shumecha.tableta
Модератор
- Член од
- 26 декември 2013
- Мислења
- 3.324
- Поени од реакции
- 17.788
Денес баш јадев Цезар салата со рукола. Или може салата со рукола, моцарела, шери, марула, сок од лимон...Домаќинов ми донел пола кило рукола. Давајте идеи што да правам со неа.
Па има многу, но еве неколку од мене.........., земи мајонез, во него стави оригано и чубрица, измешај, и одма добиваш друг вкус. Исто така можеш да измешаш малку јогурт, павлака, малку кечап, сол и бибер, и одма имаш вкусен сос.Освен стандард кечап и мајонез, кажете некои други сосови за пржени компирчиња?
Domashen majonez so kari... posle probaj so senf i so luk, vidi sto ti odgovaraОсвен стандард кечап и мајонез, кажете некои други сосови за пржени компирчиња?
Јас салати со брокула најмногу сакам. Овие две ги имам јадено и се многу вкусни..................., едната (читај поубавата) е да свариш брокула и морков, да ги исецкаш на парчиња, стави им оцет и зејтин, стави сол и бибер и од кога ќе ја изедеш салатата ќе си викаш колку би било добро кога би имало уште малку ................., другата е да свариш брокула, да исецкаш салама и сето тоа тоа да го измешаш со павлака и мајонезСалата со брокули?
Обично ги јадам брокулите полеани со сосче од лук,маслиново масло и киселина, ама после 1 ден не можам да излезам од дома, а пусто многу сакам брокула да јадам.
Во Скопје имам видено одамна во поголемите и добро снабдени маркети. Да, ќе бараш специјален ориз за суши, а како ќе го припремиш ќе ти пратам видео.[DOUBLEPOST=1462907859][/DOUBLEPOST]Еве го.Прашање до @Agda Beata, или до сите што би можеле да ми помогнат. Те тагирав тебе пошо знам некаде пред година дена имаше еден натпревар за ориз зеленчук и сл, па ти тогаш постираше една порција со суши. Многу голем љубител сум на суши, но никогаш го немам спремано дома. Привично ги имам набавено алгите, имам замисла горе долу да ги правам со крставица, морков, авокадо и некој слични комбинации. Прашањето е каков ориз да користам Знам нешто треба да биде кратко зрно некој суши рајс, али кај да најдам и кај нас во Скопјево во кои пакувања и брендови да го барам. Битно е да биде така стики (леплив, лесно да се нанеси на алгата) рајс, што мислам дека после варењето ќе се направи тоа кога ќе додадам оцет (со сол и шекер растопен, одредена количина во зависност колку ориз ќе варам).
Се надевам на одговор во поскоро време, планирам викендов да го спремам.
Јас имам правено неколку пати. Последниот пат правев по рецептот за пица тесто и ме бендиса.Дали некој има рецепт како ги прават оние фурнаринки (потпечени лепчиња со разни зачини) по кафаните што ги прават?
Ај некој поснаодлив во кујна нека ми каже следново:
Имам спанаќ во фрижидер, ама го имам веќе можеби 2 недели си стои, не е зготвен така свежи лисја во кеса. Е сега пошто спанаќот велат ако стои подолго време (зготвен) не е здрав за јадење, дали е тоа случај и со свежиот кој цело време стоел во фрижидер?