Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
Фала за советот за гумите ----е сега пред два дена купив алфа ромео 147 2007 1,9 јтдм 150 кс арно ама се тепам со кумплугот малку повеке е тежок,се прај нешто се штелова да биди полесен...!? благодарам...
А за гумите 2 имам good year a 2 michelin па некако да искомбинирам си викам :) големината е таа 205/55/16 ама различна шара се

Член од
23 март 2011
Мислења
304
Поени од реакции
150
@mandak

Имав сличен проблем на Alfa 147 1.9 JTD 2003 - кумплугот беше многу тврд. Со помош на процедурата во приложеното упатство ( PDF ) се подсреди проблемот. Пак не е кумплугот мек како на другата кола што ја имаме ( Lancer Sportback 1.5 бензин ), ама е доста помек споредено со тоа каков беше на почетокот.
Линк до упатството: https://pdf.yt/d/BSMTj7miZh_J_20d/embed/?sparse=1&footer=0
Во мојот случај користевме тенко машинско уље околу 2-3 лажички.
Напомена - не знам дали и во твојот случај би се средил проблемот ни па дали е препорачливо да се поправа на овој начин. Почекај некој што се разбира повеќе да ти одговори - јас само го споделувам моето искуство. Упатството e превземено од alfaowner форумот.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Фала за советот за гумите ----е сега пред два дена купив алфа ромео 147 2007 1,9 јтдм 150 кс арно ама се тепам со кумплугот малку повеке е тежок,се прај нешто се штелова да биди полесен...!? благодарам...
А за гумите 2 имам good year a 2 michelin па некако да искомбинирам си викам :) големината е таа 205/55/16 ама различна шара се
Честито :aplauz:колку ја зеде до регистрација?

Член од
6 април 2014
Мислења
5.138
Поени од реакции
6.586
Да питам нешто треба да дотурам 100-200 грама и се мислам дали да дотурам антифриз (оној 40%) или дестилирана вода ?

Член од
16 ноември 2011
Мислења
222
Поени од реакции
67
може да е од 2 работи... или почнал моторот да поддувнува, па испареното масло почиња да кондензира во усисното црево, па капе на спојот подоле...

но ак не е тоа, тогаш турбината више ти пробила. ке треба на репарација да ја носиш или да тераш како што е вака додека не рикне скроз. имаш среќа што пежото ти е со клапна на гаста, па неможе да ти се деси рануеј...

рануеј е моментот кога на загреан мотор, ќе почне турбината да го внесува уљето и уљните пареи во цилиндрите.. возилото почнува да рабти на полна гас и неможеш АМА БАШ НИШТО да направиш во тој момент.. евентуално во брзина да го туриш, стиснеш силно кочница и испуштиш кумплунг полека... ова како совет, ако евентално ти се деси. димот е бел и густ, и целата машина останува без масло за некои 4-5 минути, зарибува и фала многу пријатно со тој мотор... затоа иди на мајстор и не се зезај... да нагласам само дека ова важи ИСКЛУЧИВО ЗА ДИЗЕЛИ КОИ СЕ СО ТУРБИНИ...

еве неколку примери на машини кои отишле во рануеј... во вториот клип ке видите некои од НАЈ ДОБРИТЕ СВЕТСКИ МАШИНИ што отишле во рануеј... никој дизел не е имун на оваа болест... си возиш, се си е супер и одеднаш почиња, за 3-4-5 минути немаш више машина под хауба туку куп железо...
imam C3 1.4 hdi 16v , istoto mi se desi ednas kako sto go vikas runaway no traese 10-15 sek.Kolata ne bese mnogu zagreana 10 min vozena, ama bese leten period, ja imav zgasnato 5 min i koga ja zapaliv obrtaite otidoa sami na max i da kazam pravo se isplasiv, ne znaev sto da napravam. Citroenot samo sto go imav kupeno uvezen od italija i nemav nisto smenato. Koga smenav site filtri i kaisi eve 5 godini ne mi se ima povtoreno toa. Se si mislev dosega deka problem bilo vo stariot filter za gorivo. Turbinata ima 1-2 mil pomestuvanje na osovinata i vo usisot ima masleni ostatoci, ama pak ce recam povtorno ne mi e deseno toa.

Член од
16 јули 2014
Мислења
842
Поени од реакции
573
Да питам нешто треба да дотурам 100-200 грама и се мислам дали да дотурам антифриз (оној 40%) или дестилирана вода ?
Ako imas merac ili nekoj da ti go izmeri da vidis na kolku stepeni ti e za da doturis antifriz, ako ne stavi voda za tolku malce ne igra ama nikakva uloga posto e leto. Koga kje dojde zima kje meris i kje stavis antifriz po potreba.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.138
Поени од реакции
6.586
Ako imas merac ili nekoj da ti go izmeri da vidis na kolku stepeni ti e za da doturis antifriz, ako ne stavi voda za tolku malce ne igra ama nikakva uloga posto e leto. Koga kje dojde zima kje meris i kje stavis antifriz po potreba.
мајсторот ми рече да дотурам вода дестилирана а во продавницата продавачот ми рече подобро да ставам антифриз подобро за колата и за ладењето летно време.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Вака сега, едно упатство / објаснување ако може ... Ми се скинало цревото од предната лева кочница. Земав ново и фатив да го менувам. Од кај тркалото / шепата се одврте без проблем, ама од другата страна, од кај тоа цевчето метално несакаше никако. Не ти го прскав со WD, не ти го сецкав да попушти и никако несакаше, па така запнувајќи ги средив и цевчето, се увитка целото и се скрши. Абе ниедна беља не иде сама :D Земав го извадив комплет и цевчето и се убив од Сабота навака од барање по одпадиве и едвај најдов исто, кај мене е 12-ка штраф од кај ABS пумпата, а 11-ка од кај тркалото, а ова по одпадиве се 11-ки од двете страни.И денеска земав да го местам и се убаво, ама при штрафење во пумпата, штрафот да ми фати малку накосо и никако да го заштрафам до крај. Јебига викам, нема друго и земав ја извадив целата пумпа надвор и што ке видам сум го оштетил малку навојот :tapp:. Ја однесов кај еден пријател пошто немам такви урезници со ситен навој да го прережаме и го средивме, го наместив се ОК. И сега знам дека треба да се испушти воздух од сите тркала и испуштив. Ама сега ми свети ABS на таблата и истиот не работи и јавува некоја грешка од некој сензор некаде ( пошто нема борд незнам кој сензор е, туку само тоа извичникот на таблата трепка ). Дали дека ја вадев пупмата, а затоа морав нели и да ја одштекам од џекот, сега треба да се стави на компјутер и да се ресетира истата или што е проблемот ? Утре ке ја однесам на дијагностика да видиме кој е сензорот што се буни:D Ако знае некој или има некој идеја нека каже, чисто за да знам што да очекувам. Не верувам дека е расипана пумпата, пошто додека не ја извадив немаше да свети тоа АBS-от.
Apdejt ne sum go ustekal ubavo dzekot od pumpata go steknav ubavo i se iskluci i abs signalot i izvicnikot sto trepkase. Za sekoj slucaj go staviv na dijagnostika i se si e ok. Inaku Audi A4 B5 1.9 tdi 110 ks.

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
мајсторот ми рече да дотурам вода дестилирана а во продавницата продавачот ми рече подобро да ставам антифриз подобро за колата и за ладењето летно време.
Во принцип се дотура антифриз секогаш. Е сега 100 грама е многу мала количина па можеш и вода. Секако, најубаво купи 1л антифриз и достави си, па ќе си го чуваш и за понатаму, не е богзнае колку скап.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.138
Поени од реакции
6.586
Дали доколку напред имам летни гуми 2 а назад ми бидат 2 зимски гуми ќе имам некаков проблем при вожња и слично ?

Уште едно прашање , ме казнија за брза вожња со 10 негативни поени или 1200 ден , а пошто ми е прва казна уопште има ли шанса да се жалам некаде да ја намалат паричната казна да платам помалце или неможе па да одам да пишат 10 негативни :)

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
540
Поени од реакции
266
Дали доколку напред имам летни гуми 2 а назад ми бидат 2 зимски гуми ќе имам некаков проблем при вожња и слично ?

Уште едно прашање , ме казнија за брза вожња со 10 негативни поени или 1200 ден , а пошто ми е прва казна уопште има ли шанса да се жалам некаде да ја намалат паричната казна да платам помалце или неможе па да одам да пишат 10 негативни :)
Нема да имаш проблем со гумите, само ќе слушаш некој чуден звук кога ќе вожиш подолго време на многу високи температури, но не е ништо страшно.
А за казната нека ти ги пишат поенти не се исплаќа да се жалиш за 1200 ден. Да платиш пола во рок од една недела важи само за високите казни, што неможе да се напишат во негативни поени.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424

Za 1200 denari moj sovet ti e podobro da si ja platis. Negativnite poeni ti stojat 2 godini od denot na vpisuvanje, pa posle toa se anuliraat...

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Од постовите што ги читав порано запамтив дека за акумулатори ги препорачувате монбат, блек хорс, варта....

е сега пошто сум тапа за електроника и воопшто за коли, ме интересира дали ако земам посилен ќе го ебам алтернаторот?

имам passat B3, '97 годиште (1,9 tdi, 66kw) и имаше некој акумулатор не ни му запамтив име... али со 55Аh, што сигурно е премалце, а и акумулаторот беше стар па најверојатно толку и му биле деновите одбројани

еден комшија ми вика земај 75Аh...
кои се стандард за оваа кола? и кои се цените на овие погоре некој ако знае? или пак некои други да препорача...
@Pane-G @gjoko-mkd @Black Hok @valvoline @Струмикс @bobipp @ArHanG3L @UNISTUVAC

фала многу дечки :)

Член од
6 април 2014
Мислења
5.138
Поени од реакции
6.586
Za 1200 denari moj sovet ti e podobro da si ja platis. Negativnite poeni ti stojat 2 godini od denot na vpisuvanje, pa posle toa se anuliraat...

Како мислаш ти стојат после 2 год од впишувањето не важат ?

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Од постовите што ги читав порано запамтив дека за акумулатори ги препорачувате монбат, блек хорс, варта....

е сега пошто сум тапа за електроника и воопшто за коли, ме интересира дали ако земам посилен ќе го ебам алтернаторот?

имам passat B3, '97 годиште (1,9 tdi, 66kw) и имаше некој акумулатор не ни му запамтив име... али со 55Аh, што сигурно е премалце, а и акумулаторот беше стар па најверојатно толку и му биле деновите одбројани

еден комшија ми вика земај 75Аh...
кои се стандард за оваа кола? и кои се цените на овие погоре некој ако знае? или пак некои други да препорача...
@Pane-G @gjoko-mkd @Black Hok @valvoline @Струмикс @bobipp @ArHanG3L @UNISTUVAC

фала многу дечки :)
Da slobodno zemaj 75ah. 55ah ne e malku, ama za toj motor e podobro 75-80 ah. Jas zemav Varta 74ah.

Kajgana Shop

На врв Bottom