Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Грчката окупациона андартска банда кога ја окупира нашата егејска Македонија на најпримитивен и варварски начин од омраза кон македонските староседелци ги демолираше и уништуваше македонските историски споменици и обележја, почнувајќи од надгробните споменици па се` до уништување на фрески по црквите кои биле на македонски јазик.
За жал гледаме варваризам и денеска во 21 век, се уништуваат споменици и споменични обележја на македонскиот народ и држава во сред Скопје. Зарем толкава е омразата на “шареите“ кон македонскиот народ па мора да се уништуваат споменици???

Инаку во 21 век единствени други кои уништуваа споменици беа терористите од ИСИС и Талибанците.
Спомениците сите ќе се исчистат за 1 недела, денешниот поликолор многу лесно се чисти, не е како во едно време :)

Најспоро се чисти траумата кај многу граѓани кои многу тешко го доживуваа овој режим ... замисли тие кои примаат 2500 денари социјална помош а за лекување на нивното дете треба да платат илјадници евра. Замисли да ти умре детето чекајќи Тодоров да ти потпише можност за лекување на тоа дете. Колку време ќе му треба на тоа семејство за ги собере тие 20.000 евра со 2500 денари социјална помош?

Замисли да бидеш наместен од дуото Влада-Суд, колку време ќе треба да се исчисти таа траума?

Колку време ќе треба да се изчисти злосторот кој изникна во оваа држава последните 10 години?

Секогаш кога ви стеснува почнувате да се повикате на патриотизмот.

Вадиш докази дека човекот купил парцели на Водно, а тој те напаѓа дека ти си соработник на тајни служби кои работат против Македонија.

Вадиш докази дека човекот се согласил за сложено име, тој вели дека Заев има куќа во Грција. (а овие истите од грчки плажи носат важни одлуки)

Не ви остана друго, освен лажен патриотизам.[DOUBLEPOST=1466171344][/DOUBLEPOST]
ехх мене ми кажуваш приказни како функционира подземјето, Чаирско дете сум, пред мене се случува све, не треба никој да ми кажува како е, едно ќе ти кажам нема Албанец што го сака Грујо, ама сите Албанци го обожаваат Зајко, ете почни од тој тука што се мотка дарди ...ако некој им го начукал на локалните наркоси во овие 10 години тоа е оваа власт, ако јас сум имал 10 пријателии што дилаат, сега истите тие возат такси или цепат дрва, со истите тие Бучко има доаѓано уште на времето да преговара за кланови, од тие исламисти што стојат до вас на протестите, нормалните Албанци не можат да отидат во џамија на молитва, прашај го дарди што ќе ти каже колку џамии им се заземени од тие исламисти, ако некој ви каже дека не чините и дека шлајм народ се збира околу вас одма е груевиста. сдсм си го има дадено газот под кирија е кај сите тие соросови организации, исламисти, лустрирани ликови е тоа е проблемот, иначе дпмне до сеа немаше да постои како партија, никој не би подржал криминал ама од другата страна кога имаш шлајм од народ, не знам што очекувате ? Вие посакувате што полошо да биде, ако треба и народ да се истепа, глумите лудило со 30 души ќе блокирале раскрсници, на скоро милионски град...
да е ситуацијата како што вие ја представувате, имаше 100 000 народ закрвен да искочи да запали се што државна институција,
а иначе запослен сум на https://www.upwork.com/ и во моментов зимам 2 000 до 2 500$, не чекам јас од партии и соросови организации пари.
Дека не го сакаат Грујо, тоа е така ... дека го обожаваат Зајко, тоа не е така.

Владата на Груевски не разликува од Владата на Сдсм до 2006, во однос на албанците. Албанците во ниедно време не биле посебно добро третирани .... за да биде појасно, Охридскиот договор во најголем дел требаше да се спроведе во времето на СДСМ до 2006-та година, што значи дека првин тие го опструираа тој договор, а Дпмне потоа само продолжија кај што застана Сдсм.

Но Груевски самиот сака да биде омразен од албанците, пошто тоа му носи гласови кај македонците.

Заради гласови, денес во митинзите на Дпмне има повеќе Српско-турски-ромски знамиња него ли македонски... ти текнува ли кореографијата во митинзите на Дпмне до 2004 година.

Заради попречувањето на Охридскиот договор од Дпмне и Сдсм ... денес албанските партии бараат ново решение ... ете тоа е постигнувањето на двете македонски партии 2002-2016.

Што се однесува до мафијата ... таа сега е монополизирана, само партиски луѓе ја вршат, останатите вистина е дека се сотрени, багабондите сега се во институциите.

Последно уредено:

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Eve go vmrovskiot mozok na delo. Golemite patrioti ,svojot narod go izramnuvaat so teroristi. Ne se problem spomenicite be konj, problem e tamara! Problem e sto ni umiraat golem procent na zdravi novorodencinja! Problem e sto nemame avtopat! Problem e sto ucilistata ni se raspagaat! Problem e sto si odi kremot a ostanuvaat lopatarishtata ko tebe! Problem e sto protestantite se deca na 21vi vek pa farbaat spomenici. Kamo sreka da bea od 1945 pa da vi go vrzea patorot na kameni most da visi za muda dur ne snema boja vo nego. Da go odfarbaa. Problem e sto TI i takvite ko tebe ne se rodeni negde u nekoja vukojebina ko egipet kaj sto pripagate. Pa mora nie da si odime mesto vas. Da bevte od tamu ke mozevte da se kitite so anticka slava a nie ke napraevme moderna drzava. Ti si problem be skotu!
Ало човек, не сум дошол кај тебе во каракачанската колиба на дедо ти, па така да ми се обраќаш.

Македонци не рушат и не демолираат споменици.

Реално, последниве години имаше најголеми инвестиции во здравството, образованието, економијата и земјоделието во последниве 70 години. Народот гледа и памти.

Justin Sidher

Bad Boy
Член од
15 јуни 2016
Мислења
83
Поени од реакции
26
Луге полека малце, па ниту Рим не бил изграден во еден ден. Мора да се има почит за тоа што некој се обидел и го постигнал. Секако тој што направил малверзации или ако направил ке мора да одговара. Никој денеска неможе да сокрие украдена пара. Ако сака, правдата ке го пронајде и има начин како. И тоа исто така треба да се поштува и тие луге таму да се остават да си ја работат работата. Време треба за се. Протестите се добра работа, тие ја будат подзаспаната свест, но мора да се внимава да не се претворат во навлекување на гневот на рајата на себеси. Тоа не е добро.

D

Darko_ufo

Гостин
Ало човек, не сум дошол кај тебе во каракачанската колиба на дедо ти, па така да ми се обраќаш.

Македонци не рушат и не демолираат споменици.

Реално, последниве години имаше најголеми инвестиции во здравството, образованието, економијата и земјоделието во последниве 70 години. Народот гледа и памти.
Вистинските Македонци се на улица и фарбаат прескапо платени гипс картони, останатите се продадени петоколонаши и удбаши за 7000 денари плата.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Грчката окупациона андартска банда кога ја окупира нашата егејска Македонија на најпримитивен и варварски начин од омраза кон македонските староседелци ги демолираше и уништуваше македонските историски споменици и обележја, почнувајќи од надгробните споменици па се` до уништување на фрески по црквите кои биле на македонски јазик.
За жал гледаме варваризам и денеска во 21 век, се уништуваат споменици и споменични обележја на македонскиот народ и држава во сред Скопје. Зарем толкава е омразата на “шареите“ кон македонскиот народ па мора да се уништуваат споменици???

Инаку во 21 век единствени други кои уништуваа споменици беа терористите од ИСИС и Талибанците.
Фарбањето не е уништување. Фарбата се мие, криминалот на ВМРО не се мие.
И башка Триумфалната порта воопшто не ја сметам за споменик или дел од моето културно наследство. Ко прво украдена идеја е. И ко второ кој триумф се прославува со неа?

Откако ќе падне власта и откако правдата ќе биде задоволена, комотно може да се офарба целата порта и да биде симбол на борбата на македонскиот народ против корумпираните власти што не крадат од остамостојување до денес.

Последно уредено:

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
244
Поени од реакции
511
Ne zbori za glasanje nadvor koga ne gi razbiras osnovnite problemi. Kako sakas da imas 20 000 glasa na primer vo aus koga otvaraat 2 izbiracki mesta (ambasada i konzulat) na koj kapacitetot im e 1000 glasaci maks. Fakt e deka se se pravi za da se izgubat tie 3 makedonski pratenicki mesta.

Treta opcija mozese da ima. Mozese toa da bide baranje koga se pravese przinskiot dogovor. Zosto ne bese? Na kogo ne mu odgovarase edna izvborna edinica i da se otvori sistemot?
Ни на ВМРО ни на СДСМ не им одговара една изборна единица. Ете колку се поборници за фер избори и едните и другите.
И не треба да постојат тие три пратенички места, неможе гласот на некој што е иселен од Македонија и доаѓа само на лето тука да вреди повеќе од мојот. Немам против тоа дијаспората да гласа ама имам против гласот на некој да вреди повеќе од мојот, посебно некој што фатил патот од вукојебината и објаснува дека ВМРО е добра за Македонија. Поголема иронија нема.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ни на ВМРО ни на СДСМ не им одговара една изборна единица. Ете колку се поборници за фер избори и едните и другите.
И не треба да постојат тие три пратенички места, неможе гласот на некој што е иселен од Македонија и доаѓа само на лето тука да вреди повеќе од мојот. Немам против тоа дијаспората да гласа ама имам против гласот на некој да вреди повеќе од мојот, посебно некој што фатил патот од вукојебината и објаснува дека ВМРО е добра за Македонија. Поголема иронија нема.
Јас лично имам против дијаспората да гласа.
Како може луѓе што не живеат тука да одлучуваат за тие што живеат тука? Нема смисла!

А за избирачките единици: стварта е што ако имаш една изборна единица албанците би добиле повеќе пратеници (или барем така кажуваа еднаш на телевизија).

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Спомениците сите ќе се исчистат за 1 недела, денешниот поликолор многу лесно се чисти, не е како во едно време :)

Најспоро се чисти траумата кај многу граѓани кои многу тешко го доживуваа овој режим ... замисли тие кои примаат 2500 денари социјална помош а за лекување на нивното дете треба да платат илјадници евра. Замисли да ти умре детето чекајќи Тодоров да ти потпише можност за лекување на тоа дете. Колку време ќе му треба на тоа семејство за ги собере тие 20.000 евра со 2500 денари социјална помош?

Замисли да бидеш наместен од дуото Влада-Суд, колку време ќе треба да се исчисти таа траума?

Колку време ќе треба да се изчисти злосторот кој изникна во оваа држава последните 10 години?

Секогаш кога ви стеснува почнувате да се повикате на патриотизмот.

Вадиш докази дека човекот купил парцели на Водно, а тој те напаѓа дека ти си соработник на тајни служби кои работат против Македонија.

Вадиш докази дека човекот се согласил за сложено име, тој вели дека Заев има куќа во Грција. (а овие истите од грчки плажи носат важни одлуки)

Не ви остана друго, освен лажен патриотизам.[DOUBLEPOST=1466171344][/DOUBLEPOST]

Дека не го сакаат Грујо, тоа е така ... дека го обожаваат Зајко, тоа не е така.

Владата на Груевски не разликува од Владата на Сдсм до 2006, во однос на албанците. Албанците во ниедно време не биле посебно добро третирани .... за да биде појасно, Охридскиот договор во најголем дел требаше да се спроведе во времето на СДСМ до 2006-та година, што значи дека првин тие го опструираа тој договор, а Дпмне потоа само продолжија кај што застана Сдсм.

Но Груевски самиот сака да биде омразен од албанците, пошто тоа му носи гласови кај македонците.

Заради гласови, денес во митинзите на Дпмне има повеќе Српско-турски-ромски знамиња него ли македонски... ти текнува ли кореографијата во митинзите на Дпмне до 2004 година.

Заради попречувањето на Охридскиот договор од Дпмне и Сдсм ... денес албанските партии бараат ново решение ... ете тоа е постигнувањето на двете македонски партии 2002-2016.

Што се однесува до мафијата ... таа сега е монополизирана, само партиски луѓе ја вршат, останатите вистина е дека се сотрени, багабондите сега се во институциите.
Дарди, штом толку се пењавиш против ДПМНЕ, тоа ми е репер дека тие се најдобра опција за македонскиот народ.[DOUBLEPOST=1466177027][/DOUBLEPOST]
И башка Триумфалната порта воопшто не ја сметам за споменик или дел од моето културно наследство. Ко прво украдена идеја е. И ко второ кој триумф се прославува со неа?

.
Македонците си сметаат дека портата е национален споменик на кој е прикажан историскиот континуитет на македонскиот народ од антиката до денеска, преку релјефните форми со македонски национални симболи кои се се` уште живи и опстоиле од антиката до денешен ден. Самата порта е триумфот на македонскиот народ да преживее и покрај вековите угнетување, тероризирање и негирање.

А

Атлантист

Гостин
Напротив, единтвена причина зошто и покрај со години огромниот трговски дефицит државата не банкротирала се токму иселениците, дали привремени или за стално тешко тоа може да се разграничи. Еве ти една постара аналиа од 2010, но иди сигурен дека и денес е така и ништо не е променето.

Девизните дознаки на иселениците од Македонија се најсериозниот извор на монетарната и социјална стабилност

Дијаспората не спаси од подлабока рецесија!“, „Печалбарите-спасители на македонското стопанство!?“, се само дел од насловите на текстовите кои на крајот на минатата и на почетокот на годинава се појавија во македонските медиуми, а во кои се оценуваше кризата на македонската економија.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Откако ќе падне власта и откако правдата ќе биде задоволена, комотно може да се офарба целата порта и да биде симбол на борбата на македонскиот народ против корумпираните власти што не крадат од остамостојување до денес.
Вие можете да си фарбате нешто приватно свое, а не општо добро на македонскиот народ.
Пред 600 години османлиите така фарбаа и девастираа македонски цркви и манастири, сетне андартите истото го правеа од 1913 г. со македонските националнии обележја во егејска Македонија.

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
244
Поени од реакции
511
Како може луѓе што не живеат тука да одлучуваат за тие што живеат тука? Нема смисла!

А за избирачките единици: стварта е што ако имаш една изборна единица албанците би добиле повеќе пратеници (или барем така кажуваа еднаш на телевизија).
upload_2016-6-17_17-19-2.png

ДПА + ДУИ + НДП + ПДП = 238 207
Тоа ти доаѓа околу 21 %. ГРОМ има 31 610 гласа дупло помалку од ДПА. ДПА има 7 пратеника ГРОМ има 1. ВМРО НП има 1 000 гласа помалку од НДП, и нема ниеден пратеник. Али врска неам точно како се пресметува кога е една изборна единица и неверувам дека ќе имаат повеќе отколку сега. Поентата е четворката тоест повеќе е тројка ДУИ/СДСМ/ВМРО зашто ДПА има смо 6% од гласовите да нема толкава моќ кога ќе има и пратеници од другите партии.
Инаку во Австралија и Азија имало вкупно околу 900 гласа.

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145

Ист број добиваат Албанците на пратеници, но ќе изгубат многу ДПМНЕ и СДСМ.За една партија да влезе у собрание ќе и е потребно пример околу 11-12000 гласови, и ќе влезат повеќе помали партии, со што ќе морат да градат пошироки влади, како што беше во 2006 кога влегоа ВМРО НП со 6 и НСДП со 7 (ВМРО НП имаше вкупно повеќе гласови од НСДП).Во изборите 2011 со таков изборен модел ќе влезеа преку 8 партии, што ќе го направеше пеколно тешко на ДПМНЕ да формира влада.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Македонците си сметаат дека портата е национален споменик на кој е прикажан историскиот континуитет на македонскиот народ од антиката до денеска, преку релјефните форми со македонски национални симболи кои се се` уште живи и опстоиле од антиката до денешен ден. Самата порта е триумфот на македонскиот народ да преживее и покрај вековите угнетување, тероризирање и негирање.
Македонците сметаат? Кои се тие Македонци што така сметаат? ВМРО и кланот?
Види тие, властодршците, имаат легално право да изградат триумфална порта. Но не и да ми кажуваат што е мојата култура и што е дел од моето кулутрно наследство. Едно е споменик, друго е нешто што вреди да се зачува и да се штити (културно наследство).

Едно време во Гостивар сакаа да го рушат споменикот на мајор Чеде Филипоски - Даме на плоштадот во Гостивар и да изградат спомоеник на погоди кој:
Џемо Хаса!

И тоа ќе беше легално. Тоа ќе беше споменик и ќе требаше како што викаш ти да не го рушам.

Ако ВМРО се толкави патриоти зашто не направат нешто во Гостивар и Тетово и сите други градови во западна Македонија? Зашто не постават некој Македонски национален симбол таму?
Ние сме заборавени и оставени на милост и немилост на шќиптарскиов окупатор.

И ќе ти кажам зошто: зошто ВМРО се пички и предавници на се што е македонско.

Ако ВМРО се толкави патриоти зашто не го вратат назад знамето од Вергина како национално знаме. Ова сегашно знаме мене не ме претставува. Тоа не е македонски национален симбол.

Ако ВМРО се толкави патриоти зашто уште преговараат за името. Јас како Македонец не прифаќам ништо освен чисто Република Македонија. Никаква ни географска одредница ни бакрач.

Ако ВМРО се толкави патриоти зашто го сменија уставот и дозволија македонскиот народ од конститутивен народ да биде спуштен на ниво со сите останати заедници. Македонија веќе не е држава на Македонците. Фала ВМРО!

Ако ВМРО се толкави патриоти зашто дозволија Хашките случаи да поминат без казна?

И можам вака до утре.

Сега знам што ќе ми одговориш: СДСМ ова - СДСМ она.

Затоа да ти кажам од старт дека нема да гласам за СДСМ. Ќе гласам за некој што има образ ако останал таков во државава.
И никогаш нема да прифатам да гласам за некој што е криминалец. Разбери дека кариерата на Никола Груевски е готова. Готова!!!!

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.363

Tocno i na 2te ne im odgovara, isto sranje se. Fintava e sto zaev imase moznost da go smeni sistemot ama odbra da napravi glup dogovor za pred se da gi posramoti dpmne a ne da napravi nesto korisno za mkd. Na kraj ispadna glup dogovor za koj vmro najde nacin kako da manipulira i da se brani pa eve cela godina gledame cirkuzi mesto ova da se resese do sega.

Se slagame de, nekeme ni nie nasiot glas da vredi poveke od tvojot, samo pazi ako ideme po toj koncept i ako ni se ovozmozat isti uslovi ko vie sto gi imate togas nema da zborime 3ca nego za 30 pratenici. Ti rekov vo aus ima momentalno uslovi samo za 2000 dusi da glasaat a ne ima okulu 150 000. Nie I sakame da sme del od edna izborna edinica -mkd toest da si glasame od kaj sto sme ama toa ne bese prifatlivo pred se za sipcite. Nudevme i sami da organizirame se ovde za mkd da nema trosoci ama toa bese problematicno za sdsm taka da ovoj model bese edinstven sto funkciinira kako taka. Na kraj krajeva gledaj ja statistikata, za opozicijata ovde preku sila ima 20tina glasovi, clenovite na familijata na kandidatot, toa e se...[DOUBLEPOST=1466178425][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 150495

ДПА + ДУИ + НДП + ПДП = 238 207
Тоа ти доаѓа околу 21 %. ГРОМ има 31 610 гласа дупло помалку од ДПА. ДПА има 7 пратеника ГРОМ има 1. ВМРО НП има 1 000 гласа помалку од НДП, и нема ниеден пратеник. Али врска неам точно како се пресметува кога е една изборна единица и неверувам дека ќе имаат повеќе отколку сега. Поентата е четворката тоест повеќе е тројка ДУИ/СДСМ/ВМРО зашто ДПА има смо 6% од гласовите да нема толкава моќ кога ќе има и пратеници од другите партии.
Инаку во Австралија и Азија имало вкупно околу 900 гласа.

Da 930tina... So toa sto nekoj 800 bea od melburn. Racunaj cela aus imase 2 punkta za glasanje taka da redica da se naredi od sabajle do vecer kapacitetot e 2000 glasa.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Јас не ја сметам портата ни за национален споменик ни за триумф. Што сум?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom