Ne e portokalova tuku sarena, barem taka ja narekuvaat ucesnicite na protestite, sekako mislam na onie od Protestiram/Protestoj ...
OK e da se protestira i javno da se iskaze mislenjeto, revoltot, bez materijalni steti sekako, samo neznam zosto se kontra-protestite, sto ima da ponudat kontra-protestantite i za sto vsusnost oni (kontra)protestiraat, mozebi oni pravat nekakva kontra-revolucija, potocno kazano sendvic-revolucija ...
Ednata strana onie aj taka da gi narecam sarenite vo koi kako sto primetuvam od videata po televiziive ima sekakvi od site mozni etnikumi, veroispovesti, politicki ideologii, lugje od site vozrasti, a najmnogu mladinci, lugje i podobro situirani i posiromasni bez razlika na materijalnata sostojba, lugje od sekakvi profesii i razlicni obrazovni nivoa koi ednostavno se zalagaat za promeni, odnosno demokratski promeni, evropski vrednosti ... od druga strana onie koi kontra-protestiraat se zalagaat za prodolzuvanje na status-quo sostojbata vo drzavata na sekoe mozno nivo koja trae veke cela decenija !
Vsusnost bitkata i ne e samo megju-partiska kako sto prvicno site si mislat VMRO kontra SDSM t.e. Gruevski kontra Zaev tuku e mnogu pogolema, bitkata e poveke ideoloska, ednite se zalagaat za tradicionalizam, konzervativizam i status-quo sostojba vo opstestvoto i drzavata, kakov sto bil ovie posledni 10 godini nacinot na vladeenje taka da bide i vo idnina, a drugite se zalagaat za promeni odnosno za evropski vrednosti i pogolema demokratija i sloboda vo sekoj segment od opstestveniot zivot !
Vsusnost mojov post ne e zavzemanje na strana vo sudirov, tuku moja skromna analiza na momentalnite politicki sostojbi i slucuvanja !