Зошто повеќе луѓе стануваат атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
Мои драги соговорници...настрана тоа дипломите наши затоа што ако се однесуваме овака како што започнавме со були и вреѓање, џабе ни се.
Тоа го видов многу пати на форумов. Сакам да видам нешто друго, почитување на мислења различни, мислам ако се може...ако не здравје. Секако нема да ви замерам затоа што ние Христијаните зло не мислиме.:backa:

Tокму така...се се базира на факти и наука, освен делот во кој науката не е способна да објасни некои работи. Е кога сме веке кај науката(која што ја поштувам многу затоа што ме натера да завршам два факултета) да споменам дека генетиката како дел од медицината е многу битна наука.
Што сакам да кажам со ова.
Народски кажано-Круша по круша паѓа-гените се тие што ние ги носиме од нашите родители и од тоа бегање нема.
Рецимо приер давам сега само јас...:kezec:
Јас не ја почитувам вољата на моите родители да бидам крстен Христијанин и се декларирам контра тоа како атеист. Што ми дава на мене гаранција дека моите деца или внуци нема да ги наследат моите бунтовни гени и некој ден и покрај тоа што сум ги одгледал по мое како атеисти, еден ден нема да ми пркосат како што јас им пркосев на моите и да се прокрстат односно да не бидат безбожници?
Кој се бламира тука?:aplauz:
И пак се бламираш како по обичај. Де дај кажи ни барем една студија кај што верувањето генетски се наследува.
Ако беше така сеуште ќе му принесуваше жртви на Сварог, или можеби на Зевс ако си од тие античките. Срамота за дипломите (ако стварно ги имаш) да се глупираш вака. А ако си прав родител не треба да се противиш на изборот на твоето дете каква вера ќе прифати или нема да прифати ниедна. Истото важи и за твоите родители. Вие не ни знаете што сте прифатиле и каква религија е христијанството, уште помалку православието. Ама „ин“ е сега да си христијанин, и да какофонишеш по се останато што не е христијанско, нели?

П.С. Да, гнилата круша под гнилото дрво паѓа. Лошото дрво (христијанството) лоши плодови дава.

Епа изгледа јас и милијарди други луге на светот сме такви. Што ке правиш тоа е драг безбожнику. Јас одбрав страна во дебатава а гледам и ти си одбрал одамна. Тоа е добро кога се брани став свој. Респект за тоа ама имајте респект и спрема вашите предци. Без минатото нема иднина.

Епа изгледа јас и милијарди други луге на светот сме такви. Што ке правиш тоа е драг безбожнику. Јас одбрав страна во дебатава а гледам и ти си одбрал одамна. Тоа е добро кога се брани став свој. Респект за тоа ама имајте респект и спрема вашите предци. Без минатото нема иднина.
Не сте милиjарди Кај изброја толку? Неколку стотини милиони сте и тоа да не е Русија на прсти ќе се броевте. Јас никаква страна не сум избрал. Јас само сум против овие како тебе што избрале страна и тоа погрешна.
Почит како што ти имаш почит за твоте политеистички предци? Со сила се правите евреи? Таква почит? Не ми зборувајте за почит вие кои ја немате.

О боже Одине, прости им не знаат што прават. :D

Последно уредено:
99% od samoproglasenite vernici se vernici po difolt poso poteknuvaat od pravoslavno (muslimansko) semejstvo pa ja produzuvaat tradicijatA i sl. nikoj od niv ne zastanal da razmisli dali seto toa ima logika. A slucaite kako MIKI1 sto voedno ja prostudirale religijata podetalno vrlo verovatno da se skloni kon magical thinking i sl takvi razmisluvanja kade natprirodnite sili gi gledaat kako vistiniti, uvereni se deka postojat angeli, gjavoli, razni bozestva, veruvaat deka ako ne nosat odreden simbol kje sledi nesto loso za niv, ako ne se pokajat za grevovite kje im se sluci nesto itn. Sve toa e state of mind.

Последно уредено:
nikoj od niv ne zastanal da razmisli dali seto toa ima logika. A slucaite kako MIKI1 .

Ти, со твојата премудрост, што мислиш: имаам или немаат логика?

Ако имаат, зашто имаат, а ако немаат зашто немаат.

Ќе мојш да одговориш или ќе се впуштиш во монолог, попут многумина прашани пред тебе?...

Ти, со твојата премудрост, што мислиш: имаам или немаат логика?

Ако имаат, зашто имаат, а ако немаат зашто немаат.

Ќе мојш да одговориш или ќе се впуштиш во монолог, попут многумина прашани пред тебе?...
ko tebe se potragicen slucaj posto go imaat celoto svoe slobodno vreme da diskutiraat i razmislat deka seto toa nema logika i ocigledno ne mozat toa nikogas da go prifatat kako vistina.

Се чини дека атеистиве почнаа да се жалат. На верниците и нивната способност за мултитаскинг не треба да им се завидува-тоа е дорба од бога дадена-или ја имаш или не. :icon_lol:

Општо е тежнеењето кон се поголема распуштеност во светот од таму и порастот на неверието. Падот на верата е правопропорционално со ширењето на распуштеноста, падот на духот во едно општество, со губењето на чувството на реалност и моралност.
Има многу причини за да се објасни порастот на распуштеноста. А интернетот со својата виртуелност го додава својот придонес во ширење на илузиите, губење на врската со реалноста.
Кај нас со Божја волја кај обичниот народ остана тешкиот живот и кај тој дел немаме пад во верата. Напротив, не зборувам за веродостојноста, но количински присуството на луѓето во храмовите има очигледен пораст.

Општо е тежнеењето кон се поголема распуштеност во светот од таму и порастот на неверието. Падот на верата е правопропорционална со ширењето на распуштеноста, падот на духот во едно општество, со губењето на чувството на реалност и моралност.
Има многу причини за да се објасни порастот на распуштеноста. А интернетот со својата виртуелност го додава својот придонес во ширење на илузиите, губење на врската со реалноста.
Кај нас со Божја волја кај обичниот народ остана тешкиот живот и кај тој дел немаме пад во верата. Напротив, не зборувам за веродостојноста, но количински присуството на луѓето во храмовите има очигледен пораст.
Да секако дека има пораст на распуштеноста. Погледни го возниот парк на главешините на МПЦ. Што повеќе вера толку повеќе распуштеност.

Да секако дека има пораст на распуштеноста. Погледни го возниот парк на главешините на МПЦ. Што повеќе вера толку повеќе распуштеност.
Не негирам, се сложувам дека тоа е многу добар показател за порастот на распуштеноста. Онака како што расте општата неодговорност тоа се случува и кај свештенството и кај мирјаните. Можеби нешто поспоро и во помал обем, но таа тенденција ја има секаде.

Секако, не негирам, се сложувам дека тоа е многу добар показател за порастот на распуштеноста. Онака како што расте општата неодговорност тоа се случува и кај свештенството и кај мирјаните. Можеби нешто поспоро и во помал обем, но таа тенденција ја има секаде.
Да, да, тоа и јас реков. Колку повеќе верници толку поголема раскалашеност. Кога ќе ги снема религииве, нарочито монотеистичкиве ќе нема толку “општа неодговорност“. Тоа го мислеше и ти нели? Ок тогаш се сложувам.

Да да тоа и јас реков. Колку повеќе верници толку поголема раскалашеност. Кога ќе ги снема религииве, нарочито монотеистичкиве ќе нема толку “општа неодговорност“.
Според христијанското учење верникот напредува, се осветува: со воздржувањето, со скромноста, со смирувањето, со борба против страстите... Додека светот има спротивни мерила на вреднување. Ако ова е познато пристрасно и навивачки е да кажеш дека светот на верата го распушта граѓанскиот свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom