Од делата кои си ги истржувал посебно мнооогу ме интересира да ми кажеш шо точно за „животот и воскреснувањето на Исус“
Плиниј помладиот
Cветониј
Целсус
жената на Пилат
Пилат
Публиус Лентулус....
и сите горенаброени
пошто цела светска јавност би сакала да ги види доказите за воскреснувањето па и животот на Исус од перата на тие луѓе. Ќе ја здрмаш целаа научна јавност и ќе и дадеш нов замаф на рисјанската црква со тие докази кој ни еден истажувач не успеал да ги открие до сега.
Еве јас нетрпелиово очекувам да ми дадеш доказите да ми посочиш во кој дел од тие дела се или да цитираш некои од нив.
Добар си е кога бараш од овој грст историчари некои точни написи за животот и воскреснувањето на Исус.
Плиниј Помладиот бил роден во Комо (Сев. Италија) и не бил историчар.
Светониј бил историчар роден во Анаба (Алжир) и неговите дела се:
Дванаесетте римски цареви, како и биографии на познати реторичари, граматичари, поети и историчари.
Келс не бил историчар, туку грчки филозоф и противник на Христијанството.
Тацит бил историчар роден во Сев. Италија или Јужна Франција.
Лукијан од Самосата не бил историчар, туку реторичар и сатирист, а неговото дело
Vera Historia e пародија и претходник на научната фантастика.
Познавајќи те тебе, добро е што не бараше историски потврди за животот и воскреснувањето на Исус од некои индиски, кинески, па дури и јапонски историчари, филозофи и писатели кои живееле во I век.
Ама затоа сосема лесно ги пренебрегнуваш овие факти:
1. Дали апостол Петар кој покажал маловерност кога го видел силниот ветар,
(Матеј 14:
28. А Петар, одговарајќи Му, рече: „Господи, ако си Ти, позволи да дојдам при Тебе во водата!”
29. И Исус му рече: „Дојди!” Па штом излезе од коработ, Петар тргна по водата за да оди при Исуса;
30. но, кога го виде силниот ветар, се уплаши, почна да потонува и извика: „Господи, спаси ме!”
31. Исус веднаш му подаде рака, го фати и му рече: „Маловернику, зошто се посомнева?”)
покажал малодушност кога Исус се молел во Гетсиманија,
(Матеј 26:
36. Потоа отиде Исус со нив на едно место, наречено Гетсиманија, и им рече на учениците: „Поседете тука, додека отидам онаму да се помолам.”
37. И кога ги поведе со Себе Петра и двајцата Зеведееви синови, се натажи и почна да тагува.
38. Тогаш им рече Исус: „Смртно е нажалена Мојата душа; останете тука и видете будни со Мене!”
39. И како се пооддалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: „Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти.”
40. Па дојде при учениците и ги затече како спијат, и му рече на Петра: „Толку ли не можевте еден час да останете со Мене будни?)
и кога јавно се одрекол од Христос со кривоклетство бидејќи се исплашил,
(Матеј 26
69. А Петар седеше надвор во дворот. И се приближи до него една слугинка и му рече: „И ти беше со Исуса Галилеецот.”
70. Но тој се одрече пред сите, велејќи: „Не знам што зборуваш.”
71. А кога одеше кон вратата, го виде друга и им рече на оние што беа таму: „И овој беше со Исуса Назареецот.”
72. И пак се одрече тој со клетва: „Не Го познавам Човекот.”
73. Малку потоа се приближија оние, што стоеја таму и му рекоа на Петра: „Навистина, и ти си од нив, зашто и говорот твој те издава.”
74. Тогаш тој почна да се колне, и се заколна: „Не Го познавам Човекот.” И веднаш запеа петел.
75. И се сети Петар на Исусовите зборови, што му ги рече: „Уште петел пред да пропее, трипати ќе се одречеш од Мене.” Па излезе надвор и плачеше горко.)
што мислиш што ќе направел Апостол Петар ако Исус не воскреснал? Ќе се правел дека никогаш не Го познавал Исус и ќе се врател на рибарството, нели?
Но Апостол Петар кој се плашел за себе додека крај него бил Исус, наеднаш станува бестрашен и почнува да го проповеда Евангелието. Човекот кој покажувал страв, малодушност и маловерност додека со него бил Господ Бог во тело, по смртта на Исус Христос се здобива со невидена храброст и самоуверено почнува да проповеда за делата на Господ Исус Христос, најпрвин во Палестина, а потоа и во Мала Азија, Илирика и Италија. Повеќе не се плаши ни од затвор, ни од вериги, ни од смрт, ни од распнување? ШТО МИСЛИШ, ЗОШТО?
2. Дали скептичниот Апостол Тома, ако Исус Христос не воскреснал, немало да се врати на својата поранешна работа, туку се упатил надвор од границите на Римската Империја, дури во Персија,Индија и Кина за да го проповеда Евангелието?
3. Дали фарисејот и гонителот на христијаните Савле, ако Исус Христос не воскреснал, би се преобратил во христијанин и би го проповедал Евангелието меѓу своите Евреи, навлекувајќи си на себе огромен гнев од фарисеите, и меѓу незнабошците од границите на Арабија до Шпанија, изложуван на огромни страдања од страна на богоборците и гинејќи со маченичка смрт?
4. Дали архиѓаконот на првобитната Ерусалимска Црква, Стефан, ако Исус Христос не воскреснал, Евреин по род, би докажувал на своите сонародници дека тие навистина Го убиле Месијата, очекуван од нив со векови, навлекувајќи си на себе гнев и непријателство од своите ближни, кои го наклеветиле и лажно обвиниле и го убиле со камења, станувајќи Првомаченик (прв христијанин кој страдал заради Господа) во истата година кога Исус Христос се вознел на Небото?
https://slavoslovije.wordpress.com/2008/12/05/zitija-svetih-12-apostola/