CafeDelMar
Luminance
Јас за се што купувам органско добивам сертификат ако го побарам. Колку е веродостоен, навистина не сум компетентна да одлучам. Тргнувајќи дека живееме во држава без компас, ништо не ме изненадува.
Се тешам со тоа што донекаде плаќам за "почисти" работи одошто она што се нуди на пазар и во продавница. За брашната органски ми е доволен показател вкусот ( ако се земе во предвид дека пченката како и сојата на светско ниво се гмо ), макар да е од поконтролирано потекло јас сум задоволна.
Вкусот на овошјето и зеленчукот е неспоредлив и е апла дека не е нетретиран. После многу години јадев нормални моркови и спанаќ, да не продолжувам за се друго.
Е сега постои сомнеж како пред некој месец што ми нудеа органски јаболка ( човекот има и сертификат ), а на прашањето од каде се? Ми одговори - Ресен. Ако се земе во предвид дека за да е тотално органско треба да биде одгледувано во средина што во радиус од 50 км нема населено место, кај нас тоа е неизводливо. Треба земјата да е ( не се сеќавам точно ) околу 1 година тотално нетретирана со вештачки ѓубрива за да се земе дека навистина не внесуваш ништо штетно. Ресен е како нуклерка со години, не може да извади ништо органско така да тој сертификат е добиен на основ дека он не ги третира јаболките.
За она што го нема кај нас го земам најчесто со германско органско потекло, како што се житарките и сушеното овошје.
Да сумирам. Има регулација, мислам дека и во Ману има одел за испитување. Сертификатите чинат богатство, производството кај нас на органска храна чини богатство затоа што нема субвенции за мало производство, колку сето тоа е веродостојно не сум сигурна ни јас ...
Се тешам со тоа што донекаде плаќам за "почисти" работи одошто она што се нуди на пазар и во продавница. За брашната органски ми е доволен показател вкусот ( ако се земе во предвид дека пченката како и сојата на светско ниво се гмо ), макар да е од поконтролирано потекло јас сум задоволна.
Вкусот на овошјето и зеленчукот е неспоредлив и е апла дека не е нетретиран. После многу години јадев нормални моркови и спанаќ, да не продолжувам за се друго.
Е сега постои сомнеж како пред некој месец што ми нудеа органски јаболка ( човекот има и сертификат ), а на прашањето од каде се? Ми одговори - Ресен. Ако се земе во предвид дека за да е тотално органско треба да биде одгледувано во средина што во радиус од 50 км нема населено место, кај нас тоа е неизводливо. Треба земјата да е ( не се сеќавам точно ) околу 1 година тотално нетретирана со вештачки ѓубрива за да се земе дека навистина не внесуваш ништо штетно. Ресен е како нуклерка со години, не може да извади ништо органско така да тој сертификат е добиен на основ дека он не ги третира јаболките.
За она што го нема кај нас го земам најчесто со германско органско потекло, како што се житарките и сушеното овошје.
Да сумирам. Има регулација, мислам дека и во Ману има одел за испитување. Сертификатите чинат богатство, производството кај нас на органска храна чини богатство затоа што нема субвенции за мало производство, колку сето тоа е веродостојно не сум сигурна ни јас ...
Последно уредено: