Најекономично греење и ладење

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Znaev deka te kompka toa :)
Ama u 20m2 i nad nula cela zima so ke ti e hansol so 4Kw?....ne si mi jasen i zasto zema 2komada mesto edna, plus NEOto ti e mislam seuste tamu vo toj prostor....vtorava za spalna li ja zema ?
да, неото е во иста соба, а другата ќе биде во посебна просторија, сеуште не сум одлучил
прашањето беше, за просторија над 30м2 дали е подобро hansol12 за 45К или 2 х change 9 за 40К ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
да, неото е во иста соба, а другата ќе биде во посебна просторија, сеуште не сум одлучил
прашањето беше, за просторија над 30м2 дали е подобро hansol12 за 45К или 2 х change 9 за 40К ?
Sve si ima i za i protiv, generalno ubedebn sum deka edna pojaka nadvoresna pomalku trosi od 2 poslabi edinici, ima tuka diskusii deka bolje e dve zasto ako se rasipat ke se rasipe ednata a drugata ke raboti pa ke se grees na taa ednata, a sto ako dvete se rasipat vo isto vreme koi vo isto vreme i si gi zemal? Posto imam multisplit znam deka za potrosuvackata e taka i tuka nikoj nemoze da me razubedi....1Kw prosek potrosuvacka so 3komada 12ki e epten eftino greenje i nemoze da go zamenat 3 posebni 12ki(edino ako ne se nekoi od po 1000evra 12ki).
Baska kaj se 3 montazi, kaj se 3 redovni servisi, 3 kompresora sto nekogas ke treba da se zamenat mesto eden.
Ama treba da se gleda i sto klimata ima u sebe vgradeno kako hardwer, konkretno za ovaa sporedba sto ja pravis za slicni pari pre bi zemal Hansol posto pred se e so dvorotoren kompresor, panelot i daljinskoto e so site nisani, horizontalen i vertikalen swing, plazmi tajmeri cuda...snagata e da receme ista so dvata Change ama drugite extra opcii gi nemas sto gi dobivas so Hansolot za tie 5-6000 razlika.
30m2 mislam se premalku prostor za 2 klimi, za 2 sobi e drug muabet, so dvete ti mozes 2 prostora da resis i realno edna pojaka i ne ti ni treba.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Kupuvanjeto na inverter kaj nas e primarno za greenje, duri kako vtora opcija doaga poekonimcno ladenje koe nikoj niti go racuna u povratot na pari od klimata, edno e potrosuvacka od 1kw od obicnata, a drugo e 250w na saat od inverterot. Polemikata vi e totalno promasena so ovie diskusii za Gree 9-ka, bez pari da ja davaat ne vredi, nominalna potrosuvacka od 900w za grenje-ladenje e nonsens, maksimalna 1550w, ludnica, poglednete na visokiot brend klimi kolku e nom-maks. na edna 9-ka, tolku vreme ste na forumot i pak ja gubite poentata, dali vredi ili ne vredi sprema potroseno-isporacano. Ako veke ne vi e bitno toa togas uopste ne kupuvajte inverter, kupete on-off klima i ke imate greenje- ladenje em za eftini pari, em ke bide kolku tolku ekonomicno
ти можеби имаш gree change што велиш дека мин. потрошувачка и е 900 вати ?
јас на кратко само ја пробав на греење пошто многу беше топло овие денови, ама ако лаже апаратот од анхоч лажам и јас, минимално што видов пред да се исклучи беше 280w

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
13 февруари 2014
Мислења
233
Поени од реакции
110
А на ладење колку ти покажа?

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
ти можеби имаш gree change што велиш дека мин. потрошувачка и е 900 вати ?
јас на кратко само ја пробав на греење пошто многу беше топло овие денови, ама ако лаже апаратот од анхоч лажам и јас, минимално што видов пред да се исклучи беше 280w
Znaci po tolku postovi i pak nisto da ne se kopca, a mislam deka se obiduvav da objasnam najprosto sto moze. Ne rekov minimalna tuku nominalna od 900 vati, dodeka kvalitetni klimi 9-ki imaat nominala 450-550 vati. A za tvoeto kupuvanje gree moze da ti kazam samo deka nema da primetis nikakva razlika u odnos na neoto u potrosuvackata. Slobodno meri koga ke fati zimata kolku ke potrosi ednata, kolku drugata za 24 casa i moze da se iznenadis i da izleze deka greeto trosi i poveke. Zivi bili pa videli, ustvari ti ke vidis pa mozda i ke svatis.
Moja preporaka do site koi imaat namera da kupat inverter za greenje e da citaat iskustva od srpski, hrvatski, bugarski forumi, posto tuka nema apsolutno nisto relevantno koe moze da pomogne okolu izbor na dobar inverter. Tuka ima pisuvano se i sesto, samo ne realni iskustva, jas se obidov ama sekogas temata se vrti na hipotetski pretpostavki bazirani i demek dokumentirani na faks listovi ili listovi od tetratka (kako sitel sto se povikuva na kurir). Se razvivaa teorii od bukvite na odredeni modeli ko da se diskutira za nastanokot na zemjata ili da se resavaat diferencijalni ravenki, Vo site tie excel dokumenti imase edna kupa gluposti koi mi se pod cesta da gi komentiram.
Kolku pari, tolku muzika, koj sto si kupil na kraj kraeva negova rabota, neka si go koristi so alal, tolku od mene.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
TOSHIBA RAS 107SKV-E5
Инвертор за помештенија до 15м2

0.9 - 3.2 - 3.9 kW моштност

0.2 - 0.87 - 1.2 kW консумација

SCOP 3.9

1.1 - 2.5 - 3.0 kW моштност

0.26 - 0.76 - 0.97 kW консумација

SEER 6.35

Звуково налјагане 29 db / работа до - 15 С

Произход: Тајланд

1179 лв.

Eve sporedba so Toshiba Avant
Gree change 9 kata
Za ladenje trosi 870w dava 2600w
Za greenje trosi 900w dava 3600w
Cenata na toshiba okolu 40000den i poveke
Vo sto e razlikata
Znaci GREE CHANGE 9 KA E 20000 DEN i skoro e ista potrosuvackata kazete so koja da ja sporedime. So Toshiba suzumi koja e 2 i pol pati poskapa. Ili so najdobrite modeli
MITSUBISHI MSZ FH25VE
Хиперинвертор за помештенија до 25м2

1.8 - 3.2 - 5.5 kW моштност

0.58 kW консумација

SCOP 5.1

1.4 - 2.5 - 3.5 kW моштност

0.48 kW консумација

SEER 9.1

Звуково налјагане 20 db / работа до - 15 С

1899 лв.
Mozi samo so hiperinveterot ja sporedvas.
Toshiba suzumi
TOSHIBA RAS B10N3KV2-E1
Инвертор за помештенија до 18м2

0.9 - 3.2 - 4.8 kW моштност

0.19 - 0.75 - 1.40 kW консумација

SCOP 4.0

1.1 - 2.5 - 3.1 kW моштност

0.25 - 0.59 - 0.91 kW консумација

SEER 6.7

Звуково налјагане 26 db / работа до - 15 С

1389 лв.
Zatoa GREE CHANGE 9KA E :zver:
Za PARITE

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
imam ja 12 change :zver:, sakas da ti ja prodadam? ionaka na ova netoplo vreme denes na ladenje ne sleguvase ispod 750w

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Daj slikaj da vidime dali trosi 750w. Jas slikam i tuka nema tolku trosi okolku. A i nadvoresnata ti e nezgodno namestena vo nikoe upatstvoto nemam procitano deka taka se mesti bez pozadina zad izmenuvacot.
A za infomacija eve kolku trosi vivaks on-off na okolu 7stepeni nadvoresna temperatura. Modelot ima galanc kompresor i rabotese na -20 stepeni pred 4-5 God namestena na jug koga sakas pustija I na -20 pocnuvase da raboti
DSC_0160.JPG odese najmnogu I do 1600-1700 w
Kolku sto imav videno a na +7+8 stepeni krevase do
DSC_0156.JPG
I se vrakase do
DSC_0159.JPG
I celo vreme taka vo Krug I po ova koj mozi da me ubedi deka on-off klimata e podobra od GREE CHANGE 9KATA
Eve slikano e se nema nisto od rakav izneseno tuka. A i eve ja spordbata so Toshiba Avant 10ka ama i razlikata e 20000 DEN do change 9kata, razlika koja za 10 God zivoten vek nema da ja vrati Toshiba Avant duri i da e poekonomicna. Pozdrav

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
TOSHIBA RAS 107SKV-E5
Инвертор за помештенија до 15м2

0.9 - 3.2 - 3.9 kW моштност

0.2 - 0.87 - 1.2 kW консумација

SCOP 3.9

1.1 - 2.5 - 3.0 kW моштност

0.26 - 0.76 - 0.97 kW консумација

SEER 6.35

Звуково налјагане 29 db / работа до - 15 С

1179 лв.

Eve sporedba so Toshiba Avant
Gree change 9 kata
Za ladenje trosi 870w dava 2600w
Za greenje trosi 900w dava 3600w
Cenata na toshiba okolu 40000den i poveke
Vo sto e razlikata
Znaci GREE CHANGE 9 KA E 20000 DEN i skoro e ista potrosuvackata kazete so koja da ja sporedime. So Toshiba suzumi koja e 2 i pol pati poskapa. Ili so najdobrite modeli
MITSUBISHI MSZ FH25VE
Хиперинвертор за помештенија до 25м2

1.8 - 3.2 - 5.5 kW моштност

0.58 kW консумација

SCOP 5.1

1.4 - 2.5 - 3.5 kW моштност

0.48 kW консумација

SEER 9.1

Звуково налјагане 20 db / работа до - 15 С

1899 лв.
Mozi samo so hiperinveterot ja sporedvas.
Toshiba suzumi
TOSHIBA RAS B10N3KV2-E1
Инвертор за помештенија до 18м2

0.9 - 3.2 - 4.8 kW моштност

0.19 - 0.75 - 1.40 kW консумација

SCOP 4.0

1.1 - 2.5 - 3.1 kW моштност

0.25 - 0.59 - 0.91 kW консумација

SEER 6.7

Звуково налјагане 26 db / работа до - 15 С

1389 лв.
Zatoa GREE CHANGE 9KA E :zver:
Za PARITE
Dali stvarno tolku ti sece ili se pravis lud namerno, otkade pa change sporeduvas so brendovi kako toshiba i mitsubishi, postiras specifikacii demek crno na belo, pa gi tolkuvas kako nenormalen. Change nema be decko nominala od 3600vati, tuku od 2800 vati za 900 vati potroseno. Proveri si pak ako ne ti se veruva, ne tresi celo vreme kolku da se postiraat dezinformacii. Drugo, Toshibata pa duri e eden avant ke ti dade 1000 vati toplina za potroseni 200vati struja, ovaa kanta od klima ke ti dade 1000vati toplina za 500 vati potroseno, razlikata e duplo u potrosuvackata, zatoa e tolku i razlikata vo cena, da ne zboram pa za drugi raboti kako bucava na nadvoresna edinica, vnatresna edinica, defekti mozni na softver i taka natamu, citaj na forumi za poplaki od kakvi klimi ima pa posle zbori za takvi zverovi.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@GT1 така работи и моето НЕО на греење, дига до 1400 па паѓа до 1000 и се така во круг, бев зимоска пишал за тоа и на некој не му беше јасно колку што знам
едно не ми се допаѓа кај change-то, вентилаторот на надворешната цело време врти на максимум ( изгледа не е инвертер моторот ), не знам како е кај Lomo серијата, ако некој има приметено дали намалува со вртежи надворешниот вент. не е лошо да каже, знам дека таа клима ја имаат голем број форумџии
@gigovit здравје на зима ќе имаш инфо. од прва рака, не ми се верува дека баш така ќе работи како што викаш ти, и на 700w да одржува Т пак ќе бидам задоволен

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Dali stvarno tolku ti sece ili se pravis lud namerno, otkade pa change sporeduvas so brendovi kako toshiba i mitsubishi, postiras specifikacii demek crno na belo, pa gi tolkuvas kako nenormalen. Change nema be decko nominala od 3600vati, tuku od 2800 vati za 900 vati potroseno. Proveri si pak ako ne ti se veruva, ne tresi celo vreme kolku da se postiraat dezinformacii. Drugo, Toshibata pa duri e eden avant ke ti dade 1000 vati toplina za potroseni 200vati struja, ovaa kanta od klima ke ti dade 1000vati toplina za 500 vati potroseno, razlikata e duplo u potrosuvackata, zatoa e tolku i razlikata vo cena, da ne zboram pa za drugi raboti kako bucava na nadvoresna edinica, vnatresna edinica, defekti mozni na softver i taka natamu, citaj na forumi za poplaki od kakvi klimi ima pa posle zbori za takvi zverovi.
Se izvinuvam Greska sum bil,
Na greenje za 900w dava 3000 w cop3.33
Na max za 1420w dava 4100w
Jas ne ja sporedam so Toshiba Avant ama za parite podobra e od on- off klima na min e poslaba od Toshiba Avant ama na max ke bidat tuka negde blisku. Ama i razlikata vo cenata e golema.,I site vlezni modeli I od brend markite ne se nesto posebno po mene. Ama i ti ja sporeduvas so klimi sto trosele 500-600w,a jas ja sporediv so cenata na tie modeli. Na bugarskite forumi se zadovolni od change serijata mozi da se procita za toa. Pozdrav
Rekov sver za parite!

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Tdesgn.jpg
A bre @yamaha10 na koja zadadena ti ladis i kolku ti e vnatresnata sto ti vrti celo vreme ventilatorot ? :) Namali ja zadadenata da e kolku sto e vnatresnata i ke ti namali za nekoja minutka ventilatorot.
Znaci ne vazi samo za tebe, ama mora da spomnete koi vi se zadadeni temperaturi koga se zbori za potrosuvacka. Ne e isto zadadena 18 i 27 za ladenje, i soodvetno na greenje 20 ili 24.
Tie podatoci sto se na Eurovent vazat za ovie vo tablicata vnatresni/nadvoresni T, greenje na 20C i ladenje na 27C vnatresna T....logicno deka ako gree nekoj so zadadena 24C nema da mu trosi klimata po ovie podatoci od EV sto vazat za 20C vnatresna.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
@GT1 така работи и моето НЕО на греење, дига до 1400 па паѓа до 1000 и се така во круг, бев зимоска пишал за тоа и на некој не му беше јасно колку што знам
едно не ми се допаѓа кај change-то, вентилаторот на надворешната цело време врти на максимум ( изгледа не е инвертер моторот ), не знам како е кај Lomo серијата, ако некој има приметено дали намалува со вртежи надворешниот вент. не е лошо да каже, знам дека таа клима ја имаат голем број форумџии
@gigovit здравје на зима ќе имаш инфо. од прва рака, не ми се верува дека баш така ќе работи како што викаш ти, и на 700w да одржува Т пак ќе бидам задоволен
Dali ima change opcija ecomode na dalecinskoto oti na servisnoto upatstvoto pisese energy saving ili sleep funkcija
Jas lg-to go rabotam na ladenje na ecomode vo dva stepeni e do 35 stepeni funkcionira nadvoresna temperatura I raboti so okolu 120-180 w a nad 35 stepeni isklucva ecomode I raboti so 250-280w. A najmnogu ja pustam na sleep raboti so 110-120w so super spora brzina na 25 zadadenata vnatresnata temperatura I taka po 20 Tina sati dnevno., ne smeta nezno si ladi a jas sum najgore posleden sprat. Pozdrav

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom