psychological Association (APA), a strong and passionate belief in a deity or higher power, to the point where it impairs one’s ability to make conscientious decisions about common sense matters, will now be classified as a mental illness.
Link

Реалноста вели нешто друго:

According to the American Psychological Association (APA), a strong and passionate belief in a deity or higher power, to the point where it impairs one’s ability to make conscientious decisions about common sense matters, will now be classified as a mental illness.
Link

Еден современ руски психијатар (жена-психијатар) вели дека нејзините западни колеги-психијатри, наликуваат на нивните пациенти...:lolzz:

Ооо Мики, еве јас во име на Исус Христос барам ламборџини црвена боја, вила во мајами од 2000квадрати со базен, палми, парк за голф, 10 јаки женски, јахта од 5000hp, амерички пасош и државјанство и сметка со 50 милиони долари.
Нека ги собере овие работи и потоа да ми ги префрли на нотар, евентуално да ми ги даде во владение без никаков надоместок, а ако ми ги поклони данокот тој да го плати, јас ќе се погрижам да се користат добро, ќе се молам секој ден и ќе го славам името и делото негово.
Разумен тип сум, остај другиве што бараат само за нив, еве јас барам во негово име, плус во името на тие 10 јаки женски кои ќе ги уживаат благодетите со мене.
Не мора такви молитви, еве ја Македонија во тешка состојба, нека клекни синодот, Мики, Невски и остали искрени верници и нека замолат Исус да исполни кај госпот да оздрават болни деца и да нема повеќе глад и сиромаштија.
Ваљда то ќе го исполни.......

Прво имавме дека Исус кажал невистина кога им ветил на луѓето пред 2000 години дека за време на нивен живот ќе се врател и ќе воспоставел кралевство божје.

Дај да видиме каде го прочита тоа. И немој само да постираш стихови од Нов Завет, туку за истите дај опсежна анализа и длабоко образложување, и пробај да нè разувериш дека барем разбираш нешто од напишаното.

Дај да видиме каде го прочита тоа. И немој само да постираш стихови од Нов Завет, туку за истите дај опсежна анализа и длабоко образложување, и пробај да нè разувериш дека барем разбираш нешто од напишаното.
1. И им рече: „Вистина, ви велам: тука стојат некои, што нема да вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо, дојдено во сила.”
Марко 9
Седи Исус пред луѓе, и им вели дека некои од присутните ќе доживвеат да видат дојдено царството божје.
Анализирајќи ги овие Исусови зборови и ветување дадено пред 2000 години можни се
1. Царството божје е дојдено и Исус ја кажал вистината
2. Се уште се живи некои од сведоците на Исусовото ветување од пред 2000 години и исус ја кажал вистината
3. Царството божје не е дојдено исус не се врати и ги излажал луѓето.

Црквата се уште тврди дека царството божје допрва требало да иди така да точка 1 одма сместа ја отфрламе, нема никаков доказ дека на земјата има живи луѓе стари 2000+ години, така да единствен точен одговор е дека исус ги преварил луѓето, и дека ни се вратил како шо ветил ни дојде царство божје.

1. И им рече: „Вистина, ви велам: тука стојат некои, што нема да вкусат смрт, дури не го видат царството Божјо, дојдено во сила.”
Марко 9
Седи Исус пред луѓе, и им вели дека некои од присутните ќе доживвеат да видат дојдено царството божје.
Анализирајќи ги овие Исусови зборови и ветување дадено пред 2000 години можни се
1. Царството божје е дојдено и Исус ја кажал вистината
2. Се уште се живи некои од сведоците на Исусовото ветување од пред 2000 години и исус ја кажал вистината
3. Царството божје не е дојдено исус не се врати и ги излажал луѓето.

Кај го прочита ова толкување? Во Талмудот или во хадисите на Бухари?

Не одговарам сериозно на несериозни питања, поготово не на суштински![DOUBLEPOST=1469471183][/DOUBLEPOST] http://www.manastir-lepavina.org/kategorija.php?id=10[DOUBLEPOST=1469471245][/DOUBLEPOST]
Црното неможе да се оцрни! Кратко ем јасно!
Очекуван одговор, заедно со МИКИ исти сте во одговорите кога незнаете како да одговорите или сакате да избегнете одговор..тогаш брммммммммчите, блебетате , се чудите и др. ваши детинарии...Јас поставив сериозно прашање, замисли дури и понав да ти се дивеам..бре човеков останал читав и не пореметен во умот а прошол низ толку "интересни" искуства:confused:
Суштинско прашање велиш:facepalm:

Невски само тебе те поштујем дека си верник пошо имаше сила да излезеш овде и признаеш дека си бивш дрогаш, окултист и педофил.
Само таква битанга може искрено да се исплаши од своите гревој и стане христијанин, зато ете тебе ќе те прашам, дали би се нафатил да го замолиш Исуса да нема повеќе болни деца во светот (ако ти е многу цел свет еве во македонија нека оздрават сите деца), онака ко шо рекол Исус:

13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
Јован 14[DOUBLEPOST=1469479853][/DOUBLEPOST]
експерт си за следење на лажни вери и религии
сега моментално си православец, така??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom