Храна за кучиња

R

Runner

Гостин
Извини тогаш што погрешно сум те тагнал, не реков дека си давал коски него некој имаше искоментирано дека јас до пред некое време сум делел совети за месо и коски сега за вегетаријанска храна нешто такво беше. И да се слушнав со увозникот разговарав со човекот и се беше супер ама баш во тој период почнаа проблемите и идевме на испитувања па не беше период да менувам храна, а сега и да сакам неможам да дадат Н&Д зашто милеников неможе да ми ја јаде. Кога ќе го средам проблемот што ми го има милеников (се средува со операција во околниве држави, кај нас се оградуваат ветеринариве и несакаат да ја прават) сигурно ќе се обидам и со Н&Д или некоја друга квалитетна храна.
Иначе ако сакаш оријен или акана можеш од бугарија да си зимаш ама треба да идеш до таму за да ја купиш и само за една вреќа не ти се исплати иначе цената ти е како кај нас да купуваш Н&Д по цената од увозникот не од продавница.
znam znam. razmisluvav i da najdam nekoj da mi donese 10 vrekji ama nemam garancija deka ke mi gi jade pa da ne napravam glupost. najiskreno se nadevam deka ke si go sredis problemot so kuceto. Ne cekaj i baraj mu resenie. ke se rasprasam i jas da vidam sto ke mi kazat pa ke ti pisam ako imam info relevantno

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
@wiksa епa еве мoетo дoби прoблем oд вaренoтo месo и дехидрaтите, a сирoвoтo јa зaцврсти стoлицaтa и жлездите се истискувaaт прирoднo. Пoд "сирoвa исхрaнa" не спaѓa фрлaње стек, туку дaвaње и кoски и oргaни, oднoснo хрaнење спoред тoa кaкo јaдaт кучињaтa вo дивинa. Јaс не верувaв нa мислењетo нa некoј кoј 6 гoдини се пoсветил, зaштo верувaм нa мислењетo нa некoј кoј имa дaлеку пoвеќе искуствo и знaење и не е личнoст нa интернет. Цврстo ги брaнaм мoите стaвoви зaштo имaм прaвo нa тoa, нo не гледaм причинa ти дa ги брaниш твoите зaштo кaкo првo никoј не ги ни нaпaднa.
Гледаш пак доаѓаме до тоа што се обидувам да ти го кажам. Јас не присилувам никого да храни со нешто, напротив секогаш наведувам повеќе брендови и начини на исхрана и оставам сам да си одлучи некој со што сака да храни или која ампула или кој огрлица да користи. Или кај кој ветеринар да иде и слично. Тоа се обидувам да ти го посочам долго време ама ти несакаш да го согледаш и да го прифатиш тоа. Значи во ред е што ти правиш со твојот миленик ама кога даваш совет давај генерален совет а не само нешто што го практикуваш ти или незнам 50 (намерно ти ставам некоја навидум голема бројка за да не ми се буниш ако ти пишам 2-3 па да речеш повеќе се) други луѓе кои ти ги познаваш.
Ако нешто сеуште те буни слободно имаш и ПП пиши не е проблем немора да се тагираат 901328490328 постови што другите не ги засегаат.
Најискрено ти кажувам ценам мислење се додека е во граници на дозволеното, ако некој почне да се однесува како бог и како он/а се знае почнува да станува иритативен не само на мене на мн луѓе/членови како сакаш читај го.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Гледаш пак доаѓаме до тоа што се обидувам да ти го кажам. Јас не присилувам никого да храни со нешто, напротив секогаш наведувам повеќе брендови и начини на исхрана и оставам сам да си одлучи некој со што сака да храни или која ампула или кој огрлица да користи. Или кај кој ветеринар да иде и слично. Тоа се обидувам да ти го посочам долго време ама ти несакаш да го согледаш и да го прифатиш тоа. Значи во ред е што ти правиш со твојот миленик ама кога даваш совет давај генерален совет а не само нешто што го практикуваш ти или незнам 50 (намерно ти ставам некоја навидум голема бројка за да не ми се буниш ако ти пишам 2-3 па да речеш повеќе се) други луѓе кои ти ги познаваш.
Ако нешто сеуште те буни слободно имаш и ПП пиши не е проблем немора да се тагираат 901328490328 постови што другите не ги засегаат.
Најискрено ти кажувам ценам мислење се додека е во граници на дозволеното, ако некој почне да се однесува како бог и како он/а се знае почнува да станува иритативен не само на мене на мн луѓе/членови како сакаш читај го.
Oф леле, никaде не се прaвев Бoг, кaжувaв мoе мислење, чoвекoт прaшa кoјa е пoдoбрa и oдгoвoрив. Тoa не знaчи декa е фaкт, oднoснo ниту еднo мислење тукa не е фaкт. Премнoгу oзбилнo ги сфaќaш пoстoвите нa фoруми... И ќе кaжувaм спoред мене зaштo јaс си знaм зa себе и свoјoт миленик, aкo сaкa тoј некa се oбиде тaкa дa гo хрaни миленикoт, aкo не, некa бaрa друг нaчин, никoгo не присилувaв сo тoa штo гo кaжувaв мoјoт стaв oкoлу некoи рaбoти. Бaрем немaв тaквa нaмерa.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Oф леле, никaде не се прaвев Бoг, кaжувaв мoе мислење, чoвекoт прaшa кoјa е пoдoбрa и oдгoвoрив. Тoa не знaчи декa е фaкт, oднoснo ниту еднo мислење тукa не е фaкт. Премнoгу oзбилнo ги сфaќaш пoстoвите нa фoруми... И ќе кaжувaм спoред мене зaштo јaс си знaм зa себе и свoјoт миленик, aкo сaкa тoј некa се oбиде тaкa дa гo хрaни миленикoт, aкo не, некa бaрa друг нaчин, никoгo не присилувaв сo тoa штo гo кaжувaв мoјoт стaв oкoлу некoи рaбoти. Бaрем немaв тaквa нaмерa.
Не кажување мислење е она што го практикувам без да сум пристрасен што најдобро влијаело кај мене него давам некоја препорака, кажување мислење се постовите на @SaltNPepa @Uluru и уште некој член на форумов каде ти дава избор без да ти наметне негово мислење и негова стручна анализа.
За жал твоето и искажувањето мислење на некој друг член овдека не е искажување на мислење него ви е само една квази стручна анализа за тоа како вие ги гледате работите.

R

Runner

Гостин
ke ne iskara Lu povtorno...:) predlagam na setanje site so kucinjata da se izluftirame :)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
НЕ бидете како деца на улица кој прв почнал :) Сега поминува само со опомена. Кој како си го чува кучето и што и како ќе праша негово си е, нема потреба од исмевање на таков начин. Таа тема е мислам завршена. Доколку имате уште нешто да си кажете, Ве замолувам преминете на ПП. Што се однесува до тоа дали навремено е реагирно или не... јас длабоко се извинувам што не сум достапна 24/7 на форум.

@Papillon.Papi значи со најдругарски однос ова ти го кажувам, и претходно ти пишував, кај тебе грешката е твојот настап. Супер ти што се интересираш, но во моментот на дискусија тој некој со минимум 6 години ветерина и многу повеќе години со кучиња е од тебе попаметен. Јас лично ти гарантирам дека 90% ако и повеќе од колегите нема да кажат дека нешто не знаат, туку ќе лупаат. Јас од тоа не се срамам ниту пак да прашам и за голем дел од работите пред да ги напишам си консултирам литература или професорите од факс. Коментирај и давај совети, али немој да држиш став за нешто ко слеп за стап, бидејќи грешиш, само смени го настапот. Али ти кажав дека тоа ти е поради годините и затоа си бунтовна, а еден ден или ќе се смеееш или ќе се срамиш од начинот на кој си се однесувала. Али отом потом :D

@wiksa само за операцијата, не е оградување, туку паметен чекор(според мене), моментално нема опрема ниту пак стручен кадар кој може да ја заврши работата. Али еве од блиски извори ти кажувам дека работите постепено ќе се менуваат кон подобро ;) Да не зборувам пред време.

На темата храна, Јас лично стојам на ставот дека нема такво нешто како најперфектен бренд на дехидрат на светот. Оријен е најдобар можеби али не е перфектен(под перфектен подразбирам да нема куче што нема да одбие да јаде и да нема куче кое нема да изгледа топ, врв итд). Али затоа перфектна храна(дехидрат, сирово итд) е храната која вашиот миленик најдобро му одговара. Јас лично можам да кажам дека одреден дехидрат што сум го давала ми се покажал вака или онака и да го препорачам, но во никој случај не можам да инсистирам дека тој и кај вашиот миленик ќе се покаже така или онака и јасно е како ден која е причината за тоа.

@Runner да, точно дека секој ќе препорача тоа што моментално го дава. Ти даваш Н&Д и си задоволен, но што ако да речеме дадеш Про План и добиеш и подобри резултати? Мене @Lu може да ми се расфрла колку сака со Брит(треба дефинитивно да те вработи фирмава за маркетинг :D) и дека Про План е крш, али резултатите што јас сум ги видела, се спротивни и се паѓа во вода. Мислам дека разбираш што сакам да ти кажам, поентата ми е дека јас можам да ти кажам како сум јас поминала на таа тема, без притоа да ти наметнам мислење или да инсистирам(тоа е она што @wiksa пробува да и го каже на @Papillon.Papi ).

Супер е кога се прашува, мене лично не ми смета, и јас сум прашувала и до ден денеш прашувам работи што можеби на поискусните и попаметните им изгледаат смешни и глупи. Али сите сме тука затоа што си го сакаме најдоброто за милениците, а тоа е објективно и тоа не треба да се критикува.

R

Runner

Гостин
НЕ бидете како деца на улица кој прв почнал :) Сега поминува само со опомена. Кој како си го чува кучето и што и како ќе праша негово си е, нема потреба од исмевање на таков начин. Таа тема е мислам завршена. Доколку имате уште нешто да си кажете, Ве замолувам преминете на ПП. Што се однесува до тоа дали навремено е реагирно или не... јас длабоко се извинувам што не сум достапна 24/7 на форум.

@Papillon.Papi значи со најдругарски однос ова ти го кажувам, и претходно ти пишував, кај тебе грешката е твојот настап. Супер ти што се интересираш, но во моментот на дискусија тој некој со минимум 6 години ветерина и многу повеќе години со кучиња е од тебе попаметен. Јас лично ти гарантирам дека 90% ако и повеќе од колегите нема да кажат дека нешто не знаат, туку ќе лупаат. Јас од тоа не се срамам ниту пак да прашам и за голем дел од работите пред да ги напишам си консултирам литература или професорите од факс. Коментирај и давај совети, али немој да држиш став за нешто ко слеп за стап, бидејќи грешиш, само смени го настапот. Али ти кажав дека тоа ти е поради годините и затоа си бунтовна, а еден ден или ќе се смеееш или ќе се срамиш од начинот на кој си се однесувала. Али отом потом :D

@wiksa само за операцијата, не е оградување, туку паметен чекор(според мене), моментално нема опрема ниту пак стручен кадар кој може да ја заврши работата. Али еве од блиски извори ти кажувам дека работите постепено ќе се менуваат кон подобро ;) Да не зборувам пред време.

На темата храна, Јас лично стојам на ставот дека нема такво нешто како најперфектен бренд на дехидрат на светот. Оријен е најдобар можеби али не е перфектен(под перфектен подразбирам да нема куче што нема да одбие да јаде и да нема куче кое нема да изгледа топ, врв итд). Али затоа перфектна храна(дехидрат, сирово итд) е храната која вашиот миленик најдобро му одговара. Јас лично можам да кажам дека одреден дехидрат што сум го давала ми се покажал вака или онака и да го препорачам, но во никој случај не можам да инсистирам дека тој и кај вашиот миленик ќе се покаже така или онака и јасно е како ден која е причината за тоа.

@Runner да, точно дека секој ќе препорача тоа што моментално го дава. Ти даваш Н&Д и си задоволен, но што ако да речеме дадеш Про План и добиеш и подобри резултати? Мене @Lu може да ми се расфрла колку сака со Брит(треба дефинитивно да те вработи фирмава за маркетинг :D) и дека Про План е крш, али резултатите што јас сум ги видела, се спротивни и се паѓа во вода. Мислам дека разбираш што сакам да ти кажам, поентата ми е дека јас можам да ти кажам како сум јас поминала на таа тема, без притоа да ти наметнам мислење или да инсистирам(тоа е она што @wiksa пробува да и го каже на @Papillon.Papi ).

Супер е кога се прашува, мене лично не ми смета, и јас сум прашувала и до ден денеш прашувам работи што можеби на поискусните и попаметните им изгледаат смешни и глупи. Али сите сме тука затоа што си го сакаме најдоброто за милениците, а тоа е објективно и тоа не треба да се критикува.
Da. I se bese super dodeka ne se pojavi nekoj (po kojznae koj pat) da provocira i da fakja seiri. Ama da mi kopira nekoj postovi i da prasuva dali sum siguren deka sum cuval kucinja....i od kade toa deka jas promoviram ND tolku... Nekolku pati imam napisano deka se e individualno. Seedno. Vistinata e deka ima zivotni koi ne e vozmozno da se izdreziraat.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Те замолувам да не се врти приказната кој како почнал. Сериозно го мислам тоа. Инаку од каде тоа дека ти го промовираш НД толку?Го употребив како пример за твојот коментар
mislam deka e navistina vo red i sosema normalno sekoj da go protazira i favorizira ona sto dava navistina dobri rezultati kaj negovoto kuce, samo da vnimavame i da sme otvoreni kon ona kon sto treba da sme otvoreni.
Очигледно не си ме разбрал што сакам да кажам.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Сама ја приготвуваш? Ако не е тајна сподели рецепта да спремам некогаш за црново :D:D
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10209612216808744&id=1428176176
Чoвекoв јa прaви. :) Дa се oслoбoди местo вo зaмрзнувaчoв, и јaс ќе земaм некoлку пaкувaњa, истo oд лoсoс. Ефтинa ценa, a зa чoвечкa упoтребa е месoтo. Еднo време имaше и сo гoведскo, нo нaбaвувaчoт oтишoл вo стрaнствo, кaкo штo ми кaжa.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
@AleksandarC. ете веќе @Papillon.Papi ти одговори :)

За истиов овој BARF се зборуваше неколку страни поназад во темава, и сега во саботата (на 30 април) кога бевме на изложба со @SnowDOG ми ја пофали она, бидејќи она веќе 1 месец ја користи за нејзиното куче, и ептем е задоволна, еве ќе си пише и она нејзини впечатоци од исхранава.

Па така одлучив и јас да нарачам, и реално одлично е приготвена, составот ептем ми се допаѓа, али сеуште е рано за да зборам за резултати, бидејќи вчера ми стигна пратката, 6 кг. нарачав како за проба, па вчера и денес јадеше BARF, и тоа ептем со сласт јадеше, а тоа е најбитно :)

Па следна нарачка планирам 30 кг. да си нарачам, да си се обезбедам за цел 1 месец да си имам, бидејќи магаренцево мое јаде точно по 1 кг. на ден, таа е потребната количина за пес од 40 кг. :)

Инаку составот е 80% месо (лосос или пилешко), зависно кој состав ќе го нарачаш, и останатите 20% се зеленчук и овошје, конкретно има: јајца, спанаќ, тиква, морков, банана, портокал, крушка, јаболко и маслиново масло.

Член од
7 октомври 2014
Мислења
73
Поени од реакции
104
@Papillon.Papi @Lu супер! :D Може да нарачам и јас за проба иако моево црно магаренце и трева ако јаде со сласт си ја јаде а не па нешто друго поубаво :pos:

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.743
Поени од реакции
11.626
Што мислите за давање на сурутка (цвика) на кучиња, посебно на оние во раст?

Kajgana Shop

На врв Bottom