Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
здраво, имам едно прашање
Вчера возејки приметив дека при брзина од некои 20-50 и свртување во кривина на десно, се појавува некој звук на бучење, некако ми иде од предна лева страна. Што може да е , инаку се работи за мазда 3 1.6 хечбек
Ako se pojavuva na vrtenje togas bi trebalo da e zglobot otiden. Otidi si na majstor da proveri.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.261
здраво, имам едно прашање
Вчера возејки приметив дека при брзина од некои 20-50 и свртување во кривина на десно, се појавува некој звук на бучење, некако ми иде од предна лева страна. Што може да е , инаку се работи за мазда 3 1.6 хечбек
Lager buci, zglob krcka,a gumicite skripat.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Kaj mene mi se ima slučeno slično, taka što koga go otvoriv zglobot, celata tovatna mast poradi centrifugata beše nalepena na manžetnata. No samo škripenje imaše na vrtenje vo levo. Očistiv, staviv tovatna mast i nova manžetna i sve se sredi. No vibracii nemaše.

Vibracii sum imal koga mi beše ošteten krstačot koj vleguca vo "trojkata"

Член од
15 октомври 2009
Мислења
822
Поени од реакции
291
Заинтересиран сум за БМВ 730д од 2003-4 година. Па некој ако има искутво со одржување на тоа возило, потрошна, редовен сервис, цени бла бла, има ли многу разлика во одржување со 530д, или исти се?

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.261
Kaj mene mi se ima slučeno slično, taka što koga go otvoriv zglobot, celata tovatna mast poradi centrifugata beše nalepena na manžetnata. No samo škripenje imaše na vrtenje vo levo. Očistiv, staviv tovatna mast i nova manžetna i sve se sredi. No vibracii nemaše.

Vibracii sum imal koga mi beše ošteten krstačot koj vleguca vo "trojkata"
За крстачот што се наоѓа на полуосовината?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Da,od poluosovinata . Vo delot što vleguva vo menjačot vnatre ima krstač. Posle odredeno vreme na rabota, krstačot pravi ležište na "trojkata " . Koga odi pravo kolata, krstačot leži vo ležišteto no koga se vrti volanot poradi različnata potrebna dolžina krstačot preminuva preku žlebot i pravi vibracii[DOUBLEPOST=1466428255][/DOUBLEPOST]Ako imate potreba imam rasklopena poluosovina ke ja slikam

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.261
Da,od poluosovinata . Vo delot što vleguva vo menjačot vnatre ima krstač. Posle odredeno vreme na rabota, krstačot pravi ležište na "trojkata " . Koga odi pravo kolata, krstačot leži vo ležišteto no koga se vrti volanot poradi različnata potrebna dolžina krstačot preminuva preku žlebot i pravi vibracii[DOUBLEPOST=1466428255][/DOUBLEPOST]Ako imate potreba imam rasklopena poluosovina ke ja slikam
Na nekoil koli poluosovinata e na zlebovi, I se zavrtuva, a na nekoi e na imbusi, i mora da se ostrafuvaat straf po straf, vo sprotivno nikogas nema da ja izvadis poluosovinata.Mene jasno mi e so sakas da kazes, postiraj ja slikata ako ne ti e tesko.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725

Дечки ми светнаа овие 2 денес кога го запалив и имаше некој звук како струја нешто...како да се гаси,како да прави спој. Тоа за греачите лево трепка, а константно свети другото за Check Engine. Барам нешо по интернетов ама ај викам некој со слично искуство да каже што-како е. Polo 1.4 TDI 75 ks.
За сијаличката за грачи што ти трепка 70% ти е изгорена сијалица на штоп позади, така глупо им е стаено предупредувањето :facepalm:

Член од
12 декември 2009
Мислења
161
Поени од реакции
69
Задни амортизери за опел астра ф 1.7тд 50kw koi e najdobro da se zemat i od kade. Koja ni e cenata garancija i slicno. Ili kade bi mozele da se repariirat strite

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Репарирање кај тој Зајко во Радишани

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.400
Поени од реакции
1.261
Задни амортизери за опел астра ф 1.7тд 50kw koi e najdobro da se zemat i od kade. Koja ni e cenata garancija i slicno. Ili kade bi mozele da se repariirat strite
Ne be koe repariranje, ke ti izdisat za 3 meseci.Barem zadnite ne se skapi, 50 evra za dvata.Najubavi se Monro gasni, ama se skapi.Na novi imas dve godini garancija.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Еве една дискусија за полуосовините :

Кога се врти воланот, поради различно одалечување на тркалото, полуосовината завзема различно место во `тројката`. Најчесто возиме право, па на централното место(зелена боја) се ствара мал жлеб.

Кога тркалото се врти на една страна, крстачот што е влезен во `тројката` исто се врти за малку на едната страна и преминува преку жлебот, и самиот прелаз нормално ствара вибрации.

Но во пракса овие агли што ги имам нацртано, се многу помали, колку што дозволува толеранцијата на крстачот. Најголемо влијание има подолжното движење на крстачот низ тројката, но сепак најмногу крстачот се задржува на средината и тука прави жлеб.

Ова е полуосовина со тројка и крстач, а поновите се со некоја врста на зглоб сличен како тој што оди на тркалото.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.964
gumici na balanstagla ili gumicite so ja drzat letvata
Уствари проблемот да ти бил пукнат првиот држач на ауспухот. И држачот гребе на ауспухот при движење и го прави тој звук.

Ако знае некој добар заварувач за мала поправка нека каже.

Kajgana Shop

На врв Bottom