Најекономично греење и ладење

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Мала дигресија од темата. Пред некој ден во Веро налетав на овие, освежувачи за клима. Испод 80 денари е, и имаше неколку мириси (јас земав Бор). Топ е, константно оддава мирис, не премногу јак, таман ко оние во струја освежувачите. Мислам дека нема некое штетно дејство на климата, суво е, мало, не блокира многу воздух. Можда на 5.5ка или појаки клими да се стават две. Топло ги препорачувам.

Ај да дополнам малце и за ладењето на Хитачито. Пред пола саат го пуштив, внатре 27, надвор 36. Зададена 23Ц ауто, почна полека да крева се задржа едно време на 500w и после крена на 1200w (тука рокна на фулл вентилаторот) ,така работеше дур не постигна температура и од кога намали дување спушти на околу 600w и уште толку држи арно ама уште ја намалува температурата. Веројатно така прави бидејќи имам околу 50м2 (две спални, ходник и купатило) и сега и нив ги лади. Во најодалечената спална симна 1.5ц(таму беше 28) а во дневна напраи 24ц.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Posto povece clenovi prasuvaat sto da zemat eve ce napisam sto jas bi kupil da bi kupuval sega
Ako bi imal budzet do 35.000 bi se razmisluval pomegju gree lomo 12k i samsungot od neptun koj e so gratis montaza i cini 36.000 ali samo dodeka e gratis montaza. Gree Lomo moze bi ispadnala i vtora solucija bidejci imam samsung on/off doma koja raboti ne znam i jas vise kolku godini, mozebi 8 godini a mozebi i povece a e dosta mocna za tie pari i edinstven problem do sega bese kondenzatorot koj normalno e vreme da go izede. Gree Lomo veruvam deka e kilava bas kako sto e i gree change sto isto taka ja imam. Ona sto napisa @Bobo 5 za hansolot e isto i za changeto, ona sto e stvarno turbo na samsungot ovde na gree-to ne znam sto e osven sto ventilatorot duva pojako a si prodolzuva so potrosuvacka ~470w i vremenski ne e ogranicena sama da presalta vo normalen mod kako sto e reseno na samsungot. Da ne pisuvam i koj sex go imav so defekt na nova gree change klima.
edit: uste ova eden mal detalj a mene mnogu mi znaci, dalecinskoto od samsungot faca vo bilo koj pravec da go svrtis i komandata najverojatno se potvrduva taka da nema na primer si pritisnal isklucuvanje, na dalecinskoto izvrsilo a klimata nema aber so primanje na takva informacija. e gree changeto e suprotno od ova sto go napisav, cesto pati i da nisanam nema da ja izvrsi komandata , ajde uste kogaj ja kupiv rekov da ne se stari bateriite pa kupiv toshiba alkalni ama pak isto, duri isto funkcionira i univerzalnoto od aliexpress
Mozebi samsungot e do -10 ama @Bobo 5 ja ispofali pa treba de se zeme i toa vo predvid iako pokasno zabega
Lg-to sto se prodava te po 34.xxx te po 29.xxx ne bi go esapel kako seriozna klima

Ako bi zemal za ~40.000 den plus za montaza tuka redosledot bi bil vaka:
1. Hitachi RAC35WPB nekako mi izglea najsolidno napraven i euroventot ne e los i imame info tuka od strumicanecot plus eve rusko video https://www.youtube.com/watch?v=DdDHAYuXQdI&index=46&list=WL
2. Mitsubishi SRK35ZMP-S / SRC35ZMP-S taa @gigovit sto ja posoci koja malku samo na izgled mi izgleda kako ponesimpaticna od hitachito ama sepak e Mitsubishi i euroventot e slicen kako na hitachito
3. Gree Hansol bi trebala da e pomocna od ovie dve pogore, toa go pisuvaat i nasi prijateli od forumov deka e :zver:, ako ne se lazam ima i podolga garancija od prvite dve pogore ama nekako e pak gree bez eurovent i sex-ot go pamtam so gree a i parite ne se vece 40.000 tuku se skoro 50.000 i zatoa ja stavam na treto mesto
Se e toa OK kako razmisluvas. Jas sepak bi rekol deka otsekogas Hitachi bese nekoja sredna klasa, mozebi i nekoja visoka sredna klasa vo proizvodstvoto na elektronika. Koga na vremeto se kupuva muzicki sistemi i delovi kako pojacala, dekovi, zvucnici, gramofoni i slicno, se znaese deka ima vodecki prestizni brendovi kako JVC, Marantz, Denon, Pioneer,Akai, Harman Kardon, Boss. Technics, pa duri potoa idea brendovi kako Hitachi koi davaa nekoj soliden kvalitet za poeftini pari kako japonski brend.
Denes e isto so razvojot na inverterite. Imas BREND marki koi se vodecki vo proizvodstvoto vo ovoj sektor, imas sreden kvalitet marki koi za poeftini pari davaat soliden kvalitet i imas marki koi se dnoto i se ekonomski najeftini no najneisplativi na dolg rock, bidejki nitu go davaat toa sto go deklariraat, niti traat kolku sto ke traat podobrite marki.
Kako najdobri i vodecki brendovi vo proizvodstvo na inverteri ti se Fujitsu, Toshiba, Mitsubishi Heavy i Mitsubishi Electric, do skoro bese i Daikin no ja zagubija borbata i otidoa vo vtorata grupa, a vo skoro vreme ke odat vo i vo tretata izgleda i ke prodavaat eftino na stara slava.
Vtora grupa ti se Samsung, LG, Hitachi. Panasonik, Sharp koi imaat po nekoj vrven model no vo globala pravat klimi so prosecen kvalitet za poprifatlivi ceni.
Za tretata grupa ne bi diskutiral, posto gi ima milion, glavna karakteristika eftina cena, diskutabilen kvalitet, vo sekoj slucaj daleku od deklariranoto. 99% od potrosacite nikogas nema ni da svatat sto dobivaat, a sto gubat. Isto kako kvalitetno pojacalo kakov zvuk ke dade sekoj ne moze ni da svati, za nekogo e bitno samo da ima sila iako zvuci kako kanta.
Site sto gi spomnav vo prvata grupa se firmi koi se potpiraat na svoj sopstven razvoj, investiranje vo inovacii, firmi koi go dvizat toj sektor, site drugi ponatami samo se obiduvaat da go kopiraat toa.
Mitsubishi Heavy na primer poradi toa, sekogas bi ja stavil pred Hitachi vo mojot izbor, posebno ako e veke blisku so cenata. Toa e moe mislenje. Eve na primer sto e MHI so slika
mhi.png

Член од
9 јуни 2016
Мислења
33
Поени од реакции
8
IMG_20160620_180858.jpg
[DOUBLEPOST=1466442569][/DOUBLEPOST] IMG_20160611_165932.jpg [DOUBLEPOST=1466442955][/DOUBLEPOST]:lut: Cisto onaka nesto i da se vidi.Najposle denes i nesto konstrktivno ds se procita.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@gigovit по твое испаѓа дека твојата тошиба е појака од хитачито што го имаат тука двајца, тој од 40К што планирав јас да го земам
гадно си се заебал ако така мислиш, ти треба уште многу читање форуми и помалку филозофирање за да научиш што е подобро и поекономично

C R E S

Chelsea Fan!
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.515
Поени од реакции
1.266
Дечки да ми понудите од кај да зеам клима до кај 15.000 денари за ладење ми треба повеќе.Фала однапред .

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Види во Електрометал

Sent from my 6036Y using Tapatalk

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Еве некоја слика од галичките,фуего,ариели и беко.

овој е нов модел на БЕКО.
може да видите внатрешната на фуего е полесна од внатрешната на беко за 500грама и по габаритна е внатрешната на беко.аналогно на ова габаритноста би требало да е точно проток на воздух 600м3/час што е позитивен податок.

нели БЕКО беа ТУРСКИ бренд? читам на онаа картичката кај што е цената,потекло КИНА.

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Ova BEKO za ovie pari e premija 100 dolara, so COP 4 i greenje do -15 C, i servisna mreza po cela Makedonija e odlicna opcija za kupuvanje. Jas imam masina za perenje, za susenje i zamrznuvac od BEKO ( zimava trosese pomedju 80-90 den/mesec). Baska edni komsii do mene (notarska kancelarija vo stan) se great dve zimi bas na ovoj BEKO invereter, ogromen prostor od povece od 50 M2 ( normalno so dogrevanje). Se zalea prvata zima, deka koga ce dojdat sabajle duri zagree imale problem, koga gi sovetuvav da ne ja gasat preku noc tuku da ja namalat za stepen-dva, bea prezadovolni i koga bese najladno .si rabotese odlicno.
Me potseti sega na mecot BARSELONA:REAL pred 3-4 meseci bese poln stadion, nekoj jubilej se slavese, podobrite vleznici kostaa od 3-4000 evra, a na site pokretni reklami trca BEKO i toa samo, i toa 50% od utakmicata. Se prasuvam ete zosto GREE ne proba vaka da se reklamira, ili ne mu trebe poradi kvalitetot ili pak nema MUDA da plati.

Член од
25 април 2008
Мислења
56
Поени од реакции
84
Јас тоа стално го пишувам имам беко сличен модел ббеу121 со овој цело зимо без проблем греев салон 35 квадратни метри потрошувачка нула топ клима е. ИМАМ и грее козу во спална бекото за кози е врв и пред тоа имам пишано. Да си го купите ич да не се мислите јас сум презадоволен

Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
Eve uste nesto za BEKO BHIN 120 EU, gledam nekoi recenzii na primer vo Romanija koja e clenka na EU, e potpolno so ista cena kako tuka i e na snizuvanje, starata cena bila ednakva so ovaa nasava.
Nadvoresnata edinica e teska 31 kg, bukata od 53dB (stvarno e golema) se odnesuva za najgolemata brzina na ventilatorot, dodeka vo najmalata e na nekoi podnoslivi 39dB. Ima nesto interesno sto postoi signalizacija za zapuseni filtri ( ova e bas zgodno) i susenje na izmenuvacot posle gasenje pri ladenje ( dosta e vazno poradi neprijatni mirisi i gabicki, dobro ova sega sekoja moderna klima go ima, se ostvaruva so prodolzena rabota na ventilatorot posle gasenjeto). Gleam dosta pozitivni komentari, ce ja pratam ponatamu, nemoj da ja mesate so oznakite bidejci kaj BEKO sekoja bukva si ima svoe znacenje i tamu ne postoi haos vo oznakite. Na primer se secavam masina za perenje ( pred 3-4 godini kupuvav) se znae prvata brojka se kilogrami5,6,7,8, vtorite dve na pr 12, br. na vrtezi na centrifugata (1200) itn. Verojatno istoto vazi i za klimite ne sum gi proucuval oznakite.
Sega ce se javat komentari kako BEKO e vsusnost kopija na LG, a LG po defolt e vtora klasa klimatizer, a be gluposti nevideni, moze li SAMSUNG i LG vodecki svetski firmi ( na primer LG go kupi patentot za LCD ekrani od HITACHI i go razvia do nevideni razmeri) vo vrvnite tehnologii ( pak za LCD, na svetov postojat samo tri razlicni tehnologii, od koi gle cuda dve gi imaat SAMSUNG i LG, a tretata SHARP) da proizveduvaat losi klimatizeri. Momentalno ako se resam za novo vozilo toa 1000% ce bide KOREJSKO, znaci od grupacijata HYUNDAI/KIA, zosto, zatoa sto i japoncite pocnaa voda da im nosat......
Zatoa samo neka vi bidat vazni komentari na korisnici koi PRAVILNO gi koristata svoite uredi, bidejci ima iljada primeri koga nepoznavanjeto na koristenje na uredite predizvikuva nivna losa rabota i losi komentari. Gledam slikata od montazata na SAMSUNGOT e pod sekoja kritika, nabiena e skroz do plafon, a taa sirota si raboti na zadovolstvo na @Bobo 5, uste ako e zavrtena da izduvuva vo sprotivniot zid (kako sto se pola klimatizeri montirani po nasive balkoni od "strucni" monteri) mozam da zamislam kolku e toa kvalitetna klima.....

Член од
9 јуни 2016
Мислења
33
Поени од реакции
8
IMG_20160620_230829_592.jpg [DOUBLEPOST=1466507870][/DOUBLEPOST]Samo za tzlatko od gore ima 8-9cm.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.148
@Bobo 5
Monterot od mene ima ocenka -1. Samo da ja svrtel za 90 stepeni na desno i na prodolzeni nosaci da ja zakacel da visi na beliot zid, ti bi imal moznost da ja cistis od zadnata strana ili da se otvri vnatre BEZ DA SE VADAT HOLENDERITE ( sto posle bara vakumiranje i eden kup bespotrebni raboti) , se gleda deka ima dovolno cevki za ova. Znam deka estetski ne bas-bas, ama e mnogu prakticno za servisranje i se razbira za uspesno ladenje na izmenuvacot ( sega kako sto e zaguseno e bar za 50%)........... Steta za vaka ubava klima.
Inace ona sto se tropa ovde da se stava pod senka ili pod strea, ne e voopsto primarno. Jas imam tri klimi od koi dve se celo vreme na sonce i dozd, a edna e i na krov od zgrada i voopsto ne ja ni gledam, bitno e deka se ventilirani dobro i lesno pristapni za servis.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
eve link za grckata CELCIA,A++.
energy heating efficiency SCOP:4.6

lani koga bev vo marketot edni nasi od gevgelija gledam nosat edna vo race...i i vikam zosto bas ovaa se resivte,vikaat majstorot sto montira ni rece deka ovaa bila najdobra za parite :)

Kajgana Shop

На врв Bottom