CafeDelMar
Luminance
Не заслужуваш одговор. Дури ни на твое ниво. Најди си друга жртва.
И патем, оф топик си.
Не е темата јас колку печалам, а колку трошам.
И патем, оф топик си.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Се согласувам дека до некаде има разлика во вкусот и изгледот помеѓу "органската" и генетски модифицираната храна. Меѓутоа во однос на хранливоста, нутритивните вредности и за тоа дека органската е "по здрава" од генетски модифицираната храна не постојат научни докази.Најголемата разлика меѓу “органската“ и оваа “индустриската“ е хемијата која се користи колку и како да се зачува родот во што поголеми количини.
ГМО/неГМО, модифицирани, немодифицирани, има разлика во изглед, вкус, траење, отпорност на болести, итн.
Да речеме раноградинарски производи од старите семиња траат многу помалку отколку денешните хибриди. Но, текстурата, квалитетот, вкусот, мирисот, е нешто неспоредливо со модерните хибриди. Ама тоа е нешто што не може да се квантифицира со лабораториска студија. За тоа треба User Experience.
Не за џабе, дури и низ хибридите се садат корења од старите семиња. За барем дел од нив да имаат генетски материјал од овие старите.
Некој избира да троши пари за скапа облека, скапи коли, премиум ова, премиум она. Многу помалку избираат да трошат пари да се хранат колку-толку здраво, иако сите ја знаат поговорката дека здравјето е најскапо.
Шабаз, имаш утнато некои факти, години и дати. Проверувај си два пати пред да се аргументираш. Јанл'ши од таков калибар прават само аџамиите.![]()
Сосема е можно да сум утнал нешто, ама имам многу добро оправдување за тоа. Ја кога бев во немачка, бев обичен физикалец. Физиката тешка, слабо платена, па морав да се хранам со гмо и разно-разни неоргански хамбургери, што очигледно лошо се одразило на моето ментално и физичко здравје. Затоа и сум на темава, да научам како поздраво да се хранам, и да бидам здрав како дрен. Ама еве, ја прашав резидентната аристократија колку ќе ме чини да се хранам со органски ѓермански јаболки и сливи, а нема одговор.Шабаз, имаш утнато некои факти, години и дати. Проверувај си два пати пред да се аргументираш. Јанл'ши од таков калибар прават само аџамиите.![]()
На дама од вашиот статус која котира високо во нутритивната хиерархија, ваквите закани не и доликуваат.Следно курчење и мерење со мене на темава ќе одиш на бан од истата. Па после доаѓај со другите 78291027 акаунти да труеш пак.
Еднаш е "интересно", секој следен обид е мизерен. А возрасен си.
Во однос на вкрстувањето т.е. хибридизацијата, да се добиваат еден тип на генетски модифицирани продукти и тоа со вкрстување на сродни видови, а кај др процес имаме менување на генетскиот материјал преку инкорпорирање на стран ген или поголем ДНА сегмент.Процедурално, може поточен назив за гмо би бил тгмо (трансгенски модифицирани организми). Оти гмо-то го јадем оддамнина природно или вештачки вкрстено.
И процедурално, органското производство се базира на друг вид заштита и прихрана па можда треба да се внимава на други проблеми како во Германија 2011.
И процедурално, повеќето информации и совети за органска храна на нет (од т.н. "специјализирани сајтови") се неточни. Како оваа на пример
http://mylife.organic/index.php/2016/01/27/jadete-organska-hrana-vo-ramkite-na-vasiot-buzet/
Не знам дали сте ги прашале оние што продаваат во Сити Мол, имаше неколку тезги со органска храна.
Јади органска сурутка. Јаболката и сливите имаат премногу гроздов шеќер, што се конвертира во сало. Ако не ми веруеш мене, прашај го Стеф.Сосема е можно да сум утнал нешто, ама имам многу добро оправдување за тоа. Ја кога бев во немачка, бев обичен физикалец. Физиката тешка, слабо платена, па морав да се хранам со гмо и разно-разни неоргански хамбургери, што очигледно лошо се одразило на моето ментално и физичко здравје. Затоа и сум на темава, да научам како поздраво да се хранам, и да бидам здрав како дрен. Ама еве, ја прашав резидентната аристократија колку ќе ме чини да се хранам со органски ѓермански јаболки и сливи, а нема одговор.
....