Зошто повеќе луѓе стануваат атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
Нема врска тоа. Некој чичо у небото не е потребен да реши наши проблеми. Луѓето сами ги решаваат ама поубо им е ако некој невидлид човек ги слуша нивните мисли.
Тоа е со причина и тоа добра.
Во минатото имаме поединци кои што се прогласуваат себеси за бог. Сите ние знаеме што значело да им се спротиставите на таквите.
За да не се случи тоа, односно за да ниеден не биде над другите измислена е вербата во бога иако тој не постои.
Пази сеа интересна последица од тоа.
Бог не постои ама ни човек-бог нема да постои.;)

Поголемиот број од луѓето што се декларират како Атеисти се всушност Агностици.Веруват во некоја надприродна појава, која неможат да си ја објаснат (тоа не е Атеизам).
Судејќи по постов ти не ни знаеш што значи ни атеист ни агностик.
не е баш мафија пошто мафија се занимава со криминал а денес црквата повеќе не е криминална организација, али мора да опстои пошто треба да се земат плати, да се платат одржувања на простории да се купи по некое возило да се регулираат пензиско здравствено социјално, регистрираат џиповите, платат мобилните... да се сврти некоја пара во бизнисот.
Појќе е црквата бизнис корпорација од колку мафија.
На пример попојте си плаќаат овоземно здравство, појќе не се сигурни дека госпот ќе ги пази од болести, пенцилинот подобро им делува од колку молитва
Има некои сличности ко на пример:
Мафијата ти вика имаш фина фамилија, би било штета ако им се случи нешто.
Попот ти вика имаш фина фамилија би било штета ако одат во пеколот.

И се со цел да ти земат пари, да зграпчат власт итн.
Зошто повеке луге стануваат атеисти е неточна констатација. Тие може да изјават дека се атеисти пред другите ама кога ке им прифуфти у зорт го повикуваат бога на помош во мислите.:icon_lol:
А башка што се крстени...џабе само се бламираат ако ме прашувате мене.
За среќа (или благодарение на комунизмот) јас воопшто не бев задоен со таа токсична идеологија па затоа сега не го барам бог ниту се молам кога сум во некаква потреба или како што викаш ти „зорт“.
И тоа рачунај дека јас сум прва генерација на атеист. Крстен сум. Моите се декларираат како христијани. А моите деца, што немам никаква намера да ги крстам ниту да им го трујам умот, тие па воопшто нема да те сфаќаат озбилно и ќе ти се смеат кога ќе им кажуваш вакви глупости. Ќе те гледаат како возрасен што верува во Дедо Мраз.

Е тогаш ти ќе се бламираш.

Curious...неможе да си атеист ако си крстен. Верата не е заебанција некоја па да се премислуваме.
Уствари можда си во право... има историјата запишано и луге што ја менувале верата по потреба и тоа повеке пати. Што знам...има секакви луге и имаат право на свој избор апсолутно.

Има некои сличности ко на пример:
Мафијата ти вика имаш фина фамилија, би било штета ако им се случи нешто.
Попот ти вика имаш фина фамилија би било штета ако одат во пеколот.

И се со цел да ти земат пари, да зграпчат власт итн.
Во битола, поп клецкаше една жена, немажена али голем верник, демек за да испее молитва за здравје на нејзините родители кои беа со слабо здравје, два пати ја ебеше, после 3 години умреа и татко и мајкаи.
Инаку попот беше женет и е со 2 деца.

Curious...неможе да си атеист ако си крстен. Верата не е заебанција некоја па да се премислуваме.
Уствари можда си во право... има историјата запишано и луге што ја менувале верата по потреба и тоа повеке пати. Што знам...има секакви луге и имаат право на свој избор апсолутно.
Јас не сум ја сменил верата. Јас никогаш не сум ни ја примил. Моето крштевање, како дете, без моја согласност или свесност за значењето на ритуалот не ми вреди ништо.

Зошто повеке луге стануваат атеисти е неточна констатација. Тие може да изјават дека се атеисти пред другите ама кога ке им прифуфти у зорт го повикуваат бога на помош во мислите.:icon_lol:
А башка што се крстени...џабе само се бламираат ако ме прашувате мене.
Па никој и не те прашува тебе. Твое мислење (и тоа погрешно) дека во “зорт“ го повикуваат она во кое не веруваат.
А крштевањето нема никаква врска, бидејќи не се крстени по нивна волја, туку по волја на нивните родители.
Не се бламирај со вакви детски изјави.

Па никој и не те прашува тебе. Твое мислење (и тоа погрешно) дека во “зорт“ го повикуваат она во кое не веруваат.
А крштевањето нема никаква врска, бидејќи не се крстени по нивна волја, туку по волја на нивните родители.
Не се бламирај со вакви детски изјави.
Многу е лошо да се негира вољата на своите родители генерално. Тоа е акт на непочит. Ама ако родителите свои не си ги почитуваме сигурно дека па другите работи нема да ги почитуваме.
Но како што напишав погоре...немам ништо посебно против секој безбожник.
Неотуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда. :popce:

Точно така. И ти го имаш правото да живееш во твојата, дека постои некаков си бог. Религиите се зло кое треба да се истреби да би немало заблуди.

Волја на свои родители? Не лупетај момче. По устав и загон се загарантирани верските слободи. На крај на краиштата и твоите прадедовци смениле вера. Од политеистичка во оваа еврејскава. BTW ти евреин си?

Последно уредено:
Гледам дека конверзацијава оди во погрешна насока. За жал како и многу други на форумов.
Тоа што ке го кажам е следното. Не значи дека ако мислењата не ни се исти по одредена тема дека и на друга нема да се сложиме.
Јас сум роден, крстен и причестен Христијанин православен и како таков и ке си пoминам.
Со должна почит безбожници, не очекувајте дека атеизмот ке надвладее.
Христијанството е присутно предолго, го победи дури и комунизмот.:icon_lol:

Тоа што ке го кажам е следното. Не значи дека ако мислењата не ни се исти по одредена тема дека и на друга нема да се сложиме.
Како очекуваш другите да се сложат со тебе кога им кажуваш дека се во заблуда и дека се безбожници?

Гледам дека конверзацијава оди во погрешна насока. За жал како и многу други на форумов.
Јас сум роден, крстен и причестен Христијанин православен и како таков и ке си пoминам.
Ќе те мавнам со сопствениот “камен“. Имаш право да живееш во сопствената заблуда.
Ништо нема да победи христијанствово еврејско ваше разединето. Илјадници секти имате. Инаку за твоја информација, гледам живееш во некое минато. Комунизмот одамна е мртов, но не по заслуга на некоја си еврејска вера.

Интернетот само допринесува се повеќе и повеќе да се развива свеста. Луѓето стануваат поинтелегентни и сфаќаат дека се се базира на факти и наука. Кога ќе се докажат тие факти се е полесно да се сфати и примени.

Комунизмот, како и секој друг случај кога на некоја усијана глава ќе му текне присилно да искоренува една религијата или било која идеја, се секогаш осудени на пропаст. И не сум изненаден што комунизмот неуспеал зошто обидот на комунизмот беше играчка во споредба со тоа што христијанството го преживеало пред да стане официјална религија на Рим.
Сериозно Христијанството е цар за преживување. Ни Bear Gryills не може со него. Ultimate Survival - Christianity edition. :D

Ама затоа погледни како му оди на Христијанството кога никој не се обидува да го искорени со сила туку е оставено да плови или потоне самото во отворениот пазар на идеи. Да го дадам одговорот? Тоне се повеќе и повеќе. Колку повеќе има писмени и образовани луѓе толку повеќе ќе се намалува бројот на христијани.

Интернетот само допринесува се повеќе и повеќе да се развива свеста. Луѓето стануваат поинтелегентни и сфаќаат дека се се базира на факти и наука. Кога ќе се докажат тие факти се е полесно да се сфати и примени.
Tокму така...се се базира на факти и наука, освен делот во кој науката не е способна да објасни некои работи. Е кога сме веке кај науката(која што ја поштувам многу затоа што ме натера да завршам два факултета) да споменам дека генетиката како дел од медицината е многу битна наука.
Што сакам да кажам со ова.
Народски кажано-Круша по круша паѓа-гените се тие што ние ги носиме од нашите родители и од тоа бегање нема.
Рецимо приер давам сега само јас...:kezec:
Јас не ја почитувам вољата на моите родители да бидам крстен Христијанин и се декларирам контра тоа како атеист. Што ми дава на мене гаранција дека моите деца или внуци нема да ги наследат моите бунтовни гени и некој ден и покрај тоа што сум ги одгледал по мое како атеисти, еден ден нема да ми пркосат како што јас им пркосев на моите и да се прокрстат односно да не бидат безбожници?
Кој се бламира тука?:aplauz:

Tокму така...се се базира на факти и наука, освен делот во кој науката не е способна да објасни некои работи. Е кога сме веке кај науката(која што ја поштувам многу затоа што ме натера да завршам два факултета) да споменам дека генетиката како дел од медицината е многу битна наука.
Што сакам да кажам со ова.
Народски кажано-Круша по круша паѓа-гените се тие што ние ги носиме од нашите родители и од тоа бегање нема.
Рецимо приер давам сега само јас...:kezec:
Јас не ја почитувам вољата на моите родители да бидам крстен Христијанин и се декларирам контра тоа како атеист. Што ми дава на мене гаранција дека моите деца или внуци нема да ги наследат моите бунтовни гени и некој ден и покрај тоа што сум ги одгледал по мое како атеисти, еден ден нема да ми пркосат како што јас им пркосев на моите и да се прокрстат односно да не бидат безбожници?
Кој се бламира тука?:aplauz:
Ништо. Ама барем јас им ја признавам на моите деца слободата да си го живеат животот по своето уверување.

Ти ако имаш два факултети ја мојана магистратура по право ја кинам. Од кај ти се дипломите? Од Европски или од ФОН? Колку ги купи?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom