Дежурна Ординација! #2

G

Goldie

Гостин
Јас имам проблем со носот, имено едната страна ми е секогаш запушена најчесто десната но понекогаш и се менуваат страните значи дишам скоро цело време само на едната страна. Многу ретко да се случи и двете да бидат како што треба, на два пати одам на лекар специјалист и ми дава капки кој делуваат само по 2-3 саати и после пак исто одново

Не ми прави некој ептен големи проблеми ама физички сум доста активен па мислам дека и влијае негативно на перформансите затоа и сакам да го решам проблемов некако

Имал некој сличен проблем ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јас имам проблем со носот, имено едната страна ми е секогаш запушена најчесто десната но понекогаш и се менуваат страните значи дишам скоро цело време само на едната страна. Многу ретко да се случи и двете да бидат како што треба, на два пати одам на лекар специјалист и ми дава капки кој делуваат само по 2-3 саати и после пак исто одново

Не ми прави некој ептен големи проблеми ама физички сум доста активен па мислам дека и влијае негативно на перформансите затоа и сакам да го решам проблемов некако

Ако не е некоја алергија, имаш изгледа опструкција во носот, се средува тоа со рутински зафат, не се плаши, нема да има кршење, бушење, сечење како кога им ги преправаат носевите.

G

Goldie

Гостин
Ако не е некоја алергија, имаш изгледа опструкција во носот, се средува тоа со рутински зафат, не се плаши, нема да има кршење, бушење, сечење како кога им ги преправаат носевите.
Читав нешто за девијација на септумот ама пишува дека тоа е од повреда или пак вродено, а јас не сум имал никаква повреда на носот и почна да ми се случува во последниве 2-3 години предходно не. Или има и други работи освен ова што може да сметаат ? Во секој случај фала, ќе земам упат и за специјалист во Скопје да провери оти нашиве тука не ги бива изгледа.

Член од
12 мај 2014
Мислења
1.185
Поени од реакции
2.816

Најверојатно девијација е, многу луѓе ја имаат. Па и јас:( Мене ми препорачаа операција и како што ми објасни докторот едноставна е. Се крши нешто и се исправува незз точно, ама ништо страшно. Ама џабе, нормално е пак да се плашиш:D
Иначе за капки земи си оперил, траат по 12 саати.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.805
Поени од реакции
2.373
Најверојатно девијација е, многу луѓе ја имаат. Па и јас:( Мене ми препорачаа операција и како што ми објасни докторот едноставна е. Се крши нешто и се исправува незз точно, ама ништо страшно. Ама џабе, нормално е пак да се плашиш:D
Иначе за капки земи си оперил, траат по 12 саати.
При физичка активност, џвакајте мастики за да ве отвори поубаво, да не осеќате недостаток на воздух, препорака од специјалист.

Последно уредено:
Член од
5 мај 2016
Мислења
1.330
Поени од реакции
856
При физичка активност, џвакајте мастики за да ве отвори поубаво, да не осеќате недостаток на воздух, препорака од специјалист.
Прв пат слушам ваков совет!? Како може човек да вежба и да џвака, најбитно при вежбање е правилното дишење..е сега замисли ти залетне мастиката во душник!?
Свашта ќе слушне човек, кој ли телеспецијалист бил тој!?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Станува збор за операција - Дисекција на аорта , тип А.

"Раната смртност е на високо ниво, обично се должи на срцева тампонада, прекинат проток во коронарните крвни садови или ненадејна тешка инкомпетентност на аорталните залисци на аорталната валвула"

Кој период означува рана смртност? Ако може некој да ги објасни стручните зборови...

Еве го целиот текст:
http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2014/05/8969-Lektor_Aneurizma-na-aorta-i-aortna-disekcija.pdf

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
Станува збор за операција - Дисекција на аорта , тип А.

"Раната смртност е на високо ниво, обично се должи на срцева тампонада, прекинат проток во коронарните крвни садови или ненадејна тешка инкомпетентност на аорталните залисци на аорталната валвула"

Кој период означува рана смртност? Ако може некој да ги објасни стручните зборови...

Еве го целиот текст:
http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2014/05/8969-Lektor_Aneurizma-na-aorta-i-aortna-disekcija.pdf
Дисекциите итно мора да се оперираат. Не чекајте и не шетајте по разни доктори туку директно во „Филип Втори“

Член од
6 април 2014
Мислења
5.137
Поени од реакции
6.585
Цели три дена непрекинато ме боли глава, немам апетит за јадење и ми се гади па да кажаме оти и повратив неколку пати , што е маката (една купа апчина испијах) ?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Дисекциите итно мора да се оперираат. Не чекајте и не шетајте по разни доктори туку директно во „Филип Втори“
Операцијата е извршена уште пред 2 недели, состојбата моментално е стабилна. Ме интересира после тоа ризикот.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
1.805
Поени од реакции
2.373
Прв пат слушам ваков совет!? Како може човек да вежба и да џвака, најбитно при вежбање е правилното дишење..е сега замисли ти залетне мастиката во душник!?
Свашта ќе слушне човек, кој ли телеспецијалист бил тој!?
Де де полека полека.. Точно, правилното дишење не го спомнав, дека се подразбира.. Трчаш, спортуваш и така мастика во влегува у душник.. Помага во отварањето на дишните патишта, така да како сакаш.. А како сакаш наречи го, тоа си е твое :)

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Сериозно се чека 15-20 дена за мој термин? :eek:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.493
Со среќа на тие што ќе идат кај специјалистов.....

Kajgana Shop

На врв Bottom