Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Кај се сторени? Дај посочи некој случај таков, или уште подобро еве ти демонстрирај дека навистина е така.

Делата се веќе сторени во Црквата. Надвор од Црквата, ги имаш неделата од лукавиот, на кого не му е дојдено до спасението од луѓето, туку до ловот на душите од луѓето.[DOUBLEPOST=1463473082][/DOUBLEPOST]
Повели воскресни некој мртов! Направи од вода вино! Нахрани 5000 луѓе со две риби..... !

Се повикуваш на записи од Писмото, кои како настани, веќе се сторени и забележани.

Згора на све, со чудата Божји, не може да се спореди ниту едно друго чудо.[DOUBLEPOST=1463473199][/DOUBLEPOST]
Ако јас не сум ги разбирал тие стихови, како ти разбра што е Телемата и какви треба да бидат моите дела, кога самиот си призна дека не ја разбираш?!

На другар ти Хепта, пред некој ден му напишав кој е начинот на кој Црквата, влкучувајќи ја и мојата маленкост, препознава од кај доаѓа лагата.

Јасно е дека не си ја прочитал таа дискусија со Хепта, а лично, не би арчел време за преповторување на муабетот.

Телема ја разбирам на два нивои:
- како лага и
- како неупотреблива и недостижна отфантазирана теорија.

Делата се веќе сторени во Црквата.
А шо дела беа кога за великден ширум земјината топка вивнаа во пламен православните храмови?
Чие дело беше тоа?

Делата се веќе сторени во Црквата. Надвор од Црквата, ги имаш неделата од лукавиот, на кого не му е дојдено до спасението од луѓето, туку до ловот на душите од луѓето.

Се повикуваш на записи од Писмото, кои како настани, веќе се сторени и забележани.

Згора на све, со чудата Божји, не може да се спореди ниту едно друго чудо.
Се повторуваш како расипана плоча. Јасно си стои дека секој што поверувал ќе може да ги прави истите чуда како Исус. Кога ти си претворил вода во вино? Си воскреснал ли некој мртов? Си нахранил ли 5000 луѓе со две риби? Си направил некој слеп да прогледа?
На другар ти Хепта, пред некој ден му напишав кој е начинот на кој Црквата, влкучувајќи ја и мојата маленкост, препознава од кај доаѓа лагата.

Јасно е дека не си ја прочитал таа дискусија со Хепта, а лично, не би арчел време за преповторување на муабетот.

Телема ја разбирам на два нивои:
- како лага и
- како неупотреблива и недостижна отфантазирана теорија.
Значи ти немаш сопствено мислење, немаш сопствен став, не ја разбираш и самиот си го призна тоа, арно ама, доволно ти е црквата да ти каже дека нешто било фантазија и лага, и за тебе тоа е реалност.... Не е фантазија твојата слепа верба без никакво познавање и разбирање, фантазија било нешто кое ниту го разбираш, ниту било кога си се потрудил да го разбереш! Нешто кое не се темели на верување, туку на осознавање, на искуство, на пракса!

А шо дела беа кога за великден ширум земјината топка вивнаа во пламен православните храмови?
Чие дело беше тоа?

Јасно е дека не следиш православни страници на „Интернет„, а колку се сечам, веќе ти посочив еден линк.

Можноста е само една: увидот од пожарникарите вели дека пожарите се подметнати, со оглед на брзината со која се случиле.

Јасно е дека истовремено палење православни а не будистички храмови, на црковен празник, само по себе е јасен знак за намерно палење, а не од “заборавени свеќи„.

Пожарот во рускиот манастир е засебен случај, оти гореше (и беше изгасната) трпезаријата а не манастирската црква.[DOUBLEPOST=1463476199][/DOUBLEPOST]
Се повторуваш како расипана плоча. Јасно си стои дека секој што поверувал ќе може да ги прави истите чуда како Исус. Кога ти си претворил вода во вино? Си воскреснал ли некој мртов? Си нахранил ли 5000 луѓе со две риби? Си направил некој слеп да прогледа?

На погрешни прашања, се дава погрешен одговор.

Ај да не плачеш дека не сум ти одговорил, но посредниот одговор на горенаведените прашања е следен: не е доволно самото верување. Еден почетник и еден подвижник веруваат, но подвижникот има појака вера и појќе искуство од почетникот. Плус, верата сама по себе не е доволна, доколку верникот не ги поминал скалилата на верувањето, почнувајќи од очистувањето, преку просветлувањето па се‘ до обожувањето.

Просто кажано, чуда не прават обични верници, туку обожени подвижници.

Сега, пак прашај ме зашто не можам да нахранам 5000 луѓе: од проста причина, што тоа е веќе случен евангелски настан, кој не е повторен надвор од евангелијата. Никој не ме спречува да нахранам еден човек, што во пракса е полесно за реализирање.

Но, како и обично, на порешно прашање се дава погрешен одговор...

Последно уредено:
Јасно е дека не следиш православни страници на „Интернет„, а колку се сечам, веќе ти посочив еден линк.

Можноста е само една: увидот од пожарникарите вели дека пожарите се подметнати, со оглед на брзината со која се случиле.

Јасно е дека истовремено палење православни а не будистички храмови, на црковен празник, само по себе е јасен знак за намерно палење, а не од “заборавени свеќи„.

Пожарот во рускиот манастир е засебен случај, оти гореше (и беше изгасната) трпезаријата а не манастирската црква.
То значи дека нема никаква разлика меѓу една православна црква и некој супермаркет или авто салон или кино сала.
Едноставно изидан објект со покрив во кој нема нишо посебно или некоја “надприродна“ појава и присуство.

Значи ти немаш сопствено мислење, немаш сопствен став, не ја разбираш и самиот си го призна тоа, арно ама, доволно ти е црквата да ти каже дека нешто било фантазија и лага, и за тебе тоа е реалност....

Црквата не ми ги наметнива нејзините ставови: јас ги прифаќам за свои, оти се проверливи, а не просто повторливи.[DOUBLEPOST=1463476349][/DOUBLEPOST]
Не е фантазија твојата слепа верба без никакво познавање и разбирање, фантазија било нешто кое ниту го разбираш, ниту било кога си се потрудил да го разбереш!

Мојата вера има и дела, што за твојата вера ни оддалеку не важи...[DOUBLEPOST=1463476408][/DOUBLEPOST]
Нешто кое не се темели на верување, туку на осознавање, на искуство, на пракса!

Верата е проврелива преку личната и преку колективната пракса: делата ја потврдуваат точноста од верата, а верата се ореациониализира преку дела.[DOUBLEPOST=1463476444][/DOUBLEPOST]
То значи дека нема никаква разлика меѓу една православна црква и некој супермаркет или авто салон или кино сала.
Едноставно изидан објект со покрив во кој нема нишо посебно или некоја “надприродна“ појава и присуство.

„Монологот ќе продолжи...„.

Просто кажано, чуда не прават обични верници, туку обожени подвижници.

Сега, пак прашај ме зашто не можам да нахранам 5000 луѓе: од проста причина, што тоа е веќе случен евангелски настан, кој не е повторен надвор од евангелијата. Никој не ме спречува да нахранам еден човек, што во пракса е полесно за реализирање.

Но, како и обично, на порешно прашање се дава погрешен одговор...
Токму спротивното го пишува во евангелијата!Пишува дека СЕКОЈ што ќе поверува ќе може да го прави истото!
Јован 14:
12.Ве уверувам дека секој што верува во Мене ќе ги прави истите дела што ги правам Јас, а и поголеми од Моите, зашто Јас заминувам кај небесниот Татко.
13.Секоја ваша молба упатете ја до Мене и Јас ќе ви ја исполнам.

Еми шо да одговориш бе Мики, цело време потенцираш дека црквата била ѓоа нешо свето па посебно та твојата православна дека била најјака од сите цркви само таа била она права, најверна, најсвета дека само неа госпот ја поштовал и сакал..... и оп кога на најголем празник на таа црква ќе изгорат православни храмови ширум пламетата, одеднаш, немало тиука шо да се барат некои надприродни сили и знаци, и потураш тука пожарникари, математички формули, статистички податоци, графикони и равенки со 2 непознати.
Не смејш да писниш одговор околу нешо надприродно во овие случаи, која таа сила можела во едно свето место да битисува да биди присутно покрај сите икони свети водички молитви кандила темјани....
која тоа нечиста сила слободно си влезе во тие свети места и како?
шо да речеш мики, освен да слезеш на атеистичко ниво и да се бавиш со полициски извештаји и записници од пожарникарите

Црквата не ми ги наметнива нејзините ставови: јас ги прифаќам за свои, оти се проверливи, а не просто повторливи.
Не по врат, по шија.
Мојата вера има и дела, што за твојата вера ни оддалеку не важи...
Сеуште не видов ниеден воскреснат од тебе, ниеднаш вода да претвориш во вино. Ти имаш дела, колку август снег што има.
Верата е проврелива преку личната и преку колективната пракса: делата ја потврдуваат точноста од верата, а верата се ореациониализира преку дела.
Во тој случај твојата вера е обична фарса, празна и безлична. А вие нејзините верници сте кутри заблудени луѓе што мислат дека таа празнотија и безличност ќе ја надокнадат со напаѓање на другите религии и нивно обезвреднување.
Барем си признаваш.

Не по врат, по шија.

Ако не разбираш, слободно кажи...[DOUBLEPOST=1463478826][/DOUBLEPOST]
Сеуште не видов ниеден воскреснат од тебе, ниеднаш вода да претвориш во вино. Ти имаш дела, колку август снег што има.

Точниот одговор веќе ти е даден.[DOUBLEPOST=1463478971][/DOUBLEPOST]
А вие нејзините верници сте кутри заблудени луѓе што мислат дека таа празнотија и безличност ќе ја надокнадат со напаѓање на другите религии и нивно обезвреднување.

Како увидуваш дека не си во заблуда?[DOUBLEPOST=1463479005][/DOUBLEPOST]
Еми шо да одговориш бе Мики, цело време потенцираш дека црквата била ѓоа нешо свето па посебно та твојата православна дека била најјака од сите цркви само таа била она права, најверна, најсвета дека само неа госпот ја поштовал и сакал..... и оп кога на најголем празник на таа црква ќе изгорат православни храмови ширум пламетата, одеднаш, немало тиука шо да се барат некои надприродни сили и знаци, и потураш тука пожарникари, математички формули, статистички податоци, графикони и равенки со 2 непознати.
Не смејш да писниш одговор околу нешо надприродно во овие случаи, која таа сила можела во едно свето место да битисува да биди присутно покрај сите икони свети водички молитви кандила темјани....
која тоа нечиста сила слободно си влезе во тие свети места и како?
шо да речеш мики, освен да слезеш на атеистичко ниво и да се бавиш со полициски извештаји и записници од пожарникарите

„Монологот продолжува...„.

„Монологот продолжува...„.
Монологот во кој ти учествуваше заклучи дека
1. Спрема Мики, во исто време на исто место не можат да бидат и ѓаволот и госпот
2. Спрема Мики, спалувањето на православните храмови кои се случија ширум планетата на великден било дело на демонот (нечастивиот
3. За великден во православните храмови ширум светот бил присутен ѓаолот (сатаната, демонот, нечастивиот, лукавиот..) а не госпот

Монологот во кој ти учествуваше заклучи дека
1. Спрема Мики, во исто време на исто место не можат да бидат и ѓаволот и госпот
2. Спрема Мики, спалувањето на православните храмови кои се случија ширум планетата на великден било дело на демонот (нечастивиот
3. За великден во православните храмови ширум светот бил присутен ѓаолот (сатаната, демонот, нечастивиот, лукавиот..) а не госпот

Ништо не сте пропуштиле: ова е само продолжеток на монологот...

Чие дело беше тоа?
Гарант на некои ваши истомисленици. Веќе ти одговоривме на прашањево, али ај, пошто се работи за посебен случај еве ти..

http://slobodnimediji.com/srbija/no...ravoslavnih-crkava-je-bio-satanisticki-ritual

Ако не разбираш, слободно кажи...
:pos::pos::pos:
Точниот одговор веќе ти е даден.
Непостојат погрешни прашања, постојат само погрешни одговори, а твојот е очигледна лага, бидејќи ти тврдиш дека тие чуда можеле да ги прават само посебни луѓе, а во евангелието си пишува дека ако поверува, секој ќе може да го стори тоа. Што значи дека ти или не веруваш или верувањето ти е залудно бидејќи веруваш во заблуда.
Како увидуваш дека не си во заблуда?
Така што духовноста не ја базирам на слепа верба и на догми, туку на пракси и методи, на искуство. Верувањето само по себе не е начин за осознавање.
„Монологот продолжува...„.[/quote
Па само тој и ти останува, затоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom