Сертифицирана органска храна во Македонија?

  • Креатор на темата Креатор на темата nE0n1nja
  • Време на започнување Време на започнување
Не заслужуваш одговор. Дури ни на твое ниво. Најди си друга жртва.

И патем, оф топик си. :) Не е темата јас колку печалам, а колку трошам.
 
Го почитувам правото секој да одлучува што ќе консумира дали органска или било каква друга храна.
Моментално, немам намера да давам пари од повеќе за органска храна бидејќи научните истражувања спроведени покажуваат дека не постои разлика во хранливите вредности помеѓу органската, индустриската и генетски модифицираната храна. Ниту пак е досега евидентиран некој случај на заболување конкретно предизвикано од консумирање на ГМО.
Сепак, секој си одлучува за себе си, а јас би го променил мислењето доколку истражувањата го покажат спротивното.
 
Најголемата разлика меѓу “органската“ и оваа “индустриската“ е хемијата која се користи колку и како да се зачува родот во што поголеми количини.
ГМО/неГМО, модифицирани, немодифицирани, има разлика во изглед, вкус, траење, отпорност на болести, итн.

Да речеме раноградинарски производи од старите семиња траат многу помалку отколку денешните хибриди. Но, текстурата, квалитетот, вкусот, мирисот, е нешто неспоредливо со модерните хибриди. Ама тоа е нешто што не може да се квантифицира со лабораториска студија. За тоа треба User Experience.

Не за џабе, дури и низ хибридите се садат корења од старите семиња. За барем дел од нив да имаат генетски материјал од овие старите.

Некој избира да троши пари за скапа облека, скапи коли, премиум ова, премиум она. Многу помалку избираат да трошат пари да се хранат колку-толку здраво, иако сите ја знаат поговорката дека здравјето е најскапо.

Шабаз, имаш утнато некои факти, години и дати. Проверувај си два пати пред да се аргументираш. Јанл'ши од таков калибар прават само аџамиите. :icon_lol:
 
dobrazemja. org многу се добри ,ти ги препорачувам
 
Најголемата разлика меѓу “органската“ и оваа “индустриската“ е хемијата која се користи колку и како да се зачува родот во што поголеми количини.
ГМО/неГМО, модифицирани, немодифицирани, има разлика во изглед, вкус, траење, отпорност на болести, итн.

Да речеме раноградинарски производи од старите семиња траат многу помалку отколку денешните хибриди. Но, текстурата, квалитетот, вкусот, мирисот, е нешто неспоредливо со модерните хибриди. Ама тоа е нешто што не може да се квантифицира со лабораториска студија. За тоа треба User Experience.

Не за џабе, дури и низ хибридите се садат корења од старите семиња. За барем дел од нив да имаат генетски материјал од овие старите.

Некој избира да троши пари за скапа облека, скапи коли, премиум ова, премиум она. Многу помалку избираат да трошат пари да се хранат колку-толку здраво, иако сите ја знаат поговорката дека здравјето е најскапо.

Шабаз, имаш утнато некои факти, години и дати. Проверувај си два пати пред да се аргументираш. Јанл'ши од таков калибар прават само аџамиите. :icon_lol:
Се согласувам дека до некаде има разлика во вкусот и изгледот помеѓу "органската" и генетски модифицираната храна. Меѓутоа во однос на хранливоста, нутритивните вредности и за тоа дека органската е "по здрава" од генетски модифицираната храна не постојат научни докази.
 
Имаше тука еден земјоделец кој тврдеше дека: Две кила лајна и две кила мармалад, не прават четири кила мармалад.

Никогаш нема ни да постојат научни докази дека индустриската храна е полоша од органската. Со други зборови те хранат ко добиток. Храната има има сите хранливи вредности, но нема вкус. Ајде, ако е за казна ОК. Ама своеволно да јадеш безвкусна храна....


Расчепкај на интернет за пакетите со помош во храна од Западот во Африка и Азија кои содржат магични бисквити.
dangerous_3a-lg.jpg
 
Шабаз, имаш утнато некои факти, години и дати. Проверувај си два пати пред да се аргументираш. Јанл'ши од таков калибар прават само аџамиите. :icon_lol:
Сосема е можно да сум утнал нешто, ама имам многу добро оправдување за тоа. Ја кога бев во немачка, бев обичен физикалец. Физиката тешка, слабо платена, па морав да се хранам со гмо и разно-разни неоргански хамбургери, што очигледно лошо се одразило на моето ментално и физичко здравје. Затоа и сум на темава, да научам како поздраво да се хранам, и да бидам здрав како дрен. Ама еве, ја прашав резидентната аристократија колку ќе ме чини да се хранам со органски ѓермански јаболки и сливи, а нема одговор.
 
Следно курчење и мерење со мене на темава ќе одиш на бан од истата. Па после доаѓај со другите 78291027 акаунти да труеш пак.

Еднаш е "интересно", секој следен обид е мизерен. А возрасен си.
 
Следно курчење и мерење со мене на темава ќе одиш на бан од истата. Па после доаѓај со другите 78291027 акаунти да труеш пак.

Еднаш е "интересно", секој следен обид е мизерен. А возрасен си.
На дама од вашиот статус која котира високо во нутритивната хиерархија, ваквите закани не и доликуваат.

Но тоа е, сит на гладен не верува.
 
Да, се согласив дека има некоја разлика во вкусовите кај одредени производи, но во голем дел од производите таа разлика не постои, а стереотипот кој се вградува за различноста, штетноста итн се должи на поставувањето на етикети како содржи "ГМО/не содржи ГМО" што кај народот автоматски влева страв или некакво негативно видување на производите кои содржат ГМО, а кои всушност не се различни од "органските".

А доколку е за вкусот, нека направат слепа проба помеѓу органски и ГМО житарици, тестенини, наут, масло, пченка па нека консумираат то што им е повкусно.
 
Процедурално, може поточен назив за гмо би бил тгмо (трансгенски модифицирани организми). Оти гмо-то го јадем оддамнина природно или вештачки вкрстено.
И процедурално, органското производство се базира на друг вид заштита и прихрана па можда треба да се внимава на други проблеми како во Германија 2011.
И процедурално, повеќето информации и совети за органска храна на нет (од т.н. "специјализирани сајтови") се неточни. Како оваа на пример
http://mylife.organic/index.php/2016/01/27/jadete-organska-hrana-vo-ramkite-na-vasiot-buzet/


Не знам дали сте ги прашале оние што продаваат во Сити Мол, имаше неколку тезги со органска храна.
 
Последно уредено:
Процедурално, може поточен назив за гмо би бил тгмо (трансгенски модифицирани организми). Оти гмо-то го јадем оддамнина природно или вештачки вкрстено.
И процедурално, органското производство се базира на друг вид заштита и прихрана па можда треба да се внимава на други проблеми како во Германија 2011.
И процедурално, повеќето информации и совети за органска храна на нет (од т.н. "специјализирани сајтови") се неточни. Како оваа на пример
http://mylife.organic/index.php/2016/01/27/jadete-organska-hrana-vo-ramkite-na-vasiot-buzet/


Не знам дали сте ги прашале оние што продаваат во Сити Мол, имаше неколку тезги со органска храна.
Во однос на вкрстувањето т.е. хибридизацијата, да се добиваат еден тип на генетски модифицирани продукти и тоа со вкрстување на сродни видови, а кај др процес имаме менување на генетскиот материјал преку инкорпорирање на стран ген или поголем ДНА сегмент.

За случајот со Германија, имаше сличен случај кога свежо цедени, "органски" , непастеризирани сокови беа извор на E.Coli. Додека пак за сајтовите веќе и да не зборуваме, секој објавува се што ќе му падне на памет од органска храна до хомеопатија како терапија за определени заболувања или поздрава исхрана.
 
Сосема е можно да сум утнал нешто, ама имам многу добро оправдување за тоа. Ја кога бев во немачка, бев обичен физикалец. Физиката тешка, слабо платена, па морав да се хранам со гмо и разно-разни неоргански хамбургери, што очигледно лошо се одразило на моето ментално и физичко здравје. Затоа и сум на темава, да научам како поздраво да се хранам, и да бидам здрав како дрен. Ама еве, ја прашав резидентната аристократија колку ќе ме чини да се хранам со органски ѓермански јаболки и сливи, а нема одговор.
Јади органска сурутка. Јаболката и сливите имаат премногу гроздов шеќер, што се конвертира во сало. Ако не ми веруеш мене, прашај го Стеф.
 
Последно уредено:
Najgolemata tragedija e sto Makedonija ima prekrasna pocva i uslovi za odgleduvanje hrana i do pred 10 godini se bese organsko, prirodno, setete se samo kako domatite imale vkus pirano. I sega mene tuka filozifii mi izmisluvaat organsko ova ona samo da se zemat pari i biznisi da se teraat. Jas gi krivam zemjodelcite sto koristat pesticidi za da produktot Izgleda posvez i da sjae a kvalitet nema veze. Nema podobro od sam da si odgleduvas.
 

Земјоделецот сака да произведе што повеќе и што поквалитетно на изглед. Во превод, ѓубрива и хемии. Купувачот сака што поубаво на изглед, што поевтино и да стои еден месец без да се расипе.

Резултат. Хибрид со хемии.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom