Privaten biznis .. Ako aludiras na toa deka porano bilo podobro odma ke ti recam DA ama samo za onie koi u u sustina i ne se pretpriemaci tuku kriminalci -sverc, izbegnuvanje na drzavni davacki, nelojalna konkurencija , siva ekonomija i sl. Sega moznostite se mnogu pogolemi za otvoranje ili sirenje na biznis posebno za mikrobiznisi...Duri imam i nekoi prijateli koi se zanimavaat paralelno so dva biznisa koi megjusebno nemaat dopirni tocki i dosta uspesno funkcioniraat (pr. odgleduvanje lesnici i proizvodstvo na mebel) i imaat dobivka mesecna ne pomalku od 1000 evra...znam deka nekoi od niv pred 2006 rabotea za 6000 denari.
Друже, шо ја должиш бе?
КРАДЕШЕ и Бранко знајме, не бевме тогаш, ниту сме сега слепи и глуви.
Ама ОСТАВАШЕ и локални шерифчиња да живкурет, да не речам, народот крпеше од први до први на база - сива економија. Да, не чини и тоа. Страдаа многу, И ЗАТОА во неспоредливо ПОдемократски избори од денешниве, му кажаа факју на тој Бранко.
Грујо од друга страна е веќе апгрејдирана верзија. Кај него нема локални шерифи, УЈП се бори против сивата економија, се отвараат по 600 милјони работни места секој ден - и бла бла уште многу други розеви приказни пласирани преку куртонските медиуми и лажираните ревизиски извештаи.
АБЕ АЛО, ЗОШТО МУ СЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ ПО ОПШТИНИВЕ, кога за најмал потег ко некој загарчиња мора да чекаат потврда од штаб, или директно одобрение од централа.
Значи све бе, све узурпира. И малце му беше то, почна и во воајерски филмој да влегвит со брачед му во УБК, зошто ни во најблиските не гледаше НАЈБЛИСКИ, туку обични послушни војничиња, само и само за да го полнит џебот.
Тоа се вика концентрирање на целокупниот државен капитал на едно место, во Партијата. Или, партиски капитализам. Хибрид.
Абе не ми е јасно како уште постои некој што ќе помисли дека ИМА ПОЛИТИЧАР ВО СВЕТОВ шо ќе седни со Грујо на маса. Абе не ПиАри, не Џо Бајдени....
Само азил да бара во Северна Кореја, или Северен пол. Јасно му е тоа на сите, дури мислам и на него. Ама од шо е забеган до толку, она буквално психички пореметен... оди до таа крајност шо си вика: абе ајде и крв нека падне на улиците... од кај знајш, можит ќе се спасам.
Да бе. И да умриш, колку толку ќе се спасиш.