- Член од
- 30 ноември 2007
- Мислења
- 7.462
- Поени од реакции
- 5.881
Ставре кажува 4,3Ставре кажува вкупно ~3,7мрд евра а Наумов 4,3мрд евра...
http://www.finance.gov.mk/mk/node/57
Ставре кажува 4,3Ставре кажува вкупно ~3,7мрд евра а Наумов 4,3мрд евра...
да, тоа што сум гледал не биле дадени и долговите на АД во државна сопственост, но тие може и да се продадат ( ако се најде купувач)Ставре кажува 4,3
http://www.finance.gov.mk/mk/node/57
А ти би одма да шитнеш нели? Така ли ве учат по факултетите: ако не функционира (или не знаеш како), продај го.да, тоа што сум гледал не биле дадени и долговите на АД во државна сопственост, но тие може и да се продадат ( ако се најде купувач)
tie i trebaše odamno da se prodadat, ovaka samo propađaat..ete , skopski Ohis, nasledstvo od sdsm...А ти би одма да шитнеш нели? Така ли ве учат по факултетите: ако не функционира (или не знаеш како), продај го.
znaes kako zavrsuva `downward spiral`?Државата се задолжи за нови 48,9 милиони евра на домашниот пазар
..
Всушност, првичниот план беше за задолжување од 70,6 милиони евра, но побарувачката беше помала.
Сепак, утре државата треба на домашните кредитори да им врати 101,4 милиони евра од претходно издадени државни обврзници.
... prvpat pomalku zadolžuvanje od rata koja pristignuva
gruevski i mjalkov od srpskiot budzet li kradea pa da gi spomnuvame srbite ili hrvatite ili grcite?абе нашата работа е ситна спрема Србија и Хрватска, за Грција збор да не кажувам...
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/fed-americki-dolar-i-zacarani-krug-javnog-1204
Грција има пристаниште на море, Хрватска исто, Србија е пак понапредна од нас во секое ебано поле. Ние останавме најмизерни, со никаква индустрија и извоз. Така да, долговите на мк РЕАЛНО се многу поголеми од оние на Србија, Хрватска.. Грција не ја ни спомнувам, исто како да нема долгови.абе нашата работа е ситна спрема Србија и Хрватска, за Грција збор да не кажувам...
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/fed-americki-dolar-i-zacarani-krug-javnog-1204
внукот на братучедми од Загреб 40г напраи и нема стална работа, а синми и керками менуваат работи... зет од браатучедка во Белград, инжинер, 3 пати го оперисуваа од кила што на работа дигал тешки работи како да е работник......толку околу мизеријата ... а за други работи кога имаа таму војни ич да не зборувам...Грција има пристаниште на море, Хрватска исто, Србија е пак понапредна од нас во секое ебано поле. Ние останавме најмизерни, со никаква индустрија и извоз. Така да, долговите на мк РЕАЛНО се многу поголеми од оние на Србија, Хрватска.. Грција не ја ни спомнувам, исто како да нема долгови.
еве споредби со окружение...Кога ќе пукне тиквата со кредитите?
Замислете, јас како домаќин на моето семејство се задолжувам за да купам на кредит уметничка слика. Ратата ми е поголема од двете плати што ми стигаат во семејството, но јас немам намера јас да го отплаќам долгот и тоа им останува на моите деца. Дали сум јас одговорен родител или не? Така во моментов се однесува Владата на Република Македонија.
Зоран Витанов, економски аналитичар.
Но, поранешниот гувернер на НБРМ, Петар Гошев потенцира дека неодговорно е власта да ги зголемува ризиците во земјата и откако ќе си замине да ги доведе граѓаните да мораат да се соочат со зголемување на даноците за да се отплатат долговите или земјата да дојде во ситуација на преговори и условувања од странските кредитори.
„Еднаш Македонија на почетокот на 90-тите беше во таква ситуација со распадот на Југославија, а оваа гарнитура забрзано работи да ја доведе земјата повторно во таква ситуација.“
Нека има пари до избори, после ќе видиме
„Според Договорот од Пржино, Владата треба да се задолжува само колку што и стасуваат обврски за плаќање кога влегува во овој период. Така што ова не се почитува. А друго прашање е зошто тоа се употребуваше досега. Доминира непродуктивна јавна потрошувачка и тие служат повеќе за испуштање вентили особено во предизборните периоди“, вели Беџети.
еве споредби со окружение...Кога ќе пукне тиквата со кредитите?
Замислете, јас како домаќин на моето семејство се задолжувам за да купам на кредит уметничка слика. Ратата ми е поголема од двете плати што ми стигаат во семејството, но јас немам намера јас да го отплаќам долгот и тоа им останува на моите деца. Дали сум јас одговорен родител или не? Така во моментов се однесува Владата на Република Македонија.
Зоран Витанов, економски аналитичар.
Но, поранешниот гувернер на НБРМ, Петар Гошев потенцира дека неодговорно е власта да ги зголемува ризиците во земјата и откако ќе си замине да ги доведе граѓаните да мораат да се соочат со зголемување на даноците за да се отплатат долговите или земјата да дојде во ситуација на преговори и условувања од странските кредитори.
„Еднаш Македонија на почетокот на 90-тите беше во таква ситуација со распадот на Југославија, а оваа гарнитура забрзано работи да ја доведе земјата повторно во таква ситуација.“
Нека има пари до избори, после ќе видиме
„Според Договорот од Пржино, Владата треба да се задолжува само колку што и стасуваат обврски за плаќање кога влегува во овој период. Така што ова не се почитува. А друго прашање е зошто тоа се употребуваше досега. Доминира непродуктивна јавна потрошувачка и тие служат повеќе за испуштање вентили особено во предизборните периоди“, вели Беџети.