- Член од
- 8 јануари 2015
- Мислења
- 150
- Поени од реакции
- 43
Тоа знам,ама и оваа ли е во таа класа на dog food
Секoјa хрaнa штo е вo супермaркет е вo тaa клaсa. Јa дaвaв нa мoетo куче кoгa требaше нa крaтoк oдмoр дa oдиме и пaмтaм декa лoшo и изгледaше изметoт.Тоа знам,ама и оваа ли е во таа класа на dog food
Што подалеку од Miglior Cane, таа е една од најужасните дехидрати на нашиов пазар (кој ионака е мизерен).Miglior cane hranata ja preporacuvate li? Iskustvo so nea?
Некогаш почнуваш да ми идеш на нерви со тоа што гледаш само колку месо има во храната. Значи ранам куче со ВЕГЕТАРИЈАНСКА, потенцирам ФАКИНГ ВЕГЕТАРИЈАНСКА храна што е ужасно скапа. Значи не само што нема грам месо во неа него и има разлика кај Адонис дури и почна да се поправа со оваа исхрана. Да не збориме дека одкако и јас почнав да јадам вегетаријанска храна сум мн подобар со здравјето имам помалку проблеми и качувам килажа што претходно ми беше незамисливо (ПС порано шетав кучиња само, а сега ем јадам треви без месо ем качувам килажа а покрај шетањето кучиња имам дополнителни активности како трчање кросфит или планинарење редовно секој ден). Професионални спортисти постигнувале врвни резултати и освојувале златни медали на секакви натпревари јадејки треви, па пак најголем број од луѓето што никогаш не прочитале нешто за гастрономија се прашуваат од кај ги вадиме протеините кога не јадеме месо.Што подалеку од Miglior Cane, таа е една од најужасните дехидрати на нашиов пазар (кој ионака е мизерен).
Што се однесува до мене, јас би ја забранила да се произведува, ужас од состав, ужас ... дно.
Составот повеќе личи на храна за живина, отколку на храна за кучиња.
Ако се разбираш во читање на состав, ќе сфатиш што зборам, го имаш и погоре на линкот, али еве ќе го копирам и тука директно.
Составот на Miglior Cane - Crocchette:
Cereals, Meat and animal derivatives (of which beef 4%), Derivatives of vegetable origin, Oil and fats, Yeast, Minerals ... протеини 21% и масти 10%
Составот на Miglior Cane - Special Menu:
Cereals (rice 4%), Meat and animal derivatives (beef 4%), Derivatives of vegetable origin - vegetables 4%, Oil and fats, Yeast, Minerals ... протеини 21% и масти 8.5%
Составот на Miglior Cane - Energy:
Cereals, Meat and animal derivatives, Oils and fats, Derivatives of vegetable origin, Yeast, Minerals ... протеини 28% и масти 12%
Мада оваа формула Energy не сум ја сретнала (само првите 2 формули), и нит е наведено колку % има во составот месо и житарици, а од кај ги извадиле тие 28% протеини, ни сама незнам ... па уште и Energy ја нарекле
А за првите 2 формули, шта речи ... 4% ... факинг 4% месо (што не е ни месо) има во составот.
Треба да си телент да склопиш ваков состав.
Секој си кажува мислење, не мора со толку емоции. Како ќе се храните со твоето куче е твоја работа. Како што сфатив, раниш куче со вегетаријанска храна од скоро. Пред некој месец даваше совети кои коски да се користат, кои не. Ако имаш позитивно искуство со новата храна, сподели го, кажи го производителот, сигурно некој ќе се заинтересираНекогаш почнуваш да ми идеш на нерви со тоа што гледаш само колку месо има во храната. Значи ранам куче со ВЕГЕТАРИЈАНСКА, потенцирам ФАКИНГ ВЕГЕТАРИЈАНСКА храна што е ужасно скапа. Значи не само што нема грам месо во неа него и има разлика кај Адонис дури и почна да се поправа со оваа исхрана. Да не збориме дека одкако и јас почнав да јадам вегетаријанска храна сум мн подобар со здравјето имам помалку проблеми и качувам килажа што претходно ми беше незамисливо (ПС порано шетав кучиња само, а сега ем јадам треви без месо ем качувам килажа а покрај шетањето кучиња имам дополнителни активности како трчање кросфит или планинарење редовно секој ден). Професионални спортисти постигнувале врвни резултати и освојувале златни медали на секакви натпревари јадејки треви, па пак најголем број од луѓето што никогаш не прочитале нешто за гастрономија се прашуваат од кај ги вадиме протеините кога не јадеме месо.
Значи не се труди да ми реплицираш почни да испитуваш повеќе за храна, ОПШТО за храна не само храна за кучиња за да научиш дека и месото е штетно ако е само месо и дека сепак и тие житарици кои според тебе се штетни се корисни и тоа како корисни.
Можам да споделам ама немаш потреба од оваа храна, не му ја давам поради мое убедување дека е подобро да си вегетаријанец (тоа што јас го јадам е мое право, и никако несмеам да му го наметнувам и на миленикот или пак на некоја друга единка). Купувам две храни една за едниот миленик најнормална храна Треинер, а за другиов вегетаријанска поради тоа што има проблем со црниот дроб и неможе да обработи протеини од животинско потекло.mozes li da ni go spodelis brendot, kolku cini i od kade ja nabavuvas? ne mora javno, moze i na pp. me interesira se sto e povrzano so nacini na ishrana za kucinja.
thx
Да не се разбереме погрешно, јас убаво и пред некој месец кога почнав да го хранам со оваа храна наведов дека мора да е на таква храна поради здравствени проблеми (несмее да добива протеини од животинско потекло). Не оспорувам ничие мислење само заморно ми стана да го читам она КарниЛове и Н&Д. Да тие храни се добри ама прекинете со плукање на се останато што вие не го давате на вашиот миленик и кога препорачувате нешто можете слободно да наведете мн повеќе од тие два бренда кои сигурно ќе дадат добар резултат (не значи дека ако ги раните милениците со таа храна ќе има најдобри резултати и дека ќе вдомите миленик па од него да направите златен тибетски мастиф). Посебно ме иритира кога некој членови ќе се запнат тука читај го составот па читај го составот, а мн страни наназад членови кои учеле за тоа и работет секојдневно со проблематикава им наведоа дека има милион начини да се манипулира тој состав и тие бедни 4% месо што ги спомуваат може да се направат да бидат на прво место во составот што според нивното читање ќе ја направи хранава рамо до рамо со ОРИЈЕН.Секој си кажува мислење, не мора со толку емоции. Како ќе се храните со твоето куче е твоја работа. Како што сфатив, раниш куче со вегетаријанска храна од скоро. Пред некој месец даваше совети кои коски да се користат, кои не. Ако имаш позитивно искуство со новата храна, сподели го, кажи го производителот, сигурно некој ќе се заинтересира
Одамна се обидувам да те игнорирам ама еве на ваков дрзок пост ќе се обидам уште еднаш да ти кажам дека се она што го споделуваш е од нешто што го знаеш и си го видела како резултат на 1 куче (БИТЕН ПОДАТОК: ТВОЕТО КУЧЕ), што не е ниту 0,0001% од светската популација. Ако барем малку си учела математика ќе разбереш дека не влегуваш ни во некој веќе однапред дефиниран мал процент и дека твоето мислење и твоите истражувања се нерелевантни. Благодарам на разбирањето, и наместо толку да се замараш со твоето куче почни малку да се замраш и со твоето однесување бидејќи ова е јавен форум и мн луѓе може да го применат твојот совет па да добијат негативни резултати за кои неможеш ни да претпоставиш од какви размери можат да бидат.@wiksa good for you!![]()
Акo не пoзнaвaш чoвек кoј не гo хрaни кучетo сo сирoвo, не знaчи декa никoј не гo хрaни кучетo сo сирoвo. Пoзнaвaм чoвек сo Ердел кoј пред мене дaвa сирoвo нa кучињaтa (вo Мaкедoнијa е), имa мaл милиoн кoмпaнии кoи прoизведувaaт сирoвa (смрзнaт микс или freeze dried (Oријен прoдaвa кaкo втoрaвa)), пoзнaвaм вегaни и вегетеријaнци кoи ги хрaнaт милениците вaкa, a и мнoгу нутрициoнисти зa миленици пoддржувaaт сирoвa исхрaнa. И не е сирoвaтa исхрaнa нoв тренд, туку врaќaње нa стaр "тренд" кoј гo следaт и предците нa кучињa. Бaш и вегетеријaнскaтa исхрaнa е нoв тренд зaштo кучињaтa немaaт сooдветен желудник зa леснo дa свaрaт рaстенијa. Нo, кaкo штo сме тргнaле, имa и мaчките дa ги нaпрaвиме вегaни, пa штo сaкa некa е. Битнo ние сме хумaни и не плaќaме живoтните дa бидaт кoристени кaкo прoизвoди. И не знaм кaкo јaс сум дрскa, кoгa ти вo некoлку пoстoви нaнaзaд ме пцуеше и плукaше, сaмo штo не ги земaв при срце тие збoрoви. Пoнекoгaш нaвистинa знaеш дa бидеш бетер oд целa Феминa вo црвени денoви.Можам да споделам ама немаш потреба од оваа храна, не му ја давам поради мое убедување дека е подобро да си вегетаријанец (тоа што јас го јадам е мое право, и никако несмеам да му го наметнувам и на миленикот или пак на некоја друга единка). Купувам две храни една за едниот миленик најнормална храна Треинер, а за другиов вегетаријанска поради тоа што има проблем со црниот дроб и неможе да обработи протеини од животинско потекло.
Инаку храната е Ројал Канин Хепатик, можеш да ја купиш само од ветеринар не се продава во ниеден пет шоп, најчесто и кај ветеринариве ја нарачуваш па ќе ти ја набават зашто не држат некој залихи од неа. Иначе цената и е 3000 денари за 6кг. ПАК ЌЕ ТИ ПОТЕНЦИРАМ ОСВЕН АКО ТВОЈОТ МИЛЕНИК НЕМА ВАКОВ ПРОБЛЕМ НЕМАШ ПОТРЕБА ДА ЈА ДАВАШ. И покрај тоа што ми дава добри резултати не планирам да го ранам со истата после операцијата која треба да му се направи на мојот миленик (добро тоа кога ќе се решам да се прави).
Да не се разбереме погрешно, јас убаво и пред некој месец кога почнав да го хранам со оваа храна наведов дека мора да е на таква храна поради здравствени проблеми (несмее да добива протеини од животинско потекло). Не оспорувам ничие мислење само заморно ми стана да го читам она КарниЛове и Н&Д. Да тие храни се добри ама прекинете со плукање на се останато што вие не го давате на вашиот миленик и кога препорачувате нешто можете слободно да наведете мн повеќе од тие два бренда кои сигурно ќе дадат добар резултат (не значи дека ако ги раните милениците со таа храна ќе има најдобри резултати и дека ќе вдомите миленик па од него да направите златен тибетски мастиф). Посебно ме иритира кога некој членови ќе се запнат тука читај го составот па читај го составот, а мн страни наназад членови кои учеле за тоа и работет секојдневно со проблематикава им наведоа дека има милион начини да се манипулира тој состав и тие бедни 4% месо што ги спомуваат може да се направат да бидат на прво место во составот што според нивното читање ќе ја направи хранава рамо до рамо со ОРИЈЕН.
Тоа се обидувам да им го воочам дека не се само тие храни, НЕ Е БИТНО СО КОЈА ХРАНА ГО РАНИШ МИЛЕНИКОТ ОНА ШТО Е ВАЖНО Е КАКО НЕГОВИОТ ОРГАНИЗАМ ЈА ПРИФАЌА ХРАНАТА.
Одамна се обидувам да те игнорирам ама еве на ваков дрзок пост ќе се обидам уште еднаш да ти кажам дека се она што го споделуваш е од нешто што го знаеш и си го видела како резултат на 1 куче (БИТЕН ПОДАТОК: ТВОЕТО КУЧЕ), што не е ниту 0,0001% од светската популација. Ако барем малку си учела математика ќе разбереш дека не влегуваш ни во некој веќе однапред дефиниран мал процент и дека твоето мислење и твоите истражувања се нерелевантни. Благодарам на разбирањето, и наместо толку да се замараш со твоето куче почни малку да се замраш и со твоето однесување бидејќи ова е јавен форум и мн луѓе може да го применат твојот совет па да добијат негативни резултати за кои неможеш ни да претпоставиш од какви размери можат да бидат.
Најди еден пост каде употребувам пцовки и јавно ќе ти се извинам, ама под пцовка не се подразбира тоа што го деградирам твоето мислење каде се убедуваш со луѓе кои имаат мн поголемо знаење од тебе ( и тука не мислам кај себе него на некој што посветил најмалку 6 години учење за животните и безброј часови работа после тоа како ветеринар, а ти сакаш сето тоа да им го побиеш со гугл).Акo не пoзнaвaш чoвек кoј не гo хрaни кучетo сo сирoвo, не знaчи декa никoј не гo хрaни кучетo сo сирoвo. Пoзнaвaм чoвек сo Ердел кoј пред мене дaвa сирoвo нa кучињaтa (вo Мaкедoнијa е), имa мaл милиoн кoмпaнии кoи прoизведувaaт сирoвa (смрзнaт микс или freeze dried (Oријен прoдaвa кaкo втoрaвa)), пoзнaвaм вегaни и вегетеријaнци кoи ги хрaнaт милениците вaкa, a и мнoгу нутрициoнисти зa миленици пoддржувaaт сирoвa исхрaнa. И не е сирoвaтa исхрaнa нoв тренд, туку врaќaње нa стaр "тренд" кoј гo следaт и предците нa кучињa. Бaш и вегетеријaнскaтa исхрaнa е нoв тренд зaштo кучињaтa немaaт сooдветен желудник зa леснo дa свaрaт рaстенијa. Нo, кaкo штo сме тргнaле, имa и мaчките дa ги нaпрaвиме вегaни, пa штo сaкa некa е. Битнo ние сме хумaни и не плaќaме живoтните дa бидaт кoристени кaкo прoизвoди. И не знaм кaкo јaс сум дрскa, кoгa ти вo некoлку пoстoви нaнaзaд ме пцуеше и плукaше, сaмo штo не ги земaв при срце тие збoрoви. Пoнекoгaш нaвистинa знaеш дa бидеш бетер oд целa Феминa вo црвени денoви.
Пак ќе речам супер е да го храниш со Н&Д ако можеш да си ја дозволиш и ако твојот миленик е задоволен од неа, ама не е ок кога некој ќе постави прашање да му ја препорачаш таа и само таа.cisto kako info jas se resiv za N&D zatoa sto e edinstveniot brend available kaj nas a se naogja vo kategorijata so 5 zvezdi na dogfoodadvisor.com. sajtot e neprofitabilen (ne mozam da recam deka ne e biased) no sum siguren deka e kompetenten i tocen. Tocno e deka ti e djabe hranata ako ne ti ja saka i deka razlicno deluva kaj sekoe kuce no isto taka e tocno i deka supermarket food ne e preporacliva dokolku mozete da si dozvolite nesto drugo. Za zal Orijen ne e opcija kaj nas bidejki na delivery se ceka povekje od 2 meseci da stigne a toa e mnogu i dosta nepovolno za bilo koj sto bi sakal da se zanimava so toj uvoz. Isto taka djabe ti e i hranata ako ne se grizis pravilno i za ostanatite elementi od zivotot na kuceto. dogfoodadvisor ima odlicen forum i mnogu raboti mozat da se doznaat od tamu bidejki se spodeluvaat first hand iskustva najcesto za ishrana. E sega tamu nema da sretnete nekoj sto prasuva za Miglior Cane ama toa e - standarot i kulturata na kuce cuvanje e na sosema drugo nivo vo svetot. nas makata ne tera na se i sesto tuka. kompetencii mnogu malku, seirdjii kolku sakas. bitno e nie da gi spodeluvame nasite iskustva i da se trudime da im pomagame so toa na nasite milenici.
i for what is worth uste mislam deka papi ne dade zloben komentar tuku ja pozdravi tvojata odluka da promenis na pozdrava ishrana
site nie imame nesto zaednicko i sme identicni vo barem edno nesto - nasata ljubov kon kucinjata![]()
jas koski ne sum spomnuval nikogasНајди еден пост каде употребувам пцовки и јавно ќе ти се извинам, ама под пцовка не се подразбира тоа што го деградирам твоето мислење каде се убедуваш со луѓе кои имаат мн поголемо знаење од тебе ( и тука не мислам кај себе него на некој што посветил најмалку 6 години учење за животните и безброј часови работа после тоа како ветеринар, а ти сакаш сето тоа да им го побиеш со гугл).
Го прочитав и последниот твој пост и ете сега ме обвинуваш за нешто што воопшто незнаеш дека сум го користел. Значи со таа сирова или полуготвена храна јас почнав мн пред тебе и пред @Lu еве и она сама ќе ти каже, и од кај се набавувавме месо и како месо а може и некој рецепт ќе ти сподели. Прекинав со таква исхрана зашто ми направи проблем со анални жлези да едниот миленик и заврши на операција (заклучок нејзиниот организам не ја обработува добро таа храна и прекинав)
Друго читај и реплицирај на тоа што го читаш а не да вртиш како тебе ти одговара. На секое мое спомнување на таа вегетаријанска храна за кучиња наведував дека е заради здравствен проблем и дека не треба сите така да ги ранат, нормално ако немаат проблем ако имаат проблем тогаш ова е решението.
Идам против тоа ваше трубење постојано на едни исти два бренда и како слеп за стап се друго да деградирате. А ти поготово ми паѓаш во очи зашто секогаш настапуваш како експерт на сите теми поврзани со ова и неколку пати цврсто ги браниш твоите ставови кога ВЕТЕРИНАРИ со искуство (не спаѓам во оваа категорија) ти укажуваат дека грешиш.
А да, зашто незнаеше дека сум хранел со сирово ајде ќе ти прогледам низ прсти па истресе глупости дека зборам пред да пробам нешто. Еве одма ти кажувам дека и ранев со карнилов и со брит кер и вторава ми даваше подобри резултати од првата без разлика на тоа колку и да сакав јас да биде поинаку. Чисто да знаеш дека не зборам на памет и дека и јас сум експериментирал не си единствена.
Пак ќе речам супер е да го храниш со Н&Д ако можеш да си ја дозволиш и ако твојот миленик е задоволен од неа, ама не е ок кога некој ќе постави прашање да му ја препорачаш таа и само таа.
Наведете неколку бренда и најдобрите ама и некој од оние што се солидни па дури и просечни па он нека си провери која најдобро ќе одговара на неговиот миленик и неговиот буџет.
Мислам дека ти ме спомна дека сум зборел за коски месо и слично, да и пак ќе зборам. ПОТЕНЦИРАМ не го ранам миленикот со вегетаријанска храна поради тоа што јас сметам дека е подобро го ранам од здравствени причини, во спротивно ќе си беше на нормална храна како сите други кучиња.