Родителите се родители но често пати нивниот пристап кон децата од икс причини е сосем погрешен. Ти си релативно млада и верувам дека твојата конекција со братчето не ја можат постарите. Свесна си како изгледа денешнава социјала. Живееме во опшество каде вербалниот или физички мобинг царува. Хиените, тотално несвесни дека ризикот од трајни последици и комплекси е голем, цело време си бараат плен. Дел од нив и самите биле жртви на некој други хиени, па затоа станале тоа што се.
Муабетот ми е, сите деца на таа возраст најмалку еднаш ќе бидат изложени на вербално или физичко тероризирање. Најголем процент од нив ќе го пребродат тоа сосем нормално и ќе знаат како да реагираат во такви моменти.
Пример, јадел шамар од некој а гледале женски. Го заебавале пред други. Му се смееле. За краток период тоа ќе резултира со ментална трансформација, каде детето сваќа што всушност го опкружува, како се поставени работите (хиреархиски), и како тој треба да реагира во такви ситуации. Искуството и самодовербата се клучен фактор.
Кај братти фали второто. Јасно е дека детето има (негативно) искуство. Сепак, позитивно или негативно - тоа е искуство од кое треба да се извлечат поуки.
Убеден сум дека тој гледа и слуша како хиените меѓусебе ги решаваат сличните проблеми. Можеби во себе си вика - и јас треба ваков да сум, и јас треба вака да речам, и јас треба вака да се понашам.. ама стравот и немањето самодоверба го стопираат да реагира соодветно, а тоа е проблем кој практично може да влијае на целиот ментален развој и обидот за социјализирање да донесе уште поголеми проблеми и комплекси. Тоа е најмалце потребно кога детето чекори кон пубертет.
А пази,(земајќи во предвид дека братчето нема здравствен проблем) решението во ситуацијава е гола вода. Доволно е само еднаш да му "пукни филмот", и во тој момент ќе свати сам, ќе осети дека "тоа и не беше толку тешко". "абе јас ова сум го можел" "леле шо е ова бе, за џабе се плашев". И така е во све. Клин со клин се ваѓа, ако ме разбираш.
Добро е што има сестра како тебе. Ти си го забележала проблемот што е сосем нормално, пошо секој ќе го забележи. Но не секој има храброст и чувства какви што ги прочитав во твојот пост. Релативно си млада, и капа долу за твојот потег да преземиш одговорност која реално им припаѓа на родителите.
Дистанцирање од проблемот значи одлагање на истиот

. Братти мора да го заврши уличното школо, бидејќи улицата е наш дом скоро пола живот.
Да не должам, седни го братчето на маса и НАЈБИТНО ОД СВЕ: немој да ствараш атмосфера доктор - пациент. Немој да го тераш да мисли дека тој има некаков тежок проблем, па сега ево сестраму е тука да го советува да му помага.. НЕ. То е грешка. Одење на психолог или психијатар? Опасно. Нож со две оштрици. Ако не фати терапијата, детето може да влезе во такви води каде цел живот ќе има проблем да ги запознае сопствените вредности.
Значи МОРА да си груба во смисол да му ја разбудиш машкоста во него. Да му кажиш и цело време да му повторвиш дека тој не е ништо подолу од другите, дека е убав, дека е силен, да го научиш да ги гледа слабостите кај другите и тоа да го користи како конра аргумент кога е нападнат. Во ред е и да го излажиш за нешто. Ќе додајш екстра епитети, не е проблем. Значи се работи за тоа како најлесно да му проработи одбрамбениот механизам. После тоа тој ќе знае како да ги решава проблемите. Али пред се мора за првпат да се соочи со нив.
Да го тераш да вежба спорт, и според мене најдобри опции се бокс или атлетика. Не дека ќе го прајме силеџија.. но овие 2 спорта даваат добар burst на самодовербата од машка гледна точка. Со тек на време ќе се осети доволно јак што нема да може да се воздржи а да не му залепи една на тој што го заебава.
Значи агресивноста и тепањето се НОРМАЛНА и природна појава за деца на таа возраст. Не дискутирам за силеџии, туку во моменти кога машкото е исмеано, засрамено или заебавано тогаш мора да има некаква "машка" реакција. Сосем нормален е и обратниот случај кога ќе сме истепани. Ќотекот е искуство од повеќе аспекти. Доколку нема сериозна повреда, тогаш нема потреба од ваша или реакција на родителите. Сите сме го поминале истото. Се со цел да сме појаки, пошо генетиката на машкото си бара барем еднаш во животот да се поминат одредени линии. Истото е и во вашиот случај. Овај пат линијата е моментот кога братти за првпат ќе се изнапцует или ќе удрит на тие што го исмеваат.
Терај го да гледа филмој со american end. Значи се појавува Брус Вилис и го спасува светов. Се си има влијание. Некогаш тоа се работи на кои не обрнуваме внимание, делуваат смешно но ефектот постои. И во социјалниве мрежи (како форумов на пример) има катчиња каде што детето може да научи и да прочита работи кои ќе му користат низ различни ситуации во животот.
Think about this.
Позз