Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Пред некој ден, на другар ти Ipsissimus му напишав детаљен одговор, за да може самиот да увиди колку е во криво, поставувајќи вакви глупави прашања.
значи не мојш да докажеш...
нишо тогаш мистер блу е во право.

Со тебе за реалноста не ми се зборува!

SpaceTraveler,

која/каква е реалноста, според твојата телесна премудрост?...Живо ме занима (како и појќе пати до сега).[DOUBLEPOST=1464467252][/DOUBLEPOST]
значи не мојш да докажеш...
нишо тогаш мистер блу е во право.

Веќе е докажано, ама некако не ти пасуе докажаното.
Твоето мнение „за по дома„ само по себе е непобитна вистина...:icon_lol:

А шо е проблемо со зборојте на Исус дека:

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”
Марко 16.

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
Јован 14

шо те спречава да ги направиш чудата и знаците кои ти се дадени бидејќи си поверувал?

А шо е проблемо со зборојте на Исус дека:

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”
Марко 16.

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
Јован 14

шо те спречава да ги направиш чудата и знаците кои ти се дадени бидејќи си поверувал?

Пред да го препрепрепре (периодично..) повториш прашањево уште пар миљон пути, еве ти дел од одговорот на истото.

Живеењето според верата, не „иде„ како што ти сакаш, туку како што сакаат други. Наиме, живеењето според верата е движење кон Бога, кое најгрубо се подредува во 3 степени:
- очистување од гревовите,
- просветлување на вкупното човеково битие и
- обожување, примање на Духот Свет во себе.

Чудата кои ги набројуваш и очекуваш од другите без везе (ама не и од тебе, нели...), напишани без грам познавање на мојата вера, можат да ги чинат и ги чинат само поединци, кои ги достигнале вториот и третиот степен.

Како и обично, ко‘ ќе порасниш, самото ќе ти се кажит...

Чудата кои ги набројуваш и очекуваш од другите без везе (ама не и од тебе, нели...), напишани без грам познавање на мојата вера, можат да ги чинат и ги чинат само поединци, кои ги достигнале вториот и третиот степен.

Како и обично, ко‘ ќе порасниш, самото ќе ти се кажит...
Ти имаш измешано нешо со џудо или карате таму има степени па први дан други дан и тако даље
Дај ако ти е при рака од завето кај шо исус зборва за степените.
Пошо тој таму јасно кажва дека:
Марко 16.

Јован 14

не дели ни степени ни чинови ни рангови ни титули.

Последно уредено:
SpaceTraveler,

која/каква е реалноста, според твојата телесна премудрост?...Живо ме занима (како и појќе пати до сега).[DOUBLEPOST=1464467252][/DOUBLEPOST]

Čovek koj ja napushtil realnosta predavajkji se na crkovnite i bibliskite fantazii ne može da zboruva za istata. Za da ja poznavaš moraš da i pogledneš vo lice i da ja iskusiš. A ne da begaš od istata kriejkji se pozadi prikazni koi pak se nadrealistićni. Kakov odgovor da ti dadam, ćovekot umira i ćovekot ne odi vo raj ili pekol zatoa što istite se izmislica = realnost. Ćovekot umira i osoznava što e smrtta odkako kje ja iskusi. :)
Dali gore kje go prećeka Isus ili Pluton ili Andromeda kje vidime, bezcelno e da tvrdime ushte ovde. Se nadevam deka kje imam prilika da ti pisham togash prijatelje. :)

Te sakam!

Sent from my C2000 using Tapatalk

Ти имаш измешано нешо со џудо или карате таму има степени па први дан други дан и тако даље
Марко 16.

Јован 14

Исус секогаш им се обраќал на луѓето со приказни, слики, алегории, значи не буквално со директно упатство..така да неговата порака го најде најдобриот пат до секој човек.
Негде и пишува да не се верува во окаменетиот збор.
Е сега навистина во библијата е со симболи, закукуљено, замумуљено..ама ете и кога читам за телемата, ако ја читам буквално и така ја разбираме..подобро да некажам какви се мисли ми се вртат за телемитите:D[DOUBLEPOST=1464469572][/DOUBLEPOST]
Марко 16.

Јован 14

Исус секогаш им се обраќал на луѓето со приказни, слики, алегории, значи не буквално со директно упатство..така да неговата порака го најде најдобриот пат до секој човек.
Е сега навистина во библијата е со симболи, закукуљено, замумуљено..ама ете и кога читам за телемата, ако ја читам буквално и така ја разбираме..подобро да некажам какви се мисли ми се вртат за телемитите:D[DOUBLEPOST=1464469675][/DOUBLEPOST]
Čovek koj ja napushtil realnosta predavajkji se na crkovnite i bibliskite fantazii ne može da zboruva za istata. Za da ja poznavaš moraš da i pogledneš vo lice i da ja iskusiš. A ne da begaš od istata kriejkji se pozadi prikazni koi pak se nadrealistićni. Kakov odgovor da ti dadam, ćovekot umira i ćovekot ne odi vo raj ili pekol zatoa što istite se izmislica = realnost. Ćovekot umira i osoznava što e smrtta odkako kje ja iskusi. :)
Dali gore kje go prećeka Isus ili Pluton ili Andromeda kje vidime, bezcelno e da tvrdime ushte ovde. Se nadevam deka kje imam prilika da ti pisham togash prijatelje. :)

Te sakam!

Sent from my C2000 using Tapatalk
Те сакам и јас ама ова:facepalm:

Е сега навистина во библијата е со симболи, закукуљено, замумуљено..ама ете и кога читам за телемата, ако ја читам буквално и така ја разбираме..подобро да некажам какви се мисли ми се вртат за телемитите:D[DOUBLEPOST=1464469572][/DOUBLEPOST]
Е сега навистина во библијата е со симболи, закукуљено, замумуљено..ама ете и кога читам за телемата, ако ја читам буквално и така ја разбираме..подобро да некажам какви се мисли ми се вртат за телемитите:D[DOUBLEPOST=1464469675][/DOUBLEPOST]
Те сакам и јас ама ова:facepalm:

Зошто #facepalm?
Што од горенаведеното не ти се допаѓа? Тоа што не верувам дека после мојата смрт ќе се сретнам со некој си посебен ентитет или Исус? Што не е јасно тука и докажи ми дека баш после смртта ќе го сретнам страшниот суд? Можеш, не? Да? Како? Преку библиски стихови? :)

На моите 21 година трагајќи кон вистината и проучувајќи го духовното наидов на многу не исто мисленици. Многупати ми била понудена љубов, а јас сум го избрал егото, многупати ми било понудена лекција, а јас сум избрал завист и губење. Ама ќе си простам на самиот себе си поради младоста и инаетливоста. Некој од моите не истомисленици беа дупло постари од мене и искрено барам да ми се прости за секоја навреда кон било кој овде на форумот, најмногу од @MIKI1 . Некој дискусии едноставно ја прелеваа чашата со негативна енергија и се надевам дека тоа ќе се смени во иднина!
Мојот пат не е христијански, но тоа не значи дека е злобен и полн со страв и омраза. Сите можеме да бидеме Христос, ако сакаме, зар не? А Бог како Љубов, не би се противел на тоа, верувам. :)

Зошто #facepalm?
Што од горенаведеното не ти се допаѓа? Тоа што не верувам дека после мојата смрт ќе се сретнам со некој си посебен ентитет или Исус? Што не е јасно тука и докажи ми дека баш после смртта ќе го сретнам страшниот суд? Можеш, не? Да? Како? Преку библиски стихови? :)

На моите 21 година трагајќи кон вистината и проучувајќи го духовното наидов на многу не исто мисленици. Многупати ми била понудена љубов, а јас сум го избрал егото, многупати ми било понудена лекција, а јас сум избрал завист и губење. Ама ќе си простам на самиот себе си поради младоста и инаетливоста. Некој од моите не истомисленици беа дупло постари од мене и искрено барам да ми се прости за секоја навреда кон било кој овде на форумот, најмногу од @MIKI1 . Некој дискусии едноставно ја прелеваа чашата со негативна енергија и се надевам дека тоа ќе се смени во иднина!
Мојот пат не е христијански, но тоа не значи дека е злобен и полн со страв и омраза. Сите можеме да бидеме Христос, ако сакаме, зар не? А Бог како Љубов, не би се противел на тоа, верувам. :)
Не ми се допадна мислењето дека човекот умирал и осознава што е смрт отако ке ја искуси/
Кој умрен ти кажал дека тек тогаш ја вкусил смртта?
Те почитувам и немам намера да навредувам само сакам понешто да поднаучам..Не ми одговори кое е твоето мислење за постанок на светот, имал ли бог секс или не, како настанало човештвото, значи твојата вера како размислува.

Е сега навистина во библијата е со симболи, закукуљено, замумуљено..ама ете и кога читам за телемата, ако ја читам буквално и така ја разбираме..подобро да некажам какви се мисли ми се вртат за телемитите:D
Кога станува збор за Телемата, јасно се нагласени две нешта: Прво, дека светите текстови од А класа се криптограми, алегорија. И второ: Дека секој што ќе се обиде да наметне одредено толкување како единствена, апсолутна и неменлива вистина, треба да биде сметан како извор на чума и соодветно на тоа и да се избегнува истиот.
Ова не само што не е случај кај христијаниве, туку токму спротивното се случува. Па така, ај што меѓу себе се како рогови во вреќа, туку се дрзнуваат и за другите да носат суд, да оценуваат дали другите имале или немале дела, дали нивното убедување било лага, контрадикција, заблуда.
Примеров со делата е само еден од многуте. Еве да речеме дека е тоа алегорија и само христијаните можат да знаат што значи, тогаш можеш ли да ми објасниш зошто истиве христијани коментираат за дела, текстови и интерпретации за кои самите си признале дека не ги познаваат и разбираат? Како нехристијаните незнаеле што значи одреден стих за кој никаде не ни пишува дека е симболика, а христијаните знаат што треба да значи и какви треба да бидат моите дела, кога самиот си признал предходно дека не ја познава тематиката за која дрдори?

Последно уредено:
Марко 16.

Јован 14

Драги мои (ка‘ ш‘о би рекол Фрчко), мнолого‘ продолжуе...
А уб‘о ти реков дека одговоро‘ нема да ти пасуе.

Кога станува збор за Телемата, јасно се нагласени две нешта: Прво, дека светите текстови од А класа се криптограми, алегорија. И второ: Дека секој што ќе се обиде да наметне одредено толкување како единствена, апсолутна и неменлива вистина, треба да биде сметан како извор на чума и соодветно на тоа и да се избегнува истиот.
Ова не само што не е случај кај христијаниве, туку токму спротивното се случува. Па така, ај што меѓу себе се како рогоби бо вреќа, туку се дрзнуваат и за другите да носат суд, да оценуваат дали другите имале или немале дела, дали нивното убедување било лага, контрадикција, заблуда.
Примеров со делата е само еден од многуте. Еве да речеме дека е тоа алегорија и само христијаните можат да знаат што значи, тогаш можеш ли да ми објасниш зошто истиве христијани коментираат за дела, текстови и интерпретации за кои самите си признале дека не гинпознаваат и разбираат? Како нехристијаните незнаеле што значи одреден стих за кој никаде не ни пишува дека е симболика, а христијаните знаат што треба да значи и какви треба да бидат моите дела, кога самиот си признал предходно дека не ја познава тематиката за која дрдори?
Кога луѓе меѓусебно се расправаат која религија е подобра а која полоша, тогаш тоа се деца од основно школо. Сите ние се учиме низ туѓи искуства, собираме туги знаења и на крај кога ке сфатиме кој сме и зошто сме, го соголовуваме тоа сето од нас и не навлегуваме веќе во вакви препукувања и навредувања.
Реков предмалку погоре дека библијата не ми е ставена врз логиката, христијанската идеологија не ми се допаѓа многу, не ја сфакам поентата на стално молење кон Бога да ми прости како грешница, коленичење и др., не сфаќам и други религии во нешто друго,АМА за други ликови овде од форумов неможам да ти одговорам.

Драги мои (ка‘ ш‘о би рекол Фрчко), мнолого‘ продолжуе...
А уб‘о ти реков дека одговоро‘ нема да ти пасуе.
Пасује бе мики, едноставно мојш ли ти да направиш ко шо исус, бог да го проси, рече:
Марко 16.

Јован 14
Имаш ли ти знаци на “оној кој поверувал“ или немаш

Пасује бе мики, едноставно мојш ли ти да направиш ко шо исус, бог да го проси, рече:
Марко 16.

Јован 14
Имаш ли ти знаци на “оној кој поверувал“ или немаш
Па нели гледаш дека го истерува бесот од тебе:pos:незнам дали си блиску до него па да ги стави рацете врз тебе и за да оздравиш:pos:
Ние веруваме а ти:D

Христос не донесе наука(која како човечки ресурс е некапацитетна за да ја совлада смртта) за да го спаси човекот, бидејќи Тој е самиот Живот му се принесе на човекот слободно да “вкуси“ вечно постоење.
Господ нема почеток ни крај, како планираш да го докажеш?:rolleyes:[DOUBLEPOST=1464464966][/DOUBLEPOST]:(

ова што го пишуваш ти е класична теологија, зборуваш приказни а ништо не кажуваш. се е мистично, недокажано големо чудо. чудо кое што треба да го прифатиме за и ние да имаме “живот“, вечно постоење.
во овие зборови јас не гледам ништо дуго освен ранење на сопственото его, лично твое его и егото на сите оние кои слепо веруваат во овој измислен “бог“ (оние “верници“ кои ке го прочитаат ова)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom