Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Еј момче, не се возбудувај напразно како млад ... овакво... смири се малце. Пушти ми пост кај што ме викаш на дискусија и покажи го мојот одговор. Ја знам дека си ревносен да ја изнесеш на некој сета прочитаност за магијата и да се издуваш, али не тоа тука него на ваш канал. Некако сте ми напалени само да со лаги придобивате членство и со клевети врз православие, во кои 100% сте во грешка. За жал некои лаги ви се одговорени а некои не. Не е секој упатен во вашите окултизми. Зато смири се малце, повикајте ме на ваш терен и не стискајте по миљон пути ПРИЈАВИ на секој одговор што нема да ви одговара (башка што со иницијанти не лафам на такви теми него само со мајстори, со упатени малку више у тајните на окултизмот, на лагата, на магијата, на масонството ,,, на сатанизмот у глобала). Фала на разбирање, мислам дека бев културен
Што не разбираш?! Било каде, било кога и пред било кој! Прифаќаш ли соочување со мене или ќе си останеш кукавица што само знае да клевети и лаже?
Сакаш со мајстор да дискутираш? Нема проблем, ќе ти донесам црно на бело документ дека според хиерархијата во ОТО сум трет степен, кој гласи - Мајстор Магичар. Што изговор ќе најдеш сега? Ете, јас сум Мајстор, трет степен сум.
Прифаќаш ли дискусија очи во очи со мене или не?

Што не разбираш?! Било каде, било кога и пред било кој! Прифаќаш ли соочување со мене или ќе си останеш кукавица што само знае да клевети и лаже?
Сакаш со мајстор да дискутираш? Нема проблем, ќе ти донесам црно на бело документ дека според хиерархијата во ОТО сум трет степен, кој гласи - Мајстор Магичар. ...
Батка, трет степен секој стануе, понатаму е работата кој продолжуе. Ако го побараш пак постот кај што ме каниш да си ги мериме, ќе видиш дека ти е одговорено и дека ќе мора да се задоволиш овде да дебатираме (ако има зошто). А кога ќе дае Господ ќе се видиме и у живо, не се секирај за тоа. Затоа би сакал ја со твојот мајстор којшо појќе ги разбира работите од тебе да помуабетам ако е тоа можно, ако не, ондак ќе зборам со иницијант. То је то...

Батка, трет степен секој стануе, понатаму е работата кој продолжуе. Ако го побараш пак постот кај што ме каниш да си ги мериме, ќе видиш дека ти е одговорено и дека ќе мора да се задоволиш овде да дебатираме (ако има зошто). А кога ќе дае Господ ќе се видиме и у живо, не се секирај за тоа. Затоа би сакал ја со твојот мајстор којшо појќе ги разбира работите од тебе да помуабетам ако е тоа можно, ако не, ондак ќе зборам со иницијант. То је то...
Теши се ти дека секој стануе. Провиден си, сакал признал, сакал не. Си се прпелкаш ко црв у рана и си тресеш зелени у немоќ да кажеш било што паметно.
Тебе и Кроули лично да ти го донесат, ќе бараш со Хорус да правиш муабет. Кукавица си бил, кукавица ќе си останеш.

Теши се ти дека секој стануе. Провиден си, сакал признал, сакал не. Си се прпелкаш ко црв у рана и си тресеш зелени у немоќ да кажеш било што паметно.
Тебе и Кроули лично да ти го донесат, ќе бараш со Хорус да правиш муабет. Кукавица си бил, кукавица ќе си останеш.
Аииии... ме провали... чунки оваа мудрост ни кај гностиците ја немам видено... аферим!!! Значи го криеш мајсторот. не очекував нешто друго од вас, али..

Последно уредено:
Аииии... ме провали... чунки оваа мудрост ни кај гностиците ја немам видено... аферим!!! Значи го криеш мајсторот. не очекував нешто друго од вас, али..
Предизвикот е тука, ако имаш храброст ќе го прифатиш, во спротивно ќе тролаш, клеветиш, лажеш и потценуваш. Како и досега.

Предизвикот е тука, ако имаш храброст ќе го прифатиш, во спротивно ќе тролаш, клеветиш, лажеш и потценуваш. Како и досега.
Не прифаќам од тебе, прифаќам од мајсторот и на ваше тло. Ова е за атеисти, христијани и муслимани.Вие не сте ништо од тоа. Си имате проблематика,сме дискутирале тами, сте ме бркале и затоа инсистирам...неможам да се расправам со некој што дошол во додир со кабалата пред пет години. Тоа е бебе во споредба со мајсторо. Ја се справувам со главата, не со опашката, you know...

Не прифаќам од тебе, прифаќам од мајсторот и на ваше тло. Ова е за атеисти, христијани и муслимани.Вие не сте ништо од тоа. Си имате проблематика,сме дискутирале тами, сте ме бркале и затоа инсистирам...неможам да се расправам со некој што дошол во додир со кабалата пред пет години. Тоа е бебе во споредба со мајсторо. Ја се справувам со главата, не со опашката, you know...
Абе ај! Ако толку си начитан и упатен, што те спречува да дискутираш со мене? Сакаш да се увериш дека ќе бришам под со тебе? Од што се плашиш ако толку си сигурен во себе и имаш познавање од кабала? Или можеби тоа ти е само провиден изговор да го сокриеш својот кукавичлук и да избегнеш бламажа?

Кој, кога и каде одлучил Книгата на Енох да влезе во канон, а овие други книги чии фрагменти се пронајдени помеѓу Свитоците од Мртво Море да не влезат?
Истово и јас те прашував за сите евангелија што не биле вклучени во новиот завет, а се вели дека биле околу 80!

Истово и јас те прашував за сите евангелија што не биле вклучени во новиот завет, а се вели дека биле околу 80!

Можеле да бидат и 138, а битно е дека Црквата одлучила кои Книги ќе бидат дел од Новиот Завет.

Нешто појќе за Канонот од Новиот Завет имаш овде:

https://sr.wikipedia.org/sr/Канон_Светог_писма

Можеле да бидат и 138, а битно е дека Црквата одлучила кои Книги ќе бидат дел од Новиот Завет.

Нешто појќе за Канонот од Новиот Завет имаш овде:

https://sr.wikipedia.org/sr/Канон_Светог_писма
Абе јак аргумент нема што. Зошто баш тие? - Затоа што црквата така одлучила.

Абе јак аргумент нема што. Зошто баш тие? - Затоа што црквата така одлучила.

А да го прочиташе линкуваниот текст пред да ми кажеш дека веќе си во право?...

А да го прочиташе линкуваниот текст пред да ми кажеш дека веќе си во право?...
Го прочитав, нема ниеден објективен критериум зошто вашето толкување би било над толкувањата на останатите. Се ви се сведува на жими мајка.

Го прочитав, нема ниеден објективен критериум зошто вашето толкување би било над толкувањата на останатите. Се ви се сведува на жими мајка.

Не си прочитал ти ништо (оти „точниот„ одговор веќе го „знаеш„..), оти да си прочитал, би го забележал и следниов цитат:

„...Принципи каноничности Новога завета могу се набројати у четири тачке. Од књига се тражи да имају:

1. апостолство,
  2. духовни садржај,
  3. универзалност, и
  4. надахнутост....„

Канонските книги на Новиот Завет се содржат во Велигденското писмо на Св. Атанасиј, епископот на Александрија.

5. Again it is not tedious to speak of the [books] of the New Testament. These are, the four Gospels, according to Matthew, Mark, Luke, and John. Afterwards, the Acts of the Apostles and Epistles (calledCatholic), seven, viz. of James, one; of Peter, two; of John, three; after these, one of Jude. In addition, there are fourteen Epistles of Paul, written in this order. The first, to the Romans; then two to theCorinthians; after these, to the Galatians; next, to the Ephesians; then to the Philippians; then to theColossians; after these, two to the Thessalonians, and that to the Hebrews; and again, two to Timothy; one to Titus; and lastly, that to Philemon. And besides, the Revelation of John.

http://www.newadvent.org/fathers/2806039.htm

Околу тие 80-на евангелија што не биле вклучени, подетални информации имаш овде:

http://www.verujem.org/pdf/kartasov_vaseljenski_sabori1.pdf
http://www.verujem.org/pdf/kartasov_vaseljenski_sabori2.pdf

Дискутиравме за апокрифните евангелија по Тома и по Јуда, но ако сакаш може и да продолжиме.

Во евангелието по Јуда се вели:

Judas [said] to him, “I know who you are and where you have come from. You are
from the immortal realm of Barbelo. And I am not worthy to utter the name of the one
who has sent you.”

Што е Барбело?

The first emanation of the Absolute, and the source of all subsequent manifestation, is a female principle, variously referred to as Thought, Providence, Fore-thought or Foreknowledge (in Greek, all these words have female gender), and "Barbelo".

Gnostic cosmology casts the female creator principle in a dual role. In fact there are two Divine Mothers. The higher one, Barbelo, is the creative Thought of the ineffable Parent, who may also descend for the purpose of salvation of those below. The lower one, Sophia, is the accidental creator of the ignorant demiurge who made the cosmos, but also works to free the divine spirit captured by the demiurge in human form.

http://www.kheper.net/topics/Gnosticism/first_emanation.html

Што има христијанско во гореизнесеново гледиште па да се чудиш зошто овој апокриф не бил канонизиран???

Последно уредено:
Не си прочитал ти ништо (оти „точниот„ одговор веќе го „знаеш„..), оти да си прочитал, би го забележал и следниов цитат:

„...Принципи каноничности Новога завета могу се набројати у четири тачке. Од књига се тражи да имају:

1. апостолство,
  2. духовни садржај,
  3. универзалност, и
  4. надахнутост....„
Па сите христијански деноминавии тврдат дека ги поседуваат 4-те точки што си ги наброил! Како што безброј пати имам кажано - се се сведува на вашиот збор против нивниот![DOUBLEPOST=1461693153][/DOUBLEPOST]
Што има христијанско во гореизнесеново гледиште па да се чудиш зошто овој апокриф не бил канонизиран???
Тоа што за тебе е "христијанско гледиште" за останатите деноминации не е. Нема објективен репер според кој некој однадвор ќе може да оцени. Ти си создал одредено сваќање што и какво мора да биде "христијанското гледиште" и се држиш за истото како пијан за плот! Неспособни сте да си ги согледате двојните стандарди и да воочите дека субјективните убедувања не се критериум за вистинитост!

Последно уредено:
Back
На врв Bottom