Девалвација?

• Креатор на темата Креатор на темата lans
  • Време на започнување Време на започнување
Јас пак мислам дека најмногу ќе искористат некои други :)
Епа затоа е битно да профункционира правна држава па после да се отворат вентилите. За дедото со копривите ми е.

Епа затоа е битно да профункционира правна држава па после да се отворат вентилите. За дедото со копривите ми е.
се уште се купуваат станови со кешови ?? можеби не од фирма, но во западна Македонија не верувам дека се уплаќа на продавачот физичко лице преку банкарска сметка, а така е по закон...

Епа затоа е битно да профункционира правна држава па после да се отворат вентилите.
Без љутиш, малку си ми контрадикторен.Самиот викаш- прво треба да има правна држава, па тек после треба ваква одлука. Од друга страна, претходно ја оправдуваш одлуката.
Затоа, имајки ја во предвид нашата “правна држава“ и посебно тајмингот кога е донесена одлуката, мое мислење е дека ова е наменска одлука за некои (кои не се бизнисмени).
Друго, што ваква одлука, во ваква политичка ситуација, само ги подгрева муабетите за можна девалвација

Без љутиш, малку си ми контрадикторен.Самиот викаш- прво треба да има правна држава, па тек после треба ваква одлука. Од друга страна, претходно ја оправдуваш одлуката.
Затоа, имајки ја во предвид нашата “правна држава“ и посебно тајмингот кога е донесена одлуката, мое мислење е дека ова е наменска одлука за некои (кои не се бизнисмени).
Друго, што ваква одлука, во ваква политичка ситуација, само ги подгрева муабетите за можна девалвација
паѓаш во контрадикции, нема небизнисмени со многу пари... тој што има пари си има и бизниси, дури и тие од класичното подземје си ги легализираат парите...
паметен политичар, рушвајсот од некоја странска фирма го добива како хонорар за некоја политичка или економска анализа, а ако е и професор зема хонорари за предавања на странски факултет .. ујп,јо,сјо и слични можат само да му го бричат ..

Последно уредено:
Не сум контрадикторен, него мислам дека ваква одлука требаше да има од поодамна, за доброто на сите. И да, сегашната одлука на Богов е можда малце чудна, ама не ја поврзувам со политичкава ситуација од едноставна причина што и сега има можности да се открие патот на парите (што и е веќе функционира и се открива, како на пример сите офшор компании кои веќе редовно се појавуваат по медиуми). Проблемот е што нема правна можност тоа да се расчисти, односно правото е сведено на партиска тоалетна хартија.

Одлуката е на прв поглед нејасно напишана. Пример точка 5, кои се тие останати резиденти...друго, па заглавијата за документи, услови и начини, како да мора да имаш фирма итд...се некако е недефинирано

Одлуката е на прв поглед нејасно напишана. Пример точка 5, кои се тие останати резиденти...друго, па заглавијата за документи, услови и начини, како да мора да имаш фирма итд...се некако е недефинирано
Toa се вика оставање дупки у закон, намерно се разбира. :D

имаше проблеми, еве продаваш наследство во странство а неси нивен државјанин...таму не работат со кеш, треба да отвориш таму сметка, а после како ќе ги донесеш тука ? ако не дава нашата држава ќе си седат таму и ќе си доваѓам одвреме навреме да си ги трошам таму...

имаше проблеми, еве продаваш наследство во странство а неси нивен државјанин...таму не работат со кеш, треба да отвориш таму сметка, а после како ќе ги донесеш тука ? ако не дава нашата држава ќе си седат таму и ќе си доваѓам одвреме навреме да си ги трошам таму...
мислам дека има некој закон за наследство од странство, знам барем 2 случаеви кога еден дојсе кола, мерцедес од шведска како наследство иако не беше во склад со закон за увоз на коли беше постара од дозволеното) али можеше пошто му беше наследство и ја оданочи и ја регистрира, исто така имаше еден кој цел камион мебел дојсе од странство како наследтво, имаше тука и машина за пајнци и телевизори и кожна гаритура...

Како уверува гувернеров вика ич гајле да не берите секако сме ебани :icon_lol:.

Јапонците како нација од секогаш биле самураи бушидо кодекс, храброст, чест, зборот збор...

Јапонскиот Гувернер на нивната Народна централна банка одржал говор во парламентот јапонски дека нема да се воведат негативни каматни стапки. Потоа истиот тој гувернер оди на форум во Давос и после една недела од ветувањето дека нема да има негативни каматни стапки, тој ги воведува нив во јапонскиот банкарски систем.

http://www.usatoday.com/story/money/business/2016/01/28/japan-negative-interest/79499096/

И нашиов гувернер вика нема да има девалвација :icon_lol:, ја искрено повеќе би му верувал на јапонецот ако излажа пак не ми е верно :icon_lol:.

И нашиов гувернер вика нема да има девалвација :icon_lol:, ја искрено повеќе би му верувал на јапонецот ако излажа пак не ми е верно :icon_lol:.
ја појќе би сакал да сум јапанац со негативна камата од колку македонец со позитивна.

ја појќе би сакал да сум јапанац со негативна камата од колку македонец со позитивна.
да јадиш риба од Фукужима обогатена со ураниум, а едно динче е 70 евра... од Јапан само би сакал една млада јапанка :D
.. а негативни камати на штедење беа најавувани и во ЕУ, за да се спречи РЕЦЕСИЈА
...
инаку уште пред 60 години таткоми беше службено во Италија, тогаш се плаќаше да ти чуват пари во банка, бидејќи мафијата беше силна и ги ограбуваше банките...

EUR-MKD-60-day-exchange-rate-history-graph-large.png

Дечки ова не е добро! Ова покажува сериозна слабост. Има намера НБ да реагира или повеќе немаме фиксен курс на денарот? Кој тоа во македонија купува толку многу евра за да има онаков спајк.

И другар работа. Кој тоа купил онолу денари во средината на септември па еврото да падне толку многу за неколку дена?
EUR-MKD-365-day-exchange-rate-history-graph-large.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom