Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Многу ти благодарам на одговорот. Го ценам твоето мислење. (y)

Ти благодарам што одвои малку повеќе време за да ми објасниш некои работи. Голем дел на луѓе ми рекоа дека DSLR е права работа. Е сега некои дури и ми предложија апарат (Nikon D3200).
Наводно добра била понудата затоа што имал и 42 оптички зум. Одличен бил за почетници....
Конкретно од Нептун давале со него и леќа NIKKOR AF-S DX NIKKOR 18-55mm како што ми напоменаа, и ми рекоа дека не сум морал да давам дополнителни пари по леќи, зошто наводно бил комплет скоцкан како за почетник уште од старт.
Е сега некои луѓе ми викаат дека макро фотографии не можеш да сликаш додека не поставиш леќа за макро. Не знам колку е тоа вистина, ама пошто не сум до толку упатен, би те замолил да ми кажеш дали е тоа вистина?

Можеби прашањето е глупаво, ама од нешто мора да почнеш. Подобро да прашаш некој што повеќе знае, од него да не знаеш како одат работите....[DOUBLEPOST=1460793204][/DOUBLEPOST]

Многу ти благодарам на одговорот. Го ценам твоето мислење. (y)

Ти благодарам што одвои малку повеќе време за да ми објасниш некои работи. Голем дел на луѓе ми рекоа дека DSLR е права работа. Е сега некои дури и ми предложија апарат (Nikon D3200).
Наводно добра била понудата затоа што имал и 42 оптички зум. Одличен бил за почетници....
Конкретно од Нептун давале со него и леќа NIKKOR AF-S DX NIKKOR 18-55mm како што ми напоменаа, и ми рекоа дека не сум морал да давам дополнителни пари по леќи, зошто наводно бил комплет скоцкан како за почетник уште од старт.
Е сега некои луѓе ми викаат дека макро фотографии не можеш да сликаш додека не поставиш леќа за макро. Не знам колку е тоа вистина, ама пошто не сум до толку упатен, би те замолил да ми кажеш дали е тоа вистина? За да знам отприлика да си ги распоредам финансиите. :)

Можеби прашањето е глупаво, ама од нешто мора да почнеш. Подобро да прашаш некој што повеќе знае, од него да не знаеш како одат работите....:confused:
Прв болд - мислиш за оној суперзум фотоапаратот така? Пошто зумот на DSLR зависи од леќата што ја имаш. Пример овој со леќа 18-55 е нешто као 3х оптички зум. Буквално сите DSLR одат у комлет со 18-55мм леќа. Има некаде исклучоци но многу ретки. Добра леќа е за почеток пошто има широка употреба, но има свои маани кои со тек на време ќе ти бидат јасни. Никон 3200 е нешто подобар од неговиот претходник 3100, но се смета за starter - има помал APS сензор за разлика од Full frame сензор фотоапаратите за кои би требало да издвоиш над 500 евра на ново. Сензор ти е доста битна ствар за улагање од прва, но ако буџетот ти е лимитиран, подобро да земеш фотоапарат со APS сензор наместо секој друг point and shoot фотоапарат. Пошто во погорниот пост ти разглобив дека секој DSLR се состои од 2 дела : тело во кое е сензорот и леќа со која можеш да се надоградуваш подоцна. И како ќе тераш со твоето надградување во фотографијата, така ќе испробуваш различни леќи. Можеш да разгледаш неколку туторијали да видиш кон кој правец да тргнеш (дали сакаш портрети, пејсажи, слики во движење, макро), пошо во светот на леќите, можностите ти се скоро неограничени.
Околу макро, нема врска тоа што ти рекле погоре. Макро растојанието зависи исклучиво од леќата. Некои имаат макро растојание 4-10 сантима, некои од 30 см Секоја леќа има свој лимит на макро, но со тоа и свој обем на големина што после ќе ја добиеш на фотографијата. Пример од леќа со лимит макро од 10 см ќе добиеш подеталеста фотографија + субјектот ќе биде поблиску од онаа со лимит од 20 см оддалеченост. И не постои посебна опција да штракнеш за да фотоапаратот почне да смета во макро опција. Постои, ама фотографираш целосно како што апаратот диктира, а не окото.
Final hint, коа ќе земеш DSLR веднаш префрли се на manual mode или Aperture priority/time priority. Научи за светото тројство на фотографијата (прелесно е стварно) и вежбај во овие модови. Другите користи ги ако и само ако сликаш нешто многу на брзина и не можеш да постигнеш да штелуваш апаратот.

Ми нудат Nikkor 50mm f1.4 AI на старо кој според многу ривјуа на нет се смета за добар објектив. Примерокот шо ми се нуди изгледа сочуван но сепак старо си е старо.

Дали некој има искуство со овој објектив?

Лично планирам да го користам на Nikon D3200 и сваќам дека се ќе треба Manual да биде макар да тоа не е некој проблем. И онака не ми треба авто фокус во дел од секунда за тоа што планирам да сликам.

Прв болд - мислиш за оној суперзум фотоапаратот така? Пошто зумот на DSLR зависи од леќата што ја имаш. Пример овој со леќа 18-55 е нешто као 3х оптички зум. Буквално сите DSLR одат у комлет со 18-55мм леќа. Има некаде исклучоци но многу ретки. Добра леќа е за почеток пошто има широка употреба, но има свои маани кои со тек на време ќе ти бидат јасни. Никон 3200 е нешто подобар од неговиот претходник 3100, но се смета за starter - има помал APS сензор за разлика од Full frame сензор фотоапаратите за кои би требало да издвоиш над 500 евра на ново. Сензор ти е доста битна ствар за улагање од прва, но ако буџетот ти е лимитиран, подобро да земеш фотоапарат со APS сензор наместо секој друг point and shoot фотоапарат. Пошто во погорниот пост ти разглобив дека секој DSLR се состои од 2 дела : тело во кое е сензорот и леќа со која можеш да се надоградуваш подоцна. И како ќе тераш со твоето надградување во фотографијата, така ќе испробуваш различни леќи. Можеш да разгледаш неколку туторијали да видиш кон кој правец да тргнеш (дали сакаш портрети, пејсажи, слики во движење, макро), пошо во светот на леќите, можностите ти се скоро неограничени.
Околу макро, нема врска тоа што ти рекле погоре. Макро растојанието зависи исклучиво од леќата. Некои имаат макро растојание 4-10 сантима, некои од 30 см Секоја леќа има свој лимит на макро, но со тоа и свој обем на големина што после ќе ја добиеш на фотографијата. Пример од леќа со лимит макро од 10 см ќе добиеш подеталеста фотографија + субјектот ќе биде поблиску од онаа со лимит од 20 см оддалеченост. И не постои посебна опција да штракнеш за да фотоапаратот почне да смета во макро опција. Постои, ама фотографираш целосно како што апаратот диктира, а не окото.
Final hint, коа ќе земеш DSLR веднаш префрли се на manual mode или Aperture priority/time priority. Научи за светото тројство на фотографијата (прелесно е стварно) и вежбај во овие модови. Другите користи ги ако и само ако сликаш нешто многу на брзина и не можеш да постигнеш да штелуваш апаратот.

Ти благодарам другар уште еднаш за исцрпниот одговор. Го ценам сето ова.
Инаку што се однесува за болдираното, мислев на ОВА.
Не мислев на суперзум апаратот P610...
Во спецификациите пишува дека D3200 има оптички зум х 42, па дојдов до мала забуна.... :confused:

Хах, да бев лош модератор ќе го банирав од тема секој што доаѓа и прашува за апарат и главно прашање му е за „макро“. :)
Макрото е само фаза, ќе ти помине, СЛР апаратот ќе ти остане.
D3200 е фино тело, со тек на време ќе видиш што ти треба од аксесорис, дали се тоа повеќе батерии, ммориски картички, филтри за објектив. Блиц, статив... Јас ти предлагам следно да купиш некој од ефтините теле-фото објективи.
А за макро, се надевам ќе ти пише некој со одговор за тоа прашање ;)

Фала на сугестијата. :D

Ми нудат Nikkor 50mm f1.4 AI на старо кој според многу ривјуа на нет се смета за добар објектив. Примерокот шо ми се нуди изгледа сочуван но сепак старо си е старо.

Лично планирам да го користам на Nikon D3200 и сваќам дека се ќе треба Manual да биде макар да тоа не е некој проблем. И онака не ми треба авто фокус во дел од секунда за тоа што планирам да сликам.
Поарно земи си некој на 1,8 или 2
Тој стар Никор е слаб на 1,4 па за пристојна фотка најубо е да сликаш на ф2, па поарно да земеш некој подобар на 2 или 1,8

Цената е драстично поголема а можностите иако се поголеми, нема некоја огромна разлика. Подобро е као што вика лет3 да земеш 1.8. Стотина евра е на ново.[DOUBLEPOST=1461009113][/DOUBLEPOST]
Ти благодарам другар уште еднаш за исцрпниот одговор. Го ценам сето ова.
Инаку што се однесува за болдираното, мислев на ОВА.
Не мислев на суперзум апаратот P610...
Во спецификациите пишува дека D3200 има оптички зум х 42, па дојдов до мала забуна.... :confused:

Фала на сугестијата. :D
Прв пат глеам вакво нешто. Мислам дека е утка. Имаш опција да гледаш зумирано 42х на екранот (комбиниран зум) но тоа не влијае на сликата што ќе ја направиш, туку повеќе за прецизност додека сликаш. Конечната слика зависи само од леќата, а таа леќа има цирка 3х.
@Let 3 поправи ме ако нешто утињам.

Последно уредено:
Цената е драстично поголема а можностите иако се поголеми, нема некоја огромна разлика. Подобро е као што вика лет3 да земеш 1.8. Стотина евра е на ново.

Во ред е друже. Сега сепак некако се осеќам ограничен зошто знам дека на Nikon многу од другите објективи (на пример со М42 навој) не може да се фокусираат на бесконечност (а и на поблиску) без специјален адаптер со леќа во него.

Еве на пример ептен ми се прави ќеф за Хелиос 44 или Зенитар 50 мм f1.7 ама кога ќе размислам дека ќе може само до неколку метра да фокусирам и да сликам на Nikon ми се расипува расположение. Затоа Nikkor објективи барам. Барем ќе знам дека ОК ќе функционираат без да се мислам за адаптери со леќа и сл.

Инаку нова 50 мм f1.8 мислам дека е поскапа од 100 евра, или грешам?

Последно уредено:
Во ред е друже. Сега сепак некако се осеќам ограничен зошто знам дека на Nikon многу од другите објективи (на пример со М42 навој) не може да се фокусираат на бесконечност (а и на поблиску) без специјален адаптер со леќа во него.

Еве на пример ептен ми се прави ќеф за Хелиос 44 или Зенитар 50 мм f1.7 ама кога ќе размислам дека ќе може само до неколку метра да фокусирам и да сликам на Nikon ми се расипува расположение. Затоа Nikkor објективи барам. Барем ќе знам дека ОК ќе функционираат без да се мислам за адаптери со леќа и сл.

купи си канон и госпот да те види[DOUBLEPOST=1461013864][/DOUBLEPOST]
@Let 3 поправи ме ако нешто утињам.
нема зум самиот апарат при сликање

Љољ малку побркав лончиња :D, ти имаш никон, така да до 10 000 чинам беше таа леќа. Сеа не знам за адаптер плус канон леќа дали поевтино би те фатило, знам дека канон им е 6-7 иљади само леќата. Но не верувам па адаптер да биде над 20 евра така да пак више се исплати канон + адаптер.

Helios se pravi da ima beskonecen fokus za ic pari,adapter treda sekako, no bez staklo,za da ne se gubi od kvalitet

Од неодамна дознав дека е можно да се среди за да има бесконечност. Инаку имам адаптер (без стакло) ама немам Хелиос. Според тоа ако има некој Хелиос 44 за продавање понуди преку пп.

Последно уредено:
Kupuvam canon 1100 ili ness slicno .. Ako prodava nekoj neka pise .. :)

Здраво, ми треба мала помош од некој поискусен.. Сакам да купим Никон д5200 или Канон 700Д.. е сега у прв план сакам да сликам природа и животинчиња и да ми кажете кој е бољи у тоа, дали никонот или канонот.

а со каков објектив ?, ако ти е за животинчиња и природа ти требаат 2 објективи
- нормален т.е. <50mm за природа
- и телеобјектив за животни, нешто над 150мм за дивина
или некој поголем зум да опфаќа се, пример 18-200mm

барем според мене побитен е објектив, иначе телата и 2те имаат 5fps, ее никон има повеќе фокусни точки, колку е покорисно во пракса тоа незнам, јас цело време сум на 9 :)

иначе од тела иако имам канон, сепак од овие тела би одбрал никон, поголем Dynamic range има, сликите им се подобри на повисоко исо, се на се поквалитетни слики

барем според мене побитен е објектив, иначе телата и 2те имаат 5fps, ее никон има повеќе фокусни точки, колку е покорисно во пракса тоа незнам, јас цело време сум на 9 :)

иначе од тела иако имам канон, сепак од овие тела би одбрал никон, поголем Dynamic range има, сликите им се подобри на повисоко исо, се на се поквалитетни слики
и ја за никон се мислим, а за подобри објективи здравје ипак не е ефтина работа хахаха ... фала за одговорот :D[DOUBLEPOST=1467912994][/DOUBLEPOST]

и ја за никон се мислим, а за подобри објективи здравје ипак не е ефтина работа хахаха ... фала за одговорот :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom