Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 март 2012
Мислења
8.618
Поени од реакции
5.257
Како човек што заработува 1.500е месечно заштедува 10.000е
се клади стопосто....[DOUBLEPOST=1463938034][/DOUBLEPOST]
Оваа го пишав на друг форум ама ќе го пишам и овде за да видете дека нема шанси да се украдени 5 милијарди евра, помалку ДА, ама колку, тоа само Грујо и компанија го знае.

Јас прогнозирам дека кај првиот ешалон се некаде 750м + евра
додека кај пониските милијарда +.

Еве за 2015г има детално се објаснето за која институција колку.
http://www.finance.gov.mk/files/u6/BUDZET_2015_ZA_OBJAVUVANJE_21-10-2014.pdf

еве накратко и најважното првата бројка е 2014 втората 2015 во милијарди денари
Тековни расходи 154,073 160,569

Плати и надоместоци 23,605 24,451
Стоки и услуги 18,636 18,690
Трансфери до ЕЛС 16,005 16,278
Субвенции и трансфери 12,657 12,523
Социјални трансфери 78,769 82,645
Каматни плаќања 4,401 5,982

Капитални расходи 21,084 21,208

ВКУПНИ РАСХОДИ 175,157 181,777

Да анализираме плати 24,451+ соц. тран. 82,645+ камати 5,982=113,078 или 62,2% од целиот буџет кој нема шанси да е украден.

Трансферите до општините се користат за плати и дел за инфрастриктурни проекти тука може да се украде нешто или ако сметаме според македонскиот (државниот буџет) просек околу 2 милијарди денари (во најдобар случај) од 16милијарди.

Стоки и услуги и тука може да се краде за опремата што се користи (хартија, компјутери, бироа, струја, вода, ПТТ, ова, она....), тука незнам колку би се украло, ама факт е дека службениците трошат максимално.
Од 18 милијарди би се украле максимум околу 2 милијарди.

За субвенции и трансфери тука би земале само ако имаат земјиште, крави, овци... , а не ми изгледа дека Грујо, Заев молзат голем број на овци (освен гласачките), овие пари одат за пропаганда, демек нешто ќе се развило од земјоделието.
Од 12,5м како субвенции кај богаташиве одат некој 1-2 милијарди.

Сумирање од 154 милијарди можат да украдат некој 6 милијарди денари.

Највеќе пари можат да украдат од капиталните расходи или од вкупно 21,2м, некаде максимум 15-сетина проценти, 3-4 милијарди денари.

Вкупно околу 10+ милијарди денари годишно во најдобриот случај.

Зборот ми е дека нема шанси да се украдени 5 милијарди евра!!!!!!!!!
Земање концесии, купување за багатела пари државни имоти и вабрики не се рачуна?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
За цело нивно постоење на политичката сцена само еднаш соросоидиве биле од корист за државава
Намерното дигање тензија со девалвација на денарот па граѓаните ги вадеа заштедите и претвараа во евра па пак во денари а Македонските банки заработија 23м денари

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Се ке вратат. До динар, лека полека само.

Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
А ГТЦ, новатга железничка и другите објекти ги граделе светци? Знаеме дека не украле ни штраф од нив?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Не сум експерт по финансии, ама никаде не ги спомнуваш Актор, кинеските патишта, предпристапните фондови на ЕУ за кои Ван Хауте збореше дека мајка им е***а, фирмите за купување скапа странска струја....нека дополни некој. За 10 години тотална власт страв ми е дека цифрата е многу поголема. Чисто за споредба, ск2014 официјално чини 630 000 000 евра. Земајќи го предвид фушот, мизерното плаќање на работниците и инжинерите и преценотоста на хонорарите на уметниците, моја претпоставка е дека минимумум пола од официјалното е по џебови + неофицијалното. Провери си ја математикава!

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Тебе те понудија ли со локум кога урлаше ко неарен на ГДОМовските авантури?
Нигде не сум урлал. Некој те излажал.

Море пе*еру ај олабави.
You don't like локуми? Расист!

Дај не прави се со сила глуп, како демек не познаваш за опција copy-paste...и како Заев е глуп така сите разговори да ги однесит, не копирани во сјо и 10 бандити под покровителство на Сашо не можат да го запалат СЈО со си докази и разговори заедно.
Знаеме сите за таа опција. Него од каде сега плус бомби? Значи нови зборам, не од старите што копирал. Он нови најави дека ќе пуштал. Во духот на тоа што се исподеси неодамна. И дали е се тоа легално? Да ги задржи за себе кога требаше да ги предаде? И пуштањето нови итн.

W

wicked_1

Гостин
Нигде не сум урлал. Некој те излажал.
:pos:

Знаеме сите за таа опција. Него од каде сега плус бомби? Значи нови зборам, не од старите што копирал. Он нови најави дека ќе пуштал. Во духот на тоа што се исподеси неодамна. И дали е се тоа легално? Да ги задржи за себе кога требаше да ги предаде? И пуштањето нови итн.
Секој здраворазумен лик треба да охрабрува да се пуштаат у етер вакви работи, од општ интерес е да се разобличат евентуални злоупотреби. Што си се усрал толку?

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
А ГТЦ, новатга железничка и другите објекти ги граделе светци? Знаеме дека не украле ни штраф од нив?
ГТЦ конкретно го имаат градено големи трговски фирми од тој период, гиганти како Трготекстил, Технометал Вардар и неколку други и тој беше уствари систем од неколку помали трговски центри - не беше ваков циганлук како што сите го знаете сега. Така да тешко дека некој административец се омрсил од него.
А тоа дали се крадело тогаш - нормално дека се крадело, ама тоа ли е добар изговор за и сега да се краде? И ајде наброи некои познати милијардери од тој период - јас од овој знам неколку.

Член од
7 јули 2014
Мислења
1.243
Поени од реакции
1.162
ГТЦ конкретно го имаат градено големи трговски фирми од тој период, гиганти како Трготекстил, Технометал Вардар и неколку други и тој беше уствари систем од неколку помали трговски центри - не беше ваков циганлук како што сите го знаете сега. Така да тешко дека некој административец се омрсил од него.
А тоа дали се крадело тогаш - нормално дека се крадело, ама тоа ли е добар изговор за и сега да се краде? И ајде наброи некои познати милијардери од тој период - јас од овој знам неколку.
Сите предхoдни влaди имaaт дебелo крaденo, oд Брaнкo преку ЉуБчo дo Бучкo, aмa oвие кoлку пoкрaдoa зa 10 гoдини, не верувaм декa дoдекa сум жив (сегa сум вo триесети) сите нaредни зaеднo ќе ги стигнaт. Ебaa мaме мaминo, се штo мoжеше и не мoжеше дa се укрaде, укрaдoa.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
И јас така мислам. Какви 5, околу 10 се украдени.
Сите предхoдни влaди имaaт дебелo крaденo, oд Брaнкo преку ЉуБчo дo Бучкo, aмa oвие кoлку пoкрaдoa зa 10 гoдини, не верувaм декa дoдекa сум жив (сегa сум вo триесети) сите нaредни зaеднo ќе ги стигнaт. Ебaa мaме мaминo, се штo мoжеше и не мoжеше дa се укрaде, укрaдoa.
Не ми е јасно како не им е доста. Јас да украдам 15-20 милиони евра, ќе се повлечам на некој остров и ќе уживам. Овие не знаат за доста, страшна работа. Во нормална држава би гореле на плоштад.

Член од
7 јули 2014
Мислења
1.243
Поени од реакции
1.162
И јас така мислам. Какви 5, околу 10 се украдени.

Не ми е јасно како не им е доста. Јас да украдам 15-20 милиони евра, ќе се повлечам на некој остров и ќе уживам. Овие не знаат за доста, страшна работа. Во нормална држава би гореле на плоштад.
Пoсле бoмбите зaстaнaa и пoчнaa дa се пaзaрaт сo Зaпaдoт зa дa не лежaт и не им се oдземе се штo укрaле. Тешкo нa нaс штo гoлем дел oд тие зaпaдњaците се кoрумпирaни бaрaби (кaкo дечкoтo сo клaдилници/кaзинa) и прoцесoв иде вo недoглед. Ќе пуштaт еден, oвие дебелo ќе гo пoтплaтaт и се вртиме вo круг. Ај белким ќе се нaјдaт пoвеќе Вaнхoјтoвци пa ќе се среди зa брзo рaбoтaтa.

Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Тогаш не смееше да се зборува јавно и гласно за (партиските) милионери, инаку сигурен сум дека ги имаше. И сигурно имаше поголеми (inflation-adjusted) износи, само сега се е повеќе јавно и плус кружат многу повеќе претерувања, измислици и невистини.

Не постоела и нема да постои држава во која нема да се краде, себичноста секогаш ќе превладее над заедничкиот интерес. Но со идеалистички флоскули за правда да се подметнуваат многу други (туѓи) интереси е недозволиво.

Јас би го прашал обратното, ако никој досега не одговарал за краденото, зошто баш овие да одговараат? Селективност? Бујрум нека укинат застарување и нека поведат постапки за поранешните тајкуни, но признавам, во пракса тие пари веќе се многу пари свртени и не може да им се најде трагата.

А од друга страна, зошто сите ги поврзуваат изборите со (работата на) СЈО? Тоа кажува која му е намената, политичка. Никој не му брани да си тера паралелно и да извади докази, не без докази да апси (Темелко) и да држи политички прес-конференции. Видовме некој доказ на хартија? Колку што се сеќавам, тоа беше потребно за на суд.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Па така де, испаѓа дека тие што јадеа гомна дека ме виделе, не биле таму. Глас не губам да урлам, па кој сака нека е.

Секој здраворазумен лик треба да охрабрува да се пуштаат у етер вакви работи, од општ интерес е да се разобличат евентуални злоупотреби. Што си се усрал толку?
Ова не е ситуација на fight fire with fire. Еден криминал не го поништува тој на другиот. Особено ако продолжува и после сите обиди претходни, а неуспешни.[DOUBLEPOST=1463946642][/DOUBLEPOST]
Ке добиеш годинава 1кг краставици, не се брзај.
Неќу, отровни се (според вашиве)

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Јас би го прашал обратното, ако никој досега не одговарал за краденото, зошто баш овие да одговараат? Селективност?
А јас би те прашал - А зошто да не одговараат?

Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Нека одговараат, ама нека одговараат и другите. Ама борбата не е да одговараат, туку да се сменат од власт.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom