Најекономично греење и ладење

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Se izvinuvam Greska sum bil,
Na greenje za 900w dava 3000 w cop3.33
Na max za 1420w dava 4100w
Jas ne ja sporedam so Toshiba Avant ama za parite podobra e od on- off klima na min e poslaba od Toshiba Avant ama na max ke bidat tuka negde blisku. Ama i razlikata vo cenata e golema.,I site vlezni modeli I od brend markite ne se nesto posebno po mene. Ama i ti ja sporeduvas so klimi sto trosele 500-600w,a jas ja sporediv so cenata na tie modeli. Na bugarskite forumi se zadovolni od change serijata mozi da se procita za toa. Pozdrav
Rekov sver za parite!
I pak si greska, namerno ili ne
change.png
Grcki sajt kade so zoltoto ti e pokazano kolku se nominalnite vrednosti, 2800 so 900 potrosuvacka i gledam deka si naucil da delis za da najdes COP i koga ova ke go podelis dobivas 3.11 sto e slabo duri i za on-off klimi kako NEO-to.
So crveno imas stiklirano druga glupost koja ja pravi GREE i nikoj drug i dokazuva deka se raboti za epten fuslerska firma na koja ne e za veruvanje uopste na ona sto go deklariraat, vakva partal klima so nominala od 2,80 tvrdi deka ima Pdesign od 2,60. Znaci ovaa klima koja moze na nadvoresni +7 da dade 2800wati, na -7 ili na -10 ke dade garantirani 2600wati, ova ne da e laga, ova e prevara koja samo kinez moze da ja smisli, a koj moze da ja goltne ne znam.
Odime ponatamu
GREE U-CROWN
u-crown.png
Odime so vrvot na Gree, skapata U-Crown koja kosta sigurno barem tripati poveke od ovaa proslata Change i eve da analizirame. Nominalna oddadena toplina 3000wati so potroseni 800wati, malku prosta matematika i delime dvete vrednosti za da dobieme COP i oopppp 3,75. Iljada evra i kusur za COP od 3,75 ne da e beda nevidena, dno, bunar, ma septicka jama. Ali demek raboti na -30 ko da e +30 nadvor ili so kriva izrazena vo excel dokumentite so 100% i na +15 i na -30 !!!????!!!
PDesign sigurno pretpostavuvame strasen ke bide za vakov ZVER od 1000 EVRA i oooppppp SUPRISE bedni 2.70 ili paralela da udrime so Change samo, ne mi se veruva SAMO 0.1 ili da ja rasteglam malce 100 wati plus. A vidi majkata u Warmer klimatska Zona kako za u SAHARA dava duri 2.80 Pdesign, sigurno e posuv vozduhot tamu pa kacuva malku moknosta na greenje.
GREE i se e mozno.
Sve u svemu, nejkam da se zamaram veke so vakvi bofal marki, opeani tuka kako padnati borci u nekoja ofanziva, ke treba na kraj i spomenici da se pravat.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
I pak si greska, namerno ili ne
Прегледај го приврзокот 147943
Grcki sajt kade so zoltoto ti e pokazano kolku se nominalnite vrednosti, 2800 so 900 potrosuvacka i gledam deka si naucil da delis za da najdes COP i koga ova ke go podelis dobivas 3.11 sto e slabo duri i za on-off klimi kako NEO-to.
So crveno imas stiklirano druga glupost koja ja pravi GREE i nikoj drug i dokazuva deka se raboti za epten fuslerska firma na koja ne e za veruvanje uopste na ona sto go deklariraat, vakva partal klima so nominala od 2,80 tvrdi deka ima Pdesign od 2,60. Znaci ovaa klima koja moze na nadvoresni +7 da dade 2800wati, na -7 ili na -10 ke dade garantirani 2600wati, ova ne da e laga, ova e prevara koja samo kinez moze da ja smisli, a koj moze da ja goltne ne znam.
Odime ponatamu
GREE U-CROWN
Прегледај го приврзокот 147947
Odime so vrvot na Gree, skapata U-Crown koja kosta sigurno barem tripati poveke od ovaa proslata Change i eve da analizirame. Nominalna oddadena toplina 3000wati so potroseni 800wati, malku prosta matematika i delime dvete vrednosti za da dobieme COP i oopppp 3,75. Iljada evra i kusur za COP od 3,75 ne da e beda nevidena, dno, bunar, ma septicka jama. Ali demek raboti na -30 ko da e +30 nadvor ili so kriva izrazena vo excel dokumentite so 100% i na +15 i na -30 !!!????!!!
PDesign sigurno pretpostavuvame strasen ke bide za vakov ZVER od 1000 EVRA i oooppppp SUPRISE bedni 2.70 ili paralela da udrime so Change samo, ne mi se veruva SAMO 0.1 ili da ja rasteglam malce 100 wati plus. A vidi majkata u Warmer klimatska Zona kako za u SAHARA dava duri 2.80 Pdesign, sigurno e posuv vozduhot tamu pa kacuva malku moknosta na greenje.
GREE i se e mozno.
Sve u svemu, nejkam da se zamaram veke so vakvi bofal marki, opeani tuka kako padnati borci u nekoja ofanziva, ke treba na kraj i spomenici da se pravat.
Za gree change 9kata gledav po servisnoto upatstvoto sto gree info go postirase tuka a ovaa grckata e malku porazlicna proveri ke vidis scop e 3.8
Na ovaa change na promocija.
Ako gledase na finskite testovi site Nordic klimi (do -25)sto se testirani imaat ponizol cop I scop od kolku ovie za do -15 za average zona.
Pozdrav

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
imam ja 12 change :zver:, sakas da ti ja prodadam? ionaka na ova netoplo vreme denes na ladenje ne sleguvase ispod 750w
кај мене денеска, надворешна Т 28с. внатрешна 22, на климата зададено 20с, 1-2 мин. работеше на 520w па после тоа падна на 340 и така работеше дур не исклучи
@Strelec зборот ми беше за надворешниот вентилатор дека не ги менува обртаите, почнува тој полека кога ќе уклучи компресорот ама за 10-15 секунди оди на максимум и така си работи дур не исклучи компресорот скроз а со него и тој заедно

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
A be @gigovit posto gi izanalizira grckive flaeri na Gree(iako toj model e 6G i sosem drug od ovoj tuka 6J) i naogjas mani na nesto sto e duplo poevtino od eden Avant primer pa eve protolkuvaj gi i podatocite za Avantot, konkretno 13 modelot.
Pak ke ti povtoram, nemoze podatocite da gi tolkuvas i sveduvas samo na prosto delenje na brojki za koi neznaes dali se nominal, rated ili maximum kako sto ti toa go pravis, ama eve ke tolkuvam za Avantot u tvoj stil :)
Na flaerov Avantov prvo nema navedena sredna potrosuvacka (ima samo min i max ), a ima naveden sreden-nominalen(ili kakov e ?) podatok Q=3600W so "Koeficijent grejanja = 3,79" znaci togas nominalno trosi 950W (kaj Change e 900W) i so takov nominalen COP na+7 rezultira vo nelogicen sezonski COP(SCOP) so vrednost pogolema od 3,79 t.e 3,80 :rolleyes:
I druga bitna rabota sto se gleda tie 3600W se dobieni pri maksimalno optovaruvanje od 100% Load na+7 , trosi 950W za Q=3600W (tabela 3) koja nominala e toa koga e 100%?
I za kraj grafikot, kako da go tolkuvam a da ne recam deka e mnogu slicen na change 9kata grafikot?.....iskaca deka mnogu slicno i ke great. Sigurno Avantot ima povekje extri filtri tajmeri i slicno, ama pa 30k razlika za slicna mokjnost pri greenje sto e mnogu mnogu e.
TAV.jpg
TAVEV.jpg TAVPload.jpg

Avant-Grafik.jpg ChageJ-Grafik.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
A be @gigovit posto gi izanalizira grckive flaeri na Gree(iako toj model e 6G i sosem drug od ovoj tuka 6J) i naogjas mani na nesto sto e duplo poevtino od eden Avant primer pa eve protolkuvaj gi i podatocite za Avantot, konkretno 13 modelot.
Pak ke ti povtoram, nemoze podatocite da gi tolkuvas i sveduvas samo na prosto delenje na brojki za koi neznaes dali se nominal, rated ili maximum kako sto ti toa go pravis, ama eve ke tolkuvam za Avantot u tvoj stil :)
Na flaerov Avantov prvo nema navedena sredna potrosuvacka (ima samo min i max ), a ima naveden sreden-nominalen(ili kakov e ?) podatok Q=3600W so "Koeficijent grejanja = 3,79" znaci togas nominalno trosi 950W (kaj Change e 900W) i so takov nominalen COP rezultira vo nelogicen sezonski COP(SCOP) so vrednost pogolema od 3,79 t.e 3,80 :rolleyes:
I druga bitna rabota sto se gleda tie 3600W se dobieni pri maksimalno optovaruvanje od 100% Load na+7 , trosi 950W za Q=3600W (tabela 3) koja nominala e toa koga e 100%?
I za kraj grafikot, kako da go tolkuvam a da ne recam deka e mnogu slicen na change 9kata grafikot?.....iskaca deka mnogu slicno i ke great. Sigurno Avantot ima povekje extri filtri tajmeri i slicno, ama pa 30k razlika za slicna mokjnost pri greenje sto e mnogu mnogu e.
Прегледај го приврзокот 148087
Прегледај го приврзокот 148088 Прегледај го приврзокот 148089

Прегледај го приврзокот 148092Прегледај го приврзокот 148093
Strelco ako veruvas mi se povraka od tebe, tolku odvratno nesto stana i tolku dolno padna ne e normalno.
Kogo sega farbas so mesanje COP i SCOP, pa izmislenite grafici na change ke sporeduvas so toshiba.
SE AMA BUKVALNO SE sto e povrzano so tvojata GREE e laga, a toa i ti go DOKAZAV.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Strelco ako veruvas mi se povraka od tebe, tolku odvratno nesto stana i tolku dolno padna ne e normalno.
Kogo sega farbas so mesanje COP i SCOP, pa izmislenite grafici na change ke sporeduvas so toshiba.
SE AMA BUKVALNO SE sto e povrzano so tvojata GREE e laga, a toa i ti go DOKAZAV.
Ziti replikata...
Tablicata za Part Load gledas li kolku podatoci ima bre coek....toa li e za tebe delenje 2 broja od sto si vadis SCOP ?
Od 100% do 10% optovarenost, najmal cop na 100% a najgolem na 10%,....toa i sakam da dokazam, ti i samiot si zborel deka na klimata nema da i treba celo vreme da raboti na maximum od 100% odkako ke postigne zadadena T, a trolas na yamaha deka negovarta nonstop 900W ke mu trosi ko da e On/Off.
Istava Change se prodava i vo UK, Francija i mnogu drugi EU drzavi so istite grafici se i tamu, izmisleni bile....ako nas ne lazat i niv gi lazat, samo tamu malku potesko da pominat takvi lazgi.

Член од
16 ноември 2005
Мислења
75
Поени од реакции
31
Jas se izvinuvam ako vi uletuvam u sred kavga, ama sakav da prasam za mislenje za Midea ms13fu-12hrdn1-qrd0gw. Otvoriv 5 grcki/ungarski strani za modelov i 5 razlicni podatoci najdov... Na pr. COP vo ramki 3.62-4...koj laze? Ima li nekoj iskustvo so ovoj model?
Vo hidroset ja gledam 26kmkd plus montaza...

Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
Zdravo na site :)
Posle sati pominati na forumot so citanje i istrazuvanje na pazar za AC Inverter sfativ deka sto poveke citam i istrazuvam tolku poveke se gubam vo oblasta, zatoa ke pobaram prijatelski sovet od postrucni lugje so iskustvo(od vas).
sakam da koristam inverter za prvicna namena greenje na sprat od kuka okolu 85m2 visina 2.75m so dobra izolacija i pvc prozori eve go rasporedot
i sekako na site sum vi odnapred blagodaren plan.gif

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Zdravo na site :)
Posle sati pominati na forumot so citanje i istrazuvanje na pazar za AC Inverter sfativ deka sto poveke citam i istrazuvam tolku poveke se gubam vo oblasta, zatoa ke pobaram prijatelski sovet od postrucni lugje so iskustvo(od vas).
sakam da koristam inverter za prvicna namena greenje na sprat od kuka okolu 85m2 visina 2.75m so dobra izolacija i pvc prozori eve go rasporedot
i sekako na site sum vi odnapred blagodarenПрегледај го приврзокот 148250
Super raspored, ke si resis problemot so 2 klimi, ednata u dnevna kaj sto ti e strelkata, drugata u hodnikot zavrtena sprema vratite na spalnite, direktno da duva vo niv. So otvaranje i zatvaranje ke grees ednata ili dvete. Moja preporaka ti e da zamizes i da si kupis klimi od brend marki, kako toshiba, mitsubishi ili fujitsu za da nemas ponatamu glavobolki i visoki smetki za struja. Ako si od juzniot del moze da se rasprasas kako odi so uvoz od grcija sam da gi vneses, sigurno ke ti se isplati.

Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
Super raspored, ke si resis problemot so 2 klimi, ednata u dnevna kaj sto ti e strelkata, drugata u hodnikot zavrtena sprema vratite na spalnite, direktno da duva vo niv. So otvaranje i zatvaranje ke grees ednata ili dvete. Moja preporaka ti e da zamizes i da si kupis klimi od brend marki, kako toshiba, mitsubishi ili fujitsu za da nemas ponatamu glavobolki i visoki smetki za struja. Ako si od juzniot del moze da se rasprasas kako odi so uvoz od grcija sam da gi vneses, sigurno ke ti se isplati.
a spored m2 kako bi bilo podobro dve 3.5 ili edna 5 i edna 3.5[DOUBLEPOST=1464636067][/DOUBLEPOST]
a spored m2 kako bi bilo podobro dve 3.5 ili edna 5 i edna 3.5

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
a spored m2 kako bi bilo podobro dve 3.5 ili edna 5 i edna 3.5[DOUBLEPOST=1464636067][/DOUBLEPOST]
Za dnevnata soba ako e veke okolu 35-40 kvadrata so kujnata i e kuka mislam deka najdobro e 5-ka, da si vo stan bi mozel i so 3,5-ka no kuka si e kuka sekako ima pogolemi gubitoci. Ako veke imas odlicna izolacija treba da odis na 5-ka so dobar minimum od 150-200 wati, a tuka se najdobri toshiba i fujitsu. Za spalnite ke ti zavrsi rabota i 3,5 ka ako ne e epten severna strana i ja koristis kolku sa smlacuvanje do 20 stepena i ne si so malo dete pa ti treba konstantna temperarura.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Jas se izvinuvam ako vi uletuvam u sred kavga, ama sakav da prasam za mislenje za Midea ms13fu-12hrdn1-qrd0gw. Otvoriv 5 grcki/ungarski strani za modelov i 5 razlicni podatoci najdov... Na pr. COP vo ramki 3.62-4...koj laze? Ima li nekoj iskustvo so ovoj model?
Vo hidroset ja gledam 26kmkd plus montaza...
MS12FU-12HRDN1-QRD0GW е моделот, дел од сервисното можеш да прочиташ тука во кеширана верзија (серверот е паднат). На крајот од ова сервисно се спомнува компресор ASK89D53UEZ (GMCC-Toshiba). Истиот компресор го има и во Tesla 12ка моделот што е во АМЦ иако тие Тесла клими мислам дека не се Мидеа туку Chigo машини.
Истава Мидеа пак е идентична со модел на Inventor(грчки бренд), па @yamaha10 можеш да го прашаш да не ја имаат во Џиви(Гевгелија) истата и што цена е.
MIDInv.jpg [DOUBLEPOST=1464700651][/DOUBLEPOST]
dve 3,5ki ama na -10C da se 3,5ki a ne samo na +7....takvite se po 1000ce, za brend 2 takvi klimi 3,5ki na-10C 2000ki ne ti ginat.
dobro ke bese da kazese so kolkav bugjet raspolagas....
Da go praevme muabetov pred 1 godina koga ja imase ovaa za pod 1000evra i ke pominese mnogu poeftino a i rasporedot na stanot ti odgovara za kanalska....normalno dokolku opisot seuste ti vazi....da grees 85m2 a ne samo povremeno edna ili druga soba kako sto povekjeto tuka rezoniraat eftino-greenje.
I da, klima u hodnik moze da ti fukcionira samo ako senzorot i e vo edna od spalnite a ne vo hodnikot, ke ti gasi celo vreme. Znaci klimata mora da ima opcija da se stavi zican kontroler(so T senzor), bez zican kontroler ke imas 5-6 stepeni razlika vo temperatura hodnik-spalni i pola vreme ke ti bide ugasena.

Последно уредено:
Член од
28 мај 2006
Мислења
80
Поени од реакции
6
Некој да сподели искуство или мислење за Haier TUNDRA 12 AS12TA2HRA / 1U12BE8ERA инвертер уредот што го нудат во Енергија?
Како се споредува со GREE моделите Cozy или Lomo?

Член од
28 мај 2016
Мислења
56
Поени од реакции
80
MS12FU-12HRDN1-QRD0GW е моделот, дел од сервисното можеш да прочиташ тука во кеширана верзија (серверот е паднат). На крајот од ова сервисно се спомнува компресор ASK89D53UEZ (GMCC-Toshiba). Истиот компресор го има и во Tesla 12ка моделот што е во АМЦ иако тие Тесла клими мислам дека не се Мидеа туку Chigo машини.
Истава Мидеа пак е идентична со модел на Inventor(грчки бренд), па @yamaha10 можеш да го прашаш да не ја имаат во Џиви(Гевгелија) истата и што цена е.
Прегледај го приврзокот 148425[DOUBLEPOST=1464700651][/DOUBLEPOST]
dve 3,5ki ama na -10C da se 3,5ki a ne samo na +7....takvite se po 1000ce, za brend 2 takvi klimi 3,5ki na-10C 2000ki ne ti ginat.
dobro ke bese da kazese so kolkav bugjet raspolagas....
Da go praevme muabetov pred 1 godina koga ja imase ovaa za pod 1000evra i ke pominese mnogu poeftino a i rasporedot na stanot ti odgovara za kanalska....normalno dokolku opisot seuste ti vazi....da grees 85m2 a ne samo povremeno edna ili druga soba kako sto povekjeto tuka rezoniraat eftino-greenje.
I da, klima u hodnik moze da ti fukcionira samo ako senzorot i e vo edna od spalnite a ne vo hodnikot, ke ti gasi celo vreme. Znaci klimata mora da ima opcija da se stavi zican kontroler(so T senzor), bez zican kontroler ke imas 5-6 stepeni razlika vo temperatura hodnik-spalni i pola vreme ke ti bide ugasena.
uste ednas vi blagodaram za sovetite :)
za bugjet planiram da zemam eco kredit od prokredit banka so nekoja od firmite sto sorabotuvaat a za visinata spremen sum da izdvojam i pogolema suma posto ova bi trebalo da mi e dolgogodishna investicija koja se vraca se nadevam i zatoa pred se mi e da se isplanira ubavo i da bide kako sto treba a za parite valjda ke odobrat kredit :)

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Која е подобра Haier TUNDRA 3.5 kw или GREE моделите Cozy или Lomo 3.5 kw.

Lomo нема нигде требало да стигнат, дали вреди да се чека.

Kajgana Shop

На врв Bottom