Здраво!
Имам многу прашања али ќе се потрудам да не замарам многу.
Сакам да кренам малку маса, не премногу. И спрема тоа пробувам да се хранам посоодветно. Но очигледно само со исхрана (која и таа не ми е баш адекватна) мислам дека нема да постигнам резултати.
Не сакам да бидам погрешно сфатен, не дека се брзам и дека не и давам важност на исхраната, туку едноставно мислам дека не внесувам доволно.
Е сега се двоумам, потпчно имам многу заблуди шо е најдобро, кои комбинации на суплементи би ми помогнале?
Имам 81кг на 180cm висина.
Па можам да кажам дека имам добро тело, имам мускулатура и генетски предизпозиции добро да се оформам. Е сега имам малку сало на стомакот. Сакав да го намалам па после да почнам нешто да користам од страна на суплементи за маса.
Вежбам 3 дена во неделата. Пр. понеделник- в теретана, вторник - кардио (трчање) по 5км, и така редоследно секоја недела.
Да преминам на главното...
Гејнер или протеин? Што би ми помогнало да кренам на маса? Слушам гејнерот бил подобар за качување на маса, но ми е страв дека ќе ми го успори топењето на мастите на стомакот. Исто така слушам најдобро било комбинација со креатин, но со оглед на тоа дека креатинот ќе ми бара големо количество на вода и можноста од камен во бубрези ме плаши неговата употреба. Башка тоа роден сум со некакви мали аномалии на бубрезите, едниот бубрег ми е над нормалната големина а другиот помал од нормалата и не се во правилна положба. Со препорака од мал сум да ги пазам бубрезите. Функционираат нормално но јас сакам да бидам претпазлив. И знам дека пак најдобро е да се консултирам со лекар.
Сакам да знам како точно делува протеинот, а како гејнерот? Што, за што е подобро?
Ептен сум неписмен во оваа област а сакам да постигнам некои резултати.
Па барам некој да ме упати и да ме посоветува.