MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
Па баш во науката не можеш да веруваш слепо.![]()
Велиш? Кој од оние славни „научни докази„ можеш самиот да го/ги провериш и да се увериш во нивната точност?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Па баш во науката не можеш да веруваш слепо.![]()
Бидејќи повеќе треба да се верува на научник од колку на поп.
Само еден поп и тоа татко на другар од мој клас а научници николку.
Како мислиш ние отидовме на месечината, имаме коли, компјутери, БУКВАЛНО 90% од се што гледаш околу себе.
Во вакви општества од мали сите знаеме отприлика основното за верата.Ти благодарам на одговорот...
Знаеш лично еден поп а ниту еден научник, ама шо е то битно? Битно е дека треба да им се верува на научниците, оти они не лажат, саде вистиње ни кажуваат....[DOUBLEPOST=1465993191][/DOUBLEPOST]
Си ги помешал троа рабоќето; попот не е должен да ти збори за компјуерите исто како што еден научник нема абер од верски теми, освен ако самиот е верник.
Самото движење на нашите тела, работата на органите итн. е објаснето во биофизиката, а биофизиката се базира на физиката, математиката и биологијата...Велиш? Кој од оние славни „научни докази„ можеш самиот да го/ги провериш и да се увериш во нивната точност?
Самото движење на нашите тела, работата на органите итн. е објаснето во биофизиката, а биофизиката се базира на физиката, математиката и биологијата...
Ако сакаш може буквално сè да докажеш што е во науката.
Плус да кажеш дека некој напразно верува во науката непосредно го навредуваш целиот труд што се има вложено во текот на историјата од многу луѓе кои го имаат подобрено човековиот живот преку науката.
Во вакви општества од мали сите знаеме отприлика основното за верата.
Искрено, ваквите дискусии отсекогаш ми биле најглупи. Ова е нешто од типот „Дали Земјата е рамна или не?“ така што не планирам јас да ти докажувам, а твое е во што ќе веруваш, а во што не, користејќи го компјутерот, лаптопот, мобилниот или таблетот моментално.Ништо не е објаснето, туку е истолкувано во духот од важечкиот марксово-дарвинов светоглед,[DOUBLEPOST=1465994122][/DOUBLEPOST]
Сакам.
Ајде, научно докажи ми како настанал животот па нека е тоа еден „обичен“ еднокелиски организнам...[DOUBLEPOST=1465994194][/DOUBLEPOST]
Не постои појак верник од атеист кој верува во науката, а од истата само начул 2-3 финти...[DOUBLEPOST=1465994250][/DOUBLEPOST]
Од мали знаеме „основно„ и за науките; зашто да верувам во науките а не и во релииите?
Искрено, ваквите дискусии отсекогаш ми биле најглупи.
Секој. Никаде нема закон, правило или анатема што те спречува да преиспиташ и да провериш било кој закон, било кое тврдење, било кое откритие. Дали сакаш, можеш, имаш можности и слично е друг муабет. Битно никој нема да те спречи, да те заплашува со казни, да те нарекува научноборец, еретик, научнохулник и слично. Ако најдеш доказ дека нешто е погрешно, не само што нема никој да те осудува поради тоа, туку напротив, ќе бидеш награден, почестен со заслуга и слично.Велиш? Кој од оние славни „научни докази„ можеш самиот да го/ги провериш и да се увериш во нивната точност?
Секој..
Важи.
Докажи ми, преку твој личен опит, дали брзината од светлината навистина е 300 000км/сек.
Јас такво нешто не можам да сторам.
Секој. Никаде нема закон, правило или анатема што те спречува да преиспиташ и да провериш било кој закон, било кое тврдење, било кое откритие. Дали сакаш, можеш, имаш можности и слично е друг муабет. Битно никој нема да те спречи, да те заплашува со казни, да те нарекува научноборец, еретик, научнохулник и слично. Ако најдеш доказ дека нешто е погрешно, не само што нема никој да те осудува поради тоа, туку напротив, ќе бидеш награден, почестен со заслуга и слично.
зато стана рисјанин?Важи.
Докажи ми, преку твој личен опит, дали брзината од светлината навистина е 300 000км/сек.
Јас такво нешто не можам да сторам.
така попо го навикнаПа баш во науката не можеш да веруваш слепо.![]()