Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.503
Поени од реакции
9.306
Што значи тоа, состојбата на теренот? Каква е тоа состојба, и кој е теренот? Никогаш не го разбрав тој израз во политичка конотација.

Еве, јас сум на теренот, и дел сум од состојбата, па сигурно не мислам дека ВМРО е од Господ дадена да владее со Македонија. Историјата е полна со лаги и глупости. Ние живееме на почеток на 21 век, и постојат стандарди за тоа што е модерна, демократска држава. Вечно владеење на султан или една организација не е во тие стандарди. Сега, ако не сакаме да имаме нормална држава, тогаш во ред, да поставиме еден султан, и нека владее. Ќе може и жените да ни ги прибира за во харем.
каде јас напишав дека ВМРО е од Господ дадена да владее со Македонија ? јас само кажав како владеат.[DOUBLEPOST=1462789345][/DOUBLEPOST]
И за тебе почнува од другарот Тито, ама те лаже паторот дека од него почнува...гет а лајф. Денеска се слави 9 мај, денот на победата над фашизмот, над тие што бевте бугарска окупација тогаш, а денеска се викате со цел памет вмро. Сум ви пишал и порано и не ме мрзи да ви повторам - ќе го јадете како тогаш, добро си знаете!
јас сигурно нема да го јадам, можам да ти се кладам во максимум влог 10/10.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
:pos::pos:
де објасни го процесот поконкретно, како ќе следи распадот?
Па, Собранието е распуштено, така? Нема кој да ја извршува законодавната власт. Нема кој да бира влада. Оваа влада треба само да постои додека се избере нова (по избори), а ако избори нема, нема ни нова влада. Башка, со закон е утврден рок во кој мора да се одржат избори. Настапува институционална и уставна криза. Односно, на институциите ќе им истекува мандатот, а ќе нема кој да избира нови. Собранието е генератор на закони, избор на членови на разни институции, итн, итн....

W

wicked_1

Гостин
Па, Собранието е распуштено, така? Нема кој да ја извршува законодавната власт. Нема кој да бира влада. Оваа влада треба само да постои додека се избере нова (по избори), а ако избори нема, нема ни нова влада. Башка, со закон е утврден рок во кој мора да се одржат избори.
Се свикува собранието, владата останува како што е избрана и тоа е тоа. Не си прај армагедони. =)
Настапува институционална и уставна криза. Односно, на институциите ќе им истекува мандатот, а ќе нема кој да избира нови. Собранието е генератор на закони, избор на членови на разни институции, итн, итн....
Институционална криза настапува, сериозно? Институционален колапс имаме ние веќе 5/6 години, затоа и имаме СЈО, пошто имаме колапс, ти текнува?

Уставна криза, ова е некој нов момент :pos:

Не истекуваат институциите, немаат тие мандат Ѓорѓе, кој ти го има кажано оваа? Мислам дека си многу лошо брифиран..

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.503
Поени од реакции
9.306
Веќе дванаесет дена нема информација од ниту една институција дали Коста Крпач се самоубил или е убиен. Дванаесет дена.
Па што чека Оливер, зар уште ќе не држи во неизвеснот ?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Се свикува собранието, владата останува како што е избрана и тоа е тоа. Не си прај армагедони. =)
Институционална криза настапува, сериозно? Институционален колапс имаме ние веќе 5/6 години, затоа и имаме СЈО, пошто имаме колапс, ти текнува?
Уставна криза, ова е некој нов момент :pos:

Не истекуваат институциите, немаат тие мандат Ѓорѓе, кој ти го има кажано оваа? Мислам дека си многу лошо брифиран..
Луѓе, зошто стилот ви е толку кавгаџиски? Не сум јас брифиран момче, не сме сите во твојот филм дека без бриф не може да се мисли.
Кое Собрание ќе се собере кога не постои, сем во посебни случаи? Институциите имаат членови чии мандати истекуваат вицкед_1. Тебе те брифираат ли? Мене не. Јас овде пишувам сосема по мои размислувања. Не значи дека сум во право, затоа треба да постои дебата, а не кавгаџилак.
СЈО е неуставна институција која час поскоро треба да биде укината како таква. Ти текнујт тебе? Отвори устав и ако сакаш ќе утврдиш дека е така.[DOUBLEPOST=1462791313][/DOUBLEPOST]
Се свикува собранието
Може ли и јас да сум член на тоа Собрание? Нели, сега е распуштено.

W

wicked_1

Гостин
Луѓе, зошто стилот ви е толку кавгаџиски? Не сум јас брифиран момче, не сме сите во твојот филм дека без бриф не може да се мисли.
Кое Собрание ќе се собере кога не постои, сем во посебни случаи? Институциите имаат членови чии мандати истекуваат вицкед_1. Тебе те брифираат ли? Мене не. Јас овде пишувам сосема по мои размислувања. Не значи дека сум во право, затоа треба да постои дебата, а не кавгаџилак.
Е да, на член може да му истече кандат, и по истекување тој уште ќе ја води таа институција се до нов избор - ова би требало да го знаеш, или пак водењето ќе биде преземено согласно закон од страна на претходно одредено лице.
Нема армагедони и апокалипси, тоа е тоа.[DOUBLEPOST=1462791754][/DOUBLEPOST]
Може ли и јас да сум член на тоа Собрание? Нели, сега е распуштено.
може, ти ќе бидеш уставен поборник

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не беше проблемот да го осудат. Проблемот е што убиецот бил дел од обезбдеувањето на премиерот и што таа вечер бил на службена должност. Тоа се сакаше да се сокрие.
Аха... многу јасно... кога само ќе се сетам на „спонтаните“ протести по „бумбата“ за Мартин, јасно ми е колку е се’ спонтано. Дечкото е убиен, никој не нарачал убиство, плус симпатизер на ВМРО ДПМНЕ, итн.. јасно е дека е несреќен и непромислен потег на полицаецот. Впрочем.. и на „бумбата“ се слуша дека Гоца и Коле поим немаат што се случило и дека се „туфкаат“ за настанот...

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Па што чека Оливер, зар уште ќе не држи во неизвеснот ?
Ги чека снимките од чаФкоФ..

бтв, ОЈО, судска медицина и форензика го истражуваат случајот, МВР само асистира.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Е да, на член може да му истече кандат, и по истекување тој уште ќе ја води таа институција се до нов избор - ова би требало да го знаеш, или пак водењето ќе биде преземено согласно закон од страна на претходно одредено лице.
Нема армагедони и апокалипси, тоа е тоа.[DOUBLEPOST=1462791754][/DOUBLEPOST]
може, ти ќе бидеш уставен поборник
По кој закон членовите ќе останат на функција? Законски ли е тоа?
Уставни поборници по „дифолт“ треба да сме сите.

Член од
13 февруари 2014
Мислења
233
Поени од реакции
110
Си тресеш малку глупости и ти.

A

Aexil Kong

Гостин
Аха... многу јасно... кога само ќе се сетам на „спонтаните“ протести по „бумбата“ за Мартин, јасно ми е колку е се’ спонтано. Дечкото е убиен, никој не нарачал убиство, плус симпатизер на ВМРО ДПМНЕ, итн.. јасно е дека е несреќен и непромислен потег на полицаецот. Впрочем.. и на „бумбата“ се слуша дека Гоца и Коле поим немаат што се случило и дека се „туфкаат“ за настанот...
Гоца и останататите сакаа да го скријат убиството како да ништо да не се случило, сакаа да ги погазат законите, да го спасат баш тој што е убиецот, што убил човек без некоја причина, е тој баш мора да ги сноси сите последици, а не да пробуваат да кријат, па да ја лажат јавноста.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Сите врескаат за убиството а никој не збори што мајка барал да се залета и скокне на бината кога премиерот бил на неа.
И што ќе помислат телохранителите и полицијата?
Можеби требало кафе и цигара да му понудат.

Патем тие што се бунат немора на премиерот нека се улетеаат и рипнат на бина на црпнатиот кога држи говор па ако останат живи нека пишат на форумов како поминале со обезбедувањето.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Па, Собранието е распуштено, така? Нема кој да ја извршува законодавната власт. Нема кој да бира влада. Оваа влада треба само да постои додека се избере нова (по избори), а ако избори нема, нема ни нова влада. Башка, со закон е утврден рок во кој мора да се одржат избори. Настапува институционална и уставна криза. Односно, на институциите ќе им истекува мандатот, а ќе нема кој да избира нови. Собранието е генератор на закони, избор на членови на разни институции, итн, итн....
По кој закон членовите ќе останат на функција? Законски ли е тоа?
Уставни поборници по „дифолт“ треба да сме сите.
"На сите што не им е јасно како Трајко Вељаноски повторно ќе го собере распуштеното Собрание за повторно да ги одложи веќе одложените избори и за 5 јуни, нека се сетат што сè изнакажа претседателот Ѓорге Иванов на 12 април, кога ја соопшти одлуката за аболиција на 56 политичари и нивни соработници под истрага за можен криминал за кој си раскажувале по телефон, а се откри во бомбите на опозицијата. Во образложението на Трајко, зборот „аболиција“ ќе се замени со „одложување на изборите“. И аргументите на Трајко ќе бидат исти како на Ѓорге:

„Со намера да придонесам во решавањето на кризата, до релаксирање на односите и намалување на тензиите меѓу спротивставените политички сили и нивни поддржувачи, свесен за последиците врз државата и граѓаните ако нешто не се преземе во оваа тешка криза, свесен за последиците врз мене со преземањето на овој чекор, но и со силна верба дека носам одлука во интерес на државата и нацијата, нејзината стабилност и независност, одлучив да се стави крај на оваа агонија на Република Македонија…“.

И секако и Трајко, како И Ѓоле пред три недели, ќе има повик до сите претседатели на политички партии да покажат лидерство и да работат за доброто на граѓаните..."

Via СакамДаКажам

Член од
13 март 2013
Мислења
448
Поени од реакции
715
Сите врескаат за убиството а никој не збори што мајка барал да се залета и скокне на бината кога премиерот бил на неа.
И што ќе помислат телохранителите и полицијата?
Можеби требало кафе и цигара да му понудат.

Патем тие што се бунат немора на премиерот нека се улетеаат и рипнат на бина на црпнатиот кога држи говор па ако останат живи нека пишат на форумов како поминале со обезбедувањето.
Така е! Секој што ќе се доближи до Грујо треба/мора да се убие!!!!

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Батка ти си ретардиран. Озбилно оди ѕирни провери се.
После вас ќе ве молам[DOUBLEPOST=1462800299][/DOUBLEPOST]
Така е! Секој што ќе се доближи до Грујо треба/мора да се убие!!!!
Во обид да пријдам односно истрчав да се сликам со премиерот а обезбедувањето веднаш реагираше.Доколку смирено не им ја објаснив намерата и се противев,настојував агресивно под дејство на алкохол или дрога најверојатно и мене истото ќе ме снајдеше.
Затоа во дневна соба во природна големина си имам постер со премиерот пред необоена триумфална

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom