Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Твоеиве заклучоци се твои.. не значи дека се точни. Апстрактно и емотивно. Ме тераш да не се залагам за закон и ред, и устав... Тогаш не знам зошто муабет паравиме воопшто. Прв чекор на се’ е редот и законот. Каде јас сум се произнесол дека го поддржувам „ДПМНЕ“.
Јас пишувам како треба да биде. Не може да го кршиме уставот и законот и да кажуваме дека „ја средуваме работата“. Свесен сум дека не смее да се оцени уставноста на СЈО и се’ понатаму. Една работа е дали се сложуваме со аболицијата од Иванов, а друга страна е дали тој има право на тоа. Има.. и сега се бара оставка. ОК.. нека се бара, ама никој не му бараше на Борис Трајковски кога за слична работа ја амнестираше Доста и другите со неа. Иванов има право и правото го искористил за ред.. како Бранко кога го аболираше Зоки за да се врати опозицијата (СДСМ) во Собранието.
Како може да се бара одложување на изборите??? Па тоа е директно уривање на државата, ќе треба нова да создаваме.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.399
Поени од реакции
4.257
Е па ај прашај ги твоите ментори зошто пишува „ Избори за пратеници во Собранието се одржуваат во последните 90 дена од мандатот на стариот пратенички состав или во рок од 60 дена од денот на распуштањето на Собранието.“?
Можеби овој член треба да се избрише како непотребен. Јас те разбирам дека си дел од страна која сака се’ да стори за менување на власта, ама тоа мора да е легално. Инаку... ММЕ кој прв почна ќе биде.
Исто прашај да ти кажат дали постојаното заседание важи за време на мандатот? Можеби мандатот им трае на сите пратеници кои некогаш биле тоа?
Мандатот на пратениците трае до изборот односно верификацијата на мандатите на новите пратеници. Што ако сега некој не нападне или треба некого да нападнеме? Кој ке донесе одлука за влегување во војна? Ке им речеме на агресорите да почекаат додека избереме нови пратеници па тие да донесат одлука? Што ако претседателот на собранието починеше по распуштањето на парламентот, кој ке распишеше избори? Ако уставот предвидел дека мандатот трае до верификација на новите мандати чуму служе тој мандат од распуштањето на собранието до верификација на новите мандати? Што ако си поднесат оставка или погинат членовите на ДИК, кој ке избере нови членови? Правото е наука и неможе да го коментира некој што чул нешто од сител или слушнал нешто на некој собир на ГДОМ. Да ти објаснам и зошто е незаконска аболицијата од оној мутавиот? - Затоа што во правото постои разлика помеѓу поништување и укинување која изгледа не ти е јасна. Членот на кој се повикува мутавиот е УКИНАТ а не ПОНИШТЕН. Кога еден акт се поништува се смета како и да не постоел и сите правни последици кои ги предизвикал за времето пред да се укине се поништуваат- пример ако по некое решение ти биле исплатени некои пари а после тоа истото решение биде поништено тогаш ке бидеш должен и да ги вратиш парите. Додека укинувањето произведува правно дејство од моментот на укинувањето на актот и сите правни последици од неговото постоење до моментот на укинувањето остануваат- во примерот со парите кои се исплатени по некое решение кои подоцна ке биде укинато истите нема да треба да се враќаат..... но тоа за луѓе кои слушаат и веруваат на сител, буреци и гдомовци е нуклеарна физика и не верувам дека ке го разберат....

Член од
12 март 2009
Мислења
20.354
Поени од реакции
16.531
имаше конечно дека се спорни само околу 40000 албанци кој немаат лична карта, само пасош а не ги нашле дома, по тоа се растури работата со ДИК. Башка комуњарите почнаа со будалаштини , демек ЕДЕН ако е спорен да нема избори... проѕирни глупости, они кога се на власт ништо не важи, имам роднина се пресели 1986 во друга ехју држава и тамо е државјанин, си дојде тука пред 20 години, си извади за еден ден пасош и е на Избирачки список ( до пред 2 месеци), а не доаѓа тука скоро никогаш ... и како сега толку време на сдсм не му сметаа такви МКД државјани ??

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.399
Поени од реакции
4.257
имаше конечно дека се спорни само околу 40000 албанци кој немаат лична карта, само пасош а не ги нашле дома, по тоа се растури работата со ДИК. Башка комуњарите почнаа со будалаштини , демек ЕДЕН ако е спорен да нема избори... проѕирни глупости, они кога се на власт ништо не важи, имам роднина се пресели 1986 во друга ехју држава и тамо е државјанин, си дојде тука пред 20 години, си извади за еден ден пасош и е на Избирачки список ( до пред 2 месеци), а не доаѓа тука скоро никогаш ... и како сега толку време на сдсм не му сметаа такви МКД државјани ??
А што им беша маката на мнозинството што не дозволија да се проверуваат сите кои беа спорни за опозицијата? - Ако нема ништо за криење ке речеа бујрум, проверувајте ги сите за кои мислите дека треба да се проверат.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Орка не е од вчера, таквите се со секоја власт.... а нема голема разлика во методите ниту со останатите тајкуни, па ни овој од Дајнерс... методите се битни, т.е. кадфе е орекршен законот, а не големината на капиталот... а како станаа газди минчо, трифун, гуштеров, штеки, оној од Оилко ( патем и газда на Телма) и дузина други ??
ne e od vcera de.od 2006 godina e.
2004-2006 malce bilo interesno za kamcev,so prijavi i lezenje pritvor i kaucija od 70 000evra.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Аболицијата се повлекува на 15 мај - Договорен нов датум за избори?

Аболицијата ќе се повлече до 15 мај, а изборите ќе се одржат на крајот на септември. До тогаш теренот ќе го подготвува Влада на широка коалиција. Висок партиски извор од Бихаќка за Дневник вели дека веќе се исцртани контурите на договорот меѓу политичките партии и меѓународниот фактор за излез од политичката криза. Тој не открива повеќе детали за тоа што е договорено ниту пак каков е ставот на останатите партии.

Информацијата нема ниту официјална потврда од СДСМ, ниту пак било каква реакција од владејачката ВМРО-ДПМНЕ.

Од таму последниот став е дека нема уставна можност да се свика повторно Собранието.
Од кабинетот на Иванов нема официјален став. Неофицијалниот е повторување на позиции кои и претходно беа поставени од Вила Водно. Од таму велат дека се уште се во консултации со правни експерти како да се повлече аболицијата, но до овој момент нема решение.

http://sitel.com.mk/abolicijata-se-povlekuva-na-15-maj-dogovoren-nov-datum-za-izbori

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Орце Камчев 1998 беше кандидат за пратеник од СДСМ. Мислам дека тоа беше првпат СДС да изгуби во комуњарското дувло Карпош.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Изгледа дека ги турнаа гаќите ДПМНЕ. Прифатија и повлекување на аболицијата, и одложување на изборите па дури и влада на широка коалиција. Сега доаѓа времето на истраги и влечкање по судови.

Уште една голема победа на ДПМНЕ, на Големиот Лидер, и уште еден забетониран датум.

Само ме интересира, ако Собранието му е укина аболицијата, дали оној гадниот кловн, познат по партизанското име Фикус ќе поднесе оставка и ќе замине некаде без враќање.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Мандатот на пратениците трае до изборот односно верификацијата на мандатите на новите пратеници. Што ако сега некој не нападне или треба некого да нападнеме? Кој ке донесе одлука за влегување во војна? Ке им речеме на агресорите да почекаат додека избереме нови пратеници па тие да донесат одлука? Што ако претседателот на собранието починеше по распуштањето на парламентот, кој ке распишеше избори? Ако уставот предвидел дека мандатот трае до верификација на новите мандати чуму служе тој мандат од распуштањето на собранието до верификација на новите мандати? Што ако си поднесат оставка или погинат членовите на ДИК, кој ке избере нови членови? Правото е наука и неможе да го коментира некој што чул нешто од сител или слушнал нешто на некој собир на ГДОМ. Да ти објаснам и зошто е незаконска аболицијата од оној мутавиот? - Затоа што во правото постои разлика помеѓу поништување и укинување која изгледа не ти е јасна. Членот на кој се повикува мутавиот е УКИНАТ а не ПОНИШТЕН. Кога еден акт се поништува се смета како и да не постоел и сите правни последици кои ги предизвикал за времето пред да се укине се поништуваат- пример ако по некое решение ти биле исплатени некои пари а после тоа истото решение биде поништено тогаш ке бидеш должен и да ги вратиш парите. Додека укинувањето произведува правно дејство од моментот на укинувањето на актот и сите правни последици од неговото постоење до моментот на укинувањето остануваат- во примерот со парите кои се исплатени по некое решение кои подоцна ке биде укинато истите нема да треба да се враќаат..... но тоа за луѓе кои слушаат и веруваат на сител, буреци и гдомовци е нуклеарна физика и не верувам дека ке го разберат....
Воена или вонредна состојба е работа која е дефинирана со устав.
Гледам, тебе од мали нозе се ти е јасно.
Не знам само зошто сите СДСМ-овци се карате кога пишувате? Немате ли аргументи? Јас на дебата повикувам,...

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Не другар, жално е.

Како и да е, ти, Ѓорѓи, иреал ретардот и слични, не може да го затрупате сет тој криминал.
Колку и басни да напишете. :(
Прифаќам да облечам чаршав и кујнскиот чекан за кременадли да го земам. Да ги смениме овие.
Одма. Под итно. Да дојде Заев за премиер. Оууу чек чек чек. Заев беше тој со Вицето со менувачницата така? Што живи луѓе ќе јадел? Што ќе ја одвојувал партијата од државата а ќе мењавал у секоја институција од директор до чистачка? Што ме тера у Ѓорче да учам албански?
Што со другар му Чауш се допишува на Вибер и печателе лажни бугарски пасоши и сметки?
А неговиот криминал ќе го избрише ли некој? Аболиција од 2008 година ќе побара ли да му се повлече? Што ми нудиш ти мене за да го заменам овој криминалец? Друг криминалец? #ПрашањаКоиМеМачат

B

Bafra

Гостин
Воена или вонредна состојба е работа која е дефинирана со устав.
Гледам, тебе од мали нозе се ти е јасно.
Не знам само зошто сите СДСМ-овци се карате кога пишувате? Немате ли аргументи? Јас на дебата повикувам,...
Murry-on-Stupidity.jpg

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас се помалку верувам дека Груевски ќе дочека избори за да се испере. Ќе оди вмро на евентуални избори али дали со Груевски, не сум баш сигурен.
Грујо е во тешка политичка дефанзива. Меѓународно е изолиран, а на домашен терен се потешко врват лагите. Реално, Грујо ја еба работата на почетокот од кризата. Тогаш требаше или да оди со оставка, или со апсења. Мислам дека направија многу лоша проценка дека ќе можат да направат damage control, и дека ќе може да се довлечкаат до избори каде што би се испрале.

Ова сега е купи ден продај, ништо повеќе не го спасува Грујо. А за Миле и Брколинда веќе се резервирани ќелии.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Они не глумат патриоти, туку јасно си ја нагласуваат мултикултурата како битна работа.

Другиве глумат патриоти дур со учките на дуи си делат паричињата.
Не. Нив не им личи да бидат патриоти. А пази патриоти му ги дале снимките на непатриотска партија. :pos::pos::pos:
Чекај бе, па како непатриоти да водат држава со име Македонија? Име кое е бренд. Земја со цивилизација и култура. Ти ми нудиш полуписмен сецикеса од Муртино. Што мисли дека Господ го црпнал? Нека си нагласуваат колку сакаат они што ме боли мене затоа се таму каде што се.
Јас несакам мултикултура бе? Нека имаат права малцинставата мене не ми сметаат ама оваа држава има газда бе? Со кое право ти ми кажуваш на мене јас да прифатам да учам албански јазик во сопствената држава? Со кое?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.871
Поени од реакции
36.916
Не. Нив не им личи да бидат патриоти. А пази патриоти му ги дале снимките на непатриотска партија. :pos::pos::pos:
Чекај бе, па како непатриоти да водат држава со име Македонија? Име кое е бренд. Земја со цивилизација и култура. Ти ми нудиш полуписмен сецикеса од Муртино. Што мисли дека Господ го црпнал? Нека си нагласуваат колку сакаат они што ме боли мене затоа се таму каде што се.
Јас несакам мултикултура бе? Нека имаат права малцинставата мене не ми сметаат ама оваа држава има газда бе? Со кое право ти ми кажуваш на мене јас да прифатам да учам албански јазик во сопствената држава? Со кое?
Ти другар по стоти пат ја утнуваш поентата. Не се дискутира за политичката позиција на сдсм, туку се дискутира и протестира лопованата што ја касапат и злоупотребуваат Македонија да одат во затвор.

Дали се слагаш со нивната програма ти одлучи, ако сакаш и основај партија со програма дека ќе печете во печки албанци, муслимани, гејови и не рисјани ако победите.

На крај на се они треба во келија да одат за криминалот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom