Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Веќе се враќаме нанзад во круг со муабетите... сега треба да зборувам за евреите, јудаизам, христијанските и гностички секти и нивното создавање... нема крај.
За се е зборувано во однос на вашиот спасител, за црквата...

Не ме разбра во врска со Земјата и Сонцето. Друго сакав да кажам во врска со Сонцето и човекот денес. Поврзано со LVX и NOX формулите, кои може да се проучат во Equinox, Магика - Книга 4 и на други места.

Но тоа е поврзано со човекот-бог како Апсолутен бог, а сепак дел од бог, поврзано со Телема. Друга е перспективата кога работите се гледаат од перспектива на Сонцето патувајќи низ бесконечната ноќ.
Земјата со својата сенка изгради премногу догматски учења од пустиот страв од сенката, смртта - а тоа некои го искористија.

Христијанството, уште од самиот почеток како секта, градеше верување (и учеше) дека луѓето се грешни и смртни кои живеат само за да им суди некаков си апсолутен бог (кој што нели има машки принципи и со жезло ја управуваше Земјата, женскиот принцип го заборавија во претходниот еон, за жал), без разлика дали биле светци или биле обични мирјани, кои умирале за парче леб на Земјата.
Од каде го собраа тоа? Од евреите? Од хеленистичките ритуали не верувам... тоа им сметаше од некоја чудна нивна причина!

Телемата учи сосема спротивно од ова!
Тука сме за искуства, искушенија и надминувања. Неспособните треба да им се дозволи да ја покажат својата неспособност и исчезнат, а не да се убедуваат дека се вредни. Да, се вредни со покажување дека без разбота, а само со просто верување - нештата не се менуваат и човекот пропаѓа.

Многу учења го зборуваа тоа, но премногу заминаа во философирања без пракси.
И тоа денес стана само почва од каде се собираат „добри“ извртени цитати со сликички, како што гледаме насекаде по нетот :)

Ништо подалеку од реалноста неможе да биде.

Може, може...
Вечноста, на пример. Бесмртноста, исто така.

Ако си толку сигурен дека ништо нема надвор од реалноста (не мислам на Телемската „реалност“), тогаш и покрај твојата определба да се биде Телемит, неизбежно ќе завршиш со смрт, со што Телемата станува бескорисна и бесцелна и само ообично жлабарање мисли извадени од ‘рбетниот мозок.

Телемета, се сомневам дека има чаре за смртта.[DOUBLEPOST=1465159065][/DOUBLEPOST]
Се повеќе луѓе стануваат свесни за вашите подли клевети и лаги!

А тие „...се‘ повеќе....„ се именуваат како „Телемити„, не?
Кои се „другите„?[DOUBLEPOST=1465159166][/DOUBLEPOST]
На ваша жалост, луѓето што ги интересира вистината,

...трагаат по вистината и Го наоѓаат Христа Бога.
Вие, кои трагате по вистината согласна вашата гордост, го наоѓате Кроули.

Колку очигледна разлика!....[DOUBLEPOST=1465159315][/DOUBLEPOST]
Вистината секогаш излегува на површина!

Аман веќе, дај конечно напиши ја вистината...

Последно уредено:
SpaceTraveler,
мене совршено не ме занима твоето мислење, кое ионака е само препис од нечие туѓо мислење.[DOUBLEPOST=1465152633][/DOUBLEPOST]

Не очекувам да ми пуштиш филм, туку да одговориш на поставено прашање.

Она кое е повеќе од очигледно на форумов, тоа е дека има се‘ повеќе членови кои ја увидуваат извртеноста и одлепеноста на Темелата (последично и на Телемитите) од реалноста и нејзино запаѓање во безумие, што не е ништо чудно, со оглед на тоа кои се идеолозите на таа извртеност.
Vo red e. Toa e moe mislenje koe nemam namera da go nametnuvam. Zošto veliš prepišano, od kogo prepišuvam? Duri i ako sum kažal nešto što nekoj go spomnal pred mene, jas stojam na toa što sum go kažal, ne sum go ,,prepišal" samo zatoa što ubavo mi zvučelo.

Sent from my C2000 using Tapatalk

Твоите аргументи се твои, не се вади на некаква “општост“, преку која сакаш да го оправдаш личниот субјективизам, со цел да го девалвираш христијанството “наивно“...?!

Еве објасни ми на кого се обраќаш и кого замајуваш дека ова не е перверзија и лага наменета кон христијанството:

збориш за ислам, телема, будизам...? Цело време во полемика си со христијани со оваа патетична, трол верзија сакајќи да го наметнеш за христијанска вистина, е тоа ти е вистинскиот апсурд, и ќе повторам простотилук!(n)
Ајде, демантирај дека не е за христијанството!

Доколку те интересира меѓурелигиски плурализам научи да почитуваш друго мислење, тоа е базично!:lut:

Отприлика вака: `јас ипси телемитски сметам дека христијаните се во заблуда заради..., тоа е мој став или на телема..., се извинувам доколку грешам( ова не е задолжително:D)...`

Ајде сега со Господ напред!:cool:

Гледаш ли како е?! А јас само културно те прашав, е мој ипси, двојни стандарди!? Само прашав, и замисли ко тебе да почнам сеа да ти тролам со “општа логика“, го сваќаш изгубеното време!:)[DOUBLEPOST=1465154729][/DOUBLEPOST]
Фала Му на Бога, кај тебе се гледа напредок!:)

Во христијанството ниту земјата ниту сонцето се центар, туку Христос, а формулата е жива релација со Него во Црквата. :love:[DOUBLEPOST=1465155056][/DOUBLEPOST]
Ние сме грешни како создадена категорија(имаме свој почеток, што подразбира и крај), не заради етички престап и тоа уште помалку на Адам!
Човекот кога остварува слободна заедница со Бог, ја надминува проблематиката на создаденоста, останува жив во вечноста, и така станува добар.:cool:
Neka ti bide spored verata tvoja, ako ti se dade taka. Jas ne sum grešnik, tuku manifestacija na ljubov i večnost, atom vo beskonečnosta i Bog na Zemjata. Boženstvenoto e vo nas lugjeto i ne postoi Bog koj e pak oddelen od bitieto na čovekot. Ne se isplashiv od ragjanjeto nitu pak kje se plasham od smrtta, dovolno mi e shto sum živ na zemjata i blagodaren sum što pred sebe imam iskušenija za nadminuvanje. Železoto se kova dodeka e žeško i srekjen sum što se iskaliv vo mladosta gledajkji gi bezsmislicite na vašite religii koi od čovekot pravat da se čuvstvuva kako maloumno gjubre, gnida pred eden kup svetci i grešnik samo zatoa što prirodata mu dala privilegii da se rodi, živee i umre.

93 93/93

Vo red e. Toa e moe mislenje koe nemam namera da go nametnuvam. Zošto veliš prepišano, od kogo prepišuvam? Duri i ako sum kažal nešto što nekoj go spomnal pred mene, jas stojam na toa što sum go kažal, ne sum go ,,prepišal" samo zatoa što ubavo mi zvučelo.

Верниците се повикуваат на авторитетите од својата вера.
Атеистите се повикуваат на самите себе.
Забеганите по секти и култови се повкуваат на своите култни ликови.
Своеглавите, кои истеруваат свои видувања на нештата, по некоја логика, би требало да се повикуваат на своите мненија.

Не е проблемот во тоа на кого се повикуваш, ама кога веќе се повикуваш, барем практикувај го „повиканото„, за да не биде само прост „цитат„, зад кој не стои никаков начин на битисување.

Уште полошо е повикувањето на некоја искомпилирана и непозната „философија„.

Последно уредено:
Neka ti bide spored verata tvoja, ako ti se dade taka. Jas ne sum grešnik, tuku manifestacija na ljubov i večnost, atom vo beskonečnosta i Bog na Zemjata. Boženstvenoto e vo nas lugjeto i ne postoi Bog koj e pak oddelen od bitieto na čovekot. Ne se isplashiv od ragjanjeto nitu pak kje se plasham od smrtta, dovolno mi e shto sum živ na zemjata i blagodaren sum što pred sebe imam iskušenija za nadminuvanje. Železoto se kova dodeka e žeško i srekjen sum što se iskaliv vo mladosta gledajkji gi bezsmislicite na vašite religii koi od čovekot pravat da se čuvstvuva kako maloumno gjubre, gnida pred eden kup svetci i grešnik samo zatoa što prirodata mu dala privilegii da se rodi, živee i umre.

93 93/93

И тебе нека ти биде според поезијата твоја!:)
Протологијата и есхатологија ти се прилично небулозни, мислиш дека си спонтан производ?

така попот ве лажи.
Атеистите се повикуваат на наука и здрав разум. Ти мики ко ќе си в црква и било кој друг верник кога е во својата синагога, џамија, храм, олтар,свети рид или пољанка... од ко ќе измантрате секој свои молитви кон својот замислен госпот или бог дух или свето животно, и ќе напрајте точно пропишани покрети со тело раце нозе и глава за да тие мантри бидат ефикасни, си се враќате назат во нормален свет кој се движи и живее на темел на наука на планета стара 4 милијарди години и живи битија кои еволуирале со милијхарди години од еден вид во друг.
Тебе мики “авторитет од црква“ не ти дава гориво, медицина, транспорт, интернет, енергија, средства за хигиена....
Атеистичката наука то ти го овозможува

Тебе мики “авторитет од црква“ не ти дава гориво, медицина, транспорт, интернет, енергија, средства за хигиена....
Атеистичката наука то ти го овозможува

Пак те излажале комунистите: да не Е Бог Творецот, нит‘ ти, нит‘ науката, нит‘ нафтата ќе постоевте...

Пак те излажале комунистите: да не Е Бог Творецот, нит‘ ти, нит‘ науката, нит‘ нафтата ќе постоевте...
Не бе мики, пак попот ве завитлава, имено си постојат слоеви на земја по старост да беше по твое одма во најстарите слоеви на земјата ќе имавме остатоци на чоеци на градој на земјоделие алатки, грнци... Нели како шо вашата религија тврди од ко госпот ја напраил земјата одма и луѓе одма и земјоделије одма и градови зидани... али реално нема ништо од тоа, најстарите слоеви се пусти без ниту еден знак на присуство на чоек, па тук таму некој фосил некој остаток од древни изумрени видови....
Башка еден куп многу постари религии и вери тврдат дека нивнио бог или богови го напраиле светот па прво договорете се од вас верните кој е во право па после да видиме и размотриме аргументи

93 93/93

Душо мала..зошто велиш дека во нашата религија има бесмислици, дека сме се чувствувале како малоумни ѓубра, гниди и ред куп навреди кои Ти како телемит или нивен обожаветел, не треба воопшто да ги употребуваш, нели треба да ја почитуваш и туѓата воља кај луѓето??
Веруваш во А.Кроули кој го викаат гробар на христијанството, кој именувал и распнувал жаба како Исус Х.во 1916 год. на некое езеро(не е битно кое е тоа), значи исмејување на нечиј бог, на нечија вера..и тоа при изведување на некој ритуал "големо магиско повлекување" со кое сакал да го одбележи пропаѓањето на христијанството.
Проповедање за некаква љубов а при тоа верувајќи на некој закон од човек кој е мета на милон оптужби, искрено неможам да сфатам.
Привилегијата за која велиш да се родиме и умреме, истата и ти ја имаш.

)
Душо мала..зошто велиш дека во нашата религија има бесмислици, дека сме се чувствувале како малоумни ѓубра, гниди и ред куп навреди кои Ти како телемит или нивен обожаветел, не треба воопшто да ги употребуваш, нели треба да ја почитуваш и туѓата воља кај луѓето??
Веруваш во А.Кроули кој го викаат гробар на христијанството, кој именувал и распнувал жаба како Исус Х.во 1916 год. на некое езеро(не е битно кое е тоа), значи исмејување на нечиј бог, на нечија вера..и тоа при изведување на некој ритуал "големо магиско повлекување" со кое сакал да го одбележи пропаѓањето на христијанството.
Проповедање за некаква љубов а при тоа верувајќи на некој закон од човек кој е мета на милон оптужби, искрено неможам да сфатам.
Не знам што мораше во одговорот да мешаш сешто, и тоа читано недочитано само да го поврзеш членот со Телема, а со тоа и да прикажеш како заради Телема тој има вакви или онакви ставови за било што.
Подло, принцезо, премногу подло.

Последно уредено:
Забеганите по секти и култови се повкуваат на своите култни ликови.
Своеглавите, кои истеруваат свои видувања на нештата, по некоја логика, би требало да се повикуваат на своите мненија.

Не е проблемот во тоа на кого се повикуваш, ама кога веќе се повикуваш, барем практикувај го „повиканото„, за да не биде само прост „цитат„, зад кој не стои никаков начин на битисување.

Уште полошо е повикувањето на некоја искомпилирана и непозната „философија„.

Не познавам забегани луѓе јас, не знам зошто зборуваш. Човекот има право да се бара во природата, дали тоа ќе го прави преку посети на литургии или јога часови мене воопшто не ме интересира. Повеќето луѓе, колеги, добри пријатели кој биле за мене секогаш тука и ми помагаат во животот се атеисти, никаков индикатор на добрина не е религијата! Имам другар муслиман, пред некоја недела ме има прашано... брат кое е мерилото за добрината? :)

И тебе нека ти биде според поезијата твоја!:)
Протологијата и есхатологија ти се прилично небулозни, мислиш дека си спонтан производ?

Моите цитати се само дел од како јас гледам на нештата и на светот. Секој со своите капацитети. Мило ми е што ме читаш! Мене божја молња не ме создаде, ниту пак имам некаква врска со некој си Адам што згрешил нешто со некоја жена! Лилит пука од смеење. :)

Душичко, доколу сакаш да ме разнежниш те молам не со овие ,,мала" и слично. Точно дека сум многу помлад од тебе ама мислам дека доволно барем виртуелно ме познаваш да знаеш дека сум великодушно дете. Небитно. Не реков јас дека верниците се гниди, туку јас искрено така би се чувствувал ако треба некој си бог да го молам за здравје и просперитет или да се плашам од неговиот суд, пекол и уште многу други смешни теории. Јас сум здрав, млад, дечко со свој квалитети и просперитет, добра личност која не верува во пекол или рај, бог или страшен суд!

Јас повеќе немам никакво лошо мислење за православните христијани на форум или воопшто. Вие сте тие што ме прашувате разни прашања на кој се трудам да дадам одговор колку што е во мој домен со оглед на тоа дека форумот и молитвите не ми носат пари туку работата и потрошените нерви на неа!

Извинете ме, но во иднина ќе се воздржувам од прашања кој сметам дека се само провокација кон мене. Овде на форумот сум за да учам нови нешта и анализирам различни перспективи, среќен сум што до сега многу од нив ми отвориле хоризонти и перспективи на размислување. Би ме радувало да беше така со секој!

:)[DOUBLEPOST=1465223991][/DOUBLEPOST]

П.С. како што знаеш јас не сум член на О.Т.О, како симпатизер на Телемата прочитав многу за Кроули и не знам за какви баби и жаби зборуваш, не ме ниту интересира! Искрено мене Телема ми е најприфатлива од било која старо-еонска, па и денешниве new-аge филозофии. Залудно се обиде да го извалкаш името на Телема, оди и прочитај повеќе во врска со тоа, но прочитај некоја книга, а не малечки артикли на google! Ова што го напиша за оние што сметаат дека омразата е единственото оружје кога ќе дојдат да дискутират на форум е како кец на десетка. Но тие што знаат, знаат!

Бегајте! Вие потсмевачи; иако се смеете во моја чест нема да се смеете долго: тогаш кога сте тажни знајте дека сум ве напуштил.
Тој што е праведен и ќе остане праведен; тој што е гнасен и ќе остане гнасен.
Да! не верувајте во промена: ќе бидете тоа што сте, а не друго. Затоа кралевите на земјата ќе бидат Кралеви засекогаш: робовите ќе служат. Нема никој што ќе биде понижен или воздигнат: сѐ е како што било секогаш. Сепак има маскирани, мои служители: може оној питач да е Крал. Кралот може да ја избере својата облека по волја: не постои сигурен тест: но питачот не може да ја скрие својата беда. - Liber AL || 56, 57, 58

Последно уредено од модератор:
Не познавам забегани луѓе јас, не знам зошто зборуваш. Човекот има право да се бара во природата, дали тоа ќе го прави преку посети на литургии или јога часови мене воопшто не ме интересира. Повеќето луѓе, колеги, добри пријатели кој биле за мене секогаш тука и ми помагаат во животот се атеисти, никаков индикатор на добрина не е религијата! Имам другар муслиман, пред некоја недела ме има прашано... брат кое е мерилото за добрината? :)

Моите цитати се само дел од како јас гледам на нештата и на светот. Секој со своите капацитети. Мило ми е што ме читаш! Мене божја молња не ме создаде, ниту пак имам некаква врска со некој си Адам што згрешил нешто со некоја жена! Лилит пука од смеење. :)

Душичко, доколу сакаш да ме разнежниш те молам не со овие ,,мала" и слично. Точно дека сум многу помлад од тебе ама мислам дека доволно барем виртуелно ме познаваш да знаеш дека сум великодушно дете. Небитно. Не реков јас дека верниците се гниди, туку јас искрено така би се чувствувал ако треба некој си бог да го молам за здравје и просперитет или да се плашам од неговиот суд, пекол и уште многу други смешни теории. Јас сум здрав, млад, дечко со свој квалитети и просперитет, добра личност која не верува во пекол или рај, бог или страшен суд!

Јас повеќе немам никакво лошо мислење за православните христијани на форум или воопшто. Вие сте тие што ме прашувате разни прашања на кој се трудам да дадам одговор колку што е во мој домен со оглед на тоа дека форумот и молитвите не ми носат пари туку работата и потрошените нерви на неа!

Извинете ме, но во иднина ќе се воздржувам од прашања кој сметам дека се само провокација кон мене. Овде на форумот сум за да учам нови нешта и анализирам различни перспективи, среќен сум што до сега многу од нив ми отвориле хоризонти и перспективи на размислување. Би ме радувало да беше така со секој!

:)[DOUBLEPOST=1465223991][/DOUBLEPOST]

П.С. како што знаеш јас не сум член на О.Т.О, како симпатизер на Телемата прочитав многу за Кроули и не знам за какви баби и жаби зборуваш, не ме ниту интересира! Искрено мене Телема ми е најприфатлива од било која старо-еонска, па и денешниве new-аge филозофии. Залудно се обиде да го извалкаш името на Телема, оди и прочитај повеќе во врска со тоа, но прочитај некоја книга, а не малечки артикли на google! Ова што го напиша за оние што сметаат дека омразата е единственото оружје кога ќе дојдат да дискутират на форум е како кец на десетка. Но тие што знаат, знаат!

Бегајте! Вие потсмевачи; иако се смеете во моја чест нема да се смеете долго: тогаш кога сте тажни знајте дека сум ве напуштил.
Тој што е праведен и ќе остане праведен; тој што е гнасен и ќе остане гнасен.
Да! не верувајте во промена: ќе бидете тоа што сте, а не друго. Затоа кралевите на земјата ќе бидат Кралеви засекогаш: робовите ќе служат. Нема никој што ќе биде понижен или воздигнат: сѐ е како што било секогаш. Сепак има маскирани, мои служители: може оној питач да е Крал. Кралот може да ја избере својата облека по волја: не постои сигурен тест: но питачот не може да ја скрие својата беда. - Liber AL || 56, 57, 58
Можеби навистина делува подло,но немам такви намери, несакам никого да го навредам..но ако ти можеш да си дозволиш да го вреѓаш цел христијански род, тогаш мораш да ги издржиш и овие карактеристики за А.Кроули..јас неможам да тврдам дека се вистини но никаде освен неговите приврзаници, значи не најдов за него некое убаво мислење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom