Fala na informacijata. Denovive ke gi razgledam furuimite sto gi posoci.
Proizvoditelite gi kategoriziraat kako kamini ovie sto se nameneti za vo dneven prostor iako imaat moznost za centralno greenje. Ne e tolku bitna terminologijata.
Se raboti za stan 128m2 od koi bi se greele <100(koga odzemis balkon, hodnici, ostava...).
Znam na temava favorit e greenje so klimi no navistina ne e zgodno za vo mojot slucaj(vkupno 7 prostorii treba da se great sose kupatilata) i + ima postoecka parno instalacija. Do sega ne e zagrevan prostorot, se nadevam narednata grejna sezona da mu bidi prva. Znaci stan, vo Bitola, spored komsiite navistina dobra izolacija.
Auriga 23 mislam odgovara poradi nekolku raboti(glavno moknost i dostapnost na servis). So slicna moknost imaat i Thermoflux(interio 20) i commo compact na alfaplam.
Od ovie 3, samo za thermoflux ima doverliva informacija za deklarirani karakteristiki(ima test rezultati od nekoj univerzitet vo Viena) i karakteristikite se dosta solidni. Za Ecospar i Alfaplam do sega nisto ne mozam da najdam sto bi potvrdilo deka deklariranata moknost i efikasnost se tocni. Ecospar e navistina poseben slucaj. Na istiot sajt za istite proizvodi mozi da vidis Auriga 25KW i 23KW(vo katalogot) i ekstra cudno so site kamini i kotli na peleti imaat deklarirana 92% iskoristenost
- garant copy paste. Ima strasna nekonzistentnost na specifikacijata.
Zatoa sakav da prasam za iskustva so nekoi od ovie kamini na peleti ili mozi nekoi drugi oti ne e se vo brojkite. Garant imaat razlicni funkcionalnosti i maani so navistina ne se ocigledni i veruvaj e mnogu tesko da se dojdi do objektivno mislenje/opis i sporedba. Pr. thermoflux ima nesto sto se vika avtomatsko cistenje so vo upatstvoto e gore dolu opisano ali sepak vika deka terba da se cisti sekojdnevno i na nekolku meseci - standardno kako i site drugi - znaci ne mi e jasno sto rabota brka. Ecospar spomnuvaat "wifi tehnologija" na sajtot sto samo na nivniot sajt ja ima kako eden paragraf i nikade na drugo mesto.
Ako nekoj mozi da spodeli nesto vo vrska so ova, povelete.
Blagodaram