Дали религијата им штети или им го сменува однесувањето на младината кон други?

• Креатор на темата Креатор на темата hypoterrian
  • Време на започнување Време на започнување
за текнуење треба основа и подлога, .

...која во твојов случај се севдува на „заклуцоци„ извадени од читање Богоборечка литература.

Стварно јака подлога..

...која во твојов случај се севдува на „заклуцоци„ извадени од читање Богоборечка литература.

Стварно јака подлога..

Мики секој си е одговорен за сопственото знаење, не може никој со сила да ти тури појќе од колу крепи мозоко или со сила да те научи нешо појќе шо ти не сакаш. Ти си задоволен со библијата која ти дава сите одговори и за живот и за музика и за облеки и за вселена и историја и економија... немаш потреба да продолжиш понатаму.

@Ipsissimus ,

кога ќе ми треба содржина од некој линк, самиот ќе ја најдам. Очекував да ми одговориш, а не да линкуваш туѓи одговори.
Епа да дојдам дома и да ти нацртам тогаш? Бараше да ти кажам како може лично да ја измериш брзината на светлината, ти дадов информации како да го направиш тоа. Ти требаат ласери, сензори, рефлектирачки површини и простор за да се направи мерењето. Значи никој не ти тврди дека мкра да веруваш оти брзината на светлината е таа, напротив, објаснет е начинот како е измерена, и секој може сам да си провери.

Ти требаат ласери, сензори, рефлектирачки површини и простор за да се направи мерењето.

Таква опрема немам по дома а и не можам да ја имам.
Дали ти ја имаш и дали ти лично ја имаш мерено предметната брзина?[DOUBLEPOST=1466071580][/DOUBLEPOST]
и секој може сам да си провери.

Дали и ти ја имаш проверено? Тоа ме занима...

Дали ти ја имаш и дали ти лично ја имаш мерено предметната брзина?[DOUBLEPOST=1466071580][/DOUBLEPOST]

....Дали сакаш, можеш, имаш можности и слично е друг муабет. Битно никој нема да те спречи, да те заплашува со казни, да те нарекува научноборец, еретик, научнохулник и слично.

Клипчево веќе ми е познато. Туку, дали ти ја имаш дома оваа опрема и дали можеш да снимиш движење на неутрино по дома?...
Многу ти се детски прашањава, искрено.

И што има врска ако ја нема проверено? Еве јас ја немам проверено. И шо има врска тоа со религијата? Де малце објасни каква е врската на религијата со брзината на светлината.

Мики е жив ходајучи доказ за тоа што може да му направи религијата на чоека, и добро е што редовно пишува за да можат сите наредни генерации да го посматраат и така да учат за штетата на религиите врз однесувањето и развојот на единката.

И што има врска ако ја нема проверено? Еве јас ја немам проверено. И шо има врска тоа со религијата? Де малце објасни каква е врската на религијата со брзината на светлината.

Многу е едноставно (нели): она кое не е лично проверливо, а се прифаќа за вистинито, не е „знаење„ туку е „верување„.[DOUBLEPOST=1466076922][/DOUBLEPOST]
Мики е жив ходајучи доказ за тоа што може да му направи религијата на чоека, и добро е што редовно пишува за да можат сите наредни генерации да го посматраат и така да учат за штетата на религиите врз однесувањето и развојот на единката.

The Magus,

еве „една„ и од мене: ти си жив (!) доказ дека дееволуциојата веќе е започната, кај која ти си прв случај...[DOUBLEPOST=1466076954][/DOUBLEPOST]

Ајде, наведи нешто „повозрасно„.

Многу е едноставно (нели): она кое не е лично проверливо, а се прифаќа за вистинито, не е „знаење„ туку е „верување„.
Едноставен е и фактот дека во едниот случај никој не ти забранува да се сомневаш, ниту те прогласува за еретик доколку решиш сам да ги провериш тие сознанија, додека во другиот(религискиот) сомнежот во "објавените вистини" се смета за најголем грев.
Првиот случај поттикнува нови откритија и резултира со напредок, вториот е пример за уназадување, репресија и декаденција.

Секој ден се поглупи и поглупи теми се отвараат.
Дали ножот е добар?
Па добар е ако сечеш леб со него, ама лош е ако сакаш на некој зло да нанесеш.
Исто и со религијата.
Ако веруваш во нејзини начела, да помогнеш на послабите, да не нанесуваш зло, да не убиваш, да почитуваш родители тогаш е ок.
Додека ги има и оние другите "религиозни" што ке стават појас на себе и ке е.м. на се околу нив.
Религијата е ок, луѓето не се.
Еве буквалистички да ти одговорам, ножот е предмет, нема емоции, нема добро и лошо кај него, ако лежи на тротоар, нема никој да го повреди (освен некој невнимателен ако на пр. го шутне или падне врз него), но ако го земе човек, тогаш е друга приказна. И чорапите и сапунот се ,,добри'' предмети, но ако му ги дадеш на некој што сака да ги употреби на инаков начин, ќе направи боздоган за да скапи некоја глава, дали во напад или одбрана не е битно.

Едноставен е и фактот дека во едниот случај никој не ти забранува да се сомневаш, ниту те прогласува за еретик доколку решиш сам да ги провериш тие сознанија, додека во другиот(религискиот) сомнежот во "објавените вистини" се смета за најголем грев.

Погрешно.

Никој не смее да се сомнева во научните вистини, оти се веќе „докажани„, а кој ќе се посомнева, во најдобар случај ќе биде исмеван, а во најлош, ќе биде квалификуван за глупак, кој се дрзнал да се посомнева.

Во Црквата, сомничавите кон вистината можат да се покајат или да останат надвор од Црквата.[DOUBLEPOST=1466079830][/DOUBLEPOST]
Првиот случај поттикнува нови откритија и резултира со напредок, вториот е пример за уназадување, репресија и декаденција.

Верата не нуди материјален напредок (кој е само идеолошка предрасуда), туку духовен напредок, движење кон Бог.

Не мешај баби и жаби.

Во Црквата, сомничавите кон вистината можат да се покајат или да останат надвор од Црквата.
стари добри времиња кога црквата можеше да затвара, мачи пали убива и осакатува сумњивци

Погрешно.

Никој не смее да се сомнева во научните вистини, оти се веќе „докажани„, а кој ќе се посомнева, во најдобар случај ќе биде исмеван, а во најлош, ќе биде квалификуван за глупак, кој се дрзнал да се посомнева.

Во Црквата, сомничавите кон вистината можат да се покајат или да останат надвор од Црквата.
Тешка глупост и лага. Никаде непостои такво нешто! Секој може слободно сам да провери било кое научно сознание, ако докаже дека неговиот наод открива грешка, тогаш не само што нема да биде исмеван, туку ќе биде награден и запаметен во историјата.

The Magus,

еве „една„ и од мене: ти си жив (!) доказ дека дееволуциојата веќе е започната, кај која ти си прв случај...

Јас сум прв на црв, ти си втор на мотор и ни треба трет на тротинет :giggle:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom