Дали вреди да се напушти нашава земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?

• Вкупно гласачи
    585
Европјаните и Америте на какви места одат на одмори , просечниот македонец може да ги види само ако фаќа Travel channel на кабловската. :pos:

Е каков одмор ќе биде тоа 2 недели со 200 Евра да потуркаш? Подобро да се прескокне една година.
Каков таков кој колку и да има на одмор оди кај нас. Не викам како е подобро, туку како прават кај нас.

А тоа дека немале време и пари за на одмор Европејците...во кој свет живееш?

Очигледно појма немаш од запад. Не е тоа што ти даваат на телевизија или тој турист што го гледаш па сите така биле.
Апсолутно немаат време и пари за одмор, мн често. Како што кажав одмор им е 3-5 дена и тоа еднаш во неколку години, ако има време. Се работи не се заебаваат, одмор е луксуз.[DOUBLEPOST=1469361925][/DOUBLEPOST]
Европјаните и Америте на какви места одат на одмори , просечниот македонец може да ги види само ако фаќа Travel channel на кабловската. :pos:
Апсолутно си во право. Ама затоа одат еднаш во години.

Каков таков кој колку и да има на одмор оди кај нас. Не викам како е подобро, туку како прават кај нас.

Очигледно појма немаш од запад. Не е тоа што ти даваат на телевизија или тој турист што го гледаш па сите така биле.
Апсолутно немаат време и пари за одмор, мн често. Како што кажав одмор им е 3-5 дена и тоа еднаш во неколку години, ако има време. Се работи не се заебаваат, одмор е луксуз.[DOUBLEPOST=1469361925][/DOUBLEPOST]
Затоа да си тераме ние најдобро овде вака и да си молчиме.

Абе не е то одмор со 500 Денари на ден. Ама во Македонија то е битно, некоја слика за на ФБ да те видат дека си бил некаде а не да појш на одмор за да одмориш.

Иначе извини што ти кажувам за запад, стварно само од ТВ знам како е таму. :sick:

Не знам што очекувате вие во странство, во МК ако не може да се истакнете во странство бетер. Таму поголема е конкуренцијата, а сигурно директори нема веднаш да ве стават. Без диплома келнер или шанкер и што задоволни ќе сте, или ај дека во странство барем добра плата.
Им се восхитувам на тие што со диплома успеале да се истакнат, но има и многу алчни кои сметаат дека парите се најважни. Луѓето толку се опседнуваат со работата и материјалните вредности што за нив фамилијата е на второ место, можеби и затоа преголем дел се разведени.

Кој воопшто прави муабет за некакво си истакнување ? Поентата е да заработуваш доволно за одличен живот плус да живееш во здраво опшество каде што не е секојдневна тема политика, и каде што не е поврзано се во животот со партиска книшка. Плус тебе тука ако те бива и заработуваш добро, веројатно во странство со истиот труд ќе заработуваш многу повеќе

Што се однесува до последниот дел, се кладам дека во Македонија многу повеќе се развеле од немаштија и се др што носи она отколку во странство поради бркање материјални работи.

Е каков одмор ќе биде тоа 2 недели со 200 Евра да потуркаш? Подобро да се прескокне една година. А тоа дека немале време и пари за на одмор Европејците...во кој свет живееш?

Одмор на шпагети и макарони ти е тоа, ама битно ќе ти љубоморат комшиите дека си бил на одмор а они не :tapp:

Ти според напишаново се глеа дека не си ја напуштил на подолго државава никогаш.

1. Каква висока средна класа си тука бе црни ти со таа плата и тој фрижидер празен?
2. Во МК се дружиш со слични голтари што собирате по 100че за пиво.
3. Не, не живееш со Арапи и Црнци. Бираш кај ќе живееш.
4. Ако си орангутан што не знае да се социјализира, така си е.
5. Во Грујоленд сум туѓинец и граѓанин од втор ред.
6. Ќе си седиш кај ти кур сака откако ке си сработиш и кога ќе имаш слободен ден.
7. Работата е ценета и платена! Во Македонија нема работа а не па на „високо ниво“.

1. Класата зависи од нивото на средината. Ако сите околу тебе се богати (во странство) само полн фрижидер те прави ниска класа, плус што си странец.
2. Ако сите се голтари исто како и ти, нема проблем ти си средна класа. Проблем има ако сите (мештани) маат МНОГУ повеќе од тебе, а ти не можеш да си дозволиш ништо од тоа. Тогаш си шит ниска класа!
3. Бираш ама мештаните имаат повеќе пари (таложени) па плаќаат повеќе за добри квартови, што неможе иселеник да си дозволи. Значи Арапи.
4. Колку сакаш имај комуникациски вештини. Овие избеглициве пешки што одат, можат да имаат вистински пријатели кај некој од средна класа во Скопје? Исто на иселеник гледаат мештани во странство.
5. Не колку што туѓинец си во туѓина, кај и да се свртиш.
6. Почнува 6 раб. да е норма. Ќе искачаш ако имаш со кого.
7. Ценета работа е платена. Обична работа за странец крај со крај спојуваш.

1. Класата зависи од нивото на средината. Ако сите околу тебе се богати (во странство) само полн фрижидер те прави ниска класа, плус што си странец.
2. Ако сите се голтари исто како и ти, нема проблем ти си средна класа. Проблем има ако сите (мештани) маат МНОГУ повеќе од тебе, а ти не можеш да си дозволиш ништо од тоа. Тогаш си шит ниска класа!
3. Бираш ама мештаните имаат повеќе пари (таложени) па плаќаат повеќе за добри квартови, што неможе иселеник да си дозволи. Значи Арапи.
4. Колку сакаш имај комуникациски вештини. Овие избеглициве пешки што одат, можат да имаат вистински пријатели кај некој од средна класа во Скопје? Исто на иселеник гледаат мештани во странство.
5. Не колку што туѓинец си во туѓина, кај и да се свртиш.
6. Почнува 6 раб. да е норма. Ќе искачаш ако имаш со кого.
7. Ценета работа е платена. Обична работа за странец крај со крај спојуваш.
Не ми продавај мене магла, сум работел и живеел во Америка а моментално во Германија. еве не спојувам крај со крај, да не сакаш сметките да ти ги покажам да праиме една математика?

Во македонија нема средна класа, има висока и ниска. Во Македонија исто така со таа „висока“ плата од 20К+ спојуваш крај со крај.

Не ми продавај мене магла, сум работел и живеел во Америка а моментално во Германија. еве не спојувам крај со крај, да не сакаш сметките да ти ги покажам да праиме една математика?

Во македонија нема средна класа, има висока и ниска. Во Македонија исто така со таа „висока“ плата од 20К+ спојуваш крај со крај.

Ако. Повторно не сум тука на *тебе* ништо да продавам да се разбереме I couldn't care less :) Ниту да се расправам. Мисли си како сакаш. Јас само си кажувам мое мислење. Во САД а после во Германија, основна комуникација, а не расправање ваљда до сега си научил.

Но толку за тоа. Јас исто имам искуство 20! години во Европа. Студии па работа. Рози не цветаат.
Во Македонија ако можеш да си дозволиш колку повеќето ти си во средина, средна класа во сооднос од околината.
Во странство, колку сакаш пари имај, ако средината околу тебе е многу побогата од тоа што го имаш, ти си пониска класа. Просто.
Поздрав

Ако. Повторно не сум тука на *тебе* ништо да продавам да се разбереме I couldn't care less :) Ниту да се расправам. Мисли си како сакаш. Јас само си кажувам мое мислење. Во САД а после во Германија, основна комуникација, а не расправање ваљда до сега си научил.

Но толку за тоа. Јас исто имам искуство 20! години во Европа. Студии па работа. Рози не цветаат.
Во Македонија ако можеш да си дозволиш колку повеќето ти си во средина, средна класа во сооднос од околината.
Во странство, колку сакаш пари имај, ако средината околу тебе е многу побогата од тоа што го имаш, ти си пониска класа. Просто.
Поздрав
Средна класа значи да можеш со платата да си подмириш сите месечни трошкови и да ти остане уште отприлика една третина за останати работи (одмор, шопинг)
Во Македонија месечни трошкови ти се нешто над 30.000 така да за едно четричлено семејство средна класа би било примања од околу 40-45.000 денари.
Во Маккедонија третина се невработени, а од оние кои работат некде околу 12% земаат плата од околу 30.000 па нагоре.
Побрзо ќе станеш висока класа на запад од колку средна во Македонија

Поздрав
Која е таа „околината“ со која се споредуваш? Споредбите обично одат согласно квалификациите, способностите, потенцијалите, работните задачи, индустријата и слично.

Дефинирај средна класа во Македонија.[DOUBLEPOST=1469367134][/DOUBLEPOST]
Кој е тој што прави така кај нас? Или уште подобро, колкав дел од населението го прави тоа?

Имаат и време и пари. Одмор не им е 3-5 дена, поблиску до реалноста би било 30-50 дена.
Точно е тоа дека се работи многу и не се заебаваат. Само си утнал малку, тоа е на ниво на организација, институција, компанија, што и да е. И знаат дека за тоа да фунцкионира така, потребни им се психички, физички и емоционално спремни луѓе во работниот процес, поради што и добро ги плаќаат и им даваат добра бројка слободни денови во годината.
Што е целосна спротивност од македонскиот идиотски пашалак од економија и општество.

Последно уредено:
Средна класа значи да можеш со платата да си подмириш сите месечни трошкови и да ти остане уште отприлика една третина за останати работи (одмор, шопинг)
Во Македонија месечни трошкови ти се нешто над 30.000 така да за едно четричлено семејство средна класа би било примања од околу 40-45.000 денари.
Во Маккедонија третина се невработени, а од оние кои работат некде околу 12% земаат плата од околу 30.000 па нагоре.
Побрзо ќе станеш висока класа на запад од колку средна во Македонија
Ако 2 се вработени по 18.000 денари тоа ти е според твоите сметки околу средна класа. Иако јас друго зборував. Средна во смисла колку можеш да се вклопиш во средината. Во споредба со другите каде си?
Ако сите немаат, како сите поминуваат така и ти. Но, ако сите имаат а ти си туѓинец и немаш, тоа е проблем. Ако сите другарчиња на детето имаат патики од 200 евра пример, а ти немаш тоа да му го овозможи, тоа е проблем. Не знам дали сум јасен.

Најчесто Македонците иселеници од прва генерација ретко излегуваат од ниска класа во новото општество. Пазарат во најевтините супермаркети каде ретко влегува белец. Живеат во заебани квартови. Се дружат помеѓу себе или со други дојденци (Црнци, Арапи). Реално помалку си пружаат од типично семејство што останало во Скопје (одмори, скијање итн).
Нивото на работа: општо ако дипломиран во Скопје цели кон фина работа, да кажеме еве канцелариска, истиот во странство цели кон пониска работа. Просто, ако бираат помеѓу таму роден и ти дојденец, ни мајчин јазик, кого ќе изберат за фина работа? ( Проблеми што воопшто ги немаш и не помислуваш во мк)

Поздрав
*Става маска на Латас*

"Значи да повториме, подобро е одвај да сврзуваш крај во Македонија како "средна класа" одколку да имаш пристоен живот настрана како ниска класа!"

Рози не цветале во Европа... Од розите само трњето остана за нас овде, се друго отиде за извоз во светот.

Ако 2 се вработени по 18.000 денари тоа ти е според твоите сметки околу средна класа. Иако јас друго зборував. Средна во смисла колку можеш да се вклопиш во средината. Во споредба со другите каде си?
Aко се двата вработени со по 18.000 тогаш статистички автоматски еден куп семејства остануваат без ни еден вработен и трагедијата и тагата на македонското општество и економија станува уште поголема.
А во средината ќе се вклопиш во зависност од својот карактер и начин на живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom