Гижо
че о надрва
- Член од
- 13 март 2005
- Мислења
- 9.074
- Поени од реакции
- 142
Ако ја имаш доблеста нема воопшто да спомнуваш пороци.Јас ја имам доблеста да ги ценам луѓето и покрај нивните пороци како на пр. ГНР имаат милион пороци и покрај се јас ги сакам и почитувам и мн други кои не се јавни личности него сакав да прашам што придонеле Нирвана на духовен план зашти ти праша што придонеле ГНР на духовен план. И луѓето не копираат тоа што им најлесно да копираат него тоа што сакаат да го копираат и ако некој ти е идол да го копираш ќе го копираш по секоја цена. И џабе им е Нирвана што го создале гранџот кој единствени следбеници денеска се Гижо и бурн84 и како сто кажа Анак-Су-Наму не е важно колку години имам... тоа за Блек Сабат си во право ама колку што разбрав темава е за ГНР или Нирвана.
Нирвана што донеле на духовен план? Духовноста е во тоа што луѓето почнаа да гледаат подалеку од стереотипите во рок музиката. Нешто сосема ново.
75-80% луѓето го копираат трендот. Тоа е воглавно затоа што не знаат да размислуваат со своја глава, тука влегува ГНР како мејнстрим бенд. А луѓето најлесно им е да копираат она што им е најдостапно и лесно прифатливо.
Темава е за Нирвана и ГНР а Блек Сабат ги спомнав како паралела затоа не се фаќај за влакна.
Кои се тие многу револуции? Збориме за 3-4 најголеми: Појавата на Битлси значајни за поп-рокот, на металот благодарение на Сабат и Џудас, и бришењето на глам-рокот од лицето на земјата.Ако гледаш од појавата на blues музиката па навака има многу револуции и правци grunge музиката е еден од тие, и сеа тука ни се разделени мислењата муабетот ми е дека Нирвана е нов правец ама негативен и непродуктивен и ораничен и сам глеаш дека кон средината и крајот на 90 години рок музиката ја губи светската популарност пошо со grunge револуцијата Нирвана како да става крај на рок музиката....
Е сеа, според мене е генијална појавата на гранџот. Прави една шлаканица на сите квази-рокери. Извини ама, мејнстрим сцената во 80тите е една голема квази рок сцена. Правиот рок од душа умре во 70тите, се она што остана потоа е диносауруси ко АЦДЦ, и металот.
Е тука се појавуваат гранџерчиња, дечишта од бедни предградија (не мислам на Нирвана, туку на целата Сиетл сцена) кои што размислуваат надвор поставените рок рамки, и за прв пат по 70тите се издигнува духот со паролата "Свири за задоволство, а не за пари и пички". И нормално дека тоа изумира, ко што изумреа Хендрикс, Морисон во нивните најзрели денови.